El tòpic “amator militans” a “Soldier of love” de Sade

Ovidi fa més de dos mil anys va trobar una relació paradoxal, entre l’amor i la guerra. En el seu Ars amatoria ja ens aconsellava que lluitéssim per allò que estimem:

Principio, quod amare velis reperire labora
qui nova nunc primum miles in arma venis!

Ovidi, Ars Amatoria 35-36

A través de la cantant Sade a Soldier of love(Soldat de l’amor) del 2010 i dels meus propis sentiments en la forma en què les paraules s’han disposat sobre aquest escrit, he deixat la meva empremta sobre aquesta deliciosa batalla que desitjo dur a terme.

Quant et trobo en la foscor

Pots sentir la veu que ens crida a lluitar?

Si l’ obviessis conservaries nostàlgia al teu esperit.

No vull  avançar sense impregnar-me de passió,

correm per atrapar els nostres desitjos,

sabem que no ens afavoreix la pau en l’amor.

La pau a les  flames és el fred que congela els nostres cors,  

necessito sentir córrer la sang i elevar-me per poder abraçar-te.

La pau no pot seduir-me amb el seu discurs hipnòtic,

 no et moguis, no cridis, no miris…

Jo no tinc pas por de  ferir-me, vull mirar-te directament als ulls,

travessar el vent i escoltar tots els sons doncs seré jo en tot instant,

un lluitador constant de camí al cel per trobar-te,

estimar-te i tornar-te a perdre en la foscor.

Una estampida de llum ha de detonar del meu desig per tu,

que mantingui les flames d’aquest deliciós combat enceses en la immensitat.

Què n’opineu? Podem establir un paral·lelisme entre el tòpic ovidià i Soldier of love de Sade? Realment creieu que l’amant ha de ser un soldat?

Dani Costa
2n batx. llatí

7 pensaments a “El tòpic “amator militans” a “Soldier of love” de Sade”

 1. Dani, me n’alegro que aprofitessis, malgrat tot, les meves classes de llatí del dimarts a la tarda i que hagis acceptat la invitació de l’Uri de continuar el bloc després del treball de recerca amb la col·laboració de tots.

  L’amant, però, realment ha de ser un soldat de l’amor? Hi hauré de reflexionar, pacifista com sóc!

  Coneixeu, per cert, Soldier of Love dels Beatles?

 2. Reprenent el fil de la teva reflexió “realment ha de ser un soldat de l’amor?” jo recordo un vers d’aquest poema que explica el perqué a de ser un soldat de l’amor, “La pau a les flames és el fred que congela els nostres cors” la pau concebuda com un estat de relaxació tant intens que pugui provocar que no valorem el que tenim sera el fred que congelara les flames que representen la passió. En conclusió em despedeixo amb un altre questió, si la passió autentica es irremediable, i és desig de tots els homes viure en pau, és doncs inevitable aquesta guerra?

 3. Vist així, Dani, no crec que sigui evitable. A veure què diuen els companys?

  Moltes gràcies, fuster, per arreglar-me l’armariet dels diccionaris!

 4. Dani, és preciós el que has escrit! Jo penso com tu, crec que cada dia és una petita guerra amb el fi d’enamorar a la persona que estimem.

 5. Gracies noies per dedicar un temps a l’article,la veritat es que la relació entre l’amor i la guerra pot donar motius per parlar sobre tots dos.Jo encara estic decidit a lluitar per allò que ens fa ser mes feliços, sobretot en esperit.

 6. Hola Dani!!!! Estic molt content de que una persona com tu hagi comentat i s’hagi passat per el meu treball de recerca. Ets el meu amic, i considero que ets una persona, que cuan vols pots aoprtar molt en el meu treball de recerca, ja que sempre vas mes enllá de el que és típic de dir o de fer, i aquest article que has fet ho demostra.
  M’ha semblat preciós el que has escrit adal, i més savent coses teves íntimes i savent el teu estat actual. Penso que tens raó i que es un aspecte molt important, que directe o indirectament ens afecta a tots en les nostres vides. Penso que l’amor es un aspecte molt imoprtant, per no dir el que més, de les nostres vides i que sincerament, penso que sense l’amor, res sería el mateix.
  M’ha agradat molt aquesta cançó, pero hi ha una altre similar, dels Beatles, que es diu igual, Solider of love, que vol dir: Soldat de l’amor.
  Penso que sí, que l’amor es una constant guerra entre una persona o mes, on cada dia s’intenta trovar a aquella persona que penses que et correspón i que vols estimar. Molts cops també es lluita, per el rebuig que et dona la persona que estimes, pero tu no et rendeixes i estas en una constant lluita per aconseguir aquell amor que desitges.

 7. Esta guapa la cançó.
  El teu article dani fa pensar, com tu que sempre fas pensar quan parles.
  Doncs,jo crec que si que hi ha un cert paral.lelísme, pero no crec que un soldat ha de ser amant.
  El titiol de la cançó, és una mica extrany, al meng per mi que parlo ingles, perque el “of”, no et fa entedrre massa bé a que es refereix, per tant crec que no té massa sentit.

  Pero, pel que fa al artícle, Dani, gràcies per fer-nos pensar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *