Empúries, més conegut com Emporion o en grec Ἐμπόριον, va ser una ciutat grega i romana, porta d’entrada de la civilització clàssica a casa nostra. Ara la podem trobar en ruïnes i per visitar al golf de Roses. S’estén des de l’antiga gola del Fluvià (El Riuet) fins a tocar de l’antic braç del Ter que desembocava al nord de la vila de l’Escala. L’espai és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’excavació arqueològica de major durada a Catalunya. Actualment, les restes arqueològiques són propietat de la Generalitat de Catalunya i formen part d’un parc arqueològic.
Vaig poder gaudir d’un dia sencer a Empúries fa uns quants anys, i en aquell mateix moment em va semblar avorrit, però realment és molt interessant poder visitar una antiga ciutat grega i romana, on han habitat molt avantpassats nostres, igual d’interessant és el poder veure com eren els carrers i els temples antigament, com estaven distribuïdes les cases i tot el que actualment podem trobar en una ciutat. En ella, vaig poder gaudir d’escultures i d’estructures que podríem reconèixer, per això he fet aquest vídeo amb algunes preguntes que espero que respongueu en comentari.
(Fixa’t bé en les imatges amb números.)
Després de veure el vídeo, contesta:
- I) Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1?
- II) Què creus que era la imatge amb el número 2?
- III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
- IV) Què t’ha semblat l’article?
- V) Què coneixies o sabies d’Empúries?
- VI) Fes recerca als nostres blocs i enllaça (i comenta) tots els apunts que tractin el tema que ens ocupa.
Espero que aquest article sobre Empúries us hagi agradat i servit per saber més coses sobre ella i animar-vos a visitar-la, fins i tot fan visites romanes!
Victor Barranco
1r Batxillerat C
Quan vares fer aquesta excursió, Víctor? Amb el crèdit de síntesi de primer? Em sembla fantàstic el teu record i el canvi d’opinió que has experimentat respecte a Empúries.
Salve!
Aquesta excursió, la vaig fer quan anava a 6è de primaria, tot i que a 1r d’Eso vaig tornar de camí a Cala Montjoi. Allà ja ho vaig començar a veure diferent jajaj!
M’alegro que t’hagi agradat!
vale 😀
Salve! Abans que res feliciter Victor per l’apunt! Jo també havia estat a Empúries amb l’escola tot i que no m’en recordo gaire bé, però després de veure les imatges penso que m’agradaria tornar-hi un dia.
1- L’estatua és el déu grec Aklepios,Esculapi pels romans que era déu de la medicina.
2- Es tracta de l’asklepieion era un centre terapèutic i religiós consagrat a Asklepios, déu grec de la medicina
3-M’ha impactat molt la imatge de les columnes ja que penso que és impresionant que es construisin tants anys enrere i que encara es conservin part d’elles.
4- Està molt ben fet el muntatge del video i les imatges
estan molt ben agafades.
5- El que coneixia d’Empúries és que havia sigut una ciutat molt important comercial on primer s’hi havien instalat els grecs i després els romans.
Salve!
Està molt bé el video sobre Empúries Víctor, jo també hi he estat i em va agradar molt ja que hi ha moltes ruïnes gregues i romanes.
Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1? És Esculapi.
II) Què creus que era la imatge amb el número 2?
Crec que és l’asklepieion (segle II a.C.). QUe era un centre terapèutic i religiós consagrat a Asklepios, déu grec de la medicina, que comprenia tota una àrea religiosa amb l’abaton, un edifici destinat al gauriment dels malalts
III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
La que es veu una columna sola, ja que esta molt ben conservada. També m’ha sorprés com estaven conservats els banys públics, es pot veure la forma d’aquests, juntament amb quatre columnes bastant ben conservades.
IV) Què t’ha semblat l’article?
M’ha semblat un article molt interessant ja que fa molt que vaig estar a Empúries i no m’enrecordava massa de totes les ruïnes i estàtues que hi havien.
V) Què coneixies o sabies d’Empúries?
La veritat és que algunes escultures com la de l’Esculapi em sonaven i recordo aver-les vist.
Salve!!
I) Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1?
Jo crec que es un roma, no?
II) Què creus que era la imatge amb el número 2?
No se que pot ser la imatge 2.
III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
La imatge que més m’ha impactat ha sigut una que hi havien com uns tubs… era una cosa rara…
IV) Què t’ha semblat l’article?
L’articla m’ha agradat bastant ja que les imatges estan molt ben fetes i la música també m’ha agradat acompanyava amb l’article. Un molt bon apunt.
V) Què coneixies o sabies d’Empúries?
Crec que de petita vaig estar a Empúries, però no m’enrecordo molt bé…
Feliciter Victor per l’apunt!! 🙂
Vale!!!
Salve Victor, bona aportació, jo tinc familiars que són de la zona, així que aquest lloc em dóna especial nostàlgia.
I)Jo diria que és és esmentar l’estàtua d’Asklepiós el déu de la medicina, en excel·lent estat de conservació.
II)Sincerament no sé de què es tracta.
III) M’ha agradat molt l’estàtua d’Asklepiós, ja que cnara que la gran majoria siguin ruïnes, es conserva quasi bé a la perfecció.
IV)M’ha semblat un bon article encara que crec ue hagués sigut millor si hi apareixés algun link o quelcom sobre informació al respecte.
V)
Fil: http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2012/10/20/lesculapi-dempuries-una-historia-fascinant/
Aracne: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2011/11/30/emporiae-mmxi-importancia-i-riquesa-de-les-ciutats-dempuries-i/
Salve Víctor!! Aquí deixo les preguntes respostes. M’ha costat perquè el vídeo ha tardat molt en carregar-se però tot i així l’he acabat!
I) Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1? Esculapi!
II) Què creus que era la imatge amb el número 2? Pot ser que sigui l’asklepieion? De ser així compren el segle II a.C. i estava situat a Asklepios que si la wikipedia no mnteix era el deu de la medicina també.
III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
A mi les que més m’han impactat han estat les del principi, les imatges que feien referència a les ruïnes ja que a mi les ruïnes m’encanten. Vaig fer un apunt de les ruïnes de Pompeya i tot, jo, l’any passat.
IV) Què t’ha semblat l’article? Molt bé Víctor, jo sempre he sentit a parlar d’Empúries però amb la tonteria mai hi he anat i mira que es tracta d’unes ruïnes que tinc al abast de puguer veure!
V) Què coneixies o sabies d’Empúries? No massa, sabia només que hi havien unes ruïnes molt maques (perquè la meva mare m’ho ha dit mil cops, i perquè l’altre dia, mirant l’Atlas a casa per veure on podia anar aquest estiu, vaig veure el dibuixet de ruïnes al costat d’Empúries).
Hola!!
Felicitats per l’article. A continuació contestaré les teves preguntes.
I) Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1?
Aquesta divinitat és Asclepi, del qual vaig fer un article l’any passat, juntament amb la meva companya Júlia, on vam explicar les dades més importants que cal saber d’ell.
II) Què creus que era la imatge amb el número 2?
Sincerament no sé què és aquesta imatge.
III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
La que més m’ha impactat i m’agrada és la imatge de l’estàtua d’Asclepi. Tot i que no és l’estàtua original, ja que l’original està dins del museu en una sala específica, m’agrada molt ja que em recorda tota la feina que vaig haver de fer l’any passat. És la cosa que se’m va quedar més gravada a la ment de la sortida a Empúries, ja que ho vaig haver de treballar molt i donar-li moltes voltes.
IV) Què t’ha semblat l’article?
M’ha semblat un article molt interessant que pot servir de resum pel tema d’Empúries, que surt a la selectivitat.
V) Què coneixies o sabies d’Empúries?
Ja sabia bastantes coses perquè hi vaig anar l’any passat d’excursió amb l’institut. Entre les coses que vam treballar destaco el mosaic del sacrifici d’Ifigenia i que hi havia una ciutat grega, una ciutat romana i qua al costat hi havia un poblat iber.
VI) Fes recerca als nostres blocs i enllaça (i comenta) tots els apunts que tractin el tema que ens ocupa.
Ja he enllaçat l’article sobre Asclepi que vaig fer l’any passat.
Aquí teniu l’article sobre el mosaic d’Ifigenia, i aquí un article on es compara Empúries i Baetulo.
Això només és una petita mostra dels articles sobre Empúries que vam fer els meus companys i jo l’any passat. Podeu trobar-los tots si poseu “Emporiae MMXI” al cercador del bloc.
Adéu!!
Tal com apunta la Carla, als clàssics de Badalona aquest article ens porta bons records, perquè hi vam anar l’any passat. Està clar, com li ha passat al Víctor, que si es tenen coneixements sobre el món clàssic, es gaudeix més de la sortida. Felicitats per l’article, Víctor!
Carla has fet bé de posar els enllaços, però n’hi ha un a la paraula text que no enllaça enlloc. El trec, però què hi volies posar?
Teresa, no hi volia posar res… És que he copiat allà el codi per fer enllaços i m’he descuidat d’esborrar-lo.
XAIPE!
I)
El personatge de la imatge número 1 és Esculapi si no m’equivoco.
II)
No sé que pot ser la imatge número 2.
III)
La imatge que més m’ha impactat a sigut que eren unes columnes, no sabria explicar-ho tan bé.
IV)
L’article m’ha semblat molt interessant i m’ha agradat molt! Felicitat és molt bon treball.
V)
D’Empúries només sabia que era pel comerç que tenien els romans, i que era una ciutat romana molt important.
XAIPE!
Encara recordo que a primer d’ESO vam anar a Empúries, tinc fotografies.
En la pregunta número he buscat informació:
L’Asclepi d’Empúries o també Esculapi d’Empúries és una estàtua trobada al jaciment Empúries l’any 1909 durant les excavacions,[1] feta en dues parts, que durant 98 anys fou exposada a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya i va ser portada a la seu d’Empúries el març de 2008.[2] La majoria d’experts consideren actualment que correspon a una representació de Serapis, encara que se’l conegui amb el nom popular d’Esculapi d’Empúries. No es conserva cap part del ceptre que sens dubte sostenia amb la mà esquerra i que només podia ser portat per un déu major (Serapis=Hades). La serp que es va trobar al mateix temple era una peça exempta que en cap cas no es podia enroscar a un bastó, per la qual cosa es considera una representació de l’Agatodaimon. L’estàtua és de marbre blanc, del Pentèlic la part inferior i de Paros en el bust i els braços. Fa 2,15 m d’alçada. Se l’ha datada del darrer quart del segle II aC. És l’obra art grega més important trobada fins ara als Països Catalans i una de les peces emblemàtiques de l’exposició de la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya juntament amb el Sacrifici d’Ifigènia.
En la segona pregunta he fet el mateix:
El Santuari d’Asclepi o Asclepèon és un recinte sagrat fundat l’any 418 aC al peu del turó de l’Acròpoli d’Atenes, a la banda sud, situat al nord-oest del Teatre de Dionís. Està dedicat al déu de la medicina Asclepi (Esculapi). Va ser Telèmac qui va aconseguir de traslladar el culte del déu de la salut des d’Epidaure, on va sorgir originàriament.
Constava d’un temple dòric amb una porta monumental a manera de propileu de l’època romana, amb un gran altar i un pòrtic de dos pisos. A la part esquerra es trobava una stoà amb 17 columnes jòniques a la part frontal, on s’allotjaven els malalts. Tocant a l’edifici principal hi havia el bothros, una font sagrada d’aigües mineromedicinals.
D’Empúries també he fet una petita recerca:
Empúries (en grec antic Ἐμπόριον[1] /Emporion/ “comerç”; en llatí Emporiae) fou una antiga ciutat grega i romana a l’extrem sud del golf de Roses, al nord-est del contemporani municipi de l’Escala, concretament al sud de Sant Martí d’Empúries, que en conserva el nom. S’estén des de l’antiga gola del Fluvià (El Riuet) fins a tocar de l’antic braç del Ter que desembocava al nord de la vila de l’Escala platja del Rec del Molí. L’espai és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya i l’excavació arqueològica de major durada a Catalunya. Actualment, les ruïnes són propietat de la Generalitat de Catalunya i formen part d’un parc arqueològic.
Victor, aquest article està molt bé ja que fas un record a Empúries, un símbol per a Catalunya, a més, el vídeo està molt ben el·laborat amb una música triomfal.
Feliciter!
1-L’estàtua que podem veure a la fotografia 1 correspon al déu Asclepi (Ἀσκληπιός), el déu de la medicina i dels navegants. Asclepi era el protector d’Empòrion.
2-Es tracta de l’Asklepieion, era un centre terapèutic i religiós al voltant de la divinitat d’Asclepi. Allà es feia culte al déu i es curaven els malalts.
3-M’ha cridat l’atenció la fotografia que apareix al minut 1.14 on apareixen les cisternes d’aigua de pluja que potabilitzaven l’aigua. Sembla mentida que els grecs tinguessin aquest tipus de mecanismes!
4-L’article m’ha semblat molt didàctic i entretingut perquè no és el típic en que es recull informació que es pot trobar fàcilment a la Viquipèdia.
Felicitats per l’article!
Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Llatinismes a La muerte llega a Pemberley
Pingback: Bàrcino, Tàrraco i Empúries | Aracne fila i fila
Salvete!
L’estàtua representa el déu Asclepi (Ασκληπιός), déu de la medicina. És fill d’Apol·lo i de Coronis. La seva vida és tràgica. Va néixer quan Apol·lo el va extreure de la seva mare, a qui prèviament havia assagetat. El motiu de l’execució va ser la infidelitat de Coronis, que mantenia amors amb un jove atractiu.
La segona imatge correspon a una cisterna que contenia aigua per tenir-ne reserves en temps de setge, com també es pot observar a la ciutadella de Roses i a la d’Olèrdola.
La imatge que més m’ha impactat ha estat la d’Asclepi, perquè grecs i romans anaven a reposar en un dormitori al costat de l’estàtua, creient que, a l’alba, el déu els donaria consells. Per altra banda, crida l’atenció que Asclepi morís fulminat per un llamp per haver ressuscitat morts. El seu preceptor, el centaure Quiró, va ser transformat en euga, per haver revelat secrets de la vida i mort d’Asclepi. És una manera de castigar els agosarats que s’atreveixen a revelar el més enllà, com Tirèsies, el cec endeví.
L’article té qualitat i ajuda a revaloritzar una part tan important del nostre passat com l’herència clàssica a Catalunya. Grec, romans i cartaginesos van ser els primers pobladors no autòctons de la Península Ibèrica.
Un altre comentari que he fet sobre el mateix tema i on explico altres coses que sé d’Empúries és a: http://blocs.xtec.cat/aracnefilaifila/2014/02/10/barcino-tarraco-i-empuries/
Salve!
Felicitats per l’article! És genial que entre tots els alumnes que visitem Empúries, anem aportant mica en mica una pedra més del seu record en aquest bloc. Fa poques setmanes vaig visitar aquesta ciutat, i passejant pels seus carrers amb un simpàtic ciutadà romà anomenat Lucius, em vaig transportar ràpidament al passat, a l’època dels filòsofs, dels “magisters”, dels grans emperadors… La veritat és que aquest romà…, em va fer la punyeta en algun moment perquè jo li deia que moltes de les coses que havien fet els romans havia estat prèviament ideat pels grecs, i ell contestava que els grecs massa teoria i poca pràctica! Ai si el pobre Asclepi aixequés el cap!!
Bé, a continuació respondré les qüestions proposades:
I) Quin nom li poses al personatge de la imatge amb el número 1?
És Asclepi (grec) o Esculapi (llatí), déu de la medicina.
II) Què creus que era la imatge amb el número 2?
Si no m’equivoco…, diria que és una cisterna
III) Quina és la imatge que més t’ha impactat? Per què?
Difícil pregunta…, suposo que totes, però el que et puc assegurar és que el millor és veureu-ho en persona, guanya molt més.
V) Què coneixies o sabies d’Empúries?
Doncs Empúries és un jaciment excepcional, on conviuen les restes d’una ciutat grega, enclavament colonial d’Empòrion, amb les d’una ciutat romana, l’antiga Emporiae. Per la seva localització geogràfica, va resultar un lloc perfecte per establir-s’hi i potenciar el comerç, ja que es troba en ple Mediterrani. A més, la vegetació dels seus voltants és màgica, i si després d’una llarga visita aprofites per dinar en alguna zona de picnic del voltant (i ja que hi ets fas quatre fotos pel facebook) segur que fas un dia rodó, de deu.
Quins termes tan sentits amb què et refereixes a Empúries, Marina, Es nota que et va agradar de debò i vas gaudir de la sortida!
Felicitats per l’apunt Vcitor! Jo també havia estat a Empúries però mai he entrat a veure per dins les restes de la civilització però amb tots aquests articles m’estan entrant ganes de visitar-la!
1. L’estatua és el déu grec Aklepios, el déu de la medicina pels romans Esculapi.
2. Es tracta de l’asklepieion. Era un centre terapèutic i religiós consagrat a Asklepios (Esculapi).
3.M’ha impactat molt la imatge de les columnes ja que és impressionant com amb les tècniques que tenien a aquella època encara es conservin tant bé.
4. El muntatge està molt ben fet i les imatges són magnifiques
5. No coneixia gaire cosa d’Empúries només que havia sigut una ciutat molt important comercial on primer s’hi havien instal·lat els grecs i després els romans.
Xaipete!!!
Moltes felicitats per l’apunt, la veritat que em sorprenc de la importància que ha tingut Empúries per a nosaltres, jo he visitat més d’un cop Empúries però mai m’he fixat en les seves escultures i estructures, ara la pròxima vegada que vagi em fixaré amb detall després de tota la informació que he après.
Pingback: Els romans i els grecs ens han deixat grans tresors | Aracne fila i fila