L’Erectèon i les Cariàtides

L’Erectèon (en grec Ἐρέχθειον) és un edifici situat a l’Acròpoli d’Atenes, i data de finals de segle V aC, en plena era de Pèricles (precisament qui va encargar l’obra a Mnèsicles, l’arquitecte). L’Erectèon és l’últim temple grec erigit a l’Acròpoli d’Atenes i s’emmarca dins el primer període clàssic de finals de segle V aC (475-323 aC), entre el final de les guerres mèdiques, la guerra contra els perses (499-479 aC) i la mort d’Alexandre el Gran. El seu nom és en honor d’ Erecteu, antic heroi mític i el primer rei d’Atenes. L’Acròpoli va ser reconstruïda per ordre de Pèricles , principal estrateg grec de l’època clàssica, inductor de la renovació d’Atenes després d’haver estat assolada pels perses.

L’Erècteon va ser dedicat als dos déus principals d’Atenes (Atena i Posidó) i a tres personalitats de la història de la ciutat (Erecteu , primer rei d’Atenes de qui pren el nom, i Cècrops, llegendari primer rei d’Àtica, i la seva filla Pàndrasos , considerada inventora del teixit).

La seva estructura és bastant peculiar respecte a la majoria de temples grecs de l’època a causa de la seva adaptació a la irregular geografia de l’Acròpoli. Tot i això, té tots els elements propis dels edificis d’aquest estil: les columnes dels pòrtics nord, est i oest són d’ordre jònic, mentre que al pòrtic sud es dóna un fenomen curiós en l’arquitectura grega: les cariàtides. La llegenda diu que deriva de la ciutat de Cària (Καρυές), a Lacònia, que després de  la batalla de les Termòpiles es van aliar als perses; quan aquests van ser derrotats i expulsats, la ciutat va ser arrasada, els homes massacrats i les dones empresonades i condemnades a dur les més pesades càrregues.

Es diu que el temple custodiava l’olivera que va fer créixer Atena i que va fer que fos escollida com la protectora de l’Àtica. A més, a prop de l’entrada al temple hi ha una escletxa que els atenesos consideraven com el forat del qual Posidó va fer brollar aigua salada.

Sabeu on és la cariàtide que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes?

Per acabar, i sense faltar a l’esperit de treball dels aràcnids, vull mostrar la pervivència de les cariàtides com a elements constructius i decoratius, la primera imatge és de Londres i la segona de Chicago:

A Madrid hi ha l’edifici de les Cariàtides:

I per acabar, un exemple molt més proper, concretament a Barcelona:

Cariàtides a la Casa Rafael Puig

M’ajudeu a localitzar-ne més?

Arnau Lario Devesa

2n Batxillerat

44 thoughts on “L’Erectèon i les Cariàtides

  1. Pingback: Erectèon | Aracne fila i fila | Griego c...

  2. Xènia Serra

    Molt bon apunt Arnau!
    L’Erectèon és una de les obres arquitectòniques que hem estudiat en l’assignatura d’Història de l’art. Les columnes de les Cariàtides que es troben en l’Erectèon s’han tornat molt famoses arreu del món i podem trobar imitacions per molts llocs.
    La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes la podem trobar en el Museu Britànic a Londres ja que un ambaixador britànic la va agafar de l’Erectèon juntament amb altres peces decoratives del Partenó perquè així podia decorar la seva mansió.

  3. Alina Roman

    Xaipete!

    Primer de tot felicitats per el treball ! L’Èrecton tal com diu l’Arnau va ser un monument de l’anitga Grècia i avui en dia són molt conegudes arreu del món i avui en dia en trobem moltes imitacions i que té una llegenda molt interessant ja qué durant l’invasió persa molts homes van ser massacrats i les dones van ser empressonades obligades a treballs molt durs.

  4. gimenez.judit

    Molt bon apunt Arnau!
    L’altre dia vam escoltar la teva exposició i em va semblar una obra arquitectonica molt curiosa ja que estem acostumats a que en l’art grec hi hagi columnes d’ordre dòric, jònic o bé corinti, però no pas escultures de dones, com són les cariàtides, amb una història al darrere. Aquestes cariàtides, que van haver de suportar càrregues molt pesades es troben representades fent de columnes, la qual cosa podria resultar una metàfora ja que, les columnes suporten, igual que les cariàtides en el seu moment, càrregues molt pesades, com és la coberta i l’entaulament.

  5. Clàudia Cazaux Cuberas

    L’Erectèon és un dels temples grecs que hem estudiat a Història de l’art. Es troba a l’Acròpolis d’Atenes i, com molt bé ens ha explicat l’Arnau, és el temple on s’hi troben les Cariàtides, unes columnes escolpides amb forma de dona.
    És un dels temples més interessants que trobo de l’Acròpolis ja que trobo molt bona idea utilitzar les figures de les dones com a columnes d’un temple o d’un pòrtic. Demà enllaçaré la meva entrada al GoogleMaps!

  6. Clàudia Cazaux Cuberas

    Fet! La meva entrada al GoogleMaps és l’Edifici de les Cariàtides (Banco Español del Río de Plata).

  7. Marta Gallardo

    Xaipete!

    L’Erectèon és una de les obres arquitectòniques que vam analitzar a Història de l’Art.
    És un edifici religiós, és a dir, un temple, el qual està a l’Acròpolis d’Atenes on trobem les cariàtides que són columnes en forma de figura femenina que es troben al pòrtic d’aquest.
    He trobat al parlament de les Illes Balears que també conté quatre cariàtides.

  8. Sergio Fernández

    XAIPETE! Molt bon apunt company!!!!

    Com ja han dit els meus companys l’Erecteon es un temple que es troba a l’Acròpolis d’Atenes, analitzada a història de l’art. Les cariatides foren tota una revolució arquitectònica en l’època, estatues amb forma humana, fent la funció de columna, aguantant carregas pesadas es fascinant!

  9. María Mayor

    Salve!

    Molt bon apunt Arnau! La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes està en el Museu Britànic de Londres , perquè va ser treta del Erectèon, com també van ser agafades peces del Partenò, per tal de decorar la mansió d’un embaixador brtànic.
    He trobat un article interessant sobre unes carriàtides que van ser trobades en la tumba més antiga trobada al nort de Grècia: http://actualidad.rt.com/cultura/view/139593-descubren-cariatides-mayor-tumba-antigua-grecia

  10. Roser

    χαιρε!

    Felicitats Arnau pel teu apunt! La meva entrada en el Google Maps ha sigut les càriatides que presenta a la façana del Palau Legislatiu d’Uruguay , situat a la ciutat de Montevideo.

    Les càriatides són escultures antropomòrfiques que s’utilitzen com a suport. En aquest edifici en concret tenen una funció ornamental, i es van inspirar en l’Erectèon. Es poden contar 12 cariàtides a la façana i cada una d’elles són d’origen nacional, representen així: l’agricultura, la industria, el dret, les matemàtiques, la física, l’arquitectura, la pintura, el comerç, la poesia, la medicina, la música i l’escultura,

  11. Dani

    Salve!

    Bon apunt Arnau! Les Cariàtides són unes figures femenines esculpides, amb funció de columna o pilastra, amb un entaulament que descansa sobre el seu cap. El més típic dels exemples és la Tribuna de les Cariàtides en l’Erectèon, un dels temples de l’Acròpolis atenesa a Atenes.

  12. Imad

    Molt bon apunt !

    En la mitologia grega, Erecteo (en grec antic, Ἐρεχθεύς) era un rei d’Atenes, fill de Pandíon d’Atenes i Zeuxipa. Pandión era fill d’Erictoni, a qui alguns autors anomenen Erecteo I, rebent per tant el seu nét el nom de Erecteo II.

    Pel que fa l’arquitectura, és un temple grec erigit en el costat nord de l’Acròpolis d’Atenes en honor als déus Atenea,Posidó i Erecteò, rei mític de la ciutat. El seu nom significa “el (temple) de Erecteo”. D’ordre jònic, Es va construir entre 421 a. C. i 406 a. C.1

    La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes la podem trobar en el Museu Britànic a Londres ja que un britànic se l’enduu de l’Erectèon-

  13. Zícora

    Salve!

    Un article molt interessant Arnau. Felicitats! Crec que no deu ser del tot fàcil redactar un apunt en que la seva temàtica és arquitectura antiga. De ben segur que anirà molt bé als alumnes de la matèria per tal d’ampliar els seus coneixements sobre l’Erectèon.

    Vale!

  14. Mireia Gil Tutusaus

    Xaipete!
    Bon article!

    És un article interessant encara que crear que està molt ben treballat, ja que hi ha molta informació. I jo crec que no és facial de trobar.

  15. falcon.ana

    Xaipete!

    Aquest temple l’hem estudiat a Història de l’Art, i com bé diu a l’apunt es troba situat a l’Acròpolis d’Atenes. És un temple d’estil grec clàssic on es troben unes columnes esculpides amb forma de dona (les Cariàtides).
    A l’apunt explica molt bé les característiques i la història del temple.

  16. Carlos Thiriet

    Χαιρετε,
    Un article molt interesant que té molta informació ben complementada amb els videos i les imatges. Un gran treball!

  17. Raül Àlvarez

    Χαιρετε,
    La veritat és que no havia sentit a parlar mai d’aquest edifici nomenat Erectèon ni d’aquests elements decoratius que són les Cariàtides, i encara menys que l’Erectèon va ser l’últim temple de l’acròpolis d’Atenes, cada dia s’apren més!

  18. Pingback: Cariàtides a Barcelona | Itinerant la Barcelona més clàssica

  19. Pingback: “L’escola d’Atenes”, la convenció somiada d’un amant de la filosofia | Aracne fila i fila

  20. Pingback: El temple d’Atena Nice a Atenes | Aracne fila i fila

  21. Pingback: L’arquitectura a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *