La domus romana

Som unes alumnes de 1r de Batxillerat que hem anat a Girona a veure l’obra “Miles gloriosus” i amb aquest article volem destacar quines eren les característiques principals d’una domus romana tenint com a referència l’obra de Plaute. Us presentarem les característiques  de les  cases romanes, i com es veuen en aquesta obra de Plaute.

Plaute [Font: Viquimèdia]

Tan bon punt l’obra va començar vam poder apreciar que la trama es desencadenava perquè un esclau havia vist a través de l’impluviuum com Filocomàsia es feia petons amb Plèusicles:

ACTE II. Escena II
(…)
PERIPLECTÒMENES.- Esteim perduts!
PALESTRIÓ.- Què hi ha?
PERIPLECTÒMENES.- La cosa s’ha destapat?
PERIPLECTÒMENES.- Fa un poc, no sé qui del vostre servei ha vist des de la teulada a través del nostre impluvi com es donaven besades na Filocomàsia i el meu hoste dins ca nostra.
PALESTRIÓ.- (Preocupant-se) Qui és qui ho ha vist?
PERIPLECTÒMENES.- Un company teu.
PALESTRIÓ.- Quin dels tants?
PERIPLECTÒMENES.- No ho sé, tot d’una s’ha escapat tan de pressa…
PALESTRIÓ.- (Molt preocupat) M’imagin que estic perdut. (…)

PLAUTE. El soldat fanfarró. Trad. Tere Febrer Janer

Aquest fet que desencadena la trama, fa de la casa l’escenari principal de l’obra. Les domus eren cases unifamiliars, ocupades per l’aristocràcia urbana, decorades amb atris i peristils que horitzontalment ordenaven, il·luminaven i ventilaven les estances bellament decorades amb pintures murals i mosaics. Una insula era, al final del període republicà i durant el període imperial romà, un bloc d’habitatges, normalment en règim de lloguer, de diversos pisos. Les insulae eren utilitzades pels ciutadans que es no podien permetre tenir habitatges particulars. Les insulae es construïen de maó i argamassa i eren similars als edificis d’apartaments actuals. Una villa era un centre d’explotació agrària que en alguns casos esdevingué segona residència de patricis que vivien a la ciutat, construïda durant la república romana i l’Imperi Romà. Una villa va ser originalment una casa de camp romana construïda per a la classe alta.

El compluuium era una obertura realitzada al sostre del vestíbul de l’antic habitatge dels grecs, etruscs i romans, per conduir l’aigua de pluja rebuda fins al impluvium. Consistia en una simple obertura rectangular practicada al centre del sostre dels domus per permetre l’entrada de la llum solar que il·luminava amb el seu reflex les habitacions adjacents i que, al seu torn, servia d’entrada de l’aigua de pluja que era recollida en l’impluvium. També servia per afavorir la ventilació de les habitacions. L’impluvium era una espècie d’estany rectangular amb fons pla.

En qüestió d’estètica solia haver-hi una tauleta de marbre, una capella consagrada als lars (lararium) i l’arca de cabals. També hi havia dues ales, o alae a banda i banda de l’atrium, que n’ampliaven l’espai.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8unLEPfJ4Gc[/youtube]
Núria Fernández
Laura López
Carla Latorre
1r Batxillerat
Institut Isaac Albéniz

32 thoughts on “La domus romana

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Noies, heu fet un article útil per interpretar correctament el detonant de l’argument de la comèdia, però hauríeu de donar les referències de les imatges i també del text (acte i escena, i nom de la traductora).

 2. Margalida Capellà Soler

  Voleu dir que aquest bust pertany a Plaute? De cap de les maneres i amb la seva oratòria us deixarà bé si no ho esmeneu aviat i en el seu lloc hi poseu un bust de Plaute! Com bé diu la Teresa les imatges han d’estar enllaçades a pàgines amb Creative Commons i amb la seva referència, d’aquesta manera eviteu confondre un escriptor romà amb un altre! Errare humanum est i rectificar és de savis!

  Traduir és un art ben difícil, ja ho sabeu! No us oblideu de citar mai de qui és la traducció!

  Fa poc a l’exposició de Pompeia a Madrid, vaig veure aquest vídeo que nosaltres ja teníem al Fil Moodle de Llatí 1, però, si us agrada, crec que s’adiu molt amb el vostre apunt i el podeu posar en comptes de la fotografia de la domus.

  M’ha agradat que hàgiu utilitzat l’assistir a la representació de Plaute per parlar de la casa romana!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Noies, hauria estat millor que comprovéssiu el vostre error i haguéssiu substituït vosaltres la imatge, però com que no heu pogut fer classe amb la Núria i no sabem quan hi tornareu, he fet jo mateixa els canvis, perquè demà visitaran l’article els alumnes de quart i cal que no es confonguin.
  He afegit també el vídeo proposat per la Margalida, perquè és francament il·lustratiu. Gràcies per compartir-lo, Margalida.

 4. Teresa Devesa i Monclús

  De ben segur que al gran orador no li agradaria gaire que el confonguin amb un personatge tan poc il·lustre com un simple comediògraf…

 5. Sergio Doni

  En aquest article, que és molt bo percert, en el video ens fan un recorregut complet de la “domus”, ja que ensenyen com era l'”impluvium”, on anava a parar l’aigua de la pluja que passava per el “compluvium”. L'”impluviu” teniauns forats al terra per on anava l’aigua fins a un forat on s’emmagetzemava tota l’aigua. Després va cap a un “cubiculum” (habitació) i ensenyia tots els objectes que hi habien. També mostra l'”atrium”, el “peristylum”, el “triclini”, habitació on els amos de la casa menjaven, dinaven amb amics, o en família.

 6. Ainhoa Astasio

  Salvete!
  Aquest article m’ha ajudat molt a acabar d’entendre totes les parts de les domus. Alguns llocs, com l’impluvi i el compluvi, no els tenia gaire visualitzats, però el video que heu penjat m’ha servit molt d’ajuda.
  El video fa un recorregut per la casa, i es veuen totes les parts que hem estudiat, i també alguns ornaments, decoracions i mobles de la domus.
  M’ha ajudat molt el vostre article, valete!

 7. Ignasi Duran et Rubén Mallenco

  Avete!
  Bon video!
  Tot seguit procedirem en dir les parts que ens ofereix el video: La primera part és l’atri on es veu que pel compluvi baixa aigua fins l’impluvi,tot seguit se’n va cap al cubicula i torna a l’atri i va al larari, després arriba al tabulí tot seguit surt al peristil i entra al triclini,va cap a l’esquerra i entra a la culina. Al final visita el lababo i una espècie de rebost i se’n torna al carrer per la porta d’entrada.
  Valete!!!!

 8. Natàlia Alert

  Salve!!

  Ara em queda molt més clar la situació en escena. Perquè, tot i que a classe hem treballat les parts de la ”domus”, quan vam veure l’obra no enteníem del tot bé els decorats. Sabíem que eren dos ”domus” però no acabavem d’entendre per quina raó i per on l’esclau havia vist a Filocomàsia donant-se petons amb Plèusicles. He de dir que la Teresa ens ho va explicar molt bé a classe al dia següent de tornar de Girona.

  Vale!!

 9. Natàlia Alert

  Em deixava una cosa!
  El vídeo està molt treballat i ens ajuda a entendre a la perfecció la ”domus” romana. No es deixa cap detall!

 10. Noemi Gallego

  Salve!

  D’aquest article en el que més me he parat a sigut en el video, está molt ben cerca’t i et dona una molt bona idea de una domus romana. El triclini l’esperava una sala més gran, però ja he vist que s’ajustava als 3 sofà i poc més.
  He vist que les cases dels romans eren sencilles, el qué mes abultava era el pati plé de flors i plantes i he pogut tindre una millor visió del que era l’atri i l’impluvi.

  S’ha de agraïr a les actuals tecnologies que ens fan arrivar tan aprop de coses tan antigues que a hores d’ara no tenim a l’abast!

 11. marcUS

  les cases romanes tenien un impluvium per recollir tota l’aIGUA DE LA PLUJA CUMPLUVIUM
  VAIG A VEURE LA TORRE DE LLAUDERS A ILURO
  Ç
  ESTAVA A COSTAT DE LA COMISARIA DELS MOSSOS DE MATARO
  EN LA CASES DELS MES RICS HAVIEN MOLTS MOSAICS AL TERRA A LES PARETS

 12. Júlia Bardera Arlà

  Molt bon article i vídeo!!
  A classe hem treballat les parts de la “domus” però amb dibuixos petits i en la obra de teatre no m’acabava de situar, però amb aquest vídeo ja m’ha quedat clar com seria una domus romana. Gracies!

 13. Sònia Juan

  Salve!
  Gracies a aquest article m’ha quedat perfectament clar com és una “domus” per dintre molt detalladament.
  En el video surt l’impluvi per on passa l’aigua de la pluja que va a parar al compluvi que està situat en l’atri. També surt una habitació ,que per cert jo creia que seria més gran, després hi surt el larari, el tabulí i el triclini.
  En general els espais no són massa grans però pel meu gust tenen el seu encant i també gràcies a la música del video et dona la sensació de pau i tranquilitat; com si en la “domus” si pugès viure plàcidament.
  Vale!

 14. Sandra

  Aquest article està molt detallat perquè ho expliquen tot com es,a més a més, et fa donar compte a través d’una descripció de les coses que pasen a l’obra i de com es una Domus Romana.
  Gràcies per el vídeo que heu deixat perquè gràcies això he pogut observar com és una Domus Romana de prop però em gustaria visitar alguna que mes o menys estigués en bon estat però amb el pas del temps qui sap jj

 15. Àlex Aguilera

  Salve!

  Les domus eren els habitatges de les famílies d’un cert nivell econòmic.
  L’erupció del Vesuvi l’79 d.C. que va sepultar Pompeia i Herculà, ha conservat moltes d’elles en un magnífic estat i ha permès als arqueòlegs realitzar estudis sobre la seva arquitectura.

  Molt bon video, amb aquest video he pogut veure com és per dintre un domus romana. Es pot observar al video, moltes coses, el vestibulum,la tabernae, l’atrium, la culina,la cubicula, el triclinium, la tablinum, el peristylum, etc.

  Àlex Aguilera. Cultura Clàssica

 16. alexandre

  Gracies a aquest article m’ha quedat perfectament clar com és una (domu) per dintre molt detalladament. En el video
  es veu molt bé algunes parts de les domus grecollatines.
  El video fa un recorregut per la domus, i es veuen totes les parts que hem estudiat a segon, i també alguns ornaments, decoracions i mobles de la domus.
  M’ha ajudat molt el vostre article, valete!

 17. David Marco

  Salve!!
  Mai havia vist una domus per dintre.
  Es molt bonica per dintre i esta molt ven feta, les seves instal·lacions estan molt bén fetes, si ens donem conte a las nostres cases tenim que te la domus. Molt bon article noies, felicitats

 18. arnau soler

  salve!!!
  aixo de la domus romana no ho avia vist mai una casa com aquesta. Jo crec que avegades els grecs tenien mlt mes gust a la hra de decura les cases i com les feien. M’ agradaria molt poder’ne visitar alguna ja que tincu una curiositat de com eren ja que en el video no em queda molt clar

 19. Clàudia Soler

  M’agrada molt la distribució de la casa romana.
  Podria haver vist aquest vídeo abans de l’examen perquè la veritat es que queda tot molt clar, més que en el llibre ja que es en petit.
  Al començament del vídeo mostren el ”vestibulum” i es veu com cau l’aigua de la pluja al ”compluvium” per el ”impluvium”.Les teulades de la ”domus” estaven preparades per recollir l’aigua i poder utilitzar-la.
  Seguidament mostra diferents ”cuvicula” (Són les habitacions de la casa romana)
  Tornen al vestibul on es troba el larari (un petit templet on es feia culte als deus de la família)
  Desprès es veu el tablinum (despatx on el amo treballa, rep als amics, llegeix llibres,escriu cartes…)
  Tot seguit ens ensenya el ”peristylum” que es el pati de la casa, és envoltat de columnes.
  I el ”tricilinium” on els amos sopant amb els seus amics, és una habitació amb tres sofàs, fa la funció de menjador.
  Per ultim : la ”culina”, és a dir la cuina de la vila on treballen els esclaus.

  Està molt bé per situar-te, crec que no han passat per alt cap detall.

  Vale!

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Bé, veig que el vídeo que ens ha enllaçat la Margalida us ha ajudat completar els vostres coneixements sobre la “domus”. És ben cert que una imatge val més que mil paraules, i aquestes recreacions virtuals són increïbles.
  Tot i això, veig que teníeu el tema ben après, perquè, en general, heu reconegut les diferents estances del recorregut.
  M’agraden especialment els comentaris que presenten entre cometes els noms llatins dels espais, com el del Sergio i la Clàudia, tot i que no heu tingut prou cura a l’hora d’escriure’ls correctament.

 21. irina

  Salve!
  Felicitats per l’artcile! Com podem veure la casa romana no era tan diferent a las que tenim ara. Els rics vivien en les domus mentre que els que no s’ho podien permetre vivien en les insulae que eren com una espècie d’apartaments. La villa en caniv, era com una espècie de granja que també servia de residència. Potser la única diferència seria que hi acostomaven a tenir un altar per fer ofrenes i libacions en honor als déus, cosa que ara no hi ha casi ningú que tingui un altar a casa seva. El video t’ajuda a saber millor les parts de la casa.

 22. Andrea Balart

  Salve!

  Ara ja fa un any més o menys vem anar d’excursió al teatre de Tarragona i vem veure aquesta obra (en català el soldat fanfarró). Va ser una bona obra i els actors ho van fer molt bé.

  No sabia les parts de la casa en llatí però després de llegir el Colloquium (ara no recordo quin) va sortir el cubiculo, que era el dormitori i també l’atrio que jo el vaig confondre amb el vestíbul. L’article està molt bé i a més podem llegir un fragment de l’obra.

  Vale!

 23. Judith Martínez Barranco

  salve!
  No sabía les parts de la casa en llatí, l’article està molt bé i a més podem llegir un fragment de l’obra.
  vale

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *