Kahoot: Ars amandi d’Ovidi

El poeta romà Ovidi va escriure, entre d’altres, Ars amandi (Vid. Metamorfosejats, Aracne fila i fila i Sexe a Roma).

A veure, si recordeu detalls específics d’aquesta lectura ovidiana amb aquest Kahoot.

arsamandikahoot

Recordeu una de les preguntes de l’examen de Llatí de la 3a avaluació de la Lida?  L’escriptor Víctor Amela arran d’una entrevista a propòsit del seu llibre Amor contra Roma va dir:

“Llegint els historiadors coetanis de l’època d’August i els posteriors estudis històrics, he constatat que en els trenta anys que discorren entre el 12 aC i el 18 dC, data de la mort d’Ovidi, neix la parella occidental heterosexual tal com avui la concebem. Ovidi és el primer a cantar a l’orgasme femení, cosa que convenç l’home romà que val la pena viure l’experiència de procurar plaer a la dona. I el seu missatge cala i continua viu! Així és com l’home es converteix en amant, per primera vegada en la història. I avui és amant tot home que estima la seva parella, un seductor i un soldat del plaer de la seva parella. Ovidi ensenya l’home a seduir i les dones haurien de fer-li un monument per situar-les d’objecte a subjecte del plaer! “

[youtube]https://youtu.be/xu7tPCJgmps[/youtube]

En un text d’unes 150 paraules com a mínim, opineu amb arguments de l’Ars amandi d’Ovidi.

 

Maria Mayor
2n Batx. Llatí

5 thoughts on “Kahoot: Ars amandi d’Ovidi

 1. Pingback: Kahoots per a preparar la selectivitat de llatí (o l’examen extraordinari)! | Aracne fila i fila

 2. Irene Ruiz

  Com justifica Víctor Amela el títol de la seva obra?
  En l’època d’August, l’emperador representa Roma, i davant d’això hi ha un grup de persones que estan més interessats per la diversió, gaudir de la vida, la poesia, la filosofia, la seducció…això representa l’amor i acaba esdevenint una amenaça contra el poder de Roma. Ovidi és un gran exemple d’aquest amor, lider d’aquest grup de gent que no estava acord amb els ideals de l’emperador.
  Quina és la posició d’August envers el matrimoni?
  August obliga als ciutadans romans a casar-se perquè aquests es dedicaven a gaudir de la vida i a l’emperador li preocupava qui conduirà Roma quan ell mori si tothom es trobe en aquesta situació de festeig. Llavors, August va crear unes lleis que obligaven el matrimoni i també a tenir fills, i declarà delicte d’Estat l’adulteri. Però aleshores, el poeta Ovidi gràcies a la seva obra, l”Ars amandi” o “Ars amatoria”, creà un manual de l’amor i la seducció, que explicava als homes havien de conquerir la dona i això consistia en fer-la sentir plaer, aquest plaer pel que mai s’havien preocupat mai, i els homes es van convertir de soldats en amants, i Ovidi també reivindicà la part de la dona en aquest tema.
  Què introdueix Ovidi de nou amb la seva en la concepció de les relacions de parella?
  Ovidi introdueix parar atenció a la figura de la dona, que aquestes reivindiquessin el seu orgasme, la part que les pertoca en aquest tema, que és l’amor i la seducció.
  Explica els detalls de les intrigues de la filla d’August i les conseqüències que va tenir per a ella i el seu amant. Destaca alguns detalls dels gustos d’August explicats per Amela.
  La filla d’August, Júlia, mantenia una relació amb un d’aquest joves seguidors d’Ovidi i enganyava al seu marit Tiberi, el qual es va auto-exiliar a Rodes per no veure com la seva dona, sense amargar-se li estava enganyant amb altre home. A més no podia queixar-se al seu pare per por, ja que era l’emperador de Roma i tenia moltíssim poder. August, gràcies als seus espies va descobrir que a les reunions de les persones corresponents al cercle de Messala, al qual pertanyia la gent més independent, que es preocupava menys per la política, etc com Ovidi. Però l’emperador es va assabentar també que a aquestes reunions també s’estava conspirant contra ell i es l’amant de la seva filla, Juli Antoni qui li ofereix la seva unió i així succeir a August. Aquest posa remei a això exiliant a la seva pròpia filla i provocant així el suïcidi del seu amant.
  Algun detall dels gustos d’August podria ser que a ell, igual que a tots els romans, cuidava molt el seu aspecte, cuidaven la seva manera de vestir, anaven a les termes, es depilaven els pels del nas, etc; i les dones també, fins i tot Oividi a l’ “Ars amatoria” dóna consells a les dones sobre com estar guapa i esdevenir objecte de desig.
  Quina era l’actitud d’August envers les dones i quines conseqüències va provocar?
  August tractà totes les dones properes a ell com si fossin objectes que nomé servien per donar hereus, i aquest menyspreu i desamor es tornà en contra seu perquè, un cop va morir, la seva família era bastant tremenda i peculiar. La majoria portaven una vida sexual molt activa i van existir persones con Cal·lígula que estaven embogides o Naró que acaba cremant Roma. Tot això, opina Víctor Amela que és el resultat, la conseqüència de la manera en que August va tractar la seva dona.
  Quan va morir el primer emperador i què va canviar arran d’això?
  Tiberi arribà al poder i era igual o pitjor que August. En aquella època també arribà el cristianisme que penalitzà el sexe i va canviar molt les coses.
  Per acabar, compara els dos mots amor i Roma, què pots observar?
  Observo que el mot Roma al revés dóna la paraula amor, i a la inversa. És una curiositat que l’autor planteja molt bé en el títol de la seva obra, ja que ho relaciona molt bé amb el tema d’aquesta i amb la contraposició de Roma representada per l’emperador i Amor, per les persones que no estaven d’acord amb els seus ideals.

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Molt interessant l’entrevista, Maria, m’han entrat ganes de llegir la novel·la. I animo a tots els internautes a fer el mateix.

 4. Carla Barrientos

  Salvete!

  – Com justifica Víctor Amela el títol de la seva obra?
  En l’entrevista, Victor Amela aclareix que el títol fa referència a la dualitat d’estils de vida que van haver-hi a Roma en l’època d’August. Per un banda, trobem que l’emperador era símbol de l’imperi i que aquest representava el poder, les institucions, el futur de l’imperi, el domini, les fronteres…i davant d’això, un altre grup d’ideologia contraria, que es dedicava al gaudi de la vida i els luxes i plaers carnals, rendia contraposició a les bases de la doctrina imperial d’August. Aquest segon grup, en l’obra d’Amela, va adoptar el nom “amor” enfront del substantiu “Roma”, que representava el primer grup esmentat i així mateix, els representants pertinents d’aquests dos temes són Ovidi i August, respectivament.
  – Quina és la posició d’August envers el matrimoni?
  August obliga als joves a casar-se per a què aquests poguessin conduir Roma quan ell no estigués, ja que el fet que la població anés en busca del gaudi i el llibertinatge posava en perill el poder de l’Imperi. A més, va considerar crim l’adulteri.
  – Què introdueix Ovidi de nou amb la seva en la concepció de les relacions de parella?
  “Homes ja no heu de conquerir ni fronteres ni països sinó la dona, l’heu de fer sentir plaer”. Amb aquesta ideologia, Ovidi va assignar que els homes enlloc de militars havien de convertir-se en amants i el que va reivindicar de forma nova va ser l’orgasme femení en la parella, que fins aquell moment no havia valorat ningú.
  – Explica els detalls de les intrigues de la filla d’August i les conseqüències que va tenir per a ella i el seu amant. Destaca alguns detalls dels gustos d’August explicats per Amela.
  Júlia, la filla d’August, cometia adulteri amb diversos homes sense cap mena de pudor o vergonya. Per aquest motiu, el seu marit Tiberi va auto exiliar-se a Rodes ja que com era la filla de l’emperador, no podia posar-hi cap remei.
  El principal amant de Júlia va ser Juli Antoni, el qual va conspirar contra el propi emperador maquinant un pla que consistia en desfer-se de Tiberi, marit de Júlia, per casar-se amb la filla d’August i succeir al mateix emperador. Quan Octavi va assabentar-se va exiliar la seva filla fora de Roma fins deixar-la morir i va fer suïcidar l’amant d’aquesta.
  – Destaca alguns detalls dels gustos d’August explicats per Amela.
  August, tot i recriminar a la seva filla i als ciutadans del seu imperi que l’adulteri era considerat un crim, ell mateix va ultratjar les seves pròpies lleis fent anar a la seva pròpia esposa en busca de noies verges de les famílies més adinerades de Roma per tenir el plaer de desvirgar-les.
  – Quina era l’actitud d’August envers les dones i quines conseqüències va provocar?
  August era una persona molt freda. Totes les dones properes a ell, la seva filla, les nebodes i dones amb què es va casar i descasar les va fer servir com objectes i com a úters reproductius, únicament dignes per donar successors i descendents. Aquest menyspreu i desamor físic i psicològic es va tornar en contra seu ja que la seva família, al morir ell, va ser totalment esgarrada. Descendents com Mesalina van arribar a cometre un gran nombre d’infidelitats sexuals i d’altres com Neró, van encarregar-se de desfer tot allò que altres antecessors emperadors havien aconseguit fins el moment a causa de la seva terrible violència.
  – Quan va morir el primer emperador i què va canviar arran d’això?
  Va morir el 19 d’agost de l’any 14dC. La seva mort, tot i tenir un calendari diferent al dels nostres dies, va donar nom del mes actual d’agost. Posteriorment al seu mandat, Tiberi arribà al poder essent igual o pitjor que l’antecessor. A més, també rribà el cristianisme que penalitzà el sexe i va fer canviar un seguit de coses.
  – Per acabar, compara els dos mots amor i Roma, què pots observar?
  El mot Roma al contrari dóna la paraula amor, i a la inversa. És un joc de paraules que l’autor planteja molt bé en el títol de la seva obra, contraposant les dues ideologies tant rivals com complementàries dins l’imperi romà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *