La domus romana

Som unes alumnes de 1r de Batxillerat que hem anat a Girona a veure l’obra “Miles gloriosus” i amb aquest article volem destacar quines eren les característiques principals d’una domus romana tenint com a referència l’obra de Plaute. Us presentarem les característiques  de les  cases romanes, i com es veuen en aquesta obra de Plaute.

Plaute [Font: Viquimèdia]

Tan bon punt l’obra va començar vam poder apreciar que la trama es desencadenava perquè un esclau havia vist a través de l’impluviuum com Filocomàsia es feia petons amb Plèusicles:

ACTE II. Escena II
(…)
PERIPLECTÒMENES.- Esteim perduts!
PALESTRIÓ.- Què hi ha?
PERIPLECTÒMENES.- La cosa s’ha destapat?
PERIPLECTÒMENES.- Fa un poc, no sé qui del vostre servei ha vist des de la teulada a través del nostre impluvi com es donaven besades na Filocomàsia i el meu hoste dins ca nostra.
PALESTRIÓ.- (Preocupant-se) Qui és qui ho ha vist?
PERIPLECTÒMENES.- Un company teu.
PALESTRIÓ.- Quin dels tants?
PERIPLECTÒMENES.- No ho sé, tot d’una s’ha escapat tan de pressa…
PALESTRIÓ.- (Molt preocupat) M’imagin que estic perdut. (…)

PLAUTE. El soldat fanfarró. Trad. Tere Febrer Janer

Aquest fet que desencadena la trama, fa de la casa l’escenari principal de l’obra. Les domus eren cases unifamiliars, ocupades per l’aristocràcia urbana, decorades amb atris i peristils que horitzontalment ordenaven, il·luminaven i ventilaven les estances bellament decorades amb pintures murals i mosaics. Una insula era, al final del període republicà i durant el període imperial romà, un bloc d’habitatges, normalment en règim de lloguer, de diversos pisos. Les insulae eren utilitzades pels ciutadans que es no podien permetre tenir habitatges particulars. Les insulae es construïen de maó i argamassa i eren similars als edificis d’apartaments actuals. Una villa era un centre d’explotació agrària que en alguns casos esdevingué segona residència de patricis que vivien a la ciutat, construïda durant la república romana i l’Imperi Romà. Una villa va ser originalment una casa de camp romana construïda per a la classe alta.

El compluuium era una obertura realitzada al sostre del vestíbul de l’antic habitatge dels grecs, etruscs i romans, per conduir l’aigua de pluja rebuda fins al impluvium. Consistia en una simple obertura rectangular practicada al centre del sostre dels domus per permetre l’entrada de la llum solar que il·luminava amb el seu reflex les habitacions adjacents i que, al seu torn, servia d’entrada de l’aigua de pluja que era recollida en l’impluvium. També servia per afavorir la ventilació de les habitacions. L’impluvium era una espècie d’estany rectangular amb fons pla.

En qüestió d’estètica solia haver-hi una tauleta de marbre, una capella consagrada als lars (lararium) i l’arca de cabals. També hi havia dues ales, o alae a banda i banda de l’atrium, que n’ampliaven l’espai.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8unLEPfJ4Gc[/youtube]
Núria Fernández
Laura López
Carla Latorre
1r Batxillerat
Institut Isaac Albéniz

32 thoughts on “La domus romana

  1. Amar Astudillo

    Salve!!
    He vist pel·lícules on pots apreciar clarament cadascuna de les parts de la casa però fins que no vam fer aquest apartat a classe no vaig sapiguer realment com era el nom de cadascuna d’elles.
    En el video es fa un recorregut complet de la “domus”, ens ensenya com era l’”impluvium”, on anava a parar l’aigua de la pluja que passava per el “compluvium”. L’”impluviu” tenia uns forats al terra per on es filtrava l’aigua i s’emmagatzemava tota l’aigua. Després es veu el“cubiculum”,l’habitació,i ensenya tots els objectes que hi habien. També mostra l’”atrium”, el “peristylum”, el “triclini”, lloc on els amos de la casa menjaven, dinaven amb amics, o en família.

    Vale!!

  2. Camila Valencia

    Salve!!

    -Penso que una domus romana és molt gran per una sola familia, i que les tenen molt cuidades.
    Les tenen molt bé decorades, i estan molt bé distribuides, el que més m’agrada de la domus romana és l’implovium ja que sempre entra el sol i il·lumina, no se com explicar-me però ho veig molt bonic.

    Vale!!

  3. Noelia Roldan

    Salve!

    Personalment, penso que les domus romanes estaven molt bé distribuides i decorades. La decoració és el que més m’ha cridat l’atenció, no hi falta cap detall. El que més m’agrada és el perystilum que està envoltat de columnes, amb una font en mitg i darrere una estàtua. També hi havien uns bancs perquè els romans descansesin. El triclini també m’ha agradat força, ja que era el lloc on els romans rebien als seus amics i passaven el temps. En mitg hi ha una petita taula amb fruita per els invitats. La veritat que és un video on deixa molt clar com eren les domus romanes, i no li falta cap detall.

  4. munyoz.andrea

    M’agrada’t molt aquest vídeo perquè m’ha fet entrar en la vida romana tot i com era abans. Menuda feinada per trobar-lo.
    La veritat es que moltes parts de la casa no tenia ni idea com eren ni el decorat. Com per exemple les parets, els quadres, el terra, es colors que tenien per decorar . Fins i tot es veu els aliments que menjaven i tot el material que utilitzaven.
    Les parts que més m’agraden de la “domus´´ són els patis al exterior o l’atri pati cobert amb una obertura central ( el compluvi) per la que entrava aigua i es recollia a l’impluvi. I el peristil pati enjardinat rodejat de columnes que fa que tingui més protagonisme i l’atri perdi la seva funció.
    Felicitats per aquest article i per respondre’ns les dubtes sobre l’antiga “domus´´
    Vale!

  5. Jose Maria Fernandez

    Salvee!!!!

    yo crec que una domus romana és molt gran per una sola familia, i que les tenen molt cuidades. yo he fet una casa del romans a llati i las parts de las casas son los bonicas.

  6. Andrea

    Salve!

    Jo us parlaré de les villae:

    Les villae eren les cases de camp que servien com a segona residència dels ciutadans romans rics. La vil·la tenia una part urbana on habitava el propietari de l’explotació, una part rústica reservada als treballadors (esclaus), les eines i els animals, i una part fructuària on s’elaboraven i es conservaven els productes que havia generat l’explotació agrícola de la vil•la. . Sovint estaven a càrrec d’un masover de confiança que vetllava pels interessos de l’amo.

    La número 2 correspon a una casa senyorial perquè s’hi poden veure l’atri i el peristil. Pel que fa als números que corresponen: el número 1 correspon a l’atri, pati al voltant del qual es distribueixen les sales d’ús públic; el número 2 correspon al peristil o jardí posterior al voltant del qual es distribueixen les sales d’ús privat; el número 3 correspon al tricilinum o menjador i el 4 és el dormitori o cubiculum.

  7. irina

    Salve!
    Una vil·la (Villae), a l’Antiga Roma, era un centre d’explotació agrària que en alguns casos esdevingué segona residència de patricis que vivien a la ciutat, construïda durant la república romana i l’Imperi Romà. La vil•la tenia una part urbana on habitava el propietari de l’explotació, una part rústica reservada als treballadors (esclaus), les eines i els animals, i una part fructuària on s’elaboraven i es conservaven els productes que havia generat l’explotació agrícola de la vil•la. Una vil•la va ser originalment una casa de camp romana construïda per a la classe alta.

    Pel que fa als números, la casa senyorial és la número 2, ja que es pot veure clarament com hi ha un atri i un peristil, cosa que les altres no . Trobem que el número 1, és l’atri, el primer i més antic àmbit de la casa romana al voltant del qual es distribueixen les sales d’ús públic; la número 2 és el peristil, el jardí al voltant del qual es distribuïen les sales d’ús privat; la 3 el menjador o triclinum i la 4, el dormitori o cubiculum.

  8. Pingback: Les domus romanes | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *