Bàrcino, Tàrraco i Empúries

Després de la nostra visita a Bàrcino, us volia explicar una mica els motius pels quals es van fundar les ciutats d’origen romà que tenim a Catalunya i que visitem en les sortides de Llatí.

Aquí us deixo el mapa de Catalunya. No us penseu que les visitem totes! Només fem les tres més importants, a part de Baetulo, que és la nostra.

mapa

[Foto de: www.vegueries.com]

Però les tres ciutats que hem visitat van jugar un mateix paper en l’expansió dels romans pel Mediterrani? Començaré per Bàrcino, perquè és la que hem visitat aquest curs; us parlaré de Tàrraco, que vam visitar l’any passat, i per últim d’Empúries, que visitarem l’any que ve.

BÀRCINO

mapa

Fotomuntatge de Bàrcino [Fet per: Amar Astudillo]

Va ser fundada per l’emperador August cap a l’any 10 aC S’hi van establir un grup de legionaris veterans de les guerres càntabres. Aquesta ciutat, dotada d’una estructura de govern i administració pròpies, tenia una ubicació estratègica amb molt bona comunicació amb l’interior, cosa que permetia el  control  del comerç de les platges del Llobregat. També tenia una gran importància religiosa per als lliberts. Algú ens podria explicar per què?

Seguint l’estructura urbana típica, l’envoltava una muralla que englobava una xarxa de carrers entorn del fòrum central, on s’alçava el temple d’August. Aquí confluïen les dues vies principals del traçat urbà dels carrers, el cardo i el decumanus maximus (sota els carrers Llibreteria-Call i Bisbe-Regomir). La seva funció era controlar un territori (ager) no gaire extens però sí molt productiu: una terra fèrtil, amb recursos miners i abundància de productes del mar, que constituïen la riquesa de Bàrcino

TÀRRACO

La ciutat de Tàrraco sorgeix arran de l’arribada dels exèrcits romans a la península l’any 218 aC en el marc de la confrontació bèl·lica pel control de la Mediterrània entre romans i cartaginesos, l’anomenada Segona Guerra Púnica. Un cos expedicionari romà va desembarcar a Emporion, ciutat d’origen grec, l’actual Empúries, per dirigir-se ràpidament cap al sud per tal de controlar les terres al nord de l’Ebre. Les tropes romanes estaven dirigides per Gneu Escipió. Després de vèncer els cartaginesos en el seu primer combat, van deixar una petita guarnició que aviat es va transformar en la principal base militar romana a Hispània. Tàrraco, després de ser nomenada colònia per Juli César l’any 45 aC, es va convertir en la ciutat capital de la Hispània Citerior, molt important pel seu valor estratègic. Va tenir una consolidació urbana molt ràpida. La presència militar estable va comportar l’arribada de soldats, comerciants i ciutadans romans. Amb els romans va arribar també una nova cultura que, amb el temps, va acabar per imposar-se a gairebé tota la península Ibèrica.

Algú pot explicar que significava ser una colonia en l’Imperi Romà? I quins eren els altres qualificatius per parlar de les ciutats?

fotomuntatge Tarraco

Fotomuntatge de Tàrraco [Fet per: Amar Astudillo]

EMPÚRIES

Empúries va ser constituïda com una colònia pels foceus, que ja per l’any 600 aC havien fundat Massàlia (Marsella), amb l’objectiu d’obrir una ruta comercial des del Mediterrani cap a l’interior de l’actual França i l’Europa central a través del riu Roine. Aquesta ciutat es va convertir, a la vegada, en metròpoli d’altres colònies del Mediterrani occidental per assegurar el comerç amb el Migdia francès i amb la península Ibèrica, com van ser Niça, Dènia, Màlaga i Empúries.

El nom grec d’Empúries (Empòrion), algú em pot dir que significa? Quin és l’origen del terme romà Emporiae?  Quina va ser la seva funció i la seva principal activitat econòmica? Però d’ella us en parlaré més l’any vinent quan podré visitar-la.

El meu objectiu era donar-vos una petita informació sobre aquestes grans ciutats i aconseguir que, amb el que ja sabeu, pugueu comparar-les i respondre la pregunta plantejada al principi: les tres ciutats que hem visitat van jugar un mateix paper en l’expansió dels romans pel Mediterrani?

Amar Astudillo

1.2

18 thoughts on “Bàrcino, Tàrraco i Empúries

 1. Teresa Devesa i Monclús

  Amar, després d’un procés d’elaboració intens, l’article ha quedat força bé i coincideixo amb la Margalida en el teu talent per fer composicions fotogràfiques. L’any passat ja t’ho deia i espero l’any vinent poder continuar gaudint-ne.

 2. NURIA VALLS ROVIRA

  Felicitats Amar ! Per fi podem veure el teu article publicat. No et parlaré de les fotografies perque les meves companyes ja te’n parlen i estic totalment d’acord amb la seva opinió. Espero que les companyes i companys responguin a les preguntes que els fas. Quina sort tenim de poder gaudir de les petjades dels pobles que ens han precedit al nostre voltant ! M’agrada imaginar-me, quan passejo per qualsevol de les nostres ciutats, els romans, grecs i d’altres pobles fent el mateix en d’altres èpoques.

 3. Martí Palma

  Salvete!!
  Primer de tot molt bon reportagte fotogràfic Amar.
  Una colonia romana era ciutat romana fundada per ciutadans romans en territori de ciutats conquerides. Els pobladors de les colònies romanes eren considerats ciutadans romans. En les colònies quedaven inclosos els terrenys de propietaris locals, terrenys que formaven part de la colònia, i dels que els titulars pertanyien a ciutats aliades però gaudien del conjunt de drets de colònia.
  Empúries, Emporion en grec( Ἐμπόριον) vol dir comerç. Era la principal ciutat que comunicava Roma amb la península.
  I, finalment no totes les ciutats van jugar el mateix paper. Empúries va ésser la primera que ja tenia una ciutat Grega a sota i per tant no era nova. Tàrraco era una ciutat construida en plenes guerres púniques i Bàrcino la més tardana, en l’època d’August.
  Valete!

 4. Roger Navarro

  El nom d’Empúries significa mercat o bé port de comerç. Ἐμπόριον del grec antic. El seu ús principal va ser el de comerciant pel Mediterràni occidental.
  Ser una colònia en l’Imperi romà volia dir que els ciutadans d’aquella ciutat tenien drets romans, si no, no eren considerats ciutadans i la ciutadanía no se’ls otorgava
  Crec que no totes van jugar el mateix paper. Bàrcino per exemple era minoritària a Tarraco o Emporiae, ja què no tenen tanta arribada i inflÜència comercial i Bàrcino era ciutat de descans.

 5. Amar Astudillo

  Moltes gràcies pels vostres comentaris.
  No sabia exactament quines fotos escollir pel fotomuntatge ja que durant aquestes sortides vaig fer-ne un munt però veig que he estat molt encertada en la meva elecció.
  Espero poder tenir el plaer de visitar Empúries l’any que ve i gaudir de les vistes que em pugui oferir aquest emplaçament greco-roma i poder plasmar la seva essència en les meves fotos.

 6. Andrea Muñoz

  Gran treball Amar! Jo ja et conec des de fa molts anys i cada dia em sorprens més amb els teus fotomuntatges. La veritat es que son molt bons i ja et tenim fitxada cada vegada que anem de excursió ,tu ets la fotògrafa.
  Com ja han esmentat ami també m’agrada la primera imatge de Bàrcino i les altres. Aquesta excursió va ser molt productiva i em va agradar conèixer les termes, on produïen el “garum”, el vi etc..
  Visitar les muralles, el aqüeducte. Va ser genial!
  Empúries, prové del grec Ἐμπόριον i en llatí es Emporiae que significa comerç i com ja esmentat aquest era el seu paper.
  He trobat una pàgina on ens pot oferir més informació d’Empúries i ens serà vàlida per l’any que anem a visitar-la.
  http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/graecia/historie/emporion0.htm

 7. Teresa Devesa i Monclús

  Martí, no entenc ben bé això que comentes d’Empúries. Em sembla que teniu ben oblidat aquest tema, perquè aquest qualificatiu de minoritària que li aplica el Roger tampoc el veig gaire clar.

 8. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Aquest article està molt bé per anar estudiant per la Selectivitat d’aquest any. En concret fa un parell d’anys ja van preguntar sobre Empúries, Bàrcino, Tàrraco i Ilerda a un dels examens.
  Per practicar deixo aquí la resposta d’aquesta pregunta de cultura.

  4. Exercici d’exposició d’un tema de literatura o de civilització romanes.

  Els romans van estar a Catalunya durant molt temps, en concret des del segle III aC fins el II dC. Van arribar aquí després de la Segona Guerra Púnica i els pobles catalans es van haver d’adaptar a la vida i costums romanes. Les “urbs” més importants que van sorgir de l’arribada dels romans a Catalunya van ser Emporion (Espúries), Barcino (Barcelona), Tarraco (Tarragona) i Ilerda (Lleida).

  Aquestes ciutats importants tenien les seves murralles i actualment a ciutats com Barcelona o Tarragona encara trobem algunes restes d’aquestes. També van arribar els aqüeductes, les clavegueres, teatres…
  La ciutat més important d’aquestes quatre va ser Tàrraco i el conjunt arqueològic és un dels més importants del que va ser la “Hispania Romana”, fins i tot l’any 2000 va ser anomenat patrimoni de l’Humanitat per l’Unesco.

  Empúries i Lleida eren municipis i Bàrcino i Tàrraco municipis. Citerior (després, Tarraconense). Ilerda va ser escenari d’una guerra civil entre Cèsar i els partidaris Pompeu (any 49 aC). Va acabar amb la victoria de Cèsar.

 9. F. Xavier Gras

  Salve!

  Bàrcino va ser fundada pels romans al segle I, i s’hi van establir un grup de legionaris veterans de les guerres càntabres. Empúries va ser constituïda com una colònia pels foceus, doncs servia de ruta de comerç juntament amb Marsella. Tàrraco sorgeix arran de l’arribada dels exèrcits romans a la península l’any 218 aC en el marc de la confrontació bèl·lica pel control de la Mediterrània entre romans i cartaginesos, l’anomenada Segona Guerra Púnica. Ilerda fou dominada pels romans pels volts de l’any 200 a.c. Bàrcino fou la colònia més important de les quatre. La ciutat on resten més troballes arqueològiques és Tàrraco, amb parts de la muralla, l’amfiteatre, aqüeducte, etc. La ciutat que va ser escenari de la guerra civil fou Lleida amb protagonistes com Asdrúbal (germà de Aníbal), Indíbil i el mateix Juli Cèsar. Bàrcino i Tàrraco van tenir l’estatus de colònia en canvi, Lleida tinguè estatus de municipi.

  Vale!

 10. Elisa Moya

  Salve!

  Deixo aquí la resposta de l’examen PAU setembre 2010/11:

  Bàrcino fou una colònia romana que ha donat lloc a la ciutat de Barcelona. La colònia tenia el nom complet de Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino (IVL· AVG· FAV· PAT· BARCIN·) Els romans van arribar al territori català en el 218 aC, quan un exèrcit comandat per Cneu Corneli Escipió,que actuava com a llegat del seu germà Publi, desembarcà a Empúries amb la finalitat de convertir-la en una base de suport militar en la llarga lluita que Roma sostenia amb els cartaginesos pel domini del Mediterrani. Va tenir l’estatus de colònia. Bàrcino apareix en un moment de gran impuls urbà, que va prolongar-se fins a la mort d’August, l’any 14 dC. La ciutat tenia la típica estructura romana de les ciutats, amb una forma octogonal i amb una distribució en quadrícula dels habitatges i edificis que conformaven la ciutat. Bàrcino era una ciutat petita comparada amb altres ciutat de la península: el clos emmurallat delimitava unes 10 hectàrees i en la seva màxima esplendor demogràfica va assolir els 2.000 habitants. Tenim constància de restes d’un temple (August), restes d’aqüeductes i de restes de muralles.

  Empúries fou una antiga colònia grega i romana a l’extrem sud del golf de Roses, al nord-est del contemporani municipi de l’Escala, concretament al sud de Sant Martí d’Empúries, que en conserva el nom. A l’any 218 van desembarcar el romans
  aC però la ciutat romana no va ser fundada fins a començament del s. I aC. L’espai és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’excavació arqueològica de major durada a Catalunya. Actualment, les ruïnes són propietat de la Generalitat de Catalunya i formen part d’un parc arqueològic. Va tenir estatus de municipi i hi ha constància de l’existència d’un amfiteatre, de les restes d’un temple (Capitoli) i restes de les muralles.

  Tàrraco fou la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona. Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC. Aquest primer assentament aviat va esdevenir una important base militar que donà lloc a la ciutat de Tàrraco. Tàrraco. Va tenir l’estatus de colònia i fou la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental. També aquí tenim constància de l’existència d’un amfiteatre, d’un teatre, d’aqüeductes i de restes de muralles.

  Pel que fa a Ilerda, fou fundada entre finals del s. II aC i començament del s. I aC, els ilergets, d’origen iber, formen un poble constituït a mitjans del Segle VI a. C.. Seu hàbitat se situa en zones elevades i, per tant, és fàcil imaginar Iltrida sobre la Roca Sobirana. Els seus cabdills més significatius van ser Indíbil i Mandoni, que es van aliar amb els cartaginesos contra els romans. L’any 215 a. C. va ser decisiu. Va tenir lloc la Batalla de l’Ebre, on Asdrúbal, germà d’Aníbal i comandant de l’exèrcit cartaginès cau derrotat enfront dels romans. Els seus aliats Indíbil i Mandoni serien finalment dominats l’any 206 AC.Va tenir estatus de municipi. També va ser escenari d’una batalla de la guerra civil entre Cèsar i els partidaris Pompeu esdevinguda l’any 49 aC, que va acabar amb la victòria de Cèsar.

 11. Pingback: Aurigues hispans | Citius, Altius, Fortius

 12. Pau Molar Vilà

  Salve!

  Una colònia era un assentament de ciutadans romans, habitat en general per soldats veterans després d’un període de 25 anys de servei (posteriorment aquest període es va anar allargant) i per pobres, que, en absènica d’una altra opció per millorar el seu nivell de vida, hi anaven. Els altres títols de ciutats romanes eren urbs i civitas i el municipium. Jo crec que la “Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino” tenia una importància especial per als lliberts perquè el mot “Faventia” significava que tenia la protecció dels déus.
  Empúries (en grec “Εμποριον”) significa “comerç”. És notable l’ús del nominatiu femení plural per parlar d’Emporiae, ja que, l’any 30 a.C., les dues Empúries (la grega i la romana) van fusionar-se. Aquesta denominació té sentit si s’observa que la raó de l’existència de la colònia era comerciar amb els indiquetes (la tribu d’ibers que habitava la zona d’Ullastret). La funció d’Εμποριον va ser econòmica, centrada sobretot en l’intercanvi comercial, ja que, per una banda, els grecs disposaven de moneda i, per l’altra, Εμποριον era un enclavament proper als ibers, amb qui aquells establien relació econòmica; no van pas triar la plaça per casualitat.

  Totes tres ciutats romanes són marítimes i hi van fer acte de presència els romans per primera vegada l’any 218 a.C., durant la Segona Guerra Púnica.

  Valete!

 13. Camila Arigón

  Empúries (en grec antic Ἐμπόριον’ “comerç”) és la colònia grega més ben coneguda i més ben conservada de la península Ibèrica. Tenim documentada l’arribada de grecs cap al 600 aC, de procedència focea. La seva població va explotar el mar i el comerç marítim. El comerç es basava en el fruit de l’explotació dels recursos agrícoles, sobretot cereals.

 14. Clàudia Cazaux Cuberas

  Impressionant! D’aquestes tres civilitzacions gregues que es troben a Catalunya només n’he vist una per dins, la de Tàrraco l’any passat gràcies a la sortida que vam fer. La d’Empúries hi he passat varies vegades per davant però la veritat és que mai hi he entrat tot i que em crida molt l’atenció!

 15. barroso.rebeca

  Xaipetee!!!
  Quin apunt més interessant!!!! Jo l’any passat amb els meus companys de batxillerat vam a anar d’excursió a Tàrraco on vam poder gaudir d’una de les restes romanes més importants de la península ibèrica.

 16. Pingback: Les vies romanes | Aracne fila i fila

 17. Valentina Restrepo Rodríguez

  Salve!
  Tàrraco fou la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona. Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC. Aquest primer assentament aviat va esdevenir una important base militar que donà lloc a la ciutat de Tàrraco. Tàrraco. Va tenir l’estatus de colònia i fou la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental. També aquí tenim constància de l’existència d’un amfiteatre, d’un teatre, d’aqüeductes i de restes de muralles.
  M’ha agradat molt l’apunt, felicitats!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *