L’Erectèon i les Cariàtides

Imatge de previsualització de YouTube

L’Erectèon (en grec Ἐρέχθειον) és un edifici situat a l’Acròpoli d’Atenes, i data de finals de segle V aC, en plena era de Pèricles (precisament qui va encargar l’obra a Mnèsicles, l’arquitecte). L’Erectèon és l’últim temple grec erigit a l’Acròpoli d’Atenes i s’emmarca dins el primer període clàssic de finals de segle V aC (475-323 aC), entre el final de les guerres mèdiques, la guerra contra els perses (499-479 aC) i la mort d’Alexandre el Gran. El seu nom és en honor d’ Erecteu, antic heroi mític i el primer rei d’Atenes. L’Acròpoli va ser reconstruïda per ordre de Pèricles , principal estrateg grec de l’època clàssica, inductor de la renovació d’Atenes després d’haver estat assolada pels perses.

L’Erècteon va ser dedicat als dos déus principals d’Atenes (Atena i Posidó) i a tres personalitats de la història de la ciutat (Erecteu , primer rei d’Atenes de qui pren el nom, i Cècrops, llegendari primer rei d’Àtica, i la seva filla Pàndrasos , considerada inventora del teixit).

La seva estructura és bastant peculiar respecte a la majoria de temples grecs de l’època a causa de la seva adaptació a la irregular geografia de l’Acròpoli. Tot i això, té tots els elements propis dels edificis d’aquest estil: les columnes dels pòrtics nord, est i oest són d’ordre jònic, mentre que al pòrtic sud es dóna un fenomen curiós en l’arquitectura grega: les cariàtides. La llegenda diu que deriva de la ciutat de Cària (Καρυές), a Lacònia, que després de  la batalla de les Termòpiles es van aliar als perses; quan aquests van ser derrotats i expulsats, la ciutat va ser arrasada, els homes massacrats i les dones empresonades i condemnades a dur les més pesades càrregues.

Es diu que el temple custodiava l’olivera que va fer créixer Atena i que va fer que fos escollida com la protectora de l’Àtica. A més, a prop de l’entrada al temple hi ha una escletxa que els atenesos consideraven com el forat del qual Posidó va fer brollar aigua salada.

Sabeu on és la cariàtide que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes?

Per acabar, i sense faltar a l’esperit de treball dels aràcnids, vull mostrar la pervivència de les cariàtides com a elements constructius i decoratius:

Pòrtic de les cariàtides a Londres

Cariàtides en un balcó d’un museu de Chicago

A Madrid hi ha l’edifici de les Cariàtides:

Imatge de previsualització de YouTube
I per acabar, un exemple molt més proper, concretament a Barcelona:

Cariàtides a la Casa Rafael Puig

M’ajudeu a localitzar-ne més?

Arnau Lario Devesa

2n Batxillerat

41 thoughts on “L’Erectèon i les Cariàtides

 1. Pingback: Erectèon | Aracne fila i fila | Griego c...

 2. Xènia Serra

  Molt bon apunt Arnau!
  L’Erectèon és una de les obres arquitectòniques que hem estudiat en l’assignatura d’Història de l’art. Les columnes de les Cariàtides que es troben en l’Erectèon s’han tornat molt famoses arreu del món i podem trobar imitacions per molts llocs.
  La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes la podem trobar en el Museu Britànic a Londres ja que un ambaixador britànic la va agafar de l’Erectèon juntament amb altres peces decoratives del Partenó perquè així podia decorar la seva mansió.

 3. Alina Roman

  Xaipete!

  Primer de tot felicitats per el treball ! L’Èrecton tal com diu l’Arnau va ser un monument de l’anitga Grècia i avui en dia són molt conegudes arreu del món i avui en dia en trobem moltes imitacions i que té una llegenda molt interessant ja qué durant l’invasió persa molts homes van ser massacrats i les dones van ser empressonades obligades a treballs molt durs.

 4. gimenez.judit

  Molt bon apunt Arnau!
  L’altre dia vam escoltar la teva exposició i em va semblar una obra arquitectonica molt curiosa ja que estem acostumats a que en l’art grec hi hagi columnes d’ordre dòric, jònic o bé corinti, però no pas escultures de dones, com són les cariàtides, amb una història al darrere. Aquestes cariàtides, que van haver de suportar càrregues molt pesades es troben representades fent de columnes, la qual cosa podria resultar una metàfora ja que, les columnes suporten, igual que les cariàtides en el seu moment, càrregues molt pesades, com és la coberta i l’entaulament.

 5. Clàudia Cazaux Cuberas

  L’Erectèon és un dels temples grecs que hem estudiat a Història de l’art. Es troba a l’Acròpolis d’Atenes i, com molt bé ens ha explicat l’Arnau, és el temple on s’hi troben les Cariàtides, unes columnes escolpides amb forma de dona.
  És un dels temples més interessants que trobo de l’Acròpolis ja que trobo molt bona idea utilitzar les figures de les dones com a columnes d’un temple o d’un pòrtic. Demà enllaçaré la meva entrada al GoogleMaps!

 6. Clàudia Cazaux Cuberas

  Fet! La meva entrada al GoogleMaps és l’Edifici de les Cariàtides (Banco Español del Río de Plata).

 7. Marta Gallardo

  Xaipete!

  L’Erectèon és una de les obres arquitectòniques que vam analitzar a Història de l’Art.
  És un edifici religiós, és a dir, un temple, el qual està a l’Acròpolis d’Atenes on trobem les cariàtides que són columnes en forma de figura femenina que es troben al pòrtic d’aquest.
  He trobat al parlament de les Illes Balears que també conté quatre cariàtides.

 8. Sergio Fernández

  XAIPETE! Molt bon apunt company!!!!

  Com ja han dit els meus companys l’Erecteon es un temple que es troba a l’Acròpolis d’Atenes, analitzada a història de l’art. Les cariatides foren tota una revolució arquitectònica en l’època, estatues amb forma humana, fent la funció de columna, aguantant carregas pesadas es fascinant!

 9. María Mayor

  Salve!

  Molt bon apunt Arnau! La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes està en el Museu Britànic de Londres , perquè va ser treta del Erectèon, com també van ser agafades peces del Partenò, per tal de decorar la mansió d’un embaixador brtànic.
  He trobat un article interessant sobre unes carriàtides que van ser trobades en la tumba més antiga trobada al nort de Grècia: http://actualidad.rt.com/cultura/view/139593-descubren-cariatides-mayor-tumba-antigua-grecia

 10. Roser

  χαιρε!

  Felicitats Arnau pel teu apunt! La meva entrada en el Google Maps ha sigut les càriatides que presenta a la façana del Palau Legislatiu d’Uruguay , situat a la ciutat de Montevideo.

  Les càriatides són escultures antropomòrfiques que s’utilitzen com a suport. En aquest edifici en concret tenen una funció ornamental, i es van inspirar en l’Erectèon. Es poden contar 12 cariàtides a la façana i cada una d’elles són d’origen nacional, representen així: l’agricultura, la industria, el dret, les matemàtiques, la física, l’arquitectura, la pintura, el comerç, la poesia, la medicina, la música i l’escultura,

 11. Dani

  Salve!

  Bon apunt Arnau! Les Cariàtides són unes figures femenines esculpides, amb funció de columna o pilastra, amb un entaulament que descansa sobre el seu cap. El més típic dels exemples és la Tribuna de les Cariàtides en l’Erectèon, un dels temples de l’Acròpolis atenesa a Atenes.

 12. Imad

  Molt bon apunt !

  En la mitologia grega, Erecteo (en grec antic, Ἐρεχθεύς) era un rei d’Atenes, fill de Pandíon d’Atenes i Zeuxipa. Pandión era fill d’Erictoni, a qui alguns autors anomenen Erecteo I, rebent per tant el seu nét el nom de Erecteo II.

  Pel que fa l’arquitectura, és un temple grec erigit en el costat nord de l’Acròpolis d’Atenes en honor als déus Atenea,Posidó i Erecteò, rei mític de la ciutat. El seu nom significa “el (temple) de Erecteo”. D’ordre jònic, Es va construir entre 421 a. C. i 406 a. C.1

  La Cariàtida que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes la podem trobar en el Museu Britànic a Londres ja que un britànic se l’enduu de l’Erectèon-

 13. Zícora

  Salve!

  Un article molt interessant Arnau. Felicitats! Crec que no deu ser del tot fàcil redactar un apunt en que la seva temàtica és arquitectura antiga. De ben segur que anirà molt bé als alumnes de la matèria per tal d’ampliar els seus coneixements sobre l’Erectèon.

  Vale!

 14. Mireia Gil Tutusaus

  Xaipete!
  Bon article!

  És un article interessant encara que crear que està molt ben treballat, ja que hi ha molta informació. I jo crec que no és facial de trobar.

 15. falcon.ana

  Xaipete!

  Aquest temple l’hem estudiat a Història de l’Art, i com bé diu a l’apunt es troba situat a l’Acròpolis d’Atenes. És un temple d’estil grec clàssic on es troben unes columnes esculpides amb forma de dona (les Cariàtides).
  A l’apunt explica molt bé les característiques i la història del temple.

 16. Carlos Thiriet

  Χαιρετε,
  Un article molt interesant que té molta informació ben complementada amb els videos i les imatges. Un gran treball!

 17. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  La veritat és que no havia sentit a parlar mai d’aquest edifici nomenat Erectèon ni d’aquests elements decoratius que són les Cariàtides, i encara menys que l’Erectèon va ser l’últim temple de l’acròpolis d’Atenes, cada dia s’apren més!

 18. Pingback: Cariàtides a Barcelona | Itinerant la Barcelona més clàssica

 19. Pingback: “L’escola d’Atenes”, la convenció somiada d’un amant de la filosofia | Aracne fila i fila

 20. Pingback: El temple d’Atena Nice a Atenes | Aracne fila i fila

 21. Pingback: L’arquitectura a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

 22. Pingback: Els misteris d’Eleusis | Aracne fila i fila

 23. Carlos Thiriet

  Χαιρετε,
  Justament fa dos setmanes varem estudiar a Història de l’art el primer tema, l’art grec, i varem començar per l’arquitectura. Em sobtà molt l’estructura de l’Erectèon, ja que degut a diversos cultes com l’olivera d’Atena té una estructura molt diferent a la resta d’edificis que conformen l’acròpoli.
  M’agrada molt aquest temple per què és molt poc comú, i encara que sigui diferent a altres temples grecs, manté l’esència de l’arquitectura grega, sobretot a través de les columnes. La idea de donar forma a les columnes amb representacions com la d’una dona és esplèndida, però jo continuo sent fidel als capitells jònics, que són els que més m’agraden.
  Parlant del maps sobre les cariàtides, l’any passat es van descubrir dues cariàtides a una tomba a la ciutat d’Amfipoli, un antic asentament macedoni actualment en ruïnes.

 24. Marc Arquillo Quintana

  χαιρε!
  L’erectèon era un temple dedicat a Atena, Posidó, Cècrops i Erecteu -mític rei ateneu de qui pren el nom-, considerat aquest últim el fundador de les panatenees, les festivitats més importants d’Atenes, que se celebraven en honor de la deesa Atena.
  Segons la mitologia grega, Zeus va promoure una competició divina per escollir el déu protector de la ciutat. Hi participaren Posidó, que va clavar el seu trident a la roca i en va fer brollar aigua salada, i Atena, que va fer néixer una olivera d’entre les roques. Cècrops, primer rei de l’Àtica, va donar la vicòria a la deesa, en honor de la qual la polis va adoptar el nom d’Atenes.
  Les figures femenines del pòrtic sud reben el nom de Cariàtides, en memòria de les dones de Cària (a l’Àsia Menor), agafades com esclaves pels grecs per haver ajudat els perses durant les guerres mèdiques (499-449 a-C), i guarden el lloc on es troba la tomba de Cècrops.

 25. Chaymae Zaouaghi

  L’Erectèon ñes un temple d’estil grec clàssic construit en el 421- 405 (segle V aC.) que segueix la tipologia i la praxi constructiva típica dels temples grecs i és el màxim exponent de l’arquitectura d’ordre jònic. Tot i així, la seva particular morfologia el converteix en un edifici únic en l’arquitectura grega.
  Les cariàtides semble que es van inspirar en una columna coronada per un grup de tres dones trobada prop del santuari de Delfos i atribuïda a l’escultor àtic Cal·límac al segles V aC
  Nombroses estatues, tant d’època romana com reneixentistes i neoclàssiques, han seguit el model de les cariàtides de l’Erectèon localitzat a l’Acròpoli d’Atenes.

 26. Ariadna Ruiz

  Xairete!

  L’Erectèon i les Cariàties és un temple arquitectònic que m’agradaria molt veure. Ja fa temps que el vam estudiar, però encara que estudiar arquitectura no m’agradi gaire, no està de menys poder saber-ne alguna cosa, i encara més si pot sortir a la selectivitat d’història de l’art.

  Sincerament, sóc molt més de pintura o de mosaics, també m’agrada les escultures. Que per cert, les que hi ha a la part sud-oest m’agraden moltíssim. Les trobo molt originals, més que res, perquè és estrany trobar en l’arquitectura grega una part de l’edifici que estigui subjectat per unes escultures. En aquesta part hi ha un total de 6 escultures, que segons la llegenda representen les dones de Cària que van ser fetes esclaves quan els grecs van guanyar les Guerres Mèdiques. Llavors, per simbolitzar el pes que van haver de suportar, les van esculpir d’aquesta manera que encara subjecten el pòrtic de l’Erectèon.

 27. Abigail.dina

  Hem fet aquesta obra arquitectònica en històra de l’art,i la veritat és hem sembla una gran obra.
  El Erectèon constitueix una obra mestra de l’ordre jònic . Va ser construït entre els anys 421 i 406 a . C. per reemplaçar a l’antic temple d’Atenea Polias que havia estat destruït pels perses el 480 a . C. durant les guerres mèdiques.
  El seu nom significa « el que sacseja la Terra » , un dels epítets àtics de Posidó, déu del mar i dels terratrèmols .
  Es fein els cultes més antics de la ciutat, estava consagrat als déus Atenea Polias , Posidó i Hefest i al rei mític d’Atenes, Erecteo , que havia estat fulminat per Posidó i estava enterrat en aquest lloc.
  Està situat en l’emplaçament de l’Acròpolis on va tenir lloc la disputa entre Atenea i Posidó

 28. Mar Cruz Viladoms

  Xaipe!
  Un apunt molt complet i molt interessant. La veritat és que no sabia pràcticament res de l’Erectèon i les Cariàtides, i la informació recopilada anteriorment m’ha ajudat molt. El que m’ha semblat més curiós de tot ha sigut el fet que les dotze cariàtides tinguin un origen nacional, i cadascuna representa àmbits diferents; com per exemple el dret, la física, la poesia, la música…
  L’art en l’època grega era espectacular. Felicitats per l’apunt!

 29. arcas.laia

  XAIPETE!
  Principalment, felicitats per l’apunt.
  L’Erectèon i les cariàtides entre altres, han estat obres i detallsque hem estat estudiat a classe d’Història de l’Art amb expossicions Power Point.
  L’Erectèon és un important temple grec que es troba a l’acropolis d’Atenes. Va ser construit durant el S.V a.C. en honor de diferents déus com: Atena, Posidó i Zéus.
  Al sud està el famós pòrtic de les Cariàtides. En ell, es troben sis estàtues de dones que provenen de la ciutat de Cariàtide al Peloponnès de 2,3 metres d’altura.
  Aquestes, serveixen de columnes, suportant l’entablament. Les que es troben actualment in situ són rèpliques. Cinc de les originals es troben al Museu de l’Acròpolis i l’altra al Museu Britànic de Londres.

 30. Sonia

  Erectèon és un temple grec consagrat a Erecteu, d’ordre jònic i situat a l’Acròpolis d’Atenes, al nord del Partenó. El va disenyar Eresicles el 421-406 a.C. es va trobar amb dificultats perque tenia que fer varis santuaris en un mateix espai.
  Les Cariàtides eren estàtues de forma humana. A Madrid hi ha l’edifici de les Cariàtides al carrer Alcalà, 49 frente al banco de Espanya. Es una de les construccions més espectaculars de Madrid.

 31. Noemí Rodríguez

  L’Erectèon és un edifici situat a l’Acròpoli d’Atenes, en plena era de Pèricles . L’Erectèon és l’últim temple grec erigit a l’Acròpoli d’Atenes i s’emmarca dins el primer període clàssic de finals de segle V aC , entre el final de les guerres mèdiques, la guerra contra els perses (499-479 aC) i la mort d’Alexandre el Gran. El seu nom és en honor d’ Erecteu, antic heroi mític i el primer rei d’Atenes. L’Acròpoli va ser reconstruïda per ordre de Pèricles , principal estrateg grec de l’època clàssica, inductor de la renovació d’Atenes després d’haver estat assolada pels perses. La seva estructura es bastant semblant als altres temples.
  Cariàtides: estàtues de forma humana
  Sabeu on és la cariàtide que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes? No, tampoc sabía que faltava alguna, quina intriga de veritat.

 32. Nerea Pérez

  L’Erectèon és un edifici situat a l’Acròpoli d’Atenes,situat a finals del segle V aC, en plena era de Pèricles. L’Erectèon és l’últim temple grec erigit a l’Acròpoli d’Atenes i s’emmarca entre els anys 475-323 aC, entre el final de les guerres mèdiques, la guerra contra els perses i la mort d’Alexandre el Gran. El seu nom és en honor d’ Erecteu, antic heroi mític i el primer rei d’Atenes. L’Acròpoli va ser reconstruïda per ordre de Pèricles , principal estrateg grec de l’època clàssica, inductor de la renovació d’Atenes després d’haver estat assolada pels perses.

  Les Caràtides són estàtues que tenen forma humana.

  Sabeu on és la cariàtide que falta al Museu de l’Acròpoli d’Atenes? No, tampoc sabía que faltava cap estàtua i em sembla bastant interesants saber or podrien estar.

 33. Guangzhen Ye

  Resumint:
  -L’Erectèon (en grec Ἐρέχθειον) és un edifici situat a l’Acròpoli d’Atenes, i data de finals de segle V aC, en plena era de Pèricles . És l’últim temple grec erigit a l’Acròpoli d’Atenes i s’emmarca dins el primer període clàssic de finals de segle V aC (475-323 aC), entre el final de les guerres mèdiques, la guerra contra els perses (499-479 aC) i la mort d’Alexandre el Gran.
  Estaben dedicat als dos déus principals d’Atenes.
  -Les Caràtides són unes figures femenines esculpides, amb funció de columna o pilar, amb un entaulament que descansa sobre el seu cap.
  -Un altre exemple de cariàtide és el Monument Cariàtides de la Justícia

  http://historiaabierta.org/patrimonioculturalmueble/items/show/7

 34. Javier torres

  L’Erectèon és un edifici que esta a l’Acròpoli d’Atenes. L’Erectèon és l’últim temple grec fet a l’Acròpoli d’Atenes es va fer entre els anys 475-323 aC i les guerres mediques.
  L’Acròpoli va ser reconstruïda per ordre de Pèricles , principal estrateg grec de l’època clàssica.

  Cariàtides son estatues en forma de dona que serveixen de columnes
  Al museu d Atenes hi ha unes Cariàtides

 35. Lola, Aida i Raul

  A Història de l’art hem exposat l’Erectèon i, com a alumnes de grec, el compartim aquí.

 36. Claudia Anselmo

  Aquest article m’ha semblat molt interessant.
  L’Erectèon ès un temple grec consagrat a Erecteu, d’ordre jònic i situat a l’Acròpolis d’Atenes, al nord del Partenó. És un edifici molt singular per la topografia, per la necessitat de respectar vestigis de temples anteriors i per la substitució d’algunes columnes per cariàtides.
  Història: Malgrat l’evident importància del culte tributat a Atena dins el gran temple situat dalt de tot de l’Acròpoli (primer l’Hekatómpedon, més endavant el Partenó), aquest santuari, dedicat a Atena Poliàs (protectora de la ciutat), estava vinculat a cultes arcaics i als records més antics de la història llegendària de la ciutat, i constituïa el veritable nucli sagrat de l’Acròpoli i de la ciutat sencera. En aquest indret, de fet, hauria tingut lloc la disputa entre Atena i Posidó: s’hi custodiaven les empremtes del trident del déu sobre una roca, un pou d’aigua salada d’on hauria sortit el cavall, donat pel déu, i l’olivera, donada per la dea Atena a la ciutat. Aquí, el rei Cècrops, mig home mig serp, hauria consagrat el Pal·ladi, l’estàtua de la dea caiguda miraculosament del cel. El santuari albergava, a més, les tombes de Cècrops i d’Erecteu i el Pandrósion, un lloc de culte dedicat a Pàndrosos, la filla de Cècrops estimada pel déu Hermes.
  Ho he estat mirant a la wikipedia, m’ha agradat molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *