“Boig per tu” i el “Pescallunes” de Torelló

Aquesta cancó de Sau l’hem cantada mil i una vegades, la música i la lletra conviden a la malenconia, a l’amor que potser vindrà, a les papallones que sents quan el recordes i no és…

Encara que molts pensen que la cancó és el lament d’un noi envers la noia estimada, jo crec que la seva enamorada és la lluna i per això espera la nit per tornar a comtemplar-la.
El referent clàssic el trobo en la història de la deessa  Selene i un pastor: diuen que quan la deessa passejava pel cel amb el seu carro d’argent, va il·luminar una cova on hi descansava el pastor. El va comtemplar i es va enamorar d’ell. Llavors aquesta va baixar a fer-li un petó, ell es va despertar quan va tocar els seus llavis. Tots dos es van enamorar. Selene va demanar a Zeus que concedís un desig al seu estimat. Zeus va accedir i el pastor va demanar un son etern on només la seva estimada el pugui despertar.

A Torelló, quan arriba el carnaval hi ha sempre una carrosssa que se’n diu  “Pescallunes”. La llegenda diu que un veí del poble caminava per la nit i va veure reflectida a les aigües de la riera la lluna plena, es va quedar bocabadat de la seva bellesa que brillava a la foscor de l’aigua  i va decidir que la pescaria i la tindria sempre en un cove, però no aconseguia ficar-la-hi. Algú li va dir amb burla: “Què voleu fer, pescar la lluna?  Des d’aquell dia als de Torelló li diuen “PESCALLUNES”: gent que s’il·lusiona, té somnis, romàntica i amb molta empenta per a fer coses.

 

 

 

BOIG PER TU Sau

En la terra humida escric: “Nena estic boig per tu”
Em passo els dies esperant la nit.
Com et puc estimar si de mi estàs tan lluny
Servil i acabat
Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.

Quan no hi siguis al matí, les llàgrimes es perdran
Entre la pluja que caurà avui.
Em quedaré atrapat, ebri d’aquesta llum,
Servil i acabat
Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.

Servil i acabat…. Boig per tu.

Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu
Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum
Me la beuré
Servil i acabat
Boig per tu.

Ivette Pagès, 1r Batx. Llatí i Grec
Ins Miquel Martí i Pol
Quod sumus

34 pensaments a ““Boig per tu” i el “Pescallunes” de Torelló”

 1. Et felicito Ivette per filar tan prim i encertatar tan bé el referent mitològic d’aquesta coneguda cançó de Sau. T’agraeixo moltíssim que la vulguis compartir també aquí.

  Em plau enllaçar aquest apunt amb aquest altre de El Fil de les Clàssiques.

 2. Salve!
  primer de tot, voldria dir que és una grandisisima cançó, u que és preciosa. Com podem veure cada dia aprens coses noves, jajaja com per exemple l’història d’introducció a la cançó de boig per tu, la qual desconeeixia.
  vale 🙂

 3. Salve!
  M’encanta aquesta cançó! Desde petita l’he escoltada i sempre m’ha agradat.
  m’agrada, també, saber l’opinió sobre el significat d’aquesta cançó, i ara que ho dius, ho comparteixo totalment.
  El reperent clàssic que has trobat (el de la deessa Selene i un pastor) m’ha semblat molt encertat.
  Molt bon treball, i molt bona cançó, ben elegida!
  Felicitats.

  Vale!

 4. És cert que va dirigida a la lluna, crec que ho van explicar en un concert o alguna cosa per l’estil, però va dirigida a la lluna seguríssim. Per això veu en la copa veu reflaxada la seva llum. Però no m’hagués imaginat mai que un referent mitològic s’hi podria assemblar.
  Molt bon article! Felicitats Ivette!

 5. uoooh! mai ages dit que seria aquest mite la vritat!

  :O pero ara que he llegit la introduccio d’aquest alunme ja entenc perque la meva mare algu cop ma dit pescallunes clar en aquell moment no savia que volia dir pero ara ja ho entenc tampoc es res dolent suposu :D!

  molt maca la canço i apesar de que sigui en catala crec que queda millor no?

  m’agradant molt les fotografies :D!

  VALE!

 6. Salve!!
  avans de res he de dir que aquesta canco és.. es impresionant. a mi desde sempre m’ha encantat i és més.. es que em porta molts bons records. I bueno, una de les coses que més m’agraqden es que és en català. per totes aquelles persones que diuen que el català no queda be en una canço, aqui teniu la resposta.. 🙂

  valeee!

 7. salve. aquesta cançó m’encanta, sempre m’ha encantat. fa referència a la lluna i me’n vaig enterar un cert dia però jo sempre havia pensat que anava d’amor.

 8. Aquesta cançó es preciosa m’encanta! És molt bonica!
  Va dirigida a la lluna.
  Per això veu en la copa reflaxada la seva llum, Però no m’hagués imaginat mai que un referent mitològic s’hi podria assemblar.

 9. Salve! 🙂

  Primer de tot he de dir que aquesta és una cançó preciosa, que tothom ha escoltat en algun de la seva vida, per mi és una de les meves cançons preferides en català. Jo igual que l’Ivette sempre he pensat que “Boig per tu” anava dirigida a la Lluna, sobretot quan diu “Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu, però dins la meva copa veig reflexada la teva llum”.
  M’ha semblat molt interesant aquesta relació amb el mite de la deesa Selene. Mai havia sentit aquest mite i m’ha semblat molt bonic, i també molt curiosa la història del carnaval de Torelló.
  Molt bon article! 🙂
  Vale!!

 10. Salve!!

  Aquesta és una de les cançons que més m’agradan en català!!
  Però no s’havia el significat d’aquesta cançó!!
  M’agradat molt!!:)

  Vale!!

 11. salve!
  Aquesta cançó és una de les més famoses en català i una de les poques que conec perquè no escoltu cançons en català!
  valee!

 12. SALVE!
  Aquesta canço es molt bonica, ya la coneixia, i es una de les canços que per molt que la escoltis molts cops no et canses de escoltarla, o almenys això hem passa ami. La canço va dirigida a la lluna.
  VALE! =D

 13. Aquesta cançó és l’unica cançó que més m’agrada en català,però no s’ha el que significava,m’ha agradat!

 14. Ave!
  M’agrada molt aquesta cançó! Tots la hem cantat desde sempre i a mi és una de les poques cançons en català que m’agraden i que em se!
  Jo si que havia sentit algun cop que va dirigida a la lluna, crec que m’ho va dir una professora a primària, però no sabia que hi havia un mite clàssic que expliqués la mateixa història!

  vale 😀

 15. Aquesta cançó és preciosa!
  He trobat un referent clàssic: la deesa selene. Aquesta cançó té relació amb la lluna ja que esmenta que des de la seva copa pot veure reflexada la seva llum, la veritat es que no m’havia adonat del mite que hi ha darrere d’aquesta cançó.

 16. Aquesta cançó és l’única cançó que m’agrada en català,però el que no s’havia es que anava dirigida a la Lluna,és molt bonica.

 17. M’agrada moltissim aquesta cançó, és la típica cançó que tothom coneix i que sempre es pot cantar en qualsevol moment. Sabia que tenia a veure amb la lluna però no que estava relacionada amb el mite de la història entre Selene i un pastor. Un article molt interessant
  Vale!

 18. Salve!

  Que interessant m’ha semblat la relació que hi heu trobat amb el mite de la deessa Selene i un pastor
  L’he escoltat molts cops aquesta cançó i mai no havia imaginat que anava dirigida a la Lluna, sempre havia pensat que es tractava de la lamentació d’un home a la seva estimada..
  Però ara que he llegit i l’explicació sí que té sentit sobretot amb la part que diu:
  ”Sé molt bé que des d’aquest bar jo no puc arribar on ets tu Però dins la meva copa veig reflexada la teva llum”
  O també quan diu:
  ”Em passo els dies esperant la nit.
  Com et puc estimar si de mi estàs tan lluny”

  ”Quan no hi siguis al matí, les llàgrimes es perdran”

  Felicitats per aquest article, m’ha agradat molt conèixer aquest significat i veure que no tenia el significat que jo creia !!

  Per cert, com hem comentat a classe, reflexada està mal dit en català, hauria de ser ser reflectida
  VALE!

 19. Salve!
  Crec que és una comparació molt bona i li trobo el sentit.
  Aquesta cançó l’he escoltat moltíssims cops, però mai m’havia faixat en la lletra des de aquest punt de vista, crec que està molt ben vist!
  Vale! 😀

 20. Salve!
  En primer lloc, dir que aquesta cançó m’agrada moltíssim, des de ben petita que la he escoltada, i encara em posa els pels de gallina quan l’escolto. Mai hagués pensat que es referia a la lluna, però com es sol dir ‘No te acostarás sin saber una cosa más’. M’ha semblat molt interessant aquest article, i la relació que hi ha amb la història de la deessa Selene i un pastor.

 21. Salve!
  No sabia que aquesta cançò tingués un referent clàssic! Ja m’havia adonat de que era dedicada a la lluna, no m’esperava que sigués per un mite. Aquesta cançò és una de les que més m’agraden en català, malgrat lamentablement no en conec moltes, ja que m’encanta el joc de paraules que en fa!
  Vale:D

 22. saalve:D
  Yo tampoc sabia que aquesta cançò té un referent clàssic, no sabia que estava dedicada a la lluna, i menys que sigués per un mite.
  Aquesta cançó es l’única que m’agrada del català, tampoc he sentit moltes, pero les que e escoltat en català, no m’agraden gens.

 23. Aquesta cançó es mol maca! desde petita a primaria he escoltat aquesta cancçó. Ami com diu la meva companya Aida, no em solen agradar les cançons en català, pero aquesta desde sempre m’ha agradat molt!
  I ara també se que va dirigida ala lluna! jajaja

  vaaaale:D

 24. Estic molt contenta de que us hagi agradat tant la cançó i el referent clàssic. La meva mare sempre en diu que sóc una “pescallunes”i vaig decidir buscar què en volia dir. La recerca va ser molt divertida !!!!
  Valeee!!!

 25. Salve!!!
  Aquesta cançó com tothom la he escoltat moltisims cops i la veritat que m’agrada bastant.
  Però mai, mai hauria arribat a pensar que és cap a la lluna. Quan em miro bé la lletra sí que lliga però per mi sola crec que mai hagués sigut capaç de relacionar-ho! Així que felicitats!
  Valeee

 26. Salve!!

  Aquesta cançó és maquíssima, la conec des de fa molts anys i em sembla que és preciosa, em porta molts bons records. Mai m’havia parat a pensar que aquesta cançó anava dirigida a la Lluna i que tampoc estava relacionada amb un mite. No m’agraden gaire les cançons en català, però aquesta i dues o tres més són les úniques.

  Vale!!

 27. Salve!!
  Aquesta Canço Esta Molt Bé, m’agrada.
  Però el que no s’havia es que anava dirigida a la Lluna.
  Es un article molt interessant.

 28. SALVE!

  Aquesta és la típica cançó catalana que tothom coneix i que l’hem cantat més d’una vegada!
  La lletra és genial, molt bonica i relament no sabia el significat d’ella!
  Aquesta és de les poquíssimes cançons catalanes que m’agraden

 29. M’agrada molt aquesta canço, l’he escoltat milers de vegades, fins i tot vaig fer un treball sobre ella, però no m’havia imaginat mai, que tenia alguna cosa a veure amb un referent classic.

 30. Aquesta canço és una de les meves cançons preferides en català i la he cantat milions de vegades i és molt maca. A segon a català vam fer una clase a cantar caçons en català i entre elles estava aquesta i va explicar el significat de la canó i ens van dir que va dirigida a la lluana i si no fos per aquell dia encara segiria creien que va dirigida a la noia que està enamorat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *