“Día de enero” de Shakira

Com ja sabreu la majoria de vosaltres, els alumnes de segon de batxillerat de l’INS Isaac Albèniz estem actualment llegint l’Eneida de Virgili i, curiosament, he trobat una cançó que fa referència a Eneas, el protagonista de l’obra. Però aquesta no és una referència de les que trobem normalment, sinó que amaga una curiosa història que te relació amb el món romà. A continuació, trobareu el vídeo i la lletra la cançó de Shakira i, com podreu comprovar, la referència a Eneas és evident al tercer paràgraf. Però està acompanyat i aquest fet és el que amaga el secret.

Te conocí un dìa de enero
con la luna en mi nariz
y como vi que eras sincero
en tus ojos me perdí

Que torpe distracción
y que dulce sensación.

Y ahora que vamos por el mundo
como Eneas y Benitín
ya te encontré varios rasguños
que te hicieron por ahí

Pero mi loco amor
es tu mejor doctor

Voy a curarte tu alma en duelo
voy a dejarte como nuevo
y todo va a pasar
pronto verás al sol brillar

Tu más que nadie
merece ser feliz.

Ya vas a ver como van sanando
poco a poco tus heridas ya vas a ver
como va la misma vida a decantar la sal que sobra del mar.

Y aunque hayas ido al extranjero
hasta en tu propio país
si yo te digo “como dices”
tu aún dices “que decís”

Y lloras de emoción
oyendo un bandoneón.

Y aunque parezcas despistado
con ese caminar pausado
conozco la razón
que hace doler tu corazón
por eso quice hacerte esta canción

Ya vas a ver como van
sanando poco a poco tus heridas
ya vas a ver como va
la misma vida a decantar la sal que sobra del mar.

Ya vas a ver como van
sanando poco a poco tus heridas
ya vas a ver como va
la misma vida a decantar la sal que sobra del mar.

Ja heu vist la referència als dos personatges? Espero que sí! Segurament us preguntareu qui és Benitín i, al contrari del que molts imaginareu, no és un heroi desconegut o d’una altra cultura. Eneas i Benitín són dos personatges d’una tira còmica americana anomenada Mutt y Jeff creada l’any 1907 per Bud Fisher. El mateix Eneas es diu August en la versió original anglesa i ambdós protagonistes comparteixen històries amb altres personatges com Cicero i Julius. I, ara, us faré una pregunta relacionada amb aquesta curiosa història: podríeu explicar-nos qui són aquests personatges i quina relació tenen amb la cultura romana?

Anna Pardo Fernàndez, 2n de Batxillerat, INS Isaac Albèniz

28 pensaments a ““Día de enero” de Shakira”

 1. Salve Anna!

  És força curiós que artistes actuals facin referència als clàssics per compondre les seves cançons i donar-li cert sentit a la composició.

  Amb això podem apreciar-ne Anna que estàs força atenta amb l’Eneida i , sobretot, amb el seu protagonista, Eneas.

  Ara, et respondré la pregunta que ens has plantejat. Ciceró, va ser un polític, filòsof i escriptor Romà . La seva vida va ser coneguda gràcies a les espistoles establertes per Plutarc. Durant la seva vida política va ser senador i cònsol . El contacte amb el món grec feu que posteriorment apliqués diferents concepcions als problemes filosòfics. Els seus plantejaments relatius a la moral eren propers a l’estoïcisme, mentre que en gnoseologia defensava un escepticisme moderat. Aquestes influències va donar que la sintetitzes la tradició grega , reincrivir-la en llatí.
  En canvi, Julius Caesar va ser un general i polític romà pare dels fonaments del futur de l’imperi . Va ser un general que vestí amb la toga, la corona, el ceptre , i fou anomenat imperator. Va ser cap de la religió de l’Estat ( Pontífex maximus ), però sobretot el control sobre tots els exèrcits.

  Vale

 2. Hola,
  la veritat és que no se quina és la relació que hi ha entre l’Eneas d’aquesta cançó i amb l’Eneas de l’Eneida de Virgili, ja que he llegit que el primer és alt prim, amb un gran nas i amb barret i jo al segon, al de Virgili me l’imagino com un home valent, amb bona planta i valent.
  D’altra banda he vist que Benitin és l’amic d’Eneas, però el típic que el presenten inferior a l’amic. La literatura està plagada de parelles així: Don Quixot i Sancho Panza o en el mateix gènere que aquest Mortadelo i Filemó.
  Sincerament jo crec que a aquest personatge li han posat aquest nom per donar-li una mica de prestigi amb una referència clàssica.

 3. Salve!

  Et felicito per el article Anna, esta molt bé.
  En quant als personatges Ciceró fou un polític, filòsof, escriptor i orador de l’antiga Roma i es conegut per les seves famoses epistoles. Es va enfrontar politicament amb Cesar, Cesar al guanyar li perdona la vida per la seva fama de escrioptor, orador i pensador. Es va dedicar a la escriptura fins a la mort de Cesar. Despréss va entrar a l’oposició del deixeble de Cesar, però Marc Antoni que li van tallar el cap i les mans que van ser empalades i exposades a la Rostra del fòrum romà.
  Julius va ser un militar i politic, va abolir la república i finalment va ser assesinat per Casio y Bruto. Julius i Cicero van competir politicament i amb la victoria de Julius, Cicero deixara la seva vida politica.

 4. Eneas i Benitín van ser dos personatges de cómic que sortien a les tires cómiques del “Chicago American”, un diari americà, que tenía molta repercusió, fins i tot es va agafar la imatge d’aquests personatges per referir-se a una parella on un és molt alt i l’altre molt baix.

  Sabent això, i que Eneas al diari era Augustus Mutt (l’alt) i Benitin era Jeff (el baix) i tenía un germà bessó que es deia Julius, l’unica relació que trobo amb la cultura romana és que es fa referència a l’emperador August amb les dues figures.

  Dins de la cançó, crec que es refereix a la imatge d’alt i baix com si l’alt ajudés al baix a curar-se dels mals d’amor. La cançó és genial!

 5. Salve!

  Shakira, com altres cantants, utilitza referències clàssiques a les seves cançons. Aquesta jo no l’havia escoltat mai, i ara que estem treballant la “Eneida” està molt bé parlar d’Eneas com auqesta cançó. Eneas, és el protagonista principal de la Eneida. És un heroi troià.
  A la versió anglesa d’aquesta tira còmica tracta a August. August va ser el primer emperador Romà, va ser molt important.
  Ciceró és un filòsof, escriptor i polític Romà. Va ser cònsul.
  Julius Caesar va ser un general i polític romà imporant de Roma. Va ser “pontífex maximus”
  Tots aquests personatges són molt importants per a la cultura romana. Són personatges molt coneguts, no nomès per els que estudiem clàssiques sinó per tothom.

 6. Anna, trobo que has hagut d’estar molt atenta per fixar-te en l’aparició del nom de l’heroi troià en aquesta cançó, ja que la cantant el pronuncia molt ràpidament. Es tracta d’un esment puntual, però que t’ha portat a una recerca en el món del còmic nordamericà. Qui ho hauria dit quan buscaves Benitín com a possible personatge mitològic? Personalment em criden l’atenció els canvis de nom en la versió castellana, molt llunyans de l’original anglès. A què deu ser degut?
  Annia, sempre amb les teves referències a d’altres literatures. Sí que és veritat que aquesta parella és prototípica.
  M’agrada, Sara, el teu intent d’interpretació de la parella protagonista en el marc de la cançó.

 7. M’agrada molt aquesta cançó. No sabia que Shakira utilitzés referents clàssics en les seves cançons, parla d’eneida un heroi troià.

 8. Salve! la cançó m’agarada molt no sabia qui eren aquests personatges Eneas i Benitín. Enquant a quests personatges Julius és el germà bessó de Benitín i Cicerón és el fill d’Eneas. En la cultura romana Julius és Juli Cèsar i Cicerón era el seu contrincant polític.

 9. Cicero fou un polític, filòsof, escriptor i orador de l’antiga Roma. Es coneix de la seva vida gràcies a la biografia que d’ell va escriure Plutarc. Marc Tul·li Ciceró va néixer dins d’una família de classe eqüestre. El seu avi fou un ciutadà romà destacat i el seu pare, J.C. Marc Tul·li Ciceró, va ser qui l’instruí en lleis. Aquest, a més, li deixà una gran fortuna en morir que li va permetre viure sense estreteses.

  Gai Juli Cèsar, més conegut com a Juli Cèsar (12 de juliol de 100 aC – 15 de març de 44 aC Roma; va ser un general i polític romà que va crear els fonaments del futur sistema imperial romà al final de la República.

 10. Salve 🙂 !
  Aquesta cançó ja l’havia sentit, però fa temps i gaire bé no m’enrecordava. EL que no sabia era qui eren Eneas i Benitín, ni que estiguéssin relacionats amb un comic americà.

  VALE 😀

 11. Salve!
  Aquesta canço ja l’havia escoltat però el que no sabia es que Bentín i Eneas eren els protagonistes d’una serie comica estadounidense.
  La relacio amb la cultura romana no la sé! …
  vale!

 12. Salve!!

  Mai havia escoltat aquesta cançó de la Shakira, jo tampoc sabia que Bentín i Eneas eren protagonistes d’una serie als estats units.

  Vale!!

 13. mai havia escoltat aquesta canço la vritat i els presonatges suposo que an de tenir relacio amb el tema de la canço!

  VALE!

 14. La veritat que mai havia escoltat aquesta cançó i no tinc ni idea quins són els personatges Eneas y Benitín.

 15. Salve!
  Feia molt que no escoltava aquesta cançó! No sabia que Bentín i Eneas eren els protagonistes d’una serie comica d’Estats Units.

  Vale 😀

 16. Salve!!

  He escoltat molts cops cançons d’aquesta noia però aquesta justament mai l’havia sentit.

  La veritat és que mai podria haver imaginat que la Shakira utilitzés algun referent clàssic en les seves cançons. El que podem veure en aquesta és que parla sobre Eneas i Benitín, personatges relacionats amb un còmic americà però no sé exactament qui eren.

  Vale!!

 17. Salve!

  No coneixia “Eneida” de Virgili així que he buscat informació que m’ha servit per documentar-me i aprendre una cosa nova.

  La deixo aquí per si li serveix a algú:

  L’Eneida és un poema èpic escrit per l’autor romà Virgili el segle I aC per explicar la història d’Enees, un heroi que fuig de Troia i acaba sent el fundador mític de Roma. És una de les obres més famoses de la literatura llatina i el seu inici (“Arma virumque cano”, “canto les armes i un home”) és una de les frases cèlebres de la història de la literatura. La influència d’Homer és evident en la seva composició i estil.

  El primer paràgraf ha sigut la introducció, ara deixo una mica d’informació sobre Enees, el protagonista que també l’anomena Shakira en la lletra de la seva cançó:

  és un heroi de la mitologia romana basat en l’heroi de l’Odissea descrit per Homer. La seva mare fou la deesa de l’amor Afrodita (anomenada Venus pels romans) i el seu pare, el mortal Anquises, un príncep troià i rei de Dardània. Amb el temps es va convertir en el més valerós dels herois troians, després d’Hèctor, va fundar Alba Longa i seria considerat un ancestre de Ròmul i Rem, fundadors de Roma.

  Enees va ser criat per uns pastors en la muntanya fins que complerts els cinc anys, el seu pare Anquises el va dur a la ciutat a casa del seu cunyat Alcàtous perquè aquest l’eduqués.

  Poc abans de la Guerra de Troia va succeir el seu pare, ja vell i malalt, al tron de Dardània. Aleshores es casà amb la princesa troiana Creüsa, amb la qual va tenir un fill, Ascani o Iulus, i degut al tracte fred que tenia amb el seu sogre Príam, rei de Troia, va mantenir-se neutral durant els primers anys de guerra. Durant el setge de Troia, Aquil·les va saquejar Dardània, aleshores Enees i la seva família es van refugiar a Troia.

  En els combats que van tenir lloc durant la guerra de Troia, es va veure auxiliat i afavorit en diverses ocasions per alguns déus, segons conta la narració d’Homer. Quan es va entrar el Cavall de Troia a la ciutat, Enees va marxar amb els seus homes, malfiant-se del cavall de fusta. Les aventures i successos posteriors les va plasmar el poeta romà Virgili, poeta oficial d’August, en l’Eneida.

  Creüsa va morir durant la destrucció de Troia però Afrodita li va dir al seu fill que fugís de la ciutat, que no morís com un bon troià perquè per a ell se li havia reservat un altre futur. Enees va marxar amb el seu pare Anquises, el seu fill Ascani i un grup de troians a Macedònia, d’allí a Sicília (en ambdós llocs van sorgir aventures) fins a arribar a Laurentum, a la costa del Laci, a la Península Itàlica. Després va remuntar el riu Àlbula (que més tard seria anomenat Tíber) i va arribar fins a un poblat cridat Pal·lantèum que estava emplaçat en el lloc que amb el temps seria conegut com el Palatí. La regió era governada per Llatí, el rei dels llatins.

  Enees va fer una aliança amb aquest rei i a més es va casar amb Lavínia, la seva filla; en el seu honor va fundar la ciutat de Lavínium. Enees i Lavínia van tenir un fill al qual van anomenar Silvi i que succeiria al seu germanastre Ascani (fill d’Enees i Creüsa) com a rei d’Alba Longa.
  Enees

  Turn era rei dels rútuls i havia estat pretendent de Lavínia. Enrabiat, va declarar la guerra a Enees i Llatí. Turn va ser derrotat i per això va buscar l’aliança del rei dels etruscs anomenat Miceni el qual no veia amb bons ulls el creixent poder de la lliga llatina.

  En la versió de Virgili, Enees mata Turn i amb aquest episodi acaba la narració. Afegits i versions posteriors conten que en el primer combat va morir Enees, que va ser enterrat a la vora del riu Numici i des d’aleshores va rebre culte sota el nom de Júpiter Indiges.

 18. Salve!

  Torno a comentar per dir que em sembla un gran detall per part de la Shakira ja que ha afegi un eroi d’un llibre mitològic.
  Ha tingut en compte Enees en la seva cançó,a més, ella és mundialment famosa, segur que moltísima gent ha buscat informació d’aquest personatge.

 19. L’Eneida és un poema èpic escrit per l’autor romà Virgili el segle I aC per explicar la història d’Enees, un heroi que fuig de Troia i acaba sent el fundador mític de Roma.
  Aquesta cançó parla sobre Enees.

 20. Hola!

  Bé com ja heu dit molts, la cançó realment no és refereix al nostre heroi de la Eneida, Eneas, sinó que fa referència a uns personatges de còmic, així que Shakira realment no volia donar-li cultura clàssica a la cançó.

  Aquestos noms els utilitza per a dir com la meva mare diria, “van com Zipi i Zape” (uns personatges d’uns dibuixos animats antics)que sempre van junts.

  El que passa es que els alumnes de clàssiques sempre veiem referents clàssics per tot arreu, encara que no estiguin. 🙂

 21. Salve!

  Es increïble les de vegades que he arribat a escoltar aquesta canço i mai m’havia adonat de la menció d’aquest dos personatges.

  August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà.
  Ciceró va ser un jurista, polític, filòsof, escriptor i orador romà.
  Julius Caesar va ser un líder militar i polític de l’era tadorrepublicana.

  Vale!

 22. Si encara no coneixeu Eneas y Benitín us recomano aquest enllaç! Per què, però es tria en espanyol el nom d’Eneas? Quin nom té en el còmic original?

 23. Efectivament, Cristina, no sabem mai on ens portarà la recerca, però, sigui com sigui, el procés sempre haurà valgut la pena…
  Gràcies per l’enllaç, Marga.

 24. Salve!

  Aquesta canço parla de August Octavi va ser el primer emperador Romà, va ser molt important.
  Ciceró és un filòsof, escriptor i polític Romà. Va ser cònsul.
  Julius Caesar va ser un general i polític romà imporant de Roma. Va ser “pontífex maximus” tots aquest personatjes són dels més destacats en la història de Roma.

 25. Salve!
  Sincerament,mai havia escoltat aquesta canço,parla de l’história d’Enees ja que no savia no qui era ni res sobre d’ell. Gracies a aquesta cançó ara ja se qui es i sobre que va la cançó.

 26. No havia escoltat mai aquesta cançó. Pero veiem clarament la referència del mite clàssic del personatje Eneas, de L’eneida de Virgili, on s’explica la fundació de Roma.
  Però jo penso que aquesta cançó no fa referència a l’Eneas específic de l’Eneida, sino al personatge de la tira còmica Benetín y Eneas, publicades per alguns periodics.
  En defitiva em sembla una bona cançó.

 27. Salve!
  Mai m’hagués esperat trobar referents clàssics en les cançons de Shakira! En aquesta cançó es fa referència (o al menys esmenta) el nom d’Enees. Actualment, els alumnes de llatí de primer ja ens hem llegit el llibre “ a la recerca d’una pàtria” que és una adaptació de l’Eneida de Virgili. Aquest personatge en l’Eneida (i en “la recerca d’una pàtria) és l’heroi principal que haurà de fundar la ciutat de Roma desprès de que hagués de fugir de la ciutat de Troia. Personalment, crec que Shakira no es va inspirar directament en l’Eneida per escriure aquesta cançó, sinó que ho va fer en les tires còmiques americanes de Benetín y Eneas.

 28. Salvete!
  M’ha fet gràcia comentar aquest apunt perquè la Sandra m’havia comentat alguna cosa de la Shakira i Enees, a la qual cosa no li vaig trobar cap relació i em va fer molta gràcia. Un cop més podem veure com les suposades llengües mortes en aquest cas el llatí no estan mortes, tot el contrari, fins i tot persones populars i bastant famoses a escala internacional com la Shakira s’inspiren en la cultura romana, aquesta pervivència no acaba mai! EN aquesta cançó Shakira s’inspira en l’Eneida de Virgili, tot i que nosaltres ens hem llegit A la recerca d’una pàtria que és una adaptació d’aquesta. Responen a la pregunta, Ciceró es el fill Julius és el germà bessó de Benitín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *