Marcus Tullius Cicero

Què en sabeu de la vida de Ciceró? i de la política del seu temps? Quines obres el van portar a la fama, quines li van provocar l’exili i quines van ser el motiu de la seva mort? En quins autors va influir? Què vol dir el seu nom? Per què no és fàcil ser un bon orador? En què consisteix el cursus honorum?…

En l’espai de tretze anys, Ciceró escalà totes les dignitats polítiques: nomenat qüestor, exercí (76-75 aC) aquesta funció a Lilibèon (Sicília), la qual cosa l’impulsà a actuar el 70, a petició dels sicilians, contra Verres, antic pretor concussionari de l’illa, defensat per Hortensi, rival de Ciceró, i sostingut per la noblesa; edil el 69 i pretor urbà el 66, pledejà en causes civils i polítiques, mentre anava adquirint una enorme fortuna i nombroses vil·les. A fi d’assegurar un ordre dins l’estat, tendí a unir cavallers i senadors (concordia ordinum), i fou cònsol el 63, a quaranta-tres anys. Féu fracassar una reforma agrària, defensà Gai Rabiri contra Cèsar i féu avortar la conspiració de Catilina amb uns discursos abrandats. L’execució dels conspiradors li alienà el favor dels demòcrates.
MIQUEL DOLÇ. Fragment extret de l’Enciclopèdia Catalana a l’entrada Ciceró

Camila Arigón
1r Batx. Llatí

20 thoughts on “Marcus Tullius Cicero

 1. Abigail.dina

  Camila molt bon treball!Moltes felicitats!La veritat que és molt interessant,sincerament no coneixia qui era Ciceró ,però ara ho se graciès aquesta presentació ,tan ben feta!

 2. David

  Camila molt bon treball. No en savia gaire de Cicero i ara se que era un gran orador i grans parts de la seva vida, com la obra literaria i se que en la politica del seu temps regnava Cesar on hi havia una guerra.
  Va morir despres de una fugida on el van enxampar i li van tallar el cap i les mans. El significat de el seu es una unitat de mesura! Tot ha quedat ben clar gracies a la Camila.

 3. mercade.alex

  Camila gran treball. No tenia gaire imformació de Cicero i ara gràcies a aquest apunt se que Cicero era un gran orador i en grans parts de la seva vida, com la obra literaria i se que en la politica del seu temps regnava Cesar on hi havia una guerra.
  Va morir després de una fugida on el van enxampar i li van tallar el cap i les mans.

 4. Zícora

  Salve!

  Un Drive molt ben elaborat sobre Ciceró. En la meva opinió, té una molt bona estructuració de les idees, d’igual manera amb l’elecció de les imatges, idònies per a cada diapositiva. Aquest treball anirà d’allò més bé als alumnes que comencin a estudiar Ciceró i ampliar els seus coneixements.

  Vale!

 5. Xènia Serra

  Salve!
  Marcus Tullius Ciceró va ser un polític molt conegut i que va poder aconseguir en 13 anys el títol de cònsol, passant tots els càrrecs del cursus honorum (qüestors, edils, pretors i cònsols) que havia d’ocupar un ciutadà romà que volgués aconseguir la màxima responsabilitat política en l’època republicana.
  Mentre ocupava el seu títol de qüestor (magistrat encarregat, sobretot, dels afers financers), Ciceró va ser enviat a Sicília, on va destapar les malversacions de Gai Verres (un propretor de Sicília que va imposar enormes contribucions i es va apropiar d’obres d’art públiques), amb les Verrines, que eren els discursos contra Verres. Aquest, va ser defensat per Hortensi (magistrat romà encarregat de la vigilància d’edificis públics, de mercats, de l’organització de jocs, etc.), rival de Ciceró.
  Després, Ciceró va ser ascendit a pretor urbà, on va arribar a adquirir una gran fortuna i nombroses vil•les (cases de camp).
  Ciceró, al arribar al càrrec de cònsol (cadascun dels dos principals magistrats de Roma, elegits anualment amb el nom dels quals es designava l’any), va fer fracassar una reforma agrària, va defensar a Gai Rabiri contra Juli Cèsar (polític i militar romà que va ser nomenat dictador). També va descobrir a un conspirador de la república anomenat Catilina, i va fer avortar la seva conspiració amb els quatre discursos contra Catilina.

 6. Xènia Sánchez

  Salve!
  En només un espai de tretze anys, Marcus Tullius Ciceró va aconseguir passar per tots els càrrecs del cursus honorum fins a arribar a cònsol, que són: qüestor (magistrat encarregat, sobretot, dels afers financers), edil, pretor i cònsol.
  Els cònsols de Roma cadascun dels dos principals magistrats, eren elegits anualment, amb el nom dels quals es designava l’any.
  Aquests són tots els càrrecs que havia d’haver ocupar un ciutadà romà que volgués aconseguir una responsabilitat pública a Roma. Va exercir el seu primer càrrec a Lilibèon (Sicília). A petició dels sicilians va actuar contra Verres. Ciceró va tenir partidaris i rivals, com tots els polítics. Els seus rivals eren: Gai Verres (propretor de Sicília que imposà enormes contribucions i s’apropià d’obres d’art públiques) , Hortensi (va ser un gran magistrat romà encarregat de la vigilància d’edificis públics, de mercats, de l’organització de jocs, etc) i Catilina (va ser un conspirador de la república que va descobrir Ciceró) i els partidaris: Gai Rabiri.
  Juli Cèsar va ser un polític i militar romà que no gaire temps després de ser nomenat dictador perpetu va ser assassinat per republicans conjurats, dirigits per Cassi i Brutus.
  Vale!

 7. Maryam Alaoui

  Salve!

  Podem dir que Ciceró va passar per tots el càrrecs del Cursus honorum : primer va ser qüestor, edil, pretor i finalment cònsol. Eren els càrrecs que havia de fer un ciutadà romà per aconseguir una responsabilitat pública.

  Va ser qüestor a Lilibèon (Sicília) contra els Verres a petició dels sicilians. Va tenir els seus partidiaris com els seus rivals. El seu partidiari era Gai Rabiri. I els seus rivals eren Verres, Hortensi, Cèsar i Catilina.
  Quan va ser edil i praetor urbà va aconseguir moltes fortunes i moltes vil·les. Els seus quaranta-tres anys va ser cònsol.

  Vale!

 8. camil.arigon Post author

  Marcus Tullius Cicero va ser un polític, filòsof i orador de l’antiga Roma. Va néixer al 3 de gener de 106 aC a Arpínum en una família d’ordre eqüestre. Després de passar per tots els càrrecs del cursus honorum, els quals eren qüestor, magistratura electe de la República romana que supervisaven el tresor i les finances de l’estat, l’exèrcit i els funcionaris, (76-75 aC), edil (59 aC) i pretor urbà (66 aC) s’enfrontà a Catilina i a Antoni per aconseguir el títol de cònsol. Ciceró va ser elegit amb Antoni l’any 63 aC. El cònsol era el magistrat suprem de la República de Roma; era anual i col·legiat, amb dos cònsols cada any.

  L’any 75 aC es va casar amb Terència i va ser enviat a Sicília, on destapà les malversacions del corrupte Verres, burgès enriquit en temps de Sul·la. Ciceró va presentar moltes proves en contra d’aquest, fins al punt de forçar l’advocat defensor Hortensi a guardar silenci i fingir una malaltia per no assistir a les diverses sessions. Les Verrines és el discurs oral contra Verres. Sent cònsol (63 aC), sufocà la conjuració de Luci Sergi Catilina, que segons Ciceró, corrompia la joventut, comprava els vots dels populars i feia desaparèixer les persones honrades de Roma. Les Catilinàries és un discurs que pronuncià Ciceró contra Catilina.

  Quan Cèsar va ser assassinat, Ciceró va tornar a la política i es va oposar a Marc Antoni tot escrivint contra ell les Filípiques. A finals de l’any 43 aC Marc Antoni ordenà secretament la seva execució juntament amb 16 persones més. Ciceró fou advertit de les intencions d’aquest i fugí però en aquest trajecte els soldats de Marc Antoni li van tallar el cap i les mans, que foren exposats a la tribuna del fòrum de Roma.

 9. Clara Serrano

  Marc Tuli Ciceró va néixer a la ciutat de Arquino l’any 106 aC Als 27 anys va iniciar un viatge a Atenes, Rodes i Àsia Menor per estudiar retòrica i filosofia. Després va tornar a Roma i va contreure matrimoni amb Terència, va emprendre la seva carrera política i va decidir seguir l’advocacia. Així va ser com va ser triat cuestor a Sicília i gràcies a un dels seus discursos contra el espoliador dels sicilians va ser immortalitzat com un dels millors oradors que ha existit en els temps de la llatinitat.

  Un altre dels seus grans èxits va ser l’any 75 aC quan va ser proclamat cònsol. El seu consolat es va distingir a partir de la conjuració de Catilina.

  Amb la greu crisi política que patia Roma l’any 60 aC Ciceró es va veure obligat a exiliar-se ja que tots els seus béns van ser confiscats i la seva llar destruït.

  En tornar a Roma, estava envoltat de popularitat i gratitud per part del poble. Tan és així que l’any 51 a. C va ser triat procònsol de Turquia.

  Després de tenir una adversitat amb César, aconsegueix que aquest el perdoni i decideix retirar-se a la seva vila de Túsculo per dedicar-se a ple a les lletres ia la filosofia.

  Després de l’assassinat de Cèsar, Ciceró es va embarcar rumb a Grècia, ja que Marc Antoni el considerava com un dels caps de la conjuració. Però la seva absència no es va perllongar massa; a la seva ràpida tornada va pronunciar contra Marc Antoni les 14 Filípiques, discursos molt forts que van irritar a aquest. Novament Ciceró va fugir de Roma però durant la seva embarcació a Iliria un vent en contra el va tornar a terra, on va ser pres presoner i assassinat, l’any 43 aC

  La incessant activitat intel · lectual de Ciceró va donar de si una extensa producció literària que podem dividir, atenent al seu contingut temàtic, en quatre grups: discursos, obres retòriques, obres filosòfiques i cartes.

 10. Roser

  Marc Tuli Ciceró va néixer elñ 3 de gener a Arpini. Es va dedicar a l’abogacia, l’escriptura, la filosofia i la politica. Va començar en política l’any 75 a.C quan començà a formar-se en la carrera pòlitica anomenada llavors corsum honorus, els càrrecs que formaven la carrera eren: qüestor (s’anomenava així al magistrat encarregat dels afers financers), edil, pretor i cònsol (que eren cadascun dels dos principals magistrats de Roma elegits anualment). A petició dels Sicilians actuà contra Verres, ja que imposà enormes contribucions i s’apropia obres publiques, Verres que estava representat per el màxim orador Romà: Hortensi, es va exiliar voluntariament.

  Ciceró va arribar a cònsol superant a Catilina en les eleccions, quan aquesta va intentar dur a terme un cop d’estat contra ell, Ciceró la va denunciar i en el judici davant del senat feu quatre discursos per a demanar que la condemnin, aquests discursos s’anomenen Catalinarias.

 11. María Mayor

  Salve!

  Marc Tuli Ciceró va néixer a la ciutat de Arquino l’any 106 aC Als 27 anys va iniciar un viatge a Atenes, Rodes i Àsia Menor per estudiar retòrica i filosofia. Després va tornar a Roma i va contreure matrimoni amb Terència, va emprendre la seva carrera política i va decidir seguir l’advocacia. Així va ser com va ser triat cuestor a Sicília i gràcies a un dels seus discursos contra el espoliador dels sicilians va ser immortalitzat com un dels millors oradors que ha existit en els temps de la llatinitat.
  Amb la greu crisi política que patia Roma l’any 60 aC Ciceró es va veure obligat a exiliar-se ja que tots els seus béns van ser confiscats i la seva llar destruït.En tornar a Roma, estava envoltat de popularitat i gratitud per part del poble. Tan és així que l’any 51 a. C va ser triat procònsol de Turquia.Després de tenir una adversitat amb César, aconsegueix que aquest el perdoni i decideix retirar-se a la seva vila de Túsculo per dedicar-se a ple a les lletres ia la filosofia.Després de l’assassinat de Cèsar, Ciceró es va embarcar rumb a Grècia, ja que Marc Antoni el considerava com un dels caps de la conjuració. Però la seva absència no es va perllongar massa; a la seva ràpida tornada va pronunciar contra Marc Antoni les 14 Filípiques, discursos molt forts que van irritar a aquest. Novament Ciceró va fugir de Roma però durant la seva embarcació a Iliria un vent en contra el va tornar a terra, on va ser pres presoner i assassinat, l’any 43 aC
  La incessant activitat intel · lectual de Ciceró va donar de si una extensa producció literària que podem dividir, atenent al seu contingut temàtic, en quatre grups: discursos, obres retòriques, obres filosòfiques i cartes.

 12. Pingback: | De iure

 13. Pingback: Ius commune i Ius singulare | De iure

 14. Pingback: Ius publicum i Ius privatum | De iure

 15. Pingback: Entrevista a Margarita López | De iure

 16. Pingback: Quint Muci Escevola | De iure

 17. Rebeca Barroso

  Salve!!

  Marc Tul·li Ciceró, en llatí Marcus Tullius Cicero fou polític, filòsof i orador de l’antiga Roma. És el personatge de l’antiguitat de qui es coneix més bé la seva vida gràcies a la biografia que en va escriure Plutarc, a les seves abundants epístoles -que encara es conserven- i als seus discursos i obres retòriques i filosòfiques, que han sobreviscut en la seva gran majoria. Ciceró és un dels autors més importants de la literatura llatina clàssica i un dels que més esplendor ha donat a la llengua llatina.

 18. Pingback: L’epistolografia romana | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *