La reconstrucció històrica més didàctica

Avui, alguns dels alumnes de la Margalida heu viscut una experiència (espero) interessant i amena, diferent del que passa a les aules normalment. Més lluny de la presentació del meu treball de recerca, que segurament no ha estat més diferent de les que veureu quan exposin els treballs els de segon de batxillerat (toqui quan us toqui), el més interessant ha estat el fet que alguns alumnes s’han emprovat les armadures de legionari (i han pogut comprovar que no pesen tant).

Pels que no hagueu tingut l’oportunitat de venir, aquí teniu el muntatge que he fet amb parts de les dues sessions que he fet durant el dia d’avui:

Per cert, no oblideu d’omplir-me aquest qüestionari per al TR!


Moltes gràcies!

Arnau Lario Devesa
2n Batxillerat

33 thoughts on “La reconstrucció històrica més didàctica

  1. Margalida Capellà Soler

    Arnau, crec que avui els dos grups d’alumnes que han pogut gaudir en directe de les teves explicacions a classe han entès dues coses: la passió que cal posar a l’hora de triar i de fer un treball de recerca i que és possible fer de la reconstrucció històrica una activitat didàctica a l’aula com és l’explicació de la panòplia d’un soldat romà de l’època de les guerres dàcies.
    Fins el dia d’avui, estàvem molt contents de l’explicació del tema de l’exèrcit a classe amb un dibuix propi o amb una bona presentació oral, però avui hem aconseguit el que semblava impossible gràcies a la teva passió, Arnau, pel món romà, la col·laboració del Guillem, alumne de grec de primer, i amb la immensa generositat de Ricard Llop: tenir un alumne vestit de soldat romà i l’oportunitat de posar-nos l’armadura, desembeinar l’espasa… i comprovar que, malgrat el pes, és més lleugera i més flexible del que sembla. Els alumnes de primer finalment han aconseguit el que volien des d’un bon principi de la teva exposició: veure’m a mi feta una Miles i això no era possible en temps dels romans!

    Ariadna, Josep, tot el meu agraïment per fer-ne fotografies i vídeo!

    Discipuli discipulaeque, no us oblideu de fer el qüestionari a l’Arnau. Ara ja sou tots uns experts!

  2. clara.serra

    Salve!
    Arnau enhorabona pel treball que estar realitzant! Trobo que estàs fent un molt bon treball de recerca i a la vegada fas activitats didàctiques amb els alumnes de l’institut. M’hauria agradat haver pogut veure la teva reconstrucció històrica ahir a classe!

  3. Chaymae Zaouaghi

    SALVE!!!
    Em va agradar molt aquest taller, ja que l’any passat no vaig tenir l’oportunitat d’anar a la magna Celebratio però després de l’exposició de l’Arnau que penso que ha treballat molt i ha triat un tema molt interessant per al seu treball de recerca, la part pràctica crec que va fer el treball més divertit i interessant, ja que no sempre tenim l’oportunitat de veure o prova com anaven els soldats romans.
    També he de dir que en la foto surto horribles però no passa res perquè va ser una bona experiència.
    aaah per cert el Guillem sí que és un gran soldat romà!!
    Molt bon treball Arnau, felicitats i gràcies per l’exposició i el vestit romà….
    VALE!!

  4. Abril Ramos i Aran

    Va ser una presentació entretinguda, i crec que a tots els alumnes ens va servir no només per veure un exemple de treball de recerca, sinò que també per poder veure com era la cultura d’abans i això ens anirà molt bé als alumnes de llatí i de grec.

  5. Guillem Acien Mas

    Va ser una experiència interessant, el passejar-me per una escola vestit de romà. Molt anacrònic.

    L’armadura no era tant pesant com em pensava en un principi, però les meves espatlles no em perdonaràn en una temporada.
    Respecte al treball, no el vaig podert veure al complert per raons obvies, però la part en la qual vaig ajudar com a expositor d’armadures em va semblar excel·lent, molt treballada i amb anèctdotes interessants, felicitats Arnau.

  6. Mariona Sabanés

    Bon treball Arnau!! Em va agradar molt l’exposició i em vaig quedar impactada quan vaig veure la indumentaria que feu servir a les recontruccions històriques, pensaba que seria molt diferent a les reals pero són casi identiques!!! És molt interesant tot aquest tema de les reconstruccions, molt recomenable!!

  7. Nais

    Em va agradar molt, vaig trobar molt interessant el que van explicar de la reconstrucció historica, i sobretot el vestiment romà va estar molt be i poguer veure-ho i tot.

  8. Teresa Devesa i Monclús

    Margalida, m’has deixat ben parada. Pensar que cap any no hem aconseguit de cap manera, que et vesteixis de “domina” o “serva” a la Magna Celebratio, i ara et veig feta tota una “miles”… Ja podeu estar ben contents, Arnau, Guillem i la resta d’alumnes d’haver gaudit d’un fet tan excepcional. Llàstima que no hi hagi pogut estar present, per gaudir d’aquesta mostra de veritable reconstrucció històrica.

  9. Margalida Capellà Soler

    El que no arribem a fer per als alumnes, Teresa, bé ho saps! Segurament en Josep i l’Arnau ja et degueren explicar com va anar i que em vaig emportar, sense pretendre ni merèixer, tots els aplaudiments!
    L’Arnau va estar genial i en Guillem increïble! Fan un tàndem impressionant!

  10. Judith Martínez Barranco

    Salve!
    arnau, moltissimes felicitats pel teu treball, com ja he posat al qüestionari, penso que la reconstrucció històrica no està lo suficient recolçada per la gent com hauria d’estar, però tot i així em sembla correctissim que gent que li agrada l’història formi grups i és dediquin a això!!!
    FELICITER!

  11. Ariadna Zarcos

    Felicitats Arnau! Et va sortir molt bé la presentació. I felicitats també al Guillem per la seva recreació. No en sabia gaire sobre aquests festivals, però ara gràcies a l’Arnau ara ja sé que són.
    Espero que els videos hagin quedat bé! Ja ens ensenyaràs el teu muntatge, esperem que en breus. Felicitats, una altre cop, i si el teu treball de recerca és sobre aquest tema crec que és força interessant i com es nota que t’agrada la presentació et sortirà molt bé.

  12. Iria Rael

    Salve!
    Enhorabona pel teu treball de recerca, Arnau. La presentació et va quedar molt entenedora i molt bé. Va ser molt interessat el que vas explicar de la reconstrucció historica, ja que mai havia escoltat a parlar-hi. També el vestit de romà. Espero que et vagi bé la presentació del TR, segur que si ja que es veu que tagrada bastant el tema!

  13. omaima

    Salve!

    Esta molt ben fet felicitas ho has explicat molt be si ho fas així devant dels professors et donaran una bona puntuació.Molt interessant tot i la vestimenta sobre tot

  14. Mar Gómez

    Bonum diem!!
    Moltes felicitats Arnau!
    La veritat es que crec que et va sortir molt bé, i encara que al principi estiguesis nerviós, et vas tranquilitzar conforme pasaven els minuts i ho vas saber explicat tot molt bé.
    Gracies al teu treball he pogut aprendre molt, a més la part pràctica va ser molt divertida.

    Salve!!

  15. Mariona Cava i Ruiz

    Salve!!
    Felicitats Arnau! La presentació va ser molt entretinguda. No sabia que hi havia reconstruccions històriques però ara gràcies a la teva exposició ho sé amb claredad.
    Crec que el tema que has escollit és molt interessant per el TR i és nota que t’agrada molt,espero que et surti genial la presentació!! Ánims i felicitats!!!

  16. MARINA

    Salve Arnau!

    Felicitats per aquest comentari tant complet. La veritat és que amb el vídeo que ens has presentat, m’has resolt un munt de curiositats que tenia pendents. És molt interessant veure una reconstrucció històrica que s’escaigui a la vestimenta i complements que portaven els legionaris romans. Ara…, quina por que em faria trobar-me’n un pel carrer, amb tantes armes i tant ben preparat per donar guerra. Se les sabien totes eh…

    Per cert, he intentat obrir un enllaç que has inserit al teu article que suposo que envia al bloc del teu TR, però no aconsegueixo obrir-lo. Pot ser que l’enllaç sigui incorrecte? Bé, quan puguis, espero que ens passis l’enllaç per poder accedir-hi. Respecte l’enquesta, ja fa uns mesos que la vaig respondre. Endavant i felicitats per la feina feta!

    Salut,

    MARINA

  17. zaanouni1

    Salve!

    Enhorabona Arnau, t’ha quedat un treball genial!
    De la manera amb la que vas exposar la teva feina, et podries guanyar a qualsevol, i sobretot perquè ho vas fer perfectament. A mi em va agradar moltíssim passar aquella estona parlant d’una cosa que per altre part jo no savia, però que tu vas aclarir i explicar molt bé. També felicitar des d’aquí e Guillem per la seva recreació. Una llàstima que em fessi vergonya sortir, perquè tenia ganes.
    Felicitats un altre cop i fins un altre!

    Vale!

  18. Carlos Thiriet

    Salve!
    Va ser molt divertida aquesta activitat, amés de què vam aprendre molt del món romà i, en especial, de la seva forma de fer la guerra que tants èxits li van donar i que va permetre la seva expansió per tot el mediterrani.

    Vale!

  19. Raül Àlvarez

    Salve,
    Va ser una gran presentació sobre les diferents representacions històriques que es fan avui en dia. No m’esperava que aparegués el Guillem amb una armadura romana de ferro de veritat. Gran treball!
    Vale!

  20. Pingback: Reconstruint les lletres gregues a la romana | Aracne fila i fila

  21. Pingback: Història de Roma al nostre abast! | Aracne fila i fila

  22. Clara Campos Rovira

    Hola!
    Està molt bé l’explicació, ja que ha explicat els detalls i quan ha explicat que el cinturó no servia per protegir, sinó per fer soroll, m’he enrecordat de l’explicació del Ricard de Barcino Oriens!
    A mi em sembla una molt bona idea poder explicar a la classe del Bufalà la vestimenta dels Romans, perquè és un tema interessant i segur que agrada. I també podríem explicar el de les dones.

  23. Marta Calvo

    M’ha agradat molt aquesta idea de veure com es vesteix un soldat romà, sobretot amb el vestuari que potser utilitzaven. Encara recordo algunes de les explicacions que ens va fer en Ricard Llop, i sobretot l’explicació de perque servia el cinturó, però hi ha una cosa que m’ha semblat que no ha explicat que si que va explicar en Ricard, va ser sobre les sandàlies, també les utilitzaven per fer soroll, apart del cinturó aixi el que feien era imposar més al enemic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *