Un passeig per Bàrcino

Salvete aràcnids!

En aquest article us explicaré com ens va anar als alumnes de 4t ESO i Batxillerat de l’Isaac Albéniz la sortida a l’antiga Bàrcino el passat dijous 7 de novembre.

Vam quedar a les 9 en punt del matí a l’estació de tren de Badalona per agafar el primer tren que anés direcció a Plaça Catalunya. Com que el primer anava massa ple, vam agafar el següent. Un  cop allà, vam anar caminant fins a la Plaça del Rei, on vam parar a esmorzar. Després del descans d’un quart d’hora, vam començar la visita guiada a Bàrcino.

Els alumnes de 4t vam anar amb en Nil, que va ser el nostre guia durant tota la sortida. Vam començar veient el vídeo d’una representació de l’antiga Bàrcino fa més de 2000 anys.

Els alumnes atenent les explicacions

Els alumnes escolant les explicacions d’en Nil [Foto: Evelyn Mota]

Bàrcino va ser fundada l’any 14 aC aproximadament per l’emperador Octavi Cèsar August. La ciutat es va construir en un lloc estratègic gràcies al mar, els rius, terres fèrtils, etc. Estava aixecada a un turó en un desviament de la Via Augusta, que comunicava Cadis i Roma. A partir d’aquest vídeo en Nil ens va explicar les parts més importants de les ciutats romanes, en aquest cas de l’actual Barcelona. Bàrcino estava circumdada per una gran muralla, que tenia una funció més urbanística que no de defensa militar, ja que en aquella època no hi havia guerra. Normalment, tenir un gran muralla significava prestigi per a les ciutats. La ciutat estava situada a prop del riu Besòs, del qual obtenien l’aigua necessària, i del riu Llobregat, que era una via de comunicació amb el mar, sobretot pel tema del comerç. Les fundacions romanes tenien tres parts: el pomerium, que era la ciutat, el suburbium, els voltants, i l’ager, que acollia els camps i les vil·les.

Just abans de travessar la porta de la ciutat es trobaven la necròpolis. La situaven a fora perquè tenir els morts enterrats dins la ciutat portava mals auguris i temien trobar-se els seus esperits. La gent que arribava a Bàrcino o qualsevol altra ciutat romana s’aturava a pregar a les necròpolis abans d’entrar-hi.

A l’interior de la ciutat es trobaven els dos carrers principals, cardo maximus (Nord-Sud) i decumanus maximus (Est-Oest)i els carrers més petits cardines minores i decumani minores. A la cruïlla entre el decumanus maximus i el cardo maximus hi havia el fòrum, que era el centre de la vida de la ciutat, on hi havia l’edifici jurídíc i per realitzar grans transaccions comercials (basílica), l’edifici polític (cúria) i l’edifici religiós dels romans (temple). Els patricis, gent més adinerada, vivien en unes grans cases anomenades domus que destacaven per l’atrium, el vestibulum, el compluvium i l’impluvium, mentre que els  plebeus vivien a un altra tipus de casa anomenada insulae. Les insulae eren blocs de vivendes a la part inferior de les quals se situaven les botigues o tallers dels treballadors que hi vivien.

En Nil ens va mostrar ua inscripció on apareixia gravat el nom complet de la ciutat romana Bàrcino: Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.

Abreviatura del nom complet de la ciutat [Foto: Evelyn Mota]

Vam agafar un ascensor que ens va fer viatjar 2027 anys enrere  mentre baixàvem a les ruïnes de l’antiga Bàrcino. Allà vam veure com eren els carrers, la tintoreria, la bugaderia, on es guardava el vi i on es salava el peix i es creava una salsa molt comuna a l’època anomenada garum, feta de peix. I en Nil ens va ensenyar una part de la primera muralla que envoltava l’actual Barcelona.

 Ruïnes de Bàrcino [Foto: Evelyn Mota]

Després vam sortir a fora i vam veure part de l’aqüeducte i la segona muralla, i ens vam endinsar caminant pel cardo maximus. Una anècdota que cal explicar és que, mentre caminàvem, un amable ancià va disposar-se a ballar una mena de ball semblant al ”bolero” amb la nostra companya Hèlia, tot i que ella no en tenia moltes ganes ja que anàvem amb presses. Per últim, abans de posar rumb a Badalona altre cop, vam observar les quatre columnes de l’antic temple que encara conservem avui en dia. 

Part de l’aqüeducte [Foto: Evelyn Mota]

Finalment, vam tornar sobre les nostres passes fins a l’estació de tren de Plaça Catalunya, i d’allà a Badalona.

Va ser una sortida molt entretinguda i interessant, espero que en puguem fer més aquest cur,s ja que crec que és una manera més fàcil per als alumnes d’aprendre i anar completant els seus estudis sense haver d’estar tancats en una aula.

 

Llatí 4t d’ESO 2013-14 INS Isaac Albéniz de Badalona [Foto: Evelyn Mota]

I per acabar-ho d’adobar, ja tenim editat el muntatge fotogràfic de l’Evelyn, gràcies al qual  podem recordar amb detall tots els moments dels nostre Passeig per Bàrcino.

barcino (Enhanced) from Aracne on Vimeo.

Valete!

 Marc Cecilia

4ESO

83 thoughts on “Un passeig per Bàrcino

 1. Anna Pascual

  M’ ha semblat un treball molt interessant i complet , sobretot m’ha agradat la dedicació i esforç que es nota que hi ha darrere tant en el reportatge fotogràfic com en la narració.
  També m’he sorprès amb el nom de la Barcelona antiga i les restes de la muralla que encara segueixen en peu després de tots aquests anys.
  En definitiva és un bon treball i ara tinc moltes ganes de fer aquesta excursió per aprendre més coses sobre l’antiga Bàrcino.

 2. Daniela Soler

  Gràcies a aquest article, he sabut sobre que anava l’excursió que farem el dimarts i m’ha semblat molt interessant. El que més m’ha agradat ha sigut les fotografies, ja que ajuden molt a entendre-ho tot.
  Tinc moltes ganes de fer l’excursió i d’aprendre coses noves sobre Bàrcino.

 3. Ona Morte

  Salve!
  M’ha semblat molt interessant.He après molt i coses que no sabia ho no havia sentit mai.
  Molt xulo!

 4. Maria Martin i Sara Bellón

  El que més ens ha cridat l’atenció es quan el Marc Cecilia ha viatjat 2027 anys enrere a les ruïnes de l’antiga Bàrcino. També ens agradaria haver vist els carrers, la tintoreria, la bugaderia, on es guardava el vi i on es salava el peix. Ja que seria com estar en la ciutat en aquella època.
  L’article ens ha semblat que està molt ben redactat , que l’excursió està molt ben explicada i les fotografies ajuden a entendre-ho tot millor.
  En el muntatge fotogràfic es veu als alumnes de camí al museu, prenen apunts de l’explicació del guia i totes les runes que han vist com els aqüeductes.

 5. Dayanna Guarnizo

  Salve!
  Aquest treball m’ha semblat molt interessant ja que ens han explicat la sortida de Bàrcino de 4t i de 1r de Batxillerat.
  Les parts que més m’han cridat l’atenció han sigut quan han explicat quan es va fundar la ciutat romana de Bàrcino, com es va construir i on estava situada.
  El reportatge fotogràfic es molt interessant ja que ens ajuda a entendre-ho i ens mostra moltes coses com el gravat “Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino” i m’agradaria molt fer aquesta activitat.
  Valete!

 6. Laura Martínez

  Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant perquè he après moltes coses noves, per exemple, que les muralles no nomès tenien una funció de defensa si hi havia una guerra sinó tambè servia per donar prestigi a la ciutat. I tambè m’ha ajudat ha entendre moltes coses. Recomanaria aquest article perque axí la gent aprendria moltes coses.

 7. Marina

  Salve!
  Crec que aquest article es bastant interessant si vols anar a visitar-ho, per aixi saber una mica més de manera anticipada. Tot està molt ben redactat, fet d’una manera que es fàcil d’entendre. Però el que m’ha agradat més ha sigut la aportació fotogràfica, la trobo molt important i neccessària per veure-ho d’una manera més visual i posar cara a les paraules del text.
  L’excursió a Barcino serà una forma més dinàmica i divertida d’aprendre.

 8. Mònica Núñez

  Salve!
  M’ha agradat molt l’article, em sembla molt bona la idea de reforçar el text amb imatges ja que sents curiositat per saber més sobre altres coses. A més em sembla que està molt ben redactat i m’agrada el contrast entre la narració de l’excursió i la història de Bàrcino. El que més m’ha sorprés ha sigut que la gent abans d’entrar a la ciutat pregava els morts que es trobaven a la necròpolis. També m’ha generat curiositat poder viatjar 2027 anys enrere per saber com eren els carrers i que hi podíem trobar en ells, com per exemple un lloc on es salava el peix i feien una salsa molt comuna anomenada “garum”.

 9. Paula Mezquita

  La part de l’article que més m’ha cridat l’atenció ha sigut quan s’ha explicat l’anècdota de l’ancià ballant, deu ser molt graciós! Molt bon article, està explicat amb detall i a més té imatges que il·lustren la sortida.

  En el muntatge fotogràfic el primer que es pot veure és el començament de la sortida, on els alumnes veuen el vídeo d’una representació de l’antiga Bàrcino amb el seu guia, Nil, i prenen apunts. Després en Nil els hi va ensenyar una escultura on hi ha gravat: “COLONIA AUGUSTA FAVENTIA PATERNA BARCINO”, el nom complet de Bàrcino. Seguidament visiten les ruïnes de l’antiga Bàrcino, com restes de la primera muralla, el sistema de clavegueram, la maqueta d’una “domus”, la tintoreria, etc. Després de visitar les ruïnes, van anar a veure l’aqüeducte i les columnes del temple d’August. Finalment es pot veure una fotografia de tot el grup de la clase de llatí.

 10. Nuria Navarro

  Salve!
  He llegit aquet article i m’ha semblat interessant perquè explica coses que no sabia sobre Barcino: els seus carres…
  El que més m’ha cridat l’atenció es quan el Marc Cecilia ha viatjat 2027 anys enrere a les ruïnes de l’antiga Bàrcino. Encara que m’agradaria haver vist els carrers, la tintoreria, la bugaderia, on es guardava el vi i on es salava el peix.
  En conclusió aquesta excursió hem va agradar molt i vaig aprende bastants coses.

 11. Laia Pérez

  El reportatge i el que explica el text sobre el passeig a Barcino ha sigut molt interessant i gracies al que explica he conegut més coses que no sabia o no m’enrecordava de la sortida. Aquesta excursió em va agradar molt sobretot la part quan van pujar en l’ascensor que deien que era del temps ja que van viatjar 2027 anys enrere.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *