Una Magna Celebratio remullada i alhora pujada de to!

El cap de setmana passat, vaig anar un any més a Badalona, malgrat la pluja no em volia perdre la Magna Celebratio i ja allí vaig visitar l’exposició El sexe a l’època romana, que es podrà veure al Museu de Badalona fins el 30 de juny de 2013 i que després itinerarà per altres museus d’Arqueoxarxa. Es faran visites guiades i conferències molt interessants!

Dissabte 18 de maig a les vuit de la tarda fins a la una en el decurs de la Nit dels Museus hi haurà visita lliure a les Termes i al Decumanus, on es recitaran poemes eròtics d’autors llatins, acompanyats per música de cambra. L’aràcnida de segon, Laura Luna, hi tocarà la flauta!

“El sexe a l’època romana” ha tingut un gran ressò a la premsa escrita (El periódico, Ara…) i a la televisió! Ha anat acompanyada del llibre Cuina eròtica romana de KuanUm i de la representació de Converses de meuques.

Aquesta exposició em va agradar molt perquè per primera vegada vaig poder contemplar peces romanes de temàtica eròtica conservades en diferents museus catalans; reproduccions de pintures molt explícites (les originals es troben en el Museu Arqueològic de Nàpols) i textos d’autors llatins. Fins el curs passat el tema del sexe era un tabú entre els aràcnides, vàrem ser els alumnes de quart que vàrem atrevir-nos a publicar La sexualitat a l’època clàssica, El lupanar de Pompeia, Les dones de la vida … i ara m’atreveixo amb aquest apunt que espero que no es censuri perquè en l’exposició es dóna a conèixer no només el sexe legal, el practicat dins el matrimoni, sinó també el sexe prohibit de les relacions extra-maritals, zoofíliques i homosexuals. També s’expliciten les diferents maneres de fer l’amor, una cosa és llegir els textos d’Ars amatoria (lectura prescriptiva PAU Catalunya 2013) en llatí o en català i l’altra veure que les pintures pompeianes de l’època reflectien aquests textos. Alumnes de segon si heu arribat fins al final del llibre (concretament en el llibre tercer a partir dels versos 770 en què Ovidi diu:

Nota sibi sit quaeque; modos a corpore certos
sumite: non omnes una figura decet.
Quae facie praesignis erit, resupina iaceto.
spectentur tergo quis sua terga placent…

“Segons el cos que tingueu, agafeu determinades postures. Una mateixa posició no s’adapta a totes les dones. La que sigui bonica de cara, que jegui cara amunt. Les que estiguin contentes de la seva esquena, que es mostrin d’esquena…  ” (trad. de Teresa Puig) sabreu quins consells dóna Ovidi tot i que diu abans “Ulteriora pudet docuisse” i com es veuen reflectits en les reproduccions de les pintures pompeianes parietals d’aquesta exposició! Impacta també per la seva curiositat el recull lèxic de mots llatins relacionats amb el sexe.

Alma Bergel

1r de Batxillerat Llatí i Grec

17 thoughts on “Una Magna Celebratio remullada i alhora pujada de to!

 1. Margalida Capellà Soler

  Com bé veus, Alma, no he censurat el teu apunt! Ara si vols pots donar en comentari la teva versió més personal, com ho poden fer també la resta d’aràcnids.

  Els companys de llatí de segon podrien donar-nos més informació sobre el que comentes de l’Ars amatoria d’Ovidi.

 2. almabergel

  Salve!!

  Jo havia sentit parlar i també havia llegit algunes coses sobre el sexe i els romans, sabia que gaudien de una sexualitat lliure i sense complexes però aquesta exposició em va acabar d’obrir la ment i de demostrar que avui en dia hi han mes tabús i vergonyes en lo referent a lo sexual que fa 2000 anys.
  Os recomano a tots que aneu al museu de Badalona i que gaudiu d’aquesta exposició que estarà allà fins al 20 de Juny.

 3. Rocío Molina

  Salvete!!

  La veritat és que jo vaig tenir l’oportunitat de participar en la Magna Celebratio de l’any passat com a monitora d’alguns jocs infantils romans, i aquest any m’hauria agradat tornar a participar perquè vaig passar-m’ho molt bé! Però les circumstàncies de segon de batxillerat fan que no poguem ni participar en activitats tan divertides com és aquesta!

  És una llàstima també que hagi plogut aquest cap de setmana, tot i que estem tenint una primavera ben pasada per aigua, hauria estat una sort que hagués fet el sol que va fer l’any passat!

 4. Laia Muñoz Osorio

  Salve!

  He llegit l’Ars Amatòria i realment em va impactar la manera en què Ovidi parlava del sexe. Dóna la sensació que pel poeta elegíac les infidelitats extra-matrimonials són el pa del cada dia i que intenta exculpar-les. Al poeta només l’interessa la recerca del plaer momentani, no pensa en el futur i les conseqüències que pot comportar la relació: desprestigi de l’amant (sobretot si és dona) o un molt possible embaràs, aspecte del que en cap moment parla Ovidi. Però en fi, sempre és curiós aprendre sobre aquests temes.

 5. Laura Luna

  Alma, estic molt contenta de que t’hagi agradat tant l’exposició. Jo, com bé ja has dit, la veuré el dia 18 a la nit dels museus; espero que m’agradi tant com a tu.
  L’article és molt interessant, el fet de que sigui una mica tabú i la manera en què has explicat tot el que has vist i conegut de ben segur que anima a més d’una veure-la!
  Jo, personalment, de les coses que has dit, em quedo amb el que has dit al comentari. Ens pensem que pel fet que evolucionem ho fem a millor, que tot lo nou ens ajuda a evolucionar i a millorar-nos i la veritat és que no és sempre així. Hi ha molts tabús que s’han originat al llarg del temps i que a l’antiguitat es tractaven amb molta més naturalitat. Així doncs, recuperant l’antiguitat, treien a la llum curiositats dels nostres avantpassats, fem una crítica a certs aspectes de l’actualitat i, només per això, s’hauria de valorar més els estudis sobre la cultura romana i grega i els seus estudiadors.

 6. Marta Bautista

  Salve!!

  Feliciter per l’apunt Alma!
  L’any passat si que vaig participar en la Magna Celebratio, com ha monitora d’activitats però aquest any no he pogut participar, tot i que m’hagues agradat moltisim participar! Espero poder anari l’any que ve!
  No sabia res de la sexualitat en l’època clàssica, va bé saber moltes coses!

  Vale!!

 7. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » De cap de setmana: IX Magna Celebratio

 8. Uxue Avilés

  Salve!!

  Aquest any no vaig poder participar a la Magna Celebratio tal i com ho vaig fer l’any passat.
  En veritat, estava interessada amb aquest tema quan ho va explicar la Margalida i m’ha semblat un apunt molt interessant per què sempre hem estudiat tota la cultura romana però mai abans havíem parlat del tema del sexe en l’època dels romans.
  Estic molt d’acord amb el que ha dit la nostra companya en el comentari anterior. Realment sí que és cert que actualment tenim més problemes i més vergonya per parlar d’aquest tema que no pas els romans com has explicat anteriorment. Penso que hauriem de parlar com un tema qualsevol i tractar-lo així ja que en realitat és un tema com un altre.

  Vale!!

 9. irina

  Salve!
  Jo no vaig poder assistir a la Magna Celebratio però m’hauria agradat. Felicitast Alma per l’article, és molt interessant. Té que ser força interessant assistir a una exposició així. Com podem veure els romans tenien certes semblances amb nosaltres fins i tot en el sexe! Abans el sexe no era un tabú, de fet era com menjar o dormir. Els grecs per exemple no tenien tanta vergonya ya que per ells el cos nú representava la bellesa.

 10. Andrea Balart

  Salve!

  Jo tampoc vaig poder anar a la Magna Celebratio però pel que expliques Alma té que sé un lloc molt interessant. Aquesta exposició no és gaire sentida i a més crida l’atenció.

  Els romans i els grecs no tenien tantes inhibicions a l’hora de parlar del sexe, com es veu en molt llibres com l’ase d’or o les metamorfosis d’Ovidi. és un apunt molt interessant aquest i després de mirar el video he aprés algunes coses molt curioses.

  Vale!

 11. Pingback: Llucià i les Converses de meuques | Literatura grega a escena

 12. Natàlia Rubio

  Felicitats Alma per l’article! Trobo que és molt interessant i m’hagués agradat assistir-hi.
  També crec que el tema de la sexualitat no hauria de ser un tema tabú, ja que és una cosa natural de la qual no ens hauriem d’avergonyir, per tant, crec que els romans feien bé.
  Ave!

 13. Pingback: Ovidi ens dóna consells per a un sopar eròtic | Aracne fila i fila

 14. Pingback: Interès pel nostre passat romà: II Festa Romana al Museu Romà de Premià de Mar | El Fil de les Clàssiques

 15. Pingback: El sexe a l’època romana, ara a Mataró | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *