No fa falta saber per què serveix el llatí

Molta gent es qüestiona una pregunta quan se’ls comenta el fet que estudiem el llatí. Es pregunten: Quina és la seva importància?; Quina és la rellevància d’aprendre una llengua que quasi no s’utilitza? On ens demanaran saber parlar i entendre el llatí i no parlar l’alemany o l’anglès (que segons ells, és més interessant i amb més ús)?

Actualment, estem en el S. XXI on es parlen 6909 llengües aproximadament, on moltes d’aquestes són modificacions i evolucions d’altres que provenen d’una llengua inicial, d’una llengua mare, d’una llengua com el grec o una romànica com el llatí.

Com acabo d’esmentar, el català, castellà, francès, italià… provenen del llatí, molts diuen que és una llengua morta, que no serveix per res aprendre-la, ja que ningú la té com a llengua oficial o llengua mare… però realment no s’han parat a pensar que el llatí és una font de saber per entendre conceptes filosòfics, religiosos, polítics o judicials… branques on el llatí és molt vigent per arribar a la població, a les lleis, normes, regles, noms que encara utilitzen el nom inicial i no una traducció, ja que la idea llatina té un significat específic que costa de traduir a altres idiomes.

Aprendre llatí, és cultura, saber llatí és aprendre amb més facilitat nous idiomes com l’alemany o l’anglès, que per molt que siguin difícils o es vegin diferents, comparteixen paraules que són utilitzades al nostre vocabulari.

Per finalitzar aquest escrit, podríem comentar que no fa falta saber per què serveix el llatí, ja que tampoc ens preguntem la importància i per a què serveix la música o la literatura, ja que tot té una història que porta grans beneficis i cultura a la nostra societat actual.

Laia Arcas

2n Batxillerat Llatí curs 2016/17