Metodologia

Per tal de demostrar els objectius proposats per demostrar la hipòtesi, he utilitzat diferents mètodes, entre aquests visionar molts vídeos de Youtube, llistes de cançons de Spotify, iTunes…, també he fet entrevistes, una enquesta… Ara bé, crec que el més important ha estat continuar amb el fet a classe de Clàssiques i seguir editant el bloc L’empremta d’Orfeu.

El format bloc m’ha permès prendre el fil d’un tema que ja havia estat treball de recerca del Deka i tasques voluntàries del Moodle de Grec i de LLatí. I, a més d’oferir l’oportunitat de compartir la meva recerca amb tot el món,  és un mètode de treball bidireccional  ja que el fet de tenir oberts els comentaris i, alhora, el bloc permet que els alumnes i professors deixen les seves opinions dels apunts i, fins i tot, l’ampliïn amb noves aportacions. És idoni per mantenir la meva recerca sempre viva i deixar-la a la xarxa perquè d’altres o jo mateixa la pugui continuar ampliant més enllà de la defensa del Treball de Recerca. A més, el format de recerca digital a la web permet posar els vídeos de les cançons, enllaços a altres pàgines, amb Edpuzzle fins i tot preguntes als vídeos per tal que els estudiants puguin respondre en el moment en què es formula la pregunta, a més permet integrar revistes de referents clàssics en la música com és el cas de tota la meva recerca amb Emaze.

Ara bé, no tot és digital en el meu treball. Entre els recursos d’informació que he utilizat, a més dels recursos audiovisuals de les plataformes online,  he visitat biblioteques per tal d’aconseguir la informació de llibres i revistes, escoles de música i sobretot parlar amb gent, d’una manera especial amb els alumnes de clàssiques de l’IPM,  per tal d’esbrinar els seus gustos musicals i tenir més probabilitats de trobar més referents clàssics… que m’han permès elaborar fitxes amb Emaze (Llatinismes en les partitures; referents clàssics en la música religiosa; llatinismes en les cançons actuals; el Rèquiem i el llatí; àlbums i noms de grups amb llatinismes; la música i la mitologia; tòpics literaris en la música; els referents clàssics a Disney; música Cristiana actual amb referències clàssiques; el Gòspel i el llatí…

Així doncs, són moltes les raons per les quals he decidit continuar la recerca d’un treball de recerca en format digital, entre les quals, haig de dir que és més econòmic i ecològic, ja que no he fet servir paper imprès ni tinta. També em sembla una manera més moderna i actual de presentar el Treball de Recerca que en un simple pdf o en format paper; a més, fa que l’aparença del treball sigui més visual i directa.  M’ha permès ser més endreçada i trobar sempre les coses que havia deixat en esborrany. Haig de dir que sóc molt caòtica i aquesta metodologia m’ha obligat a treballar molt, moltíssim, però sobretot m’ha ajudat a ser molt endreçada.

 

REFERENTS CLÀSSICS EN LA MÚSICA ACTUAL