Captatio benevolentiae de Manel

El grup Manel té dins l’àlbum Els millors professors europeus 2008, a més de Roma i Al mar, una altra cançó amb referències clàssiques: Captatio benevolentiae, ben útil per anar aprenent els llatinismes de les PAU llatí Catalunya!

[youtube width=”650″ height=”550″]https://www.youtube.com/watch?v=zOgTkBAEtik[/youtube]

Provem d’encaixar en escenes boniques,
en ports de diumenge farcits de gavines,
en grans sobretaules on els avis canten,
en nits vora el foc abraçats a una manta.
Es tracta de ser els simpàtics del barri,
els que ballen i ballen fins que els músics parin
i irrompre arrogants lluint les millors gales
en discos amb dones amb feines estables.

I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim.
I, a vegades, una carambola de sobte ens demostra que ens en sortim.

Busquem quedar bé en el retaule magnífic
dels que van pel món amb posat monolític
i afronten la vida mirant-la a la cara
i un dia, contents, compren flors a sa mare.
Intentem trampejar per ser persones dignes,
el pare modèlic que volen les filles,
el de la veu greu, el de la mà forta,
que paga un vermut i que arregla una porta.
I després tancar els ulls i sentir el món en calma
i dos ocellets fent piu-piu dalt d’un arbre
havent enllestit un gran epitafi
que arranqui somriures a tots els que passin.

I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim.
I, a vegades, una carambola de sobte ens demostra que ens en sortim.

I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, ens en sortim.
I, a vegades, una tonteria de sobte ens indica que ens en sortim.
I, a vegades, se’ns baixa la verge i de sobte ens revela que ens en sortim.
I, a vegades, contra tot pronòstic una gran bestiesa capgira allò que crèiem lògic,
tot fent evident,
que per un moment,
ens en sortim.

Després d’escoltar-la explica els motius pels quals creus que utilitzen aquest recurs. Amb quina intenció? Creus que és una cançó optimista? Per què és interessant començar una exposició, un escrit, un concert… amb una captatio benevolentiae?

18 pensaments a “Captatio benevolentiae de Manel”

 1. Captatio benevolentiae prové del llatí captatio ‘captació’ i benevolentia ‘benvolença’.

  Alguns autors empren al principi dels seus escrits o de les seves exposicions per tal de captar la bona predisposició dels lectors o de l’auditori. Es demana disculpes per les possibles errades que pugui haver-hi en el text o en l’exposició, que sovint es tracta d’un cas de falsa modèstia.

  Auqesta cançó de Manel envia un missatge d’esperança, molt vàlid en temps de crisi.

 2. Salve!

  El llatinisme Captatio benevolentiae quan s’utilitza en una obra, l’autor cerca la bona disposició del públic. Per això és bo començar d’aquesta manera una exposició, un concert…ja que captes l’atenció del públic.

  La cancó de Manel transmet un missatge positiu, d’esperança.

 3. L’expressió significa el fet de voler el millor cap a l’espectador, mitjançant la falsa modèstia i prové dels mots captatio i benevolentia. Amb aquest recurs molt emprat antigament, els autors volien captar l’atenció dels espectadors a l’auditori i els volien demanar disculpes pels possibles errors que cometessin.

  La cançó del Manel, com ja han dit les meves companyes, vol transmetre un missatge d’esperança .

 4. Salve!

  L’expressió llatina Captatio benevolentiae vol dir ” captar benevolència”, és a dir, l’autor demana o vol aconseguir benevolència. Amb aquest recurs literari i retòric, els autors volen captar l’atenció del públic. I la majoria de les vegades el que l’autor el que vol és que els oients o lectors siguin comprensius amb els seus defectes.

  La cançó Captatio benevolentiae del Manel vol transmetre esperança, mai ens hem de rendir, hem de seguir allò que volem fins a aconseguir-ho i afrontar tot per molt difícil que sigui.

  Vale.

 5. L’expressió Captatio benevolentiae és un recurs literari que vol dir cercar alguna cosa el fet de voler alguna cosa a algú , és un recurs literari que molts autors utilitzen al principi dels seus escrits o de les seves exposicions per tal de captar la bona predisposició dels lectors.

  La seva cançó vol transmetre un misatje que és aquell de no rendir-se mai , d’aconseguir allò que volem i afrontar els problemes encara que sigui dificil.

 6. Captatio benevolentiae (del llati captatio “Captació, fet de cercar alguna cosa”i benevolentia “Benevolència, fet de voler bé a una cosa o a algú, de veure bé una cosa”) aquesta expressió s’utilitza en una obra quan l’autor vol captar una bona predisposició del públic. Els autors amb aquesta expressió volien captar l’atenció del públic i demanar disculpes per les petites errades que poguessin haver.
  La cançó Captatio benevolentiae de Manel el que vol és expressar un missatge positiu d’esperança que animi als que la sentin.

 7. La captatio benevolentiae que en llatí captatio vol dir ‘captació, fet de cercar alguna cosa’ i benevolentiae vol dir ‘benvolença, el fet de veure bé una cosa’. És un recurs literari i retòric que molts autors empren al principi dels seus escrits o de les seves exposicions per tal de captar la bona predisposició dels lectors o de l’auditori.

 8. La captatio benevolentiae (del llatí captatio ‘captació, fet de cercar alguna cosa’ i benevolentia ‘benvolença, el fet de voler bé a una cosa o a algú, de veure bé una cosa’) és un recurs literari i retòric que molts autors empren al principi dels seus escrits o de les seves exposicions per tal de captar la bona predisposició dels lectors o de l’auditori.
  La cançó de Manel vol expressar esperança.

 9. Salve!

  L’expressió llatina Captatio benevolentiae vol dir ” captació de benevolència”.

  Els Manel volen captar l’atenció del públic i demanar disculpes per les petites errades que poguessin haver, també té com a objectiu el de transmetre esperança.

 10. L’expressió “Captatio benevolentiae” significa el desig de voler el millor per a l’espectador. Captatio significa “captar” i benevolentiae “benvolença” és a dir la captació de la bona voluntat.

  Aquesta cançó dels Manels vol transmetre un missatge optimista i utilitzen aquest recurs per a representar una falsa modestia per les errades que l’espectador hi pugui trobar.

 11. En aquesta cançó ens intenten dir que ells volen que la gent sigui optimista tot i es disculpen de que no sempre sigui així, però que almenys ho intenten. Concorda doncs, el tòpic de “Captatio Benevolentiae” amb el missatge de la cançó que és principalment disculpar-se per si no ho fan bé. És diu que és una falsa modèstia perquè realment no ho pensen així sinó que saben que sempre se’n surten o perquè realment no pretenen animar la gent, això ho saben només ells. El cas és que el missatge,realment, és disculpar-se per si no aconsegueixen l’objectiu, que és animar-nos.

 12. Salve!
  Aquesta cançó conté el llatinisme “Captatio benevolentiae”. Crec que aquesta cançó no és del tot optimista però intenta donar ànims a la gent dient que no ens rendim, que encara que les coses surtin malament, hi ha vegades que ens ensortim i ens surten bé.

 13. Salve!!
  M’agraden molt els Manel crec que tenen un estil únic.Aquesta cançó és magnífica.No sabia que Captatio Benevolentiae signifiqués tot aixó que estic llegint! M’agrada molt saber que les coses així tenen un rerefons tan important.

 14. Captatio Benevolentiae, vol dir captar benèvolament l’atenció d’un públic amb un esforç a l’inici d’una obra, o d’un discurs per crear una actitud positiva i una bona predisposició d’aquest. Consisteix a demostrar des de l’inici que el que realitza el discurs coneix i comprèn la situació amb modèstia.

  Aquesta locució es va convertir en un tòpic literari. Es tracta de quan l’autor comença modestament fingint inseguretat o simulant escàs saber per guanyar-se la benevolència del lector. És pròpia dels pròlegs i començaments d’obres.

  Llegint alguns comentaris d’aquí, he vist que els companys diuen que el tòpic es troba en què la cançó és optimista i intentar animar, però jo crec que té una ironia molt important la cançó. Crec que el tòpic està en el fet que nosaltres moltes vegades intentem donar una imatge a la gent que som bons i modestos i a la majoria de les vegades ens en sortim i aconseguim captar aquella benevolència (encara que només per un moment), en canvi a vegades es nota i no ens en sortim i és quan es nota que és mentida tot. No sé si és aquesta la interpretació correcta però en relació amb el tòpic ha de ser això no?, jo crec que el tòpic és utilitzat en aquest sentit però també es pot dir que és una cançó optimista, ja que ens anima a no rendir-nos quan no ens en sortim.

 15. Bonum diem!

  La locució llatina ”captatio benevolentiae” vol dir «buscar benvolença o simpatia» o demanar atenció o interès.

  És a dir, Captatio vol dir “captar” i benevolentiae “benvolença”, per això la locució vol dir captar l’atenció. També si ens fixem en la lletra, parla sobre que sempre els humans volem que se’ns vegi com a bons i quedar bé, o veiem sobretot en la frase de: Busquem quedar bé en el retaule magnífic.

  La cançó no només ens parla de l’aparença que volem tenir sinó que també vol transmetre al públic que sempre s’ha de tenir esperança, m’ha semblat una cançó maca i tranquil·litzant.

 16. Salve,
  Captatio benevolentiae és una expressió llatina que utilitzaven els antics dramaturgs i autors de llibres o obres teatrals romans per demanar una predisposició al públic davant l’obra. L’expressió en català seria captació i benevolència, però el que indica és una disculpa de l’autor de l’obra davant qualsevol errada que pugui haver en aquesta.

  Crec que el que vol transmetre la cançó amb aquest títol és precisament això, és a dir, que es disculpen de les errades que faran durant la vida tant com a pares, com a amics, etc… Suposo que el primer que va fer el comentari va entendre el significat d’esperança i la resta el vau copiar com a lloros.

  Vale.

 17. Que interessant! No sabia el significat d’aquesta esxpressió ,ara ja ho se. Pot ser en alguns dels meus concerts l’utilitzaré.
  Es increïble com cada vegada més hi ha expressions clàssiques pertot arreu, fins i tot en la música . Aquesta vegada el grup Manel, un grup de que barreja el pop català amb cançons tradicional, amb la seva cançó Captatio Benevolentiae.
  L’expressió significa el fet de voler el millor cap a l’espectador, mitjançant la falsa modèstia i prové dels mots captatio i benevolentia. Amb aquest recurs molt emprat antigament, els autors volien captar l’atenció dels espectadors a l’auditori i els volien demanar disculpes pels possibles errors que cometessin.
  Aquesta cançó transmeteix en certa forma aquest missatge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *