Gràcies a aquesta Recerca sobre els referents clàssics en la música actual, m’heendinsat en un art que m’encanta, la música, i que creia que en part coneixia, però que he descobert que no, ja que té coses infinites a descobrir.
He fet una recerca de referents clàssics en la música, i he cercat tots aquells àmbits que em semblaven interessants, que podien fer que aquest treball fos amè i sobretot que es recordés per sempre, que sigui un aprenentatge i també un descobriment, ja que penso que la música és un bon mètode per aprendre referents clàssics i que, a la majoria de gent, li agrada molt escoltar música.
Primerament vaig classificar el meu treball de Recerca en diferents parts.
Per una banda he vist els diferents tipus de referents clàssics que existeixen en la música, en diferents àmbits com per exemple, en la música religiosa, en la música actual, en els videoclips, etc. Per altra banda els llatinismes, en els quals he seguit el mateix patró que vaig fer en els referents clàssics, però una mica diferent, és a dir he fet la recerca de llatinismes, en les partitures, en les cançons actuals, i en les pel·lícules perquè hi ha una quantitat de referents clàssics que estan manifestats d’una manera implícita i explícita.
He de dir que per tal de fer aquesta recerca m’he basat en les hipòtesis i els objectius que em vaig proposar des del principi en aquest treball de recerca.
Un dels meus objectius en aquest treball de recerca era demostrar que els referents clàssics encara perviuen en la nostra societat, i que han deixat una gran petjada en un art com és la música. Per tal de demostrar aquest objectiu vaig fer diversos emazes sobre referents clàssics en diferents àmbits que em van ajudar a assolir aquests objectius. Així doncs, puc dir que els referents clàssics han deixat una enorme petjada en la música actual. Hi ha molts referents clàssics, ja que molts artistes utilitzen en les seves cançons la mitologia, els tòpics literaris, els llatinismes, les referències literàries i històriques, etc., Cançons i referents clàssics formen un tot intrísec. A partir d’aquest treball de Recerca he vist, abans no me n’havia adonat, com els referents clàssics, sempre presents en la nostra societat actual, també hi són en la música actual com en l’antiga perquè les referències clàssiques formen part de la nostra manera d’entendre el món, són quelcom inherent, ja que formen part dels éssers humans.
També vaig proposar-me, intentar portar proves per tal de considerar que la música no només és entreteniment i oci sinó també poesia. Per això en la part pràctica vaig tractar d’aprofundir sobre un artista que utilitza molta poesia en les seves cançons Bob Dylan i vaig tenir la sort que, a mitja recerca, l’Acadèmia sueca li va concedir el Nobel de Literatura, guardó que per primera vegada en la història recaia en un artista. A partir d’aquest artista vaig poder assolir aquest objectiu, està totalment demostrat, ja que la música per molts cantants com per exemple Bob Dylan és poesia, és a dir la música és sinònim d’expressió, i molts tenen com inspiració els clàssics per tal de fer les seves cançons.
Un altre objectiu era continuar actualitzant el bloc L’empremta d’Orfeu per tal de posar a l’abast de tothom aquestes referències clàssiques en la música que escoltem avui. He assolit bastant bé aquest objectiu perquè he pogut actualitzar aquest bloc, ja que la música sempre es renova any darrere any. I a través de diferents mètodes digitals (emaze, EDpuzzle…) he pogut posar a l’abast de tothom les referències clàssiques en la música actual.
L’últim objectiu era aprendre. He de dir que aquest treball de recerca ha estat un continu aprenentatge, ja que cada dia he après coses noves que ni tan sols coneixia, això fa que aquest treball de recerca sigui especial. M’ha ajudat a no ser tan caòtica i a treballar amb rigor i amb mètode, així com a polir el meu català ja que vaig arribar aquí de petita i encara em costa expressar-me bé en aquesta llengua. A més de tot això, que ja és molt, he après de tot, què són els llatinismes, on es poden trobar, referents clàssics, mitologia, tòpics literaris, etc., que han ajudat que el meu nivell de llatí i grec sigui més alt, però també m’han fet una persona més culta. També he après que la música és poesia i amb molts referents clàssics, ja que molts artistes que per mi eren desconeguts, com per exemple Bob Dylan cantant i poeta, m’han ensenyat que els clàssics han deixat petjada. Per una banda he adquirit més coneixements sobre música, és a dir, el fet de saber més sobre un art que m’agrada tant és una satisfacció, ja que em servirà en un futur. Per altra banda he après com funcionen els nous mètodes digitals, com per exemple, l’emaze, l’edpuzzle, un bloc, coses que no havia fet servir i de les quals tenia pocs coneixements. Amb aquest treball de recerca he après que: “La música és una poesia amb referents clàssics”.
En el meu treball també vaig elaborar unes hipòtesis i ara que ja tinc la recerca puc demostrar-las.
En la primera hipòtesi el que vaig fer va ser formular-me una pregunta en la qual em qüestionava, quins referents clàssics ens trobem en les cançons. A partir d’aquesta hipòtesi he descobert que podem trobar diferents tipus de referents clàssics com per exemple, mitologia, tòpics literaris, figures retòriques, etc. Podem trobar aquests referents clàssics d’una manera implícita i explícita en les cançons.
La següent hipòtesi era si el llatí és una llengua que té una forta petjada en la música i si encara s’utilitza en les lletres de les cançons i en els àlbums. He pogut veure que sí, ja que el llatí per molts cantants de diferents estils musicals és una llengua de referència que ha deixat un gran llegat en l’àmbit musical, és a dir molts cantants utilitzen llatinismes i la llengua llatina per donar a les seves cançons un toc diferent. També he descobert que molts artistes utilitzen llatinismes i referents clàssics en els seus àlbums musicals, en la portada o contraportada.
L’altra hipòtesi era si la literatura grega és mitogràfica i perviu encara en les lletres de les cançons actuals. A partir d’aquesta recerca he pogut observar que hi ha moltes cançons que utilitzen mites i personatges mitològics, com Fènix, les muses, etc. També sobre quines obres gregues són més font d’inspiració de la música actual. He descobert que en moltes de les cançons les obres gregues com per exemple Antígona o Lisístrata, han sigut de gran inspiració; però sobretot tot allò referent al cicle troià, és a dir, a la Ilíada i a l’Odissea d’Homer.
La següent hipòtesi era si la lletra de les cançons per les seves referències literàries i també clàssiques es poden considerar poesia. He vist que sí. Ja que artistes com per exemple Bob Dylan, un amant dels clàssics, té cançons plenes de poesia i amb un gran significat. A l’antiga Grècia música i poesia van originar-se plegades i puc afirmar que encara es donen la mà.
L’última hipòtesi era si podria ampliar el bloc L’emprempta d’Orfeu com a treball de Recerca tot seguint la petjada del món grecoromà en la música actual. He pogut comprovar que sí, ja que l’he pogut ampliar i no l’he exhaurit, ja que la música és una art on mai no s’acaben els referents clàssics i la búsqueda de cançons amb referències clàssiques haurà de continuar més enllà del meu treball de recerca. És a dir, tots els artistes de diferents èpoques, d’una manera conscient o de vegades inconscient sempre han utilitzat, utilitzen i utilitzaren referents clàssics en les seves cançons. Els referents clàssics formen part de la nostra societat i de la nostra manera d’entendre el món.