La pervivència i la infravaloració del Grec a l’INS Premià de Mar

Actualment crec que existeix la infravaloració de la cultura i la civilització grega, i no només al nostre Institut, on encara hi ha molts alumnes de grec tant a primer com a segon, sinó a tot arreu. Per això, aprofitant una tasca de l’assignatura a distància Cultura Audiovisual, vaig decidir fer el reportatge sobre la pervivència i la infravaloració del grec, ja que crec que és important estudiar grec ja que, des de fa molt de temps, tant els grecs com els romans ens han influenciat i continuen sent influents en molts aspectes de les nostres vides, no només han deixat una gran empremta en el llenguatge, en el cas de la llengua catalana un 30% del nostre lèxic és d’origen grec, sinó en aspectes com la filosofia, l’èpica, la lírica, el teatre, la historiografia, la novel·la, els tractats científics, l’oratòria, la crítica literària, la nostra manera de pensar amb lògica, el nostre univers imaginari, el fet de pagar amb moneda, d’anar al teatre, de viure en democràcia… Sense la cultura i civilització grega no tindríem segurament cap d’aquests aspectes en les nostres vides.

En el següent reportatge entrevisto dues alumnes de primer de batxillerat de clàssiques, Mireia Sanchez i Mar Cruz, al coordinador pedagògic de l’institut, Pep Caballeria, al Coordinador de batxillerat, Manel Codina i al cap de departament, en Joan Marc Ramos per poder esbrinar si realment creuen que és important estudiar encara avui grec i si ens ha influenciat el grec i la seva cultura.

Finalment, aquí teniu l’entrevista que he fet al nostre director, Salvador Redón, i al Bernat Ancochea, primer director de l’IPM, fusió de l’institut Serra de Marina i Cristòfol Ferrer. Al Cristòfol Ferrer la Margalida Capellà va començar amb una sola alumna de Grec fins que va tenir la classe ben plena, i l’institut Serra de Marina, on feia anys que s’havia deixat de fer grec, tot i tenir una de les poques places de grec de tot El Maresme i les ganes de la professora, Isabel, per impartir aquesta matèria i que es va jubilar malauradament sense tornar a poder fer grec.

Què us ha semblat? i vosaltres, si encara no ho heu fet, què n’opineu? Per què, llavors, el grec és infravalorat arreu? Paga la pena estudiar-lo? Per què?…

Iria Rael 2n B Batxillerat Cultura Audiovisual

23 thoughts on “La pervivència i la infravaloració del Grec a l’INS Premià de Mar

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Iria, per haver triat el tema de la situació del grec al nostre centre per fer el teu reportatge de Cultura Audiovisual i mostrar-ne la seva pervivència i utilitat, tal com la Marta va triar de fer el reportatge de les Clàssiques 2.0. Haig d’agrair també a les meves alumnes de Grec i de Llatí de primer de batxillerat, la Mar i la Mireia, que hagin volgut expressar la seva opinió públicament. M’ha agradat molt, Iria, que hagis entrevistat els meus Caps i que s’hagin posicionat a favor (com el director actual i també en Bernat) de la continuïtat del grec a l’IPM en un moment en què, amb el nou batxillerat, altra vegada s’ha de tornar a tocar currículum. M’hagués agradat, però, que haguessis aconseguit entrevistar alguna veu en contra del grec tot i que dubto que, si hi ha algú, estigui disposat/da a dir-ho davant de càmera. Personalment jo no crec que el grec estigui infravalorat al nostre centre, i més amb la metodologia activa i digital, però si és cert que alguns tutors de 4t de l’ESO no orienten els alumnes cap al batxillerat Humanístic perquè consideren que els bons alumnes han de fer el Científic i llavors aquests alumnes tenen ínfules per menystenir no sols el grec sinó totes les matèries d’Humanitats. Tanmateix, crec que és més per ignorància, ja que ells, sense saber-ho, també fan grec. Els fonaments racionals de la ciència van ser també establerts pels grecs. De Grècia, doncs, arrenca bona part de la tradició científica occidental. Els pensadors grecs es van plantejar les grans qüestions que la ciència pretén resoldre: la naturalesa dels espais celestes i el funcionament de l’Univers. La seva curiositat científica era molt àmplia (física, biologia, matemàtica, astronomia, geografia, medicina…), van encunyar un lèxic que encara perdura en totes les llengües científiques actuals i encara avui els científics recorren al grec per posar nom a una nova troballa, descoberta, invent… Com veus, no tinc cap dubte de la utilitat d’estudiar grec i de conèixer la cultura i civilització grega que tant va fascinar als romans i, gràcies a ells, som el que som; ara bé, als alumnes de grec i al professorat de Clàssiques, en particular, i el d’Humanitats, en sentit més ampli, ens cal treballar de valent i difondre aquest llegat per tal que la nostra societat torni a valorar els estudis humanístics i a l’IPM, gràcies al fet de compartir el coneixement a la xarxa, anem posant el nostre granet de sorra perquè compartir és la tasca de l’educació universal, que és la que dóna humanitat (humanitas) a l’ésser humà. Tot el meu agraïment, Iria, per voler compartir hic et nunc el teu reportatge i per obrir una línia de debat, almenys de reflexió.

 2. Joan Marc

  Molt bé, Iria, el treball ha quedat força complet. Potser unes valoracions finals, però vaja, no sóc expert en comunicació audiovisual.
  Això sí, com sempre, els meus fons són espectaculars…

 3. Eva Pardos

  Hola Iria,

  No et conec personalment però m’ha agradat llegir el teu comentari i veure el vídeo amb les entrevistes.
  Tot i que ja s’ha citat la importància de la influència que el grec clàssic ha tingut en tots els camps, inclòs l’art, jo, com a professora de música en aquest centre, voldria remarcar com ha estat de fonamental la cultura grega en el naixement d’un gènere tan destacat com és l’òpera. Les tragèdies gregues van ser el punt de partida dels compositors per a començar a cultivar aquest tipus d’obres, i molt bona part dels arguments de les òperes barroques es basen en algun mite grec.

  Per cert, la paraula “música” prové del grec “musiké” -espero que estigui correctament escrit- que significa l’art de les muses, les nou filles de Zeus que presidien determinades arts.

  No podria estar més d’acord en la importància de l’estudi d’aquesta llengua i de les humanitats en general.

 4. Joaquin

  καλημέρα¡¡
  Genial video¡¡ Felicitaciones a Iría por tan buen informe..
  Se puede reflejar a través de distintos testimonios muy bien argumentados la importancia de estudiar Griego.
  En mi opinión creo que es importante la lengua Griega antigua para conocer el pasado…en todo aspecto, ya sea el lenguaje que predominaba antes, o saber de donde provienen algunas palabras que usamos en estos días, para aumentar el conocimiento y cultura para uno mismo, etc.
  Espero que nunca se pierdan las lenguas clásicas.

 5. Erola Such Tormo

  XAIPETE!!
  Primer felicitar la meva companya, un gran video!
  Seguidament m'agradaria dir que com a centre no sento que infravalorin el grec ja que és dels pocs centres en el que l'assignatura de grec és impartida. El que si que puc notar, pels meus companys o potserr alguns professors que ens infravaloren a nosaltres pel fet d'estudiar grec, amb preguntes de l'estil: "I això de que et servirà?", "Té realment un futur estudiar grec?", "No creus que perds una mica el temps?". La veritat es que n'estic una mica farta ja d'aquest menyspreu cap a nosaltres i cap a la llengua, no som menys per estudiar lletres, ens fa més cultes i ens ajuda no només en altres assignatures sinó en valorar i veure la vida des de un altre punt de vista.

 6. Chorouk

  Xaipe,
  Durant tots aquests mesos m’he adonat que és molt important estudiar el grec i generalment les llengües clàssiques. Penso que és important perquè és bo conéixer els nostres avantpassats, saber de on procedeixen la majoria de les coses i com no, de on procedim nosatres. Sincerament, aquelles persones que no donen importància a aquest idioma no saben el que la cultura grega ens ha aportat. Hem de donar molta importància al grec, i en general a totes les llengües clàssiques, ja que han sigut una il·lustració, una civilització essencial en la nostra vida i en la nostra societat d’avui en dia. Moltes de les coses que actualment hem pogut exercir ha sigut gràcies a aquesta cultura, com n’és un exemple clar, la democràcia, o la versàtil literatura, entre altres. És increïble el que arriba a amagar Grècia. És un país amb infinites meravelles, amb un gran centre cultural fantàstic. És un tresor el que tenen els grecs, i ara valoro molt aquesta civilització. I em fa pena que hi hagui gent del nostre centre que infravalori aquesta llengua, o el fet de donar-li menys importància a diferència d’altres matèries com ho són per exemple les matemàtiques. Cal destacar, que el grec és una llengua de la família lingüística indoeuropea, és a dir, que d’aquesta llengua descendeixen quasi tots els idiomes parlats avui a Europa.
  Doncs, si que aporta realment un plus de competència i estudis per a la persona que vulgui fer un treball de recerca sobre algun tema específic del món de les clàssiques, ja que ja haurà conegut bastantes coses i informacions sobre aquest tema en concret. Jo crec que a ami em pot aportar un plus, en el meu treball de recerca, ja que m’ha tocat el departament de Educació Física i crec que puc parlar alguns cosa sobre els Jocs Olímpics en l’antiga Grècia.
  En conclusió, pel que he aprés i conegut sobre aquesta cultura, puc dir que, m’encanta Grècia! I que realment no hem de fer cas de la gent que menysprea les llengües clàssiques!

 7. Alexia Álvarez Pàmies

  Xaipete!!
  Felicitats per el vídeo a la Iria!
  Com la meva companya Erola opino que en aquest centre no s’infravalora el grec per els motius que es donen en el vídeo i per com diu l’Erola és un dels pocs centres on aquesta matèria s’imparteix.
  Penso que a les llengües clàssiques o “mortes” com alguns dirien, són necessàries per a tothom estigui cursant el batxillerat que cursi, ja que no només s’estudia la llengua en sí, sinó que a més a més aprens, comprens, entens la cultura i tot el que aquesta ens ha aportat a tots nosaltres.
  Crec que estem sent desagraïts amb els nostres avantpassats al despreciar-los d’aquesta manera, els hi devem molt, i la majoria de nosaltres ens passem la vida sense assabentar-nos.
  Personalment des de que ha començat el curs, he descobert tot un món i no em refereixo nomes al llatí i el grec( que ajuden a entendre la resta de matèries), sinó al batxillerat humanístic en global, opino que cursar aquest batxillerat dona moltes avantatges (a nivell personal) més que les que et pot donar un batxillerat científic que et prepara per una cosa en concret. Som molt més cultes, entenem el perquè de coses que fem diàriament, etc.. Coses que a vegades els números no et donen.. No vull despreciar el batxillerat científic però tampoc vull que em depreciïn a mi per fer humanitats, com es fa.

 8. Laia A.

  Enhorabona Iria!
  Em sembla fantàstic aquest apunt donant soport a l’opinió de la pervivència i la infravaloració de les llengües clàssiques com són el grec clàssic i el llatí. Dues llengües amb una llarga història al darrera, degut a que gràcies a aquestes, podem gaudir de l’alfabet, la ciència ( matemàtiques, física…)
  Donant el meuu punt de vista, al principi, farà un any, em plantejava dia rere dia que faria, quin camí escolliria per poder aconseguir el meu objectiu, la branca del dret i la justicia. Quan ho comentava amb la meva família (la majoria havien anat per la ciència o el social) es van sorprendre i extranyar, Per què? Possiblement si existeix una infravaloració al món de les humanitats… però jo el veig un Batxillerat amb moltes sortides realment al món de les llengües i tot lo relacionat amb les humanitats, per això dir a tothom que no veu sortida en això i que pensa que és una tonteria, que s’ho faci mirar, però cadasqú té la seva opinió, però jo no m’empanadeixo en cap moment d’haver escollit aquest batxillerat.
  Per això et felicito, molt bones entrevistes i molt bon treball.

 9. Sandra Mendoza Barco

  Xaipete!
  Moltíssimes felicitats pel vídeo Iria!
  Al igual que la majoria de les meves companyes del batxillerat humanístic crec que, per sort, en aquest centre no s’infravalora el grec ja que som un dels pocs centres (sinó l’únic) del maresme on aquesta assignatura és impartida. Com ja vaig comentar en el meu apunt sobre la meva experiencia com a alumna de clàssiques, les llengües clàssiques, per alguns considerades erròniament mortes o inservibles, són l’eina perfecte per entendre el nostre passat, la nostra cultura i tot el món que ens envolta. Pensó que nosaltres, els alumnes del batxillerat humanístic, gaudim d’un gran avantatge: poder estudiar llengües clàssiques. Per desgracia aquest avantatge només el podem gaudir nosaltres i els nostres companys dels batxillerats científic i tecnològic es queden a les portes d’aquest gran coneixement, i des de llindar de la porta, moltes vegades, s’atreveixen a considerar que les clàssiques són inservibles. Esperem que en el futur els batxillerats científics i tecnològics podin enrriquir-se amb el llatí i el grec.

 10. Laia Costa

  Xaipe!
  Primer de tot, felicitar a la Iria per aquest apunt! Jo crec que no existeix una infravaloració del grec o les llengües clàssiques, sinó que crec que és més per les humanitats en general.
  Sóc estudiant d’humanitats i m’he adonat que quan dius que estudies el batxillerat humanístic, la gent el defineix com el més fàcil, o inclòs com si no fos un batxillerat i no em sembla just.
  Crec que s’ha de deixar de desprear a les lletres, ja que realment són molt més importants del que ens pensem.
  Ja fa uns set mesos aproximadament que estic estudiant grec, i m’he adonat de la importància que té, ja que gran part del nostre lèxic actual prové del grec i moltes paraules que utilitzem diàriament, són gregues (filosofia, geografia, ginecocràcia, periodisme…) sense anar més lluny, ahir estava sopant a un restaurant amb la meva família, i el cambrer ens va portar el vi: Teòfil. Llavors, inconscientment vaig descobrir el significat d’aquest vi, amor a deu, i cap persona que estava seguda a la taula s’hi va adonar. I és que com va dir la Lida el primer dia de classe, he començat a veure paraules gregues en el meu dia a dia. Per això, crec que les llengües clàssiques tenen una gran importància, ja que podem conèixer el significat de moltes paraules del nostre lèxic actual.
  Sincerament, quan vaig començar a fer grec no creia que fos tan important, potser per la pressió social i la idea generalitzada que el grec i el llatí són llengües mortes que no serveixen per res, però ara m’he adonat que això no és cert.
  Crec que el Grec digital és una bona idea perquè fa més fàcils les classes i que no siguin tan teòriques com ho serien si treballéssim només amb el llibre.

 11. Raquel Bernad

  Salve!

  L’enhorabona a la Iria pel seu reportatge. Jo, personalment, no trobo cap senyal d’infravaloració cap al llatí i el grec per part del centre. Potser és massa precipitat dir-ho, en part perquè és la primera vegada que faig llatí i tinc poca experiència.

  També m’ha agradat escoltar l’opinió d’alguns professors i conèixer que els seus comentaris són d’allò més positius.
  Sempre va bé intercanviar diferents punts de vista.

  Vale!

 12. Pingback: És un atac al teatre grec antic? | Literatura grega a escena

 13. Claudia Pérez Torrabadella

  PER QUÈ ESTUDIAR GREC?
  “ Són llengües mortes, diuen…”
  Per Clàudia Pérez

  “ Són llengües mortes, diuen” “Per què estudiar grec, si no serveix per a res?”, etc.
  Són moltes de les crítiques i comentaris que he rebut. Em sobte, em sorprèn i em fa gràcia, per què critiquen i critiquen sense conèixer realment del que estàn dient sense abans haver-se informat.

  L’altre dia, una persona es va justificar dient-me que jo estudiava llatí i grec per ser més culte, per saber parlar en un altre idioma i en part té raó, però a part d’això, ens trobem amb una amplia cultura, vocabulari, mitología…però sense deixar-me que estudiar grec ha fet possible que jo ara sigui capaç d’expandir la meva capacitat de raonar, pensar, de saber expressar-me, de conèixer termes i paraules noves sense anar al nostre amic Google per buscar una resposta. Amb tot això vull dir, que el llatí i el grec són un món nou. I no us equivoqueu pensant que és fàcil el grec, no ho és ja us ho confirmo jo, totes aquestes declinacions, termes, funcions, els verbs, pronoms….

  No cal estudiar una llengüa per només parlar-la, he rebut comentaris com deixa el Grec i possa’t a les matemàtiques, que cap persona parla amb llatí avui en dia! I de veritat, que em treuen de pollaguera i contesto amb tota la sincertiat “ I amb números? Qui és el matat que parla amb números a nivell urbà? “
  Estudiar les “Llengües mortes” és estudiar una cosa super especial a la qual no m’arrapenteixo.

  És una situació díficil, no cal estudiar Grec per què el dia de demà no em serveixi de res respecte les opinions d’alguns, si nó, tot el contrari, per enriquir-se a un mateix ple de cultura,ens ajuda a conèixer dates de l’història de l’art, del món greco-llatí, augmenta el nostre marge de vocabulari, en conclusió,ens obra la ment cada cop en vols saber més sobre tota aquella època, desperta aquesta curiositat que ens fa preguntar-nos sobre els nostres avantpassats, que també van parlar llatí o grec, aquest món antic al que moltes vegades ens oblidem perquè aquest espai l’ocupi el món actual, el món contemporani .I per entendre el present, cal abans entendre el passat.

 14. Mar Cruz Viladoms

  Xaipee!!
  La veritat és que ajudar a la Iria a fer aquest vídeo m’ha semblat molt bonic i crec que li ha quedat molt bé. Espero que la resposta a les preguntes que ens va fer a nosaltres, com a alumnes estudiants de grec, l’ajudessin a resoldre els seus dubtes.
  Estudiar grec és tot un esforç, però val molt la pena, ja que s’aprén moltíssim.

 15. Valentina Restrepo Rodríguez

  Xaipe!
  Primerament, felicitiar a la Iria.
  Obviament no crec que el grec no sigui necessari avui dia, penso que és molt important i t’ensenya moltíssim sobre la llengua que predominava abans i la cultura del passat; m’agrada molt aprendre sobre les diferents cultures.
  Ja fa uns set mesos aproximadament que estic estudiant grec, i m’he adonat de la importància que té, ja que gran part del nostre lèxic actual prové del grec i moltes paraules que utilitzem diàriament, són gregues (filosofia, geografia, ginecocràcia, periodisme…) crec que les llengües clàssiques tenen una gran importància, ja que podem conèixer el significat de moltes paraules del nostre lèxic actual.
  Sincerament, quan vaig començar a fer grec no creia que fos tan important, potser per la pressió social i la idea generalitzada que el grec i el llatí són llengües mortes que no serveixen per res, però ara m’he adonat que això no és cert.

 16. abril gabutti

  Xaipe!!
  Vaig escollir estudiar grec perquè tenim una infinitat de coses i d’aportacions importants dels grecs. En els seus gairebé tres mil anys d’història documentada, ha anat adquirint una excepcional riquesa lingüística en tots els camps de l’activitat humana; pensament, ciències, medicina, economia, art, etc. L’evolució que ha experimentat al llarg de la seva dilatada història, no ha canviat els seus trets elementals que la identifiquen com a tal des de l’Antiguitat. Ells arran de no saber com estava conformat el món i totes les curiositats que tenien van formar una civilització nova, la qual fa que visquem com ho fem ara. Les bases de les matemàtiques són gregues. Euclides va dominar la geometria per més de dos mil anys. Arquímedes i Hieró van crear la física. Hipòcrates i Galè la medicina. Aristòtil, la zoologia, la psicologia i la metafísica. Heròdot, Tucídides i Xenofont, la història; etc.
  Les aportacions dels grecs han estat de gran importància en tots els àmbits, a més que és una cultura amb molta riquesa d’informació. És el nostre origen, és important estudiar-lo perquè és important saber d’on venim.

 17. Robert Cepeda

  Xaipe!!

  Jo fa dos anys que estudio grec i primerament et sembla molt difícil, ja que és una llengua bastant complexa, a més que quan fas llati i grec i veus que al llati vas avançant molt i comences a fer traduccions i veus que al grec no et surt res et deprimeixes una mica. Però després veus com a poc a poc vas traduint frases i vas avançant encara que sigui a poc a poc.
  Personalment diré que el primer any vaig odiar al grec, però jo crec que l’assignatura de grec és una assignatura molt agraïda, ja que si inverteixes temps i dedicació ella et torna uns resultats increïbles, fins a aquest any a mi el grec no m’agradava gens ni mica però finalment li he agafat ”el truquillo”.

  Per altra banda la part d’etimologia és una part molt interessant, ja que no pares de conèixer paraules d’origen grec i aprens més sobre aquestes paraules, sense cap dubte en aquesta assignatura aprens molta cultura. La part que més m’ha agradat d’aquesta assignatura ha sigut conèixer més profundament la literatura grega i els seus autors, gràcies a aquesta assignatura he tingut l’oportunitat de llegir la Ilíada en una versió original tal com la va escriure Homer i no una adaptació. Us recomano que li doneu una oportunitat al grec, no ús em penedireu.

  Finalment felicitar a la meva companya Iria per la seva gran feina i dedicació.

 18. Edgar.N

  Xaipe!
  Molt bons videos, gran treball haurà sigut molt difícil fer totes aquestes entrevistes a aquests professors.
  Grec el vaig deicidir estudiar perquè les llengües és el que millor s’em dona graciès a grec pots aprendre histories mitologiques antigues que no expliquen perquè no són molt conegüdes.
  El grec antic és una gran llengüa i recomanaria donar-li una oportunitat.

 19. Valentina Restrepo Rodríguez

  Xaipete!

  Obviament no crec que el grec no sigui necessari avui dia, penso que és molt important i t’ensenya moltíssim sobre la llengua que predominava abans, encara que no es va estendre tant com el llatí, però està a un nivell alt igual que les llengües egipcies… que tenen molta informació del nostra passat i avui dia per a nosaltres és mol important igual que la seva cultura, tradicions etc ; m’agrada molt aprendre sobre tots aquest temes ja que per a nosaltres no haruien de ser llengües mortes, ja que avui dia segueixen presents.
  Ja fa dos anys que estic estudiant grec, i m’he adonat de la importància que té, ja que gran part del nostre lèxic actual prové del grec i moltes paraules que utilitzem diàriament, són gregues (filosofia, geografia, ginecocràcia, periodisme…) crec que les llengües clàssiques tenen una gran importància, ja que podem conèixer el significat de moltes paraules del nostre lèxic actual.
  Sincerament, quan vaig començar a fer grec no creia que fós tan important, potser per la pressió social i la idea generalitzada que el grec i el llatí són llengües mortes i que no serveixen pera res no és veritat, però ara m’he adonat que això no és cert i són molt útils.

 20. rociorodriguez

  Xaipe!
  El Grec és la meva assignatura preferida, sempre intento esforçar-me al màxim perquè ho trobo molt interessant. Llatí també m’agrada molt, però d’alguna manera, connecto més amb el grec. Quan vaig començar a estudiar grec, una mica més tard que els meus companys, ja que vaig canviar de batxillerat, des del primer moment em va cridar mol l’atenció. Potser una de les coses per les quals m’agrada el grec és perquè no em costa comprendre la matèria que fem.
  Aquesta assignatura m’ha aportat molt. Sempre he volgut conèixer moltes cultures diferents, i gràcies al grec i al llatí puc coneix-les. També penso que gràcies al grec, la meva ortografia i sintaxi a l’hora d’escriure va millorant a poc a poc. Sobretot penso que una de les coses que més m’aporta el grec és quan fem etimologia, perquè m’assabento de tot el que ens prové de l’antiga Grècia. Culturalment, també me n’adono de tots els referents que hi ha actualment gràcies als grecs i per això vull mostrar amb el meu treball de recerca la importància de la cultura clàssica. Per altra banda, penso que no li donen suficient importància al grec i haurien de fer-ho.
  Un altre aspecte que m’agrada molt és la manera d’estudiar. Considero que el moddle és una gran eina per fer deures més interactiva i organitzada.
  En conclusió, no puc dir re dolent d’aquesta assignatura i estic desitjant veure com segueix l’any que ve.

 21. ainablanch

  Per mi fer grec, és una hora de desconnexió, ja que és una assignatura que m’agrada i gaudeixo fent-la amb el mètode que la fem. Tot i que és una de les que més m’agrada té un grau alt de dificultat i això fa que hi hàgem de gastar més hores que en moltes altres assignatures. Hi ha molta gent que no se n’andona de la importància d’aquesta llengua. Quan dius que estudies grec els ignorants ens pregunten i grec, per què?, començes a explicar els avantatges d’aquesta llengua, que la majoria de mots i paraules tècniques que estudien per a altres matèries provenen del grec, que milers d’activitats i rutines que fan cada dia també provenen del món clàssic, que milers de sèries que veuen provenen de referents clàssics… Quan els hi expliques tot això, se n’adonen que estaven equivocats i que aquesta llengua de morta i inútil en té poc.

  Com ja he dit, el que més m’agrada del grec és el métode que fem servir per estudiar-lo. Penso que és el més eficaç i el que més agrada als alumnes.
  A tots els que es plantegin l’estudi del grec però tinguin por per la dificultat, els recomano que ho provin que els hi donor més del que els treurà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *