El sexe a l’època romana, ara a Mataró

Com era el sexe a l’època romana? Ara al Museu de Mataró podreu veure aquesta exposició itinerant que fa anys va començar al Museu de Badalona. Nosaltres ja hi hem anat!Podeu comentar la visita i visitar i comentar El sexe a Roma, treball de recerca de l’Alma i la Paula.

[youtube]https://youtu.be/1FDFsWfBCQ4[/youtube]

17 thoughts on “El sexe a l’època romana, ara a Mataró

 1. Pingback: Interès pel nostre passat romà: II Festa Romana al Museu Romà de Premià de Mar | El Fil de les Clàssiques

 2. Joaquin

  Bonum Diem popule¡
  La sortida i el museu van estar molt bé, vaig pensar que hi havia més coses , em va resultar mitjà petit el museu, però almenys vaig poder aprendre alguna cosa, com distingir atuells de morters.
  La experiencia del museo fué distinta y rara.
  Lo principal que me sorprendió fué la simplesa de como tomaban el sexo en Roma, a pesar de que había hechos que estaban mal vistos, había una cierta mente abierta rodeando Roma en ese tiempo.
  Creo que los guias que nos enseñaron el museo sabian lo que decían, pero estaban un poco nerviosos.
  Lo que me llevo de ese día es que entendí que esa época no fué tan distinta a la que vivo, aunque alla personas que sean la excepción.
  Tant de bo es repeteixin més sortides com aquestes que li fan bé a l’aprenentatge.

 3. Mar Cruzcruzviladoms

  Bonum diem!!
  L’exposició temporal que vàrem veure al museu de Mataró, em va semblar molt curiosa; ja que sobre el sexe en l’època romana en sabia poc. Després de rebre tota la informació que ens van proporcionar, penso que eren una mica sexistes en aquest àmbit; ja que les dones tenien moltíssimes prohibicions que els homes; i aquestes, si no s’obeïen, eren castigades.
  Tot i així, l’exposició va estar bé i vàrem riure una mica.
  Un dels temes dels quals en sabia menys era sobre la prostitució en aquella època, i de la qual més atenció en vaig mostrar, ja que em va semblar una cosa totalment diferent de la d’avui en dia.

  La ciutat romana d’Iluro va ser  fundada al 80- 70 aC; la qual tenia unes vuit hectàrees d’extensió.

  En aquesta sortida al Museu de Mataró (l’antiga Iluro), he pogut veure moltes restes que s’han anat trobant al llarg dels anys. El que més em va cridar l’atenció van ser les monedes d’or dels romans.
  El sistema monetari romà va ser reformat per August, de manera que l’or era l’auri i la plata el denari. A les noves monedes, se’ls hi va reduir el pes i la qualitat dels metalls d’aquestes, fins a eliminar-se les semis i les quadrants.
  En canvi, però, l’or tenia un curs bastant forçós en tot l’Imperi romà. El denari circulava en diverses províncies, fins que, es va encunyar una moneda d’or (l’aureus) de valor igual a vint-i-cinc denaris o cent sestercis de plata. 

  Em va semblar una sortida molt interessant.

 4. Claudia Pérez Torrabadella

  Bonum diem!

  La sortida a Mataró, va ser una mica paculiar, em va agradar però era extrany tot plegat. Vam tindre la sort de haver tingut dos guies molt bons, explicaven el temari molt breument i molt clar. Respecte a l’exposició romana, m’esparava alguna cosa més era tot com molt petit, però em de recordar on vam anar, Mataró. Mataró és una ciutat important aquí el Maresme però no té res a veure si anem a Barcelona, Madrid, Tarragona a veure els musseus que són enormes i eterns.

  Va ser divertida, vam riure tots!

 5. Irene Sanz

  Salve!

  L’exposició del museu de Mataró sobre el sexe a Roma va ser bastant curiosa i inusual.

  Em va sorprendre molt el fet que el sexe en aquella època fos un tema tan normalitzat i sense tabús, fins que la religió va tenir un paper molt influent sobre la societat. Però el que més em va cridar l’atenció va ser que ser prosituta no estava gens mal vist i podia ser una feina tan comuna com qualsevol altra. Tot i així, els romans eren bastant sexistes i masclistes.

  La ciutat d’Iluro va ser fundada cap al 80-70 a.C. i tenia unes 8 hectàrees d’extensió, la qual va viure el seu màxim explendor entre finals del segle I aC i el segle II dC. Em vaig sobtar molt quan ens van explicar que fa relativament poc que es van descobrir les restes romanes sota l’actual ciutat de Mataró. També em va agradar molt observar les monedes i les àmfores romanes, les quals tenen més de dos mil anys d’antiguetat!

  Mai he visitat Torre Llauder, però mai descarto que hi vagi algun dia.

 6. Laia Costa

  Salve!
  Iluro (l’actual Mataró) va ser fundada al 80-70 aC., va ser una oppidum civium Romanorum d’unes 8 hectàrees d’extensió que va perdurar fins al segle I aC i el II dC
  Es coneix, que després del segle VII la ciutat s’extingiria i que només quedaren en peu el seu temple, la necròpoli i la sagrera.
  Les restes d’aquesta oppida reben el nom de Torre Llauder, que va ser enderrocada el 1970.
  L’àrea d’influència de la ciutat d’Iluro fou molt àmplia, seguint el concepte romà de la ciutat com a entitat formada indissolublement pel nucli urbà i el seu territori, que inclouria gran part de l’actual comarca del Maresme.
  Em va agradar molt l’excursió de dimarts passat al Museu Romà de Mataró, ja que mai havia estat i va ser una gran oportunitat per conèixer el nostre pròxim passat romà.
  Amb aquesta excursió em vaig adonar que el sexe a Roma era molt masclista, però també que era molt més natural que en l’actualitat. Per exemple, en el cas de la prostitució, a l’antiga Roma estava ben vist i es podien trobar diversos anuncis de prostitutes.
  M’he adonat que els romans tenien una mentalitat molt oberta i ho demostraven amb alguns objectes molt peculiars que potser no trobaríem avui en dia.
  Per acabar m’agradaria felicitar als guies del museu, ja que van fer un gran treball.
  Espero poder fer més activitats com aquesta, ja que m’ho vaig passar molt bé i vaig aprendre molt!

 7. Laia A.

  Salvete!
  ILVRO, fa més de 2000 anys, 80-70 a.C i l’any I a.CC, era una ciutat conquerida per l’Imperi Romà, en la qual havitaven milers de persones ficats en vuit hectàres d’extenció. Les restes més recents que es coneixen de la ciutat són del segle VII.
  Mira que he anat cops a ILVRO, actual Mataró i mai havia anat al museu d’allà. M’ha semblat una sortida fantàstica, una excursió on hem pogut gaudir de cultura, l’art i de les restes de l’antiga Iluro… És fabulós saber que abaix dels nostres peus hi van haver cases, fòrums i que hi van trepitjar milers d’antics romans, deixant així milers de monedes d’or, cantimplores, estris… Que van formar part de la vida de fa uns 2000 anys.
  La segona part de la visita, la part del sexe, l’erotisme a l’antiga Roma, una exposició molt interessant, que creava respecte a la sala, una habitació repleta d’il·lustracions d’accions i objectes sexuals. L’Estel, la noia que feia de guia, ho explicava amb molta educació i perfete, donant naturalitat i normalitat a un tema, que molts tractem com a Tabú. Durant l’exposició , et fa pensar en el masclisme a la societat i les diferències que hi havia dintre d’aquest àmbit fins i tot.
  M’ha semblat una sortida molt interessant i curiosa per saber qie hi ha diferències i relacions en el que nosaltres fem i que també els antics romans i d’altres cultures feien.

 8. Joaquin

  Bonum Diem populum¡
  Molt bon video el que realitzo eloy , es nota que s’esforça per donar-nos qualitat audiovisual¡¡

 9. Sandra Mendoza Barco

  Salve!

  La sortida al museu de Mataró va estar realment bé. Ens van acollir molt bé al arribar i les dos visites van ser d’alló més interessants. La primera ens va ajudar a situarnos una mica, ens van parlar sobre Iluro, sobre com era la vida en l’època romana , i a més a més, vam poder veure una col·lecció de diferents antiguitats que havien sigut rescatades de les restes de l’antiga ciutat romana. Al acabar aquesta visita, vam anar a veure l’exposició temporal sobre el sexe a Roma. Aquesta ens va cridar bastant l’atenció a tots, vam veure com la societat romana tractava el tema del sexe i vam poder comparar-la amb la manera en la qual nosaltres abordem aquest tema en l’actualitat. Aquesta segona exposició va ser molt entretinguda i vam sortir del museu amb una idea molt clara de com es vivia la sexualitat a l’Antiga Roma.

  Tant de bo fem alguna sortida més com aquestes abans d’acabar el curs!

 10. Mireia Sánchez Cano

  Bonum Diem!!

  L’anada al museu de Mataró em va semblar una experiència molt bona. Apart de sortir del centre que sempre va bé per cambiar d’aires, vam tenir l’oportunitat de conèixer restes romanes al museu de Mataró i després vam rebre una explicació sobre el sexe a Roma. Em va sembar molt interessant aquesta exposició ja que em va permetre conèixer una mica més la part del sexe a Roma i com els romans vivien les seves relacions sexuals. Em vaig donar compte que tenia algunes diferències de com vivim avui en dia el sexe pero que també tenia coses molt semblants.

  Per últim, un vídeo molt ven fet Eloi! Gràcies!

  ILURO
  La ciutat d’Iluro va ser fundada pels romans cap a l’any 80-70 aC. La ciutat va tenir unes dimensions d’unes 8 hectàrees. Quan es fundà la ciutat els carrers van ser traçats a partir de la planificació urbanística típica dels quarters romans, a partir de dos vials creuats, el cardo maximus, i el decumanus maximaus . També es van construir les muralles defensives, amb torres i portes fortificades, per tant Iluro posseïa un sistema defensiu complex que es va utilitzar fins al segle V dC, també tenia un gran mercat porxat, una gran cisterna d’aigua i arribaven productes manufacturats.
  La zona residencial d’Iluro estava situada al llarg del decumanus maximus. Eren domus benestants, amb els seus peristils al voltant dels quals s’organitzava la vida dels Iluronesos més rics. Però també es van construir habitatges més modestos, de planta aproximada d’uns 50 m2 que solien estar distribuïts en diferents punts de la ciutat.
  El fòrum d’Iluro era l’espai públic més important de la ciutat, era el lloc on s’exercien totes les activitats públiques ja fossin socials o politiques. Al forum estaven els edificis de l’administració de la ciutat i el temple, alhora que també es trobaven els monuments més importants de la ciutat, ja fossin dels emperadors o dels patrons protectors de la ciutat, el fòrum es trobava a la zona de l’actual basílica de Santa Maria. Però Iluro també comptava amb els seus banys públics, les thermae, on a més de la higiene personal, exercicis gimnàstics i massatges, els iluronesos feien relació i vida social, es trobaven en l’actual plaça de Can Xammar.
  Com ja veiem, Iluro té molta trajectòria i molta història.

 11. Valentina Restrepo

  Salve!!!
  Salve!
  Iluro (l’actual Mataró) va ser fundada al 80-70 aC., va ser una oppidum civium Romanorum d’unes 8 hectàrees d’extensió que va perdurar fins al segle I aC i el II dC
  Es coneix, que després del segle VII la ciutat s’extingiria i que només quedaren en peu el seu temple, la necròpoli i la sagrera.
  Les restes d’aquesta oppida reben el nom de Torre Llauder, que va ser enderrocada el 1970.
  L’àrea d’influència de la ciutat d’Iluro fou molt àmplia, seguint el concepte romà de la ciutat com a entitat formada indissolublement pel nucli urbà i el seu territori, que inclouria gran part de l’actual comarca del Maresme.
  Em va agradar molt l’excursió de dimarts passat al Museu Romà de Mataró, ja que mai havia estat i va ser una gran oportunitat per conèixer el nostre pròxim passat romà.
  Amb aquesta excursió em vaig adonar que el sexe a Roma era molt masclista, però també que era molt més natural que en l’actualitat. Per exemple, en el cas de la prostitució, a l’antiga Roma estava ben vist i es podien trobar diversos anuncis de prostitutes.
  M’he adonat que els romans eren molt actius sexualment i ho demostraven amb alguns objectes molt peculiars que potser no trobaríem avui en dia.
  Per acabar, felicitar als guies que ens ho van explicar tot molt bé, i amb motls detalls. Espero que es repeteixin aquestes activitats.

 12. Pingback: Per què Ramon Llull empra el llatí? | El Fil de les Clàssiques

 13. Pingback: La ciutat dels morts d’Iluro | Aracne fila i fila

 14. Ramon Albero

  Bonum diem!
  L’exposició va estar molt bé. Pensava que nomes veuriem un troç, pero va resultar que vam veure la exposició fixa i la temporal. Els guies sabien molt, cosa que fa que la visita sigui més interesant i fluída. Crec que el sexe no ha cambiat tant, es segueixen utilitzant artefactes i aparells sexuals. També em va semblar curios que les prostitutes s’anunciesin a les parets, sobretot perque al principi pensava que eren grafitis.

 15. Carlota Escrivà

  BONUM DIEM!!!
  L’excursió que vam fer el museu de Mataró, va ser molt interessant i molt educatiu. Vam poder entendre com era la vida en aquella època i com vivien. En la part de sexe em vaig sorprendre molt, ja que eren molt liberals.
  Iluro és l’antiga ciutat romana de la costa mediterrània anomenada actualment Mataró. Les restes arqueològiques del poblat romà es conserven sota el nucli antic de la ciutat. L’antiga Iluro fou la continuadora, com a centre organitzador del territori, d’una altra ciutat romana anterior, segurament Ilduro, nom que apareix escrit en caràcters ibèrics i el monedes de bronze datades del segle II-I aC, trobades recentment a Cabrera de Mar, situat a uns cinc quilòmetres de l’actual Mataró. L’àrea d’influència de la ciutat d’Iluro va ser molt àmplia, seguint el concepte romà de la ciutat com a entitat formada indissolublement pel casc urbà i el seu territori, que inclouria gran part de l’actual comarca del Maresme. Urbanísticament, la nova Iluro romana va ser fundada «ex novo» a la primera meitat del segle I aC sobre un petit turó, d’uns 28 metres d’altura sobre el nivell del mar, situada entre dues rieres, els actuals carrers de la Riera i el Rierot, i va arribar una extensió urbana d’unes 6 hectàrees.

 16. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!
  L’excursió que vàrem fer al Museu de Mataró anomenada Iluro en l’època romana, sobre el sexe, em va agradar moltíssim, perquè sempre que es parla de l’època romana es parla de l’exèrcit, de com eren les ciutats, la cultura en general, però el sexe no deixar de ser un tema tabú, i en aquesta excursió vaig poder descobrir que no eren tan liberals com em creia, hi havia moltes condicions i clàusules per a poder portar a terme les relacions sexuals, eren lliberals quant a les relacions que es podien tenir entre els dos sexes, només estava ben vist les relacions entre dos homes si hi havia un home gran i un de jove, si eren de la mateixa edat era una humiliació, no estava ben vist que les dones entre elles tinguessin relacions. Una de les coses que no em va sorprendre gaire pel tarannà dels romans era que els homes havien de portar el rol dominant de la relació. Altra cosa que em va indignar és que les dones no podien veure vi perquè així no els hi donaven ales per a poder fer coses impures tant amb altres homes com amb dones. Opino que es contradeien moltíssim perquè utilitzaven com una espècie de gots en forma de penis que dóna a entendre que són molt lliberals, perquè en altres cultures ficar gots d’aquest tipus podria ser una ofensa, però no deixaven que les dones poguessin gaudir del sexe amb altres dones, tot això no deixa de ser un culte a la personalitat dels homes.
  No només vàrem veure el sexe, sinó també les ciutats de quines pedres estaven construïdes, estris del dia a dia, els tipus de monedes, les “tombes” de les hores, en general em va agradar moltíssim.
  N’hauríem de fer més excursions com aquestes perquè així és com realment es coneix una cultura, veient les peces, coneixent aspectes com el sexe, no només través d’un paper escrit.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *