Si vis pacem para bellum

Fa pocs dies, navegant pel Facebook vàrem trobar aquesta nova cançó que ens va cridar l’atenció, i per què? us preguntareu, doncs ens trobem ni més ni menys davant d’un referent clàssic,  en el títol de la cançó podem veure el llatinisme que també apareix al llarg de la cançó: Si vis pacem para bellum. Podem demostrar un cop més que el llatí i els referents són arreu, mirem on mirem. Cercant per Internet hem trobat que als Simpsons es cita aquesta frase, concretament a la primera temporada.

Respecte a l’autor hem trobat que és el seu tercer treball en solitari i que aquesta cançó ha estat gravada per Evy i editat per Enes en Laine ‘Rec Studio. També hem trobat que ha intervingut Koplovich a l’hora d’editar i gravar aquest vídeo i que la producció va a càrrec de Fela Beats.

Aquí us deixem el vídeo de la cançó:

[youtube]http://youtu.be/y0AQuAbZp28[/youtube]

 

Sabeu què vol dir aquest llatinisme? Us sona? En quina famosa pel·lícula de dibuixos animats ho diuen? De quin escriptor deriva aquesta frase? Quines altres referències clàssiques hi sabeu veure? Esperem que us hagi agradat!

Elisa Moya i F. Xavier Gras

2n de Batxillerat de Llatí

18 pensaments a “Si vis pacem para bellum

 1. Salve.

  Moltes felicitats Elisa i Xavi pel vostre apunt. Aquest llatinisme vol dir “Si vols la pau, prepara’t per la guerra”. Aquesta frase, encara que per error se li atribueix a Juli Cèsar, en veritat pertany a Vegeci, que va escriure temes militars.

  Vale.

 2. Salve!!
  Aquesta cançó no la havia escoltat mai i no sabia que aquesta frase fós esmentada en la famosa sèrie de Los Simpsons
  Aquest llatinisme significa: “Si vols la pau, prepara la guerra” i pertany a Vegeci, un autor romà de temes militars. Aquesta frase esta en la seva obra: “Epitome rei militaris”, possiblement escrita al voltant de l’any 390.
  Aquesta cançó no es gaire pacifista, i sobretot ens podem referir al títol com poc pacifista ja que ens diu que si vols pau, tens que anar a la guerra, cosa que és el contrari a la pau.

 3. salve!

  Si vis pacem para bellum és un llatinisme que vol dir “Si vols la pau prepara la guerra”. Ho diuen en un capítol dels Simpson. Tot i que de vegades s’atribueix erròniament a Juli Cèsar, en realitat deriva d’un passatge de l’escriptor romà de temes militars Vegeci que diu: “”Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum” . No és pacifista ja que diu que no hi ha pau sense guerra, per tan si vols que hi hagui pau primer has de preparar una guerra.

 4. Salve!
  Si vis pacem, para bellum és un llatinisme que s’atribueix a un escriptor romà de temes militars Vegeci. Vol dir “Si vols la pau, prepara la guerra”.

 5. Sabeu què vol dir aquest llatinisme? Us sona? En quina famosa pel·lícula de dibuixos animats ho diuen? De quin escriptor deriva aquesta frase? Quines altres referències clàssiques hi sabeu veure?

  – El llatinisme del titol vol dir ” si vols la pau, prepara’t per la guerra”.
  – Aquesta frase surt als simpsons.
  – Aquest llatinisme es relaciona amb César, encara que realment és de Vegeci.
  – He buscat la lletra per internet i no he trobat cap llatinisme mes a la canço.

 6. Salve!!
  El títol de la cançó “Si vis pacem, para bellum” és un llatinisme que vol dir “Si vols la pau, prepara la guerra, que s’atribueix erròniament a Juli Cèsar, en realitat deriva de l’escriptor romà Vegeci.
  No és una frase pacifista ja que diu que no hi ha pau sense guerra, és a dir, que la guerra és necessària per arribar a tenir pau.

 7. Salve 🙂
  El títol d’aquesta canço és “Si vis pacem, para bellum” és un llatinisme que significa “Si vols la Pau, preparar la guerra” que s’atribueix a l’escriptor romà Vegeci.
  Aquesta cançó no és pacifista ja que en el títol ho esmenta tot, si no hi ha guerra no hi ha Pau.

 8. Salve!

  “Si vis pacem, para bellum” és una expressió llatina del escriptor Vegeci, la podem trobar a l’Epitoma rei militaris, III. Aquesta vol dir: “si vols la pau, prepara la guerra.”

  No és una expressió massa pacifista ja que defensa la guerra per arribar a la pau. Jo personalment no estic d’acord en que s’hagui de viure en època bèl·lica per aconseguir la pau que tots hauriem de tenir a la nostra ciutat o país.

  Tot i això molt bon referent Xavi i Elisa.

 9. Salve!!

  Aquesta cançó fa referència a l’expressió laltin ” Si vis pacem, para bellum” que el seu significat és: Si vols pau, prepara la guerra. Per tant podem arribar a la conclusió que no és una frase pacifista ja que incita a la guerra per què creu que sense guerra no hi ha pau.

 10. Aquest article escrit per els meus companys, mostrar la pervivència que tenen els llatinismes en les cançons com en altres coses. Aquest llatinisme vol dir,“Si vis pacem para bellum”: Si vols la pau, prepara la guerra”.

  No és una frase pacifista perquè, diu que s’obtindrà la pau a través de la guerra.Hi les frases pacifistes s’opsen a la guerra i totes aquelles accions que porten a la violència.Per tant, aquesta frase no fa referència.

 11. Salve!
  Aquesta cançó com molt bé han dit els meus companys fa referència al llatinisme “Si uis pacem, para bellum”. Aquest llatinisme que entra a l’examen de llatí de les PAU significa que “si vols la pau, preparat per a la guerra”.
  Aquesta frase pertany a Vegenci, i realment no recordo a quina pel·lícula de dibuixos animats ho diuen.
  Moltes felicitats nois, un apunt molt original!

 12. Jo penso que no és una cançó pacifista, justament encara i que el llatinisme ens digui una “manera” d’arribar a la pau, ens està incitant a més guerra.

 13. Salve!!

  “Si vis pacem, para bellum” aquest llatinisme el que vol dir és si vols la pau, prepara la guerra. La frase no és pacifista perquè diu que sense la guerra no hi hauria pau. Aquesta expressió s’atribueix a Juli Cèsar, i en veritat va ser la frase de l’escriptor romà Vegeci.

  Vale.

 14. Salve!

  Aquesta cançó no la havia escoltat mai i no sabia que aquesta frase sortis en la famosa sèrie de Los Simpsons
  Aquest llatinisme significa: “Si vols la pau, prepara la guerra” i pertany a Vegeci, un autor romà de temes militars. Aquesta frase esta en la seva obra: “Epitome rei militaris”, possiblement escrita al voltant de l’any 390.
  Aquesta cançó no es gaire pacifista, i sobretot ens podem referir al títol com poc pacifista ja que ens diu que si vols pau, tens que anar a la guerra, cosa que és el contrari a la pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *