Forges, humor amb referents clàssics

Avui el món de les clàssiques també ha perdut l’humor de l’irrepetible Forges (Antonio Fraguas), tot un referent!

Si trobeu més vinyetes de Forges amb referents clàssics, les introduïrem en aquesta presentació en homenatge seu Non omnis moriar #graciasForges

Joan Ferraté, vida i obra a Ciutat Maragda

A Ciutat Maragda, el programa de literatura de Catalunya Ràdio, han repassat l’obra i el llegat del crític, poeta i traductor (dels lírics arcaics grecs, de Kavafis…) Joan Ferraté (Reus, 1924-Barcelona, 2003), que va estudiar Filologia Clàssica perquè volia llegir Plató en grec. No us perdeu l’excel·lent conversa que té en David Guzmán, el conductor de la tertúlia radiofònica, en aquest cas sobre el germà de Gabriel Ferrater, en Joan Ferraté, tot un referent clàssic, amb Jordi Cornudella, Núria Perpinyà, Maria Bohigas i Jordi Puntí.

El seu amor pels llibres i per la seva biblioteca, ànsies d’immortalitat aconseguida amb la preservació del seu fons bibliogràfic a la Universitat de Girona: 12.000 volums.

Viure el temps

Des del laberint. El Punt Avui 21 gener de 2018

El proppassat diumenge Mireia Rosich amb “Viure el temps”  a Des del Laberint a El Punt Avui ens regala una vegada més referències clàssiques ben connectades amb l’actualitat.

Les Parques d’Alfred Agache (Les Parques, Alfred Agache (1843-1915)

  • Què n’opineu?
  • Aprofiteu el temps concedit per les Parques? Com? Es diu que “el temps és or”. Hi esteu d’acord?
  • Què vol dir etimològicament parlant el mot Moira i el nom grec de cadascuna de les Moires (Μοῖραι)?
  • En llatí es deien Parques (<pario “parir”) i també fades (del llatí for, fatus “dir”. Quin nom rebien cadascuna? Quina relació tenen amb el fat?
  • D’on creieu que ve la frase “la vida penja d’un fil“?
  • Per què Alfred Agache pinta de color vermell el fil de les Parques?  Quines altres obres artístiques coneixeu?
  • Si ningú no es pot escapar del destí (en grec, ἀνάγκη “necessitat”), tot seguit ens hem de plantejar si el destí ens ve donat o nosaltres hi podem fer alguna cosa per canviar-lo? Què creieu què n’opinaven els antics a partir del mite de les Parques?
  • Les Parques, les Hores, les Gràcies, les Gòrgones, les Grees…, per què sempre són dones i són tres?
  • Recordeu el poema que ens va regalar la nostra col·laboradora aràcnida Pepita Castellví, “Les Parques”? Què n’opineu? Us atreviu a fer-ne un?…

Mercè Otero

Adolf Loos, un paleta que sap llatí

Al Museu del Disseny de Barcelona es pot visitar l’exposició temporal Adolf Loos. Espais privats, que mostra 120 peces,  gairebé l’obra completa, d’aquest arquitecte vienès, un dels pioners del Moviment Modern. Aquesta disciplina arquitectònica del segle XX advoca per simplificar les formes, oblidar els ornaments i exigir als edificis que sobretot siguin útils.  L’apartament constitueix l’esfera íntima, el refugi funcional de l’individu enfront de la vida social. Valors com la intimitat, privadesa o confort troben en el disseny dels espais privats i l’ús del mobiliari domèstic de Loos un exemple de noves formes de la cultura de l’hàbitat.

Segons Loos  (1870-1933) “l’arquitecte és un paleta que sap llatí”, i que per tant aquests no havien de ser artistes o genis sinó persones que ajudessin als usuaris a trobar la funcionalitat.

Fotografia de Mercè Otero

Projecte d’Adolf Loos per a The Chicago Tribune que parteix d’una gegantina columna dòrica

La mostra, comissariada per Pilar Parcerisas, posa en escena,  a l’estil exposició Ikea -i així el visitant pot entendre millor la funcionalitat i la comoditat de l’objecte dins un menjador…_, la revolució estètica de Loos  que en la Viena de 1900 es va rebel·lar contra la Secessió vienesa, proposant una economia en la construcció arquitectònica i el disseny recuperant la columna clàssica, el revestiment i els valors tradicionals del classicisme.

 

L’exposició  Adolf Loos. Espais privats és una coproducció del Museu del Disseny de Barcelona i de l’Obra Social “la Caixa”. Les obres procedeixen de la Col·lecció Hummel de Viena, de l’Albertina Museum de Viena, del Architekturmuseum der Technische Universität de Munich, de l’Historisches Museum der Stadt de Viena, i d’una col·lecció particular del Regne Unit.

Aquesta exposició es podrà veure a Barcelona fins al 25 de febrer de 2018; després viatjarà al CaixaForum de Madrid  i estarà oberta al públic fins el 24 juny 2018.

No us la perdeu! A veure si trobeu més referències clàssiques!

Mercè Otero i Coloma Jofre

AMODIO: Odi et amo de Catul

Carmen Maura i Serrat a AMODIO

Isabel Coixet ha dirigit AMODIO, un anunci de la Campanya de Nadal de Campofrío 2017  protagonitzat per Carmen Maura que parla de les contradiccions referents a l’amor i l’odi.

Imatge de previsualització de YouTube
  • Quin referent clàssic té?
  • Què et sembla aquest poema del romà Catul?                                                                                               Odi et amo. quare id faciam, fortasse requiris.
    nescio, sed fieri sentio et excrucior.

    “Odio i estimo. Com m’ho faig, potser em demanes.
    No ho sé, però sento que és això el que em passa, i em torturo”.
    CATUL LXXXV  (Trad.: J. Vergés i A. Seva. Fundació Bernat Metge)
  • Amodio acaba amb la cançó Como yo te amo de Rocío Jurado, coneixeu altres exemples musicals amb el tòpic Odi et amo?

Veni, vidi, vici

Diari d’una campanya no normal (15): la tira de Manel Fontdevila La visió satírica de la situació política durant la cursa electoral, cada dia fins al 21-D ARA Barcelona 17/12/2017 22:44

 

Humor lligat a l’actualitat política amb llatinisme!

Què significa Veni, vidi, vici?

Fortius del Circ Històric Raluy

Aquest Nadal un any més i ja en fan vint podrem gaudir a la carpa instal·lada al Port Vell de Barcelona amb el circ Raluy. Ara bé, des de l’any passat els germans Carlos i Luis Raluy treballen en dues companyies diferents, creant el Circ Històric Raluy i el Circ Raluy Legacy respectivament.

Enguany el Circ Històric Raluy rescata la fantasia dels anys 30 amb Fortius.

“El que ens mou és la voluntat de reviure els temps passats i de crear un ambient d’èpoques antigues a través de l’espectacle”, explica Carlos Raluy, que dirigeix i presenta el muntatge. En aquesta ocasió s’han fixat en el circ de principis del segleXX, l’època més gloriosa del circ, segons Raluy, amb números com el de l’home forçut, que habitualment no forma part del circ contemporani. “Abans els homes competien a la pista per la seva força. Nosaltres només tenim un artista, Artur Robin, però és èpic. Doblega una barra de ferro i després demanem al públic que provi de redreçar-la. De moment ningú ho ha aconseguit”, diu Raluy. El director del circ, però, recorda que aleshores “els artistes eren kamikazes, perquè no utilitzaven cinturons de seguretat” i agraeix que en aquest sentit s’hagi evolucionat. Diari Ara  (NÚRIA JUANICO 02/12/2017 )

  • Quin referent clàssic hi trobeu? Està ben emprat?
  • Què significa Fortius? Què és gramaticalment parlant?

L’espasa de Dàmocles del 155

De fit a fit, Ara

De fit a fit, La proclamació de la República i la resposta de l’Estat  (Jordi Duró). Diari Ara 27/10/2017

Després de la proclamació de la República Catalana,  cau l’espasa de Dàmocles del 155.

 

Mercè Otero

“Minerva contra Anubis”

Per què el president Puigdemont titula en un tuit “Minerva contra Anubis” el vídeo de la impresió de paperetes de l’1-O?

Sabeu qui era Minerva, en llatí Atena. Ara bé, quina relació pot tenir, a més de l’absolució en les votacions o Calculus Minervae “la pedra de Minerva” que els romans van agafar dels grecs (Ἀθηνᾶς ψῆφος) ja que aquests, en cas d’empat, deixaven la decisió en mans de la saviesa de la deessa Atena, amb les impressores i amb la impressió de les paperetes del referendum (gerundiu del verb llatí refero, “tornar a dur” a partir de re- fero)? Doncs, la minerva és una petita màquina tipogràfica que, en un principi s’accionava amb un pedal, i permetia fer petits impresos emprada des de finals del segle XIX fins que sorgiren les primeres premses cilíndriques a mitjan segle XX, en què el paper ja es col·locava damunt un cilindre que exercia la pressió damunt un motlle i permetia imprimir un tamany més gros i amb una major rapidesa.

Imatge de previsualització de YouTube

Màquina Minerva Heidelberg T.

Hi ha, a més d’altres productes, moltes empreses gràfiques que encara es diuen Minerva. Per què serà?

La natació més clàssica a l’Europa mediterrània

Doncs sí, el medi aquàtic de competició també compta amb diversos referents clàssics (que us pensàveu!). En aquest apunt us presentaré algunes de les mostres grecoromanes més clares i importants que hi ha hagut o que actualment podem trobar dins la natació d’elit europea. Abans, però, us faré cinc cèntims d’aquest món natatori i de les seves competicions internacionals més atractives, ja que per la majoria de vosaltres és desconegut.

El mes de juny és el mes de la natació internacional i d’alt nivell a l’Europa mediterrània. Tot va començar l’any 1992, quan el club francès Canet 66 Natation, per tal de crear un circuit competitiu de renom, va proposar a la Federació Catalana de Natació i a la ciutat de Barcelona combinar les dues competicions internacionals que fins aquell moment es disputaven a les respectives ciutats. El circuit es diria: Grand Prix Méditérranéen. Un parell d’anys més tard, el Principat de Mònaco va demanar formar part d’aquest projecte i esdevenir-ne seu d’una tercera etapa. D’aquesta d’unió en va sortir el Mare Nostrum, el primer circuit que reunia les tres grans competicions internacionals més importants d’Europa en piscina olímpica de 50 metres. D’aleshores ençà, el campionat s’ha convertit no només en una sèrie de mítings d’alt nivell sinó també en el circuit més prestigiós d’Europa. Una trobada única en la qual, al llarg de tres etapes (que roten anualment) i 8 dies de competició, els millors nedadors d’arreu del món es posen a prova en un escenari immillorable. El Mare Nostrum d’enguany s’ha celebrat el 10 i 11 a Mònaco, 13 i 14 Barcelona  i el 17 i 18 a Canet en Roussillon.

Mare Nostrum

Ara que ja hem entrat en matèria, passem a analitzar-ne els referents clàssics. Comencem pel nom de la competició: Mare Nostrum. Un nom que no és casual, ja que les tres etapes i seus del circuit són ciutats costaneres que toquen amb el mar Mediterrani. Com ja hem vist, els dos primers anys, el trofeu s’anomenava Grand Prix Méditérranéen, un nom que ja anava enfocat cap a una concepció mediterrània, i que posteriorment, amb la incorporació de l’etapa de Mònaco i la transformació d’aquest a Mare Nostrum, la idea i essència clàssica de l’època romana agafaria pes i en sortiria reforçada. Com sabem, “El nostre mar” representava la unió de les ciutats i pobles de tota la costa mediterrània i, en definitiva, de tot el territori conquerit pels romans. Malauradament i des de fa uns anys aquest ha passat a anomenar-se també per l’imaginari col·lectiu Mare mortum, a causa de ser protagonista i escenari tràgic de milers de morts de refugiats que, de camí a Europa, cada dia perden la vida dins les seves aigües.

El color principal i oficial del circuit és el blau, el color del mar, que freqüentment apareix combinat amb el blanc; el logotip consta, a més, d’una Corona triumphalis, la corona de llorer que sovint apareix en esdeveniments i clubs esportius o, fins i tot, com a guardó de certàmens.

logoMareNostrum

 

Imatge oficial de l’esdeveniment d’aquesta temporada 2016-2017 Font: @MareNostrumswim perfil oficial de Twitter de l’organització

Font:  perfil oficial de Twitter de l’organització @MareNostrumswim

L’edició de 2015 va tenir un altre referent clàssic important. El premi dels guanyadors de l’etapa de Barcelona recreava la forma d’una àmfora grecoitàlica, rèplica d’una de les ceràmiques conservades al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Àmfora grecoitàlica

Àmfora grecoitàlica

A l’any 2000, Roma, que ja gaudia d’un trofeu internacional, el Sette Colli, demana l’adhesió al Mare Nostrum. Així doncs, el circuit passava a tenir una quarta etapa que casava perfectament amb l’ideari de l’organització (una competició internacionalment potent en una localització mediterrània) que, a més a més, tenia l’excel·lència de celebrar-se a Roma, un plus que la feia encara més atractiva. Desgraciadament, la incorporació de la Ciutat Eterna dins la sèrie de competicions va durar només 5 anys i el 2005 la comissió organitzadora del Sette Colli va decidir abandonar l’associació. Continuaria però celebrant el trofeu pel seu compte, normalment la segona quinzena de juny, per facilitar que els nedadors estrangers que haguessin participat dies abans en les tres etapes del Mare Nostrum poguessin assistir també al trofeu romà.

Tant el Sette Colli com les instal·lacions on aquest se celebra, l’Stadio del Nuoto, evoquen a la història de la ciutat i concretament al seu passat antic més gloriós. El referent clàssic més clar torna a ser el nom de la competició: Sette Colli (“Set turons”), fent referència als 7 turons tradicionals de Roma. A banda del fet que la ciutat i el seu prestigi clàssic aparegui lligat a l’esport, la tria del nom de l’esdeveniment esportiu es deu a que a l’any 1963, any de la fundació, les proves individuals olímpiques de natació que hi havia aleshores eren només 7 (actualment en són 13), el mateix número de turons que tradicionalment s’atribueixen a la ciutat. D’aquesta manera, cada una de les 7 proves representava un turó: els 100 metres lliures era el Palatí; els 400 metres el Capitoli; els 1500 metres el Quirinal; els 100 metres esquena el Celi; els 200 metres braça el Viminal; els 200 metres papallona l’Esquilí i els 400 metres estils l’Aventí. Cal destacar també que durant els primers anys només podien participar-hi els homes.

Pel que fa a l’Stadio del Nuoto (“Estadi de la natació”), les instal·lacions són famoses perquè van ser seu dels esports aquàtics dels XVII Jocs Olímpics que se celebrarien a Roma el 1960. Situades a la vora del Tíber, l’actual Tevere, les piscines formen part del complex esportiu Foro Italico (abans anomenat Foro Mussolini), en el qual també s’hi integren, entre d’altres, l’Stadio Olimpico (conegut sobretot perquè és el camp on juguen la Roma i la Lazio, els dos equips de futbol més importants de la ciutat) o l’Stadio dei marmi  (l’“Estadi dels marbres”), cèlebre per les estàtues d’estil clàssic de marbre blanc de Carrara, les quals representen atletes duent a terme diverses disciplines esportives. No ens ha de passar per alt que els dos mots (i l’adjectiu) que designen els diferents edificis del complex siguin: Stadio (del llatí stadĭum i aquest del grec στάδιον) i Foro (del llatí forum), així com l’adjectiu Olimpico (del grec ᾿Ολυμπικός). Els tres d’etimologia clarament clàssica i que estem acostumats a veure arreu.

Les instal·lacions, igual que gran part de re-modelització de la ciutat, van ser concebudes durant el període feixista de Mussolini i, per tant, segueixen l’estil característic de l’arquitectura feixista italiana, la qual sovint té com a base referents clàssics a causa de la pròpia ideologia. En el cas concret de l’Stadi del Nuoto, l’exemple més clar de referents clàssics el trobem a la piscina coberta de 50m, amb les parets pintades d’atletes exercitant-se i el terra ornamentat amb mosaics que recorden a l’opus tessellatum clàssic.

Imatge de previsualització de YouTube

Com a temple natatori de la ciutat i del país també va ser seu del Mundial de Natació de 2009, recordat per l’alt nombre de rècords mundials que van caure (43!) gràcies als polèmics banyadors “voladors” de poliuretà. Per aquell gran esdeveniment d’àmbit internacional, l’organització va apostar per mostrar-se al món a través de referents clàssics de la Roma antiga com a potent marca i símbol de prestigi.

Mundial de natació Roma 2009

Mundial de natació Roma 2009

Mundial de natació Roma 2009

Mundial de natació Roma 2009

800px-Roma09 (1)

Imatge de previsualització de YouTube

La banda sonora del campionat també vas ser clàssica. Els nedadors (i la resta d’atletes de les altres disciplines aquàtiques) accedien a les sèries finals acompanyants de fons de cançons de la cantant Enya de la famosa pel·lícula Gladiator (2000).

Imatge de previsualització de YouTube

Fins aquí alguns dels referents clàssics més evidents de la natació de competició d’elit. Però encara n’hi ha molts més! Qui s’anima a trobar-los i a fer-ne un apunt?

Berta Cantó Gargallo

Professora de Clàssiques i nedadora del Centre Natació Mataró