El grec, és sols una llengua?

El grec en si, com a origen, nexe de totes les llengües romàntiques que tant utilitzem en el dia a dia, causador de poder parlar, en el meu cas, en castellà i català, amb tot això, és bastant contradictori pensar que ha caigut en el forat de la inutilitat, no per favoritisme ni afecció especial, doncs les llengües ni em van ni em venen sincerament, però una de les regles per a resoldre problemes o millorar les pròpies habilitats, no és cap altra que investigar l’origen d’aquestes.

Al ser una llengua de bases més senzilles i flexiva, i més important, al estar estretament relacionada amb llengües que dominem mitjanament, l’aprenentatge d’aquesta serà en dues direccions, doncs s’investigarà i aprendrà de la llengua interessada i, a la vegada, es millorarà el que està ja dominat, si bé costa i prendrà molt temps material, com qualsevol altra llengua, acabarà sent més profitós, o com a mínim anecdòtic.

Amb aquests fets, verídics o no dependrà de la opinió personal de cada ésser, és irrefutable que hi ha bases sòlides per utilitzar una llengua com el grec per a reforçar a les seves “filles”, com són, entre moltes altres, el castellà i català. El principal problema és que, tot i ser l’origen, sí que ha perdut bastanta relació amb aquestes, el propi sistema de símbols ha canviat en gran mesura. A demés, la seva utilització pràctica, fora de Grècia, i ni tan sols allà per complet, doncs actualment s’utilitza el grec modern, és gairebé nul·la. Això demostra un gran desavantatge i pèrdua de valor a la hora de voler o no aprendre’l,


Ara mateix, la opinió general serà, presumptament, reticent cap el grec. Al cap i a la fi, les llengües romàntiques es poden aprendre perfectament sense aquesta influència externa del passat. Amb aquesta conclusió, es pot creure que jo, com autor de la argumentació, estic en contra de l’ensenyament de les llengües amb l’ajuda del grec i/o el llatí, per exemple, però res més lluny de la realitat, doncs, com ja he dit, les llengües i el seu estudi no tenen massa importància per mi. Parlar, escriure, cantar… les llengües no deixen de ser eines per assolir un fi, personal o conjunt, no importa. Són codis de barres que nosaltres, amb mans o boques creem, i, fent ús d’ulls i orelles desxifrem. Pel qual, una llengua no és absoluta, no té la més mínima rellevància, no palpita ni omple pulmons, només és parlada i escoltada. Per aquest mateix motiu n’existeixen tantes, doncs les seves ànimes fa anys que van ser despullades i escorxades.

Una civilització no es fa gran a partir de la llengua, la llengua s’engrandeix a partir del poble, la motivació per deixar d’estar sols, per a tenir una veu comunitària que comprendre els va empènyer a la creació de l’alfabet, de l’abecedari, de tot idioma i sistema de comunicació. Llavors, què és més important, una llengua avantguardista en els seus orígens, o la pròpia gent que la va crear i utilitzar?

De la Antiga Grècia van néixer els primers filòsofs, interrogadors insaciables de l’univers, també els primers demòcrates, lluitadors de la igualtat per davant de la supremacia. Els romans van crear la base del que som avui en dia a partir del grec i la seva cultura. El grec, com a llengua, va ser decisiva en el desenvolupament d’un món més organitzat i intel·ligent, però la realitat és aquesta, no deixa de ser una llengua sense valor individual.

Resumint, tota llengua és un mer recordatori dels que van venir abans, una forma d’apropar-nos a ells en el cas que un vulgui estudiar-la. No per això ha d’existir un lligam entre passat i present, doncs el fet de parlar les mateixes paraules no ens converteix en homòlegs ni companys, només en persones amb veu.

Raül Àlvarez

2n Batxillerat Grec

One thought on “El grec, és sols una llengua?

  1. Arnau Torres Nadal

    Salve!
    Crec sincerament què el grec és una llengua digne de respecte i lloança ja que d’ella prové el llatí i conseqüentment les llengües actuals occidentals! La gent s’hauria de conscienciar que és una llengua molt útil i funcional en diferents camps com ara bé la medicina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *