Noms de les cançons

Nach: Alfa

Nach també te una cançó anomenada ”Penélope” (vid. Cicle Troià).

Nach és un artista que està dintre de l’escena del Hip hop. L’any 2005 va treure un primer cd anomenat en llatí Ars Magna “Gran Art”, on s’inclou una cançó que porta el nom de la primera lletra de l’alfabet grec ” Alfa“, també inclou un tema de clars referents mitològics, anomenat ”Pandora” vid. Aracne fila i fila.

Vid. Pandora

Prometeu
Euridice
de Roberto Vecchioni
Pegas

Cultura romana: Saturnalia

Llatí:

Spiritus Dei de Les Prêtres

Els referents clàssics de vegades sols els trobem en el nom de la cançó, per exemple del grup In memoriam ,  Deus ex Machina. Aquest grup de Rock i Metal, on han tret aquest any un nou treball anomenat ”Deus ex Machina.
Aquest treball que van treure ha estat gravat als estudis NO! Produccions de Còrdova aconseguint un bon resultat amb un so molt personal. El que ha xocat molt a la gent ha estat  la portada ja que al ser el nom del grup en llatí igual que el títol, et penses que trobaràs alguna cosa com medieval o misteriós però és en pla ciència ficció amb un cervell al centre d’un munt de circuits electrònics.
D’aquest treball es destaca sobretot la base rítmica amb influències de Maiden, un altre artista molt destacat en el seu àmbit.

Alter ego, Jean Louis Aubert

CARPE DIEMCaue canem de Vazili (Amb la Pupil·la) (vid. Aracne fila i fila)

Vazili és un grup que està dins de l’escena del Hip Hop a Espanya, concretament Catalunya, i són uns dels innovadors en canviar l’estil i la manera del Rap i orientar-lo en el seu ambient català. El Rap en català no és molt ben vist en l’escena en general del Hip Hop, ja que va néixer als Estats Units d’Amèrica cap als anys 80, i que ningú mai no pensaria que es podria portar al català; però molta gent es pregunta per què hi ha Rap en espanyol, en italià, en francès… i no hi pot haver-hi de Català?. Doncs així és, gent com aquest grup han sabut tirar endavant aquesta cultura amb el seu propi estil i la seva pròpia llengua que és la catalana.
Aquest grup té un tema anomenat ‘’Caue Canem’’ escrit així en llatí, que en català vol dir: Vigila amb el gos.
A part del llatinisme que es troba en el títol com he indicat anteriorment, en la cançó també s’inclouen alguns altres llatinismes com ara:
Alea jacta est – La sorte està tirada
Hic et nunc – Aquí i ara
Quid pro quo – Una cosa per l’altra
Caue Canem – Vigila amb el gos (Que és el títol de la cançó)
Si vis pacem, para bellum – Si vols la pau, prepara’t la guerra.
Això és una petita mostra de que el llatí no està ni molt menys mort ni antiquat, i per altra banda i no menys important, que en cançons actuals, d’n estil tal universal com és el Hip Hop i en un rap en català, hi apareixen llatinismes a les lletres que composen els grups!

Ego, The sounds

Nemo

Quo vadis de Metallica

Rosa, Rosae de Rosa, rosae de Jacques Brel (vid. Llatí a ritme de tango) i de Labordeta.

Ultimatum de Shaggy

Mater mea el 2005 dins Zamora de Klanghor (rock-metal), seguint la marxa poular de Setmana Santa Mater mea de Ricardo DoradoVasili i la Pupil·la.

Indesinenter d’Espriu

Tempus fugit, de Humor negro.

Humor negro és un grup format per dos artistes que estan inclosos en el mon del Hip Hop des de fa molts i molts anys. El formen com ja he dit dos persones, una d’elles es diu Use, que viu a Premià de Mar, i l’altre que es diu Ciniko, que viu a Lleida.
Com ja he dit, porten molts anys en aquest mon del Rap, fent centenars de concerts per zones com Sabadell, Barcelona, Lleida, Premià de Mar, Mataró, Girona… es a dir, per algunes zones de Catalunya, sense treure el mèrit, de que avegades també visiten llocs com Mallora, Menorca, Madrid, Santander… per a fer concerts on la gent els aclama i els espera amb anyorança.
Aquest grup, te una cançó anomenada ”Tempus Fugit” que vol dir: El temps pasa.
No només al títol hi ha aquesta referència, sinó també a la lletra, cadascún d’ells explica com va passen el temps en les seves vides corresponents, i el que va passant en cada una de les èpoques que van vivint, on el temps és el que predomina i no hi ha gaire temps per fer el que un vol realment aconseguir.

2 pensaments a “Noms de les cançons”

 1. XXVII—XI—MMXIV
  Salve!
  Hi ha una, del grup Bananarama, que es diu Venus.
  Aquesta cançó sempre l’escoltava amb el meu pare i actualment els dos la tenim per que soni quan ens truquem.
  És molt moguda i està força bé, i m’ha fet gracia enrecordar-me perque així la pudieu afegir. Bon article!

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

 

REFERENTS CLÀSSICS EN LA MÚSICA ACTUAL