Aprofitant que aquesta setmana els alumnes de 1r d’ESO de La Salle Premià estem estudiant la història de Grècia, faré un article sobre l’època clàssica a Atenes i Esparta.
Durant els segles V i IV aC, va tenir lloc l’època clàssica a Grècia. Hi havia dues polis molt importants: Atenes i Esparta que lluitaven contínuament entre elles per guanyar territori i per desacords polítics i econòmics. Però Esparta no era l’únic enemic d’Atenes, també hi havia Pèrsia que llavors ocupava la major part de l’Àsia Menor i l’Orient Mitjà. Els perses amenaçaven els atenesos perquè aquests van recolzar la revolta dels jonis, que estaven sotmesos a Pèrsia.
Les guerres mèdiques (490-479 aC) van enfrontar els perses i els grecs. La primera guerra mèdica va acabar amb la Batalla de Marató l’any 490 aC, va consistir en el desembarcament dels perses a Atenes, però els grecs els van aturar. A la segona guerra mèdica tot i que els perses van saquejar Atenes, van haver de rendir-se a la Batalla de Salamina (480 aC). Finalment els grecs van aconseguir la victòria.
La Batalla de Salamina de Wilhelm von Kaulbach, 1868.
Des de llavors, les polis gregues es van unir per lluitar contra els nous atacs perses a l’anomenada confederació aticodèlica. Poc després va arribar la democràcia a Atenes gràcies a Pèricles, qui va governar Atenes entre el 461 i el 429 aC, durant aquests anys va millorar l’economia i la cultura ateneses.
Malauradament, Atenes i Esparta van combatre en una batalla: la guerra del Peloponnès, que va esclatar el 431 aC i va acabar al 404 aC amb la victòria d’Esparta (vid. Aracne). A partir d’aquest fet, la democràcia atenesa va entrar en decadència: l’època clàssica deixava pas a l’hel·lenística, que convertiria a Grècia en un poderós imperi.
Χαιρε!
Felicitats per l’apunt! El diptity m’ha ajudat molt a situar millor els successos que van tenir lloc durant l’època grega. Les diferents batalles, com les guerres mèdiques o loa guerra del Peloponess també les he entès millor gràcies a aquest treball. Sort amb el FAIG!
Xaipete!
Molt bon apunt està bastant bé explicat sobre aquestes guerres què es van produir i van ser rellevant a l’història. Ara he aprés més coses sobre aquestes guerres que Grècia va tenir amb Atenes i Pèrsia i les victóries i derrotes que també és van produir.
Χαιρε!
Molt bon apunt! Aquest Dipity ens serà de molta ajuda per poder situar i estudiar molt millor les guerres que va haver-hi durant l’època clàssica, sobretot les importants guerres que va haver-hi entre Atenes i Esparta.
Pingback: L’origen del teatre | Literatura grega a escena
Pingback: Reconstruint les lletres gregues a la romana | Aracne fila i fila
Pingback: La Marató de Barcelona; Tot un referent clàssic | Aracne fila i fila
Entrevista con Javier Murcia: “desde que podemos encontrar una comunidad organizada en Atenas, todo gira en torno a la Acrópolis” http://www.mediterraneoantiguo.com/2016/02/entrevista-con-javier-murcia-desde-que.html
http://openaccess.uoc.edu/webapps/o2/bitstream/10609/62065/3/El%20m%C3%B3n%20cl%C3%A0ssic%20I_M%C3%B2dul%203_El%20segle%20V%20aC.pdf
La Atenas de Pericles, a càrrec de Miguel Ángel Elvira (Fundació March, 29 d’agost de 2019):