Zeus d’Olímpia i Atena Pàrtenos

L’estàtua de Zeus d’Olímpia, feta en el segle V aC per Fídias, considerat universalment  el millor escultor  grec, és una de les set meravelles del món.

Zeus, el déu suprem del panteó grec, està representat amb el pit nu i un himàcion que li tapava les cames. La mà cap a baix li dóna un aspecte madur i paternal.  L’estàtua ocupava tota l’amplada de la nau del temple. Segons estudis actuals, tenia una alçada d’uns 12 metres.

μέγιστον δὲ τούτων ὑπῆρξε τὸ τοῦ Διὸς ξόανον, ὃ ἐποίει Φειδίας Χαρμίδου Ἀθηναῖος ἐλεφάντινον, τηλικοῦτον τὸ μέγεθος ὡς καίπερ μεγίστου ὄντος τοῦ νεὼ δοκεῖν ἀστοχῆσαι τῆς συμμετρίας τὸν τεχνίτην, καθήμενον ποιήσαντα, ἁπτόμενον δὲ σχεδόν τι τῆι κορυφῆι τῆς ὀροφῆς ὥστ᾽ ἔμφασιν ποιεῖν, ἐὰν ὀρθὸς γένηται διαναστάς, ἀποστεγάσειν τὸν νεών.

                                                                                                                            Estrabó VIII, 3, 3

“Sembla que Zeus s’hagi d’aixecar”, va dir el geògraf Estrabó al començament del segle I aC, per això és una estàtua que “té moviment”. Quan van acabar l’estàtua, que amb prou feines entrava al temple, Estrabó va dir: “encara que el temple en sí és molt gran, l’estàtua de Zeus asseguda, casi toca el sostre amb el cap. Tenim la impressió que si s’aixequés trencaria el sostre del temple”.


Després d’estar 800 anys a Olímpia, el 394 la van traslladar a Constantinoble, capital de l’Imperi Bizantí. Els historiadors creuen que va ser destruïda en un incendi. El 1958 van fer un gran descobriment sobre aquesta meravella: van trobar el taller on va ser creada aquesta estàtua. Això va permetre als arqueòlegs recrear l’anatomia d’aquesta magnífica obra d’art.

Atena Pàrtenos també és una escultura de Fídias  custodiada al Partenó com símbol d’Atenes fins el segle V, suposava una part considerable del tresor d’Atenes. Va costar-li deu anys de treball, estava composta per un nucli de fusta revestit amb materials preciosos: per la pell va utilitzar plaques de marfil i per la indumentària i les parts restants, plaques d’or.

Il·lustració de l’estàtua criselefantina d’Atena Pàrtenos

 L’historiador antic Pausànias dóna una descripció de l’estàtua:

“L’estàtua en si està feta de ivori i  or. Al centre del seu casc hi ha una figura semblant a l’Esfinx. L’estàtua d’Atena està dreta, amb una túnica fins als peus, i sobre el seu pit el cap de Medusa està tallada en ivori.  Sosté una Nice d’aproximadament quatre colzes i en l’altra mà una llança, als seus peus jeu un escut i prop de la llança hi ha una serp. Aquesta serp podria ser Erictoni. Sobre el pedestal hi ha el naixement de Pandora en relleu.” Vid. text grec aquí.

Una de les diferencies principals és que l’estàtua d’Atena està dempeus, en canvi, l’estàtua de Zeus està assegut.

Perfil del Partenó i ubicació de l’estàtua d’Atena dempeus al seu interior


L’estàtua d’Atena Pàrtenos aguanta amb la mà dreta una figura de la deessa Nice com l’estàtua de Zeus a Olímpia, l’escultor d’aquestes obres d’art és Fidias per tant les figures de la deessa Nice són molt semblants, les dues estan en la mateix posició, de perfil, mirant el déu. 
L’estàtua no té gaire moviment, té una postura frontal i està concebuda com una figura de culte. Atena porta un peple cenyit a la cintura per dues serps que fan la funció de cinturó, les quals s’entrellacen a l’esquena d’Atena, el peple cau fins als peus, el cap està una miqueta inclinat cap endavant. Amb la mà esquerra sosté un escut. Aguanta el seu pes amb la cama dreta, veiem com el genoll esquerra està lleugerament doblegat per tant és una posició molt realista. 
Aquestes dues estàtues estan fetes del mateix material; d’or i d’ivori.

Reconstrucció de l’estàtua d’Atena Pàrtenos a USA

Nora Domingo Luengo i Marta Verde Tamayo
2n Batxillerat C
Grec

32 thoughts on “Zeus d’Olímpia i Atena Pàrtenos

 1. Xènia Serra

  Χαιρετε!
  Felicitats per el vostre article. Esta molt ben fet, sobretot m’han interessat molt les diferències entre les dues estàtues i els comentaris que fa la gent com per exemple que l’estàtua de Zeus sembla que es vagia aixecar i si ho fa, trencaria el sostre.

 2. Pingback: Traduïm un text de Pausànias | Aracne fila i fila

 3. Irina

  Felicitats per aquest comentari tan ben fet sobre l’estàtua de Zeus!!
  No sabia que fós una de les set meravelles del món i que fós tan gran! És impressionant com es veu l’estàtua al costat de uns homes grecs. També m’ha semblat molt interessant el que va dir el geògraf Estrabó sobre que sembla que es vagi a aixecar i que si ho fés trencaria el sostre del temple.

  Pel que fa a les diferències entre l’estàtua de Zeus i Atena, podem veure que una està dempeus (estàtua d’Atena) i l’altre està asseguda (estàtua de Zeus). Una altre diferència que han anomentat és que l’estàtua de Zeus sembla que tingui moviment, que es vagi a aixecar, en canvi l’estàtua d’Atena no té gens de moviment. Pel que fa ales semblances, les dues estàn fetes d’or i d’ivori.

 4. Andrea Balart

  Salve!

  Moltes felicitats per l’article noies!

  Tal com veiem les dues estatues fetes per Fidias estan en temples on són benerats (Atena a Atenes i Zéus a Olimpia). Zéus està sentat, potser perquè intenta simbolitzar l’autoritat, ja que ell és el rei suprem.

  En canvi, Atena està d’empeus, potser perquè com que és la deessa guerrera ha d’estar dreta per estar a punt per lluitar.

  Les dues estatues estan fetes del mateix material ja que l’or donava un cert luxe i prestigi a les estàtues al estar en el lloc on eren venerades. A més les dues estàtues tenen a la mà la figura de Nice, la deessa de la victòria.

  Vale!

 5. victorsanchez

  Moltes felicitats per l’article noies! Trobo molt interessant la descripció de les estàtues i també trobo molt original l’aportació que fa el geògraf Estrabó sobre les estàtues. Estrabó diu que si aquestes es poguessin aixecar, trencarien el sostre del temple.
  Seguiu aixì i endavant!

 6. Nora Domingo i Marta Verde

  Molt bé nois, veiem que us ha causat bona impressió el nostre treball i sobretot la reflexió que fa Estrabó sobre l’estàtua de Zeus!!!

 7. moya.elisa2011

  Salve!

  Felicitats per l’article, us va costar acabar de retocar els fallos però al final ha quedat un molt bon article i interessant. Principalment m’agrada més la de Zeus tot i que la d’Atena també m’agrada. Com bé diueu al vostre article hi ha la diferència de que l’estàtua d’Atena està dempeus i l’estàtua de Zeus està assegut. Prefereixo la de Zeus però tinc en compte que tenen moltes semblances entre elles, com per exemple que les dues estan fetes d’or i d’ivori. I també que les dues són molt grans i molt espectaculars. M’agrada més la de Zeus ja que tal i com va dir el geògraf Estrabó “sembla que Zeus s’hagi d’aixecar”, i trobo que això li dona un aspecte més interessant del que estic acostumada a veure.

 8. Pingback: Un viatge als jocs esportius de l’antiguitat | Aracne fila i fila

 9. gimenez.judit

  Xaipe!
  Molt bona comparació entre l’estàtua de Zeus a Olimpia i la d’Atena a l’acròpolis d’Atenes! Mentre llegia no m’havia adonat que totes dos divinitats sostenien Nice a la mà, la qual cosa m’ha sorprès. Una altra cosa que tenen en comú és que, si no ho dic malament, no es conserva cap de les dues en l’actualitat, la qual cosa, opino, ho fa molt més especial tot i la pèrdua.

 10. Alina Roman

  Xaipete!

  Felicitats per el treball està molt ben fet i explicat. Podem veure com tant l’estàtua de Zeus i l’estàtua d’Atenes són molt boniques a part de que tenen una altura molt gran perquè els deus eren d’una altura molt alta que arribàven fins a 12 metres. Per una altra banda les dues estàtues sostenen en la mà esquerre a Nice i en l’altre cadascú el seu atribut. El què diferencia les estàtues esque una està de peus i l’altra està asseguda al tro. Són obres molt bonqiues i marquen la história d’aquella época i la simbologia com per exemple es Atena.

 11. jarque.dani

  Molt bon article! Estan molt bé explicades les dues estatues amb les seves caracterisitiques. M’ha sorprés molt que l’estatua de Zeus tingui d’alçada 12 m. M’agradaria molt haver pogut veure l’estatua. Està molt treballat ja que has fet traducció d’un text en Grec referent a l’estatua.

 12. Clàudia Cazaux Cuberas

  Un article molt interessant! Sembla mentida que en aquella època poguessin fer aquestes obres d’art tan increïbles i enormes. Per ells el culte als déus i els seus temples eren molt importants ja que era una mena de connexió entre el món dels vius amb el món dels déus. No m’estranya que estiguin considerades unes meravelles del món!

 13. María Mayor

  Salve!

  Un article molt interessant! M’ha sorprés molt la grandària d’aquesta estàtua, ja que els grecs no disposaven de les técniques que tenim nosaltres avui en dia per a construir estàtues de grans dimensions. Crec que és una escultura molt bonica amb materials imponents, també podem veure la importància que els grecs donaven a Zeus.

 14. Arnau Lario

  χαιρετε!
  Un bon article, tot i que hi trobo un error: al dibuix (el primer) del Zeus d’Olímpia. A la il·lustració hi apareixen persones mirant l’enorme estàuta, cosa que no pot ser possible, ja que els ciutadans no podien accedir al recinte interior, només ho podien fer els sacerdots encarregats del seu culte.

 15. Mireia Gil Tutusaus

  χαιρετε!

  Felicitats amb l’article!
  Està molt bé. Crec que està ben completat i que té bona informació sobre Zeus d’Olímpia i Atena Pàrtenos.

  El que més m’ha agradat i m’ha cridat l’atenció és que l’estàtua de Zeus és enorme, no sabia que medià 12 m. A part el fet que a la foto es vegi gent, la qual es veu petita comparada amb l’estàtua això dóna la sensació de més grandesa.

 16. barroso.rebeca

  Xaipete!!!

  Moltes felicitats per l’article!!!! Considero que és un apunt molt complet, ja que ens explica molt detalladament les diferències entre les dues estàtues. També l’he trobat força interessant pel tema de la grandària, ja que no sabia pas que tenia una grandària tan gran!!!

 17. Roser

  Χαιρε!

  Felicitats pel treball! EL Zeus d’Olimpia va ser una escultura criselefantina que va ser eleborada per Fidies l’any 43 aC. És la quarta de les considerades set marevelles del món. Principalment està eleborada amb or i a la seva mà dreta subjecte una petita figura demeus de Nike. A l’altre mà, l’esquerra, subjecte un ceptre en el qual al capdamunt si situa una àguila.

 18. Xènia Serra

  Χαιρε!
  Molt bon article! El Zeus d’Olímpia i Atena Pàrtenos són dues estàtues que tenen una gran importància, sobreot la estàtua de Zeus ja que és considerada una de les set maravelles del món. La comparació que es fa entre les dues estàtues esta molt ben feta i crec que seria molt interessant poder veure unes estàtues tant grans.

 19. Ariadna Z.

  Interessant l’article! Em sembla una cosa molt bonica tot això de l’arquitectura grega.
  La diferència que més interessant m’ha semblat és que Zeus està assegut i Atena està de peu.

 20. Iria Rael

  Xaipe!!
  Molt bon treball! és un apunt molt complet, ja que ens explicas molt detalladament les diferències entre les dues estàtues. Veiem com tant l’estàtua de Zeus i l’estàtua d’Atenes són molt precioses a part de que tenen una altura molt gran, que crec que això és el que fa que destaquin tant. L’estàtua d’Atena Pàrtenos és la que més m’ha agradat, sincerament són dues estatues increibles!

 21. David

  Un article molt interessant! No em puc creure que en aquella època siguessin capasassos de fer aquestes obres d’art tan increïbles i grans. Molt importants el culte als déus i els seus temples ja que hi havia una connexió entre el món dels vius amb el món dels déus.

 22. Pingback: Faetont | El fil del mite grec

 23. Juls París

  Salve!
  Un article molt interessant, felicitats!

  EL Zeus d’Olímpia és la que més m’ha cridat l’atenció, va ser una escultura elaborada per Fídies, l’any 43 aC. M’ha sorprès molt la grandària d’aquesta estàtua (12 metres), ja que els grecs no disposaven de les mateixes tècniques que tenim nosaltres, si avui en dia ens costaria moltíssim construir una estàtua així, no vull imaginar la feinada que els hi va suposar en aquells temps. És considerada una de les 7 meravelles, concretament la quarta del món. Principalment està elaborada amb or tot i que podem apreciar altres materials utilitzats. A la mà dreta du una petita figura de Nike. A l’altra mà, l’esquerra, subjecte un ceptre amb una àguila al capdamunt.

 24. Valentina Restrepo

  Xaipe!
  M’ha semblat un article bastant bo i interessant, ja que s’ens explica molt bé les diferències entre les estàtues de Zeus d’Olimpia i Atena Pàrtenos. M’ha impactat que en aquella època es puguessin construir aquestes obres d’art tan grans i precioses. M’ha agradat molt la estàtua d’Atena Pàrtenos, però les dues són molt maques!!!

 25. Mireia Sánchez Cano

  Xaipe!!

  Aquest apunt m’ha agradat molt! És molt interessant!

  M’impresiona de manera positiva quan em poso a pensar totes les coses que van ser capaços de fer els grecs encara i que no tenien els recursos que tenim avui dia i encara i així van ser capaços de fer maravelles com la d’aquest apunt.

  Aquesta escultura de Zeus a Olímpia va ser molt important pels grecs en aquella època i em sembla genial que tinguessin un culte tan gran als déus i els dediquessin fins i tot inmenses escultures que servien per rendir-los culte.
  L’estàtua de Zeus a més, és com si s’anés a aixecar de la cadira… És molt real!

  L’estàtua d’Atena també és molt maca i també és una joia increible que tenien els grecs. Però aquesta impacta a l’hora de veure la fotografia, sembla mentida que es pugués construir i més amb les mides que està.

 26. Mar Cruz Viladoms

  Xaipe!
  Felicitats pel treball, ja que està molt ben fet i exposat.
  Com podem veure, tant l’estàtua de Zeus com l’estàtua d’Atenes són precioses a part de que són molt altes; ja que els déus i les deeses en aquella època podien arribar als 12 metres.
  Per una altra banda, les dues estàtues sostenen en la mà esquerra a Nice. En la dreta, cada déu el seu atribut. Les estàtues es diferencien ja que una està de peus i l’altra està asseguda en un tro. Les dues són obres molt interessant, les quals marquen la história d’aquella época i ens han deixat tantes cursiostiats i històries per saber.
  Enhorabona altra vegada!

 27. Pingback: La flama Olímpica: Història | Citius, Altius, Fortius

 28. claudiaperez7

  Un article molt molt interessant! Sembla mentida eh! és increibe que en aquells temps fossin capaços de fer aquestes obres d’art tant maques! No m’estranya que estiguin considerades unes meravelles del món!

 29. Pingback: Hèrcules de Brett Ratner (2014) | La cinta de Νίκη

 30. Rocío Rodríguez

  Xaipe!
  M’ha semblat un article molt interessant! Moltes felicitats!
  És sorprenent que en l’antiga Grècia poguessin arribar a fer escultures com aquestes. Només veient-les i pensant que no tenien la tecnologia que tenim avui en dia ni les mateixes tècniques, es veu claríssimament que la seva tècnica era extraordinària. Les dues estàtues són joies impressionants que tenien els grecs, normal que siguin considerades unes de les 7 meravelles del món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *