“Al mar” de Manel

A partir de l’article de El Fil de les Clàssiques sobre el filòsofs grecs i la música, segons el programa de Ràdio 4 de Sonia Urbano, en què parla amb el filòsof i escriptor Francesc Orteu, Discohistòria de la filosofia de a rtve .es he trobat la cançó dels Manel anomenada: Al Mar.  Manel és un grup de música de Barcelona que canta en català. Les seves cançons mesclen el pop amb música folklòrica.

Aquesta cançó parla de l’origen de la filosofia ja que els primers filòsofs grecs vivien a la costa mediterrània oriental en societats riques que vivien del comerç, aquesta riquesa es pot apreciar en la cançó quan diu: ” Tu i jo hem sopat en bons restaurants “. També sabem que els filòsofs grecs eren de bona família i per tant no havien de treballar, tenien totes les despeses cobertes i es podien permetre el luxe de pensar en el que volguessin, es podria dir que tenien el cap ple de pardals com bé diu la lletra de la cançó: ” tu i jo hem buscat coses similars, tu i jo hem tingut el cap ple de pardals”, per tant com no tenien res per preocupar-se i van començar a pensar, no sobre coses pràctiques, sinó coses teòriques com per exemple: què és l’harmonia? o l’origen de l’univers.

 [youtube]http://youtu.be/pTTqiM4k1-w[/youtube]

Tu i jo hem sopat en bons restaurants,
tu i jo hem ballat a la llum d’un fanal,
tu i jo volàvem en un Ford Fiesta groc,
tu i jo hem cantat a la vora del foc,
tu i jo hem buscat coses similars,
tu i jo hem tingut el cap ple de pardals,
tu i jo dalt de la nòria,
tu i jo i la nostra història,
però tu i jo no ens hem banyat mai al mar, al mar, al mar.

Plantem les tovalloles, convido a un gelat,
juguem amb alegria, esquivem passejants.
A l’horitzó es divisen les veles
d’uns nens que fan optimist a la cala del costat.
Dormo una estona, a la que bufa la mar,
així estirada se’t veu espectacular
llarga i blanqueta a la sorra llegint
intrigues de final inesperat.
És abusiva tanta calor.
T’incorpores i et poses bé el banyador,
amb el peu calcules com està l’aigua
i tot està llest per tal que entrem al mar.

Així doncs si un dia véns i passes per aquí,
i sí malgrat la feina trobem un matí,
no em perdonaria mai, no podria assumir,
no agafar-te amb la moto i que no fessim camí,
molt lluny d’aquí, a l’altra banda del món,
hi ha un xiringuito amb quatre pins al fons,
tu i jo asseguts a la barra d’un bar,
sona bona música i som davant del mar.

 

Realment creieu que “El mar” de Manel reflecteix el començament de la filosofia? Per què?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WLSklddFFDY#t=59[/youtube]

Sabríeu trobar un altre referent filosòfic en aquesta cançó de Manel?

Nora Domingo Luengo 
Grec
2n Batxillerat C 

10 pensaments a ““Al mar” de Manel”

 1. Xaipete!

  Realment penso que si que parla sobre el principi de la filosofia ja que al mar va ser on va començar tot, gràcies als intercanvis i al comerç amb altres paissos, els grecs d’algunas polis van importar nous coneixaments i alhora van ser més oberts de ment. També parla de la riquesa, en aquest cas les polis més riques, que tenien temps lliure, van poder dedicar-se a la filosofia.

 2. Salve!

  A mi també m’agraden molt els Manel i no tenia ni idea de que aquesta cançó tingués que veure amb els orígens de la filosofia. Ara, però,escoltant-la de nou me n’adono de que és cert.

  La filosofia va nèixer a Grècia al segle VII aC.

  Un dels molts factors que va influir a que aparegues la filòsofia va ser que les polis es dedicaven al comerç i que eren molt riques.

  Al comerciar estaven en contacte amb altres cultures i per tant tenien una ment més oberta i gràcies a això van introduir molts coneixements a Grècia com Tales que va importar molts coneixements d’Egipte sobre matemàtiques.

  A més els filòsofs van sorgir de la gent més rica que tenien temps lliure ja que no es dedicaven a sobreviure.

  Per això podem veure que aquesta cançó s’anomena mar, perquè el factor més important perquè es desarrollès la filosofia va ser que moltes polis gregues eren costaneres.

  Vale!

 3. Salve!!

  Aquesta cançó dels Manel em sembla molt ben escollida Nora, has pogut trobar els referents de la filosofia clàssica.
  La filosofia grega és un període de la història de la filosofia comprès entre el sorgiment de la filosofia occidental en el període presocràtic (segle VI a. C.) i la filosofia hel·lenística, que finalitzaria, a l’any 30 a. C.. L’estructura política estava basada en la polis, una religió politeista sense jerarquia i ortodòxia, una classe social emprenedora, dedicada al comerç i l’oci i amb amplis contactes amb altres cultures de la Mediterrània. La unió d’aquests elements, al costat d’un suposat geni grec va propiciar l’aparició de noves explicacions sobre la naturalesa i l’ésser humà, fins llavors només aclarides pels mites.

 4. Carai Nora, m’ha agradat molt aquest apunt, doncs a mi m’agraden molt els Manel però mai m’havia imaginat aquesta cançó d’aquesta manera, ara quan la torni a escoltar, em vindrà al cap aquest apunt! I renoi, és veritat que “sembla” que expliqui això. Molt bé Nora!

 5. Salve!

  He escoltat alguna cacnçó dels Manel però no m’havia fixat en si tenia quelcom relacionat amb la filosofia, l’any passat vam treballar aquest grup a classe de català amb la cançó de Teresa Rampell, peró de ben segur que aquesta no té un rerefons filosòfic, o potser no m’hi he fixat.
  Sincerament no crec que “Al mar” dels Manel reflecteixi el començament de la filosofia, potser ho reflecteix però no crec que els Manel ho hagin fet pensant amb la filosofia. No trobo cap més referent clàssic en aquesta cançó.

 6. Salve!
  Aquesta cançó dels Manel no l’havia escoltat mai i és una bona cançó a l’hora de triar-ne una sobre filosofia. En l’assignatura de Història de la Filosofia hem treballat a principi de curs l’origen de la filosofia, i una de les coses que em va sobtar més d’això és que la majoria dels filòsofs eren de families adinerades, i amb això pots arribar a la conclusió de que, com sempre, les families adinerades són les que millors recursos tenen. Com a conseqüència, aquestes families adinerades, al estar millor preparades, anar a l’escola etc. això va fer que la gent comencés a pensar i d’aqui va sorgir la filosofia.

 7. Bonum diem,
  Aquesta cançó dels Manel no m’agrada massa, tot i que hi ha algunes que si m’agraden molt. Quan vaig escoltar aquesta cançó, la veritat és que no li vaig trobar massa sentit. Però ara, llegint aquest apunt, m’he adonat que té molta relació amb la filosofia.
  Salve!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *