Paga la pena estudiar llatí?

Per començar he de dir que mitjançant aquest assaig vull respondre una pregunta que em vaig preguntar el primer dia que vaig decidir estudiar dues de les llengües que tot el món em va dir que no em serviran de res –per què cal estudiar llengües mortes?- però que per a mi eren dues llengües noves de les quals mai no havia sentit a parlar i que tenia curiositat de descobrir. Aquestes dues noves assignatures o/e llengües són el grec i el llatí.

Em centraré més en el llatí, ja que és més proper a nosaltres. El llatí és la mare de llengües romàniques com ara el francès, l’italià, el portuguès, i per tant és important per entendre el vocabulari anglès o d’altes llengües que tenen com arrel el llaíi, ja que totes elles no són més que un llatí evolucionat i modern.

En estar aquí escrivint aquest assaig demostra que el llatí no és una llengua morta per què encara l’estem estudiant en els instituts i hi ha gent que li agrada més el llatí que cap altra llengua que es pugui estudiar avui en dia, ja que aquesta és l’arrel de totes elles.

Respecte a la cultura i les tradicions que té un país ha tingut un origen i un motiu per convertir-se en tradició. El llatí. És l’origen d’aquestes tradicions, quan saps llegir en llatí pots llegir el que han escrit filòsofs importants en el seu moment i d’aquesta manera conèixer l’origen de la nostra cultura.

He començat a estudiar llatí per curiositat, fins que em vaig adonar que gràcies a aquest he arribat a conèixer més la cultura i he enriquit el meu vocabulari i poder desenvolupar la meva capacitat de comprensió lectora en el moment que podia entendre les referències mitològiques que hi ha en molts textos i que desconeixia fins al moment.

Si el llatí és una llengua morta, per què en la ciència hi ha molts termes que provenen del llatí? Per què en els anuncis hi ha referències mitològiques? Per què encara hi ha cançons en llatí?… Són preguntes que no ens molestem a respondre, ja que sempre és més fàcil viure en la ignorància però sent ignorants mai no avançarem ens els estudis perquè hi ha moltes paules cultes en llatí, i també ajudem que moltes tradicions desapareguin perquè com que no sabem el seu origen no són importants o els celebrem sense motiu simplement perquè tothom ho fa…

Per tant el llatí mai no s’ha mort, es parla un llatí evolucionat, i tot té un origen que hem de descobrir.

Chaymae Zaouaghi

2n Batxillerat Llatí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *