Què vull investigar?
El meu treball de Recerca té com a títol “La música, poesia amb referents clàssics” a partir d’aquest títol m’he proposat investigar la petjada de la influència que té el grec i el llatí, la cultura i civilització clàssica, és a dir, els referents clàssics en la música actual.
Per què vull investigar aquest tema?
Tot el que sigui música és inspirador per a mi. La música sempre ha format part de la meva vida. La veritat és que aquest tema m’encanta, ja que a partir de la música em permetrà aprofundir en l’estudi de la llengua llatina i el món clàssic, ja que he estudiat llengües clàssiques en el batxillerat humanístic i el llati ha estat una de les assignatures que sempre m’ha semblat molt captivadora i interessant. També perquè penso que el llatí i el món clàssic encara perviuen, sempre han estat vinculats a la nostra societat, però moltes vegades ho oblidem, és a dir, tenen una gran rellevància, ja que han deixat una gran petjada en molts àmbits del nostre món, un d’aquests la música. Crec que la música és un símbol d’expressió, art, un món per descobrir. Per altra banda penso que en moltes de les cançons hi ha manifestacions clàssiques ocultes i desconegudes, és a dir, darrera de cada cançó hi ha una història i algun referent clàssic . El fet d’endinsar-me en aquesta recerca m’ajudarà a entendre més el llatí, sobretot la influència que ha tingut en la música i a la vegada de escoltar peces musicals allunyades dels meus gustos.
Quina és la hipòtesi del meu treball?
La música actual fa ús dels referents clàssics. Quins referents clàssics trobem a les cançons?
El llatí és una llengua que té una forta petjada en la música.
Com ho faré?
Per tal d’aconseguir la informació el que faré serà una recerca musical dels diferents artistes i de diferents estils musicals que han utilitzat aquests referents clàssics i per què ho han fet, faré un estudi de tots els referents clàssics que es troben en les cançons, a vegades amagats. També faré diverses entrevistes, i una enquesta per tal de saber si la gent coneix o desconeix els referents clàssics i què pensen sobre aquests. Per altra banda, per tal de contrastar la meva hipòtesi inicial interpretaré diferents cançons que han estat influenciades pels referents clàssics, una d’elles d’estil Gòspel cantada per mi mateixa.
Objectius
Un dels meus objectius en fer aquest Treball de Recerca és:
- demostrar que els referents clàssics encara perviuen en la nostra societat, i que han deixat una gran petjada en un art com és la música.
- intentar portar proves per tal de considerar que la música no només és entreteniment i oci sinó també poesia.
- continuar actualitzant el bloc L’empremta d’Orfeu per tal de posar a l’abast de tothom aquestes referències clàssiques en la música que escoltem avui.
Metodologia
Per tal de demostrar els objectius proposats per demostrar la hipòtesi, he utilitzat diferents mètodes, entre aquests visionar molts vídeos de Youtube, llistes de cançons de Spotify, iTunes…, també he fet entrevistes, una enquesta… Ara bé, crec que el més important ha estat continuar amb el fet a classe de Clàssiques i seguir editant el bloc L’empremta d’Orfeu.
El format bloc m’ha permès prendre el fil d’un tema que ja havia estat treball de recerca del Deka i tasques voluntàries del Moodle de Grec i de LLatí. I, a més d’oferir l’oportunitat de compartir la meva recerca amb tot el món, és un mètode de treball bidireccional ja que el fet de tenir oberts els comentaris i, alhora, el bloc permet que els alumnes i professors deixen les seves opinions dels apunts i, fins i tot, l’ampliïn amb noves aportacions. És idoni per mantenir la meva recerca sempre viva i deixar-la a la xarxa perquè d’altres o jo mateixa la pugui continuar ampliant més enllà de la defensa del Treball de Recerca. A més, el format de recerca digital a la web permet posar els vídeos de les cançons, enllaços a altres pàgines, amb Edpuzzle fins i tot preguntes als vídeos per tal que els estudiants puguin respondre en el moment en què es formula la pregunta, a més permet integrar revistes de referents clàssics en la música com és el cas de tota la meva recerca amb Emaze.
Ara bé, no tot és digital en el meu treball. Entre els recursos d’informació que he utilizat, a més dels recursos audiovisuals de les plataformes online, he visitat biblioteques per tal d’aconseguir la informació de llibres i revistes, escoles de música i sobretot parlar amb gent, d’una manera especial amb els alumnes de clàssiques de l’IPM, per tal d’esbrinar els seus gustos musicals i tenir més probabilitats de trobar més referents clàssics… que m’han permès elaborar fitxes amb Emaze (Llatinismes en les partitures; referents clàssics en la música religiosa; llatinismes en les cançons actuals; el Rèquiem i el llatí; àlbums i noms de grups amb llatinismes; la música i la mitologia; tòpics literaris en la música; els referents clàssics a Disney; música Cristiana actual amb referències clàssiques; el Gòspel i el llatí…
Així doncs, són moltes les raons per les quals he decidit continuar la recerca d’un treball de recerca en format digital, entre les quals, haig de dir que és més econòmic i ecològic, ja que no he fet servir paper imprès ni tinta. També em sembla una manera més moderna i actual de presentar el Treball de Recerca que en un simple pdf o en format paper; a més, fa que l’aparença del treball sigui més visual i directa. M’ha permès ser més endreçada i trobar sempre les coses que havia deixat en esborrany. Haig de dir que sóc molt caòtica i aquesta metodologia m’ha obligat a treballar molt, moltíssim, però sobretot m’ha ajudat a ser molt endreçada.