Llatinismes in situ

Aràcnids i aràcnides, ens trobem a les portes d’un nou curs i des de l’Institut Isaac Albéniz de Badalona volem afegir-nos a la festa de celebració del 5è aniversari d’aquesta xarxa clàssica que fa temps que ens té ben enxampats també a nosaltres.

El nostre petit gra de sorra ha adoptat la forma d’un Google site que sota el títol de Llatinismes “in situ” pretén ser un recull de llatinismes i aforismes llatins contextualitzats. Es tracta de recollir mostres del seu ús en textos i documents de tota mena, però a més van precedits per una presentació concreta, però completa, de cadascun d’ells. A mida que l’anem completant, pot esdevenir una eina útil sobretot per a l’alumnat de segon de batxillerat, que sovint té dificultats per contextualitzar els llatinismes que conté el temari de selectivitat.

Llatinismes in situ

En fi, per anar pas a pas, la nostra intenció és potenciar enguany la recerca en l’àmbit literari, tot i que també seran benvingudes les mostres en els camps periodístic i publicitari. Obriu bé els ulls i, com passa sovint, els llatinismes i expressions llatines us sortiran a l’encontre, fins al punt de no entendre com és que no us hi havíeu fixat abans.

En principi, l’ideal seria que publiquéssiu les vostres pròpies descobertes, però mentrestant, podeu partir de la feina que han deixat publicada al bloc tot un seguit de lletraferits i lletraferides que durant aquests cinc anys han anat compartint les seves lectures amb nosaltres. A la pestanya Lectures a la vista  n’hi ha un bon recull, però mitjançant el cercador, en podeu trobar d’altres. Ja sabeu, doncs, si us animeu a fer més gran la nostra col·lecció, hi sereu benvinguts.

L’altre àmbit de participació en el lloc web és a través dels comentaris. Podreu observar que al final de cada citació hi ha un apartat interpretatiu on es planteja un interrogant. Deixeu-hi el vostre comentari i al final publicarem el que ens sembli més encertat. No estaria de més que aprofitéssiu per comentar qualsevol altre aspecte que desitgeu: sobre l’autor, sobre l’obra i la vostra experiència de lectura… No es pas un marc tancat.

Margalida, després de descobrir el fantàstic bloc L’univers clàssic dels nostres motsque vas presentar a Paideia, cal dir que aquest espai web que feia temps que es venia gestant neix des de la humilitat, però amb una clara vocació de rigor i servei.

Bon inici de curs i feliciter!

TERESA

54 thoughts on “Llatinismes in situ

 1. Margalida Capellà Soler

  Així m’agrada, Teresa! Un començament de curs amb empenta! Ja t’he enviat una invitació per a col·laborar a L’univers clàssic dels nostres mots. De ben segur, els alumnes de Premià, participaran en aquest nou projecte de llatinismes amb feina ja feta, embastada o nova. Ara per ara recordo < em>Llatinismes en la premsa de les germanes Balart, l’Elisa també està fent una bona recerca en la publicitat, en Retrum

  Que tingueu un bon curs, alumnes i professores de l’institut Isaac Albéniz de Badalona.

 2. Núria Fernández

  Molt bon treball Teresa, m’ha agradat molt el nou format, a sigut un canvi favorable.
  Això facilitarà als alumnes de batxillerat, a l’hora de controlar el tema dels llatinismes.

  Vale! 🙂

 3. Laura López

  Salve!
  Trobo molt bona idea això d’haver canviat l’estètica de la pàgina, ha quedat molt bé.
  Respecte la nova pàgina web de Llatinismes “in situ” trobo que ens serà molt útil a l’hora d’aprendre més llatinismes i saber utilitzar-los, aquests i els que ja sabem, en un context correcte.
  Vale! 😀

 4. Mónica Martínez

  Salve!

  Un plaer tornar a comentar articles en aquest bloc, que per cert, ha millorat molt la seva imatge, encara que costa d’acostumars’hi! Aquest és el meu primer comentari de l’any però estic segura de que hi hauran molts més. Aquest any toca llatí un altre cop, per tant, més llatinistmes i demes expressions que cada cop es van acumulant i costa d’enrecordar-se de tot així que trobo una molt bona idea aquest llatinismes ‘in situ’ per ajudar a tots els alumnes a tenir-los ordenats i a descobrir-ne de nous! Així que bon treball Tresa, aquest any, ens veiem a grec 🙂

  Vale!!

 5. Teresa Devesa i Monclús Post author

  M’alegro de retrobar-vos després de l’estiu, noies. Espero que col·laboreu en aquest recull, perquè de vegades m’havíeu comentat les vostres troballes clàssiques. Si teniu alguna aportació, feu-li saber a la Núria.

  Margalida, gràcies per la invitació al bloc etimològic i per uns enllaços tan útils per al nostre recull. Rebràs també la invitació per compartir el Google site i, si algun alumne vol editar, digues-m’ho.

 6. Judith Consentino

  Hola de nou! Crec que aquesta renovació de la pàgina web és satisfactori en el seu resultat.
  Pel que fa a l’espai Llatinismes ”in situ” crec que ens ajudarà molt als alumnes a l’hora de cosultar llatinismes per saber més i en quin moment podem utilitzar-lo.

 7. Martí Palma

  Salve Aràcnids,
  Tornem a la rutina un altre cop i aquest any amb un altre blog on poder disfrutar del llatí. Crec que amb aquest potser m’animaré més. M’agrada molt parlar bé i usant llatinismes enriqueixes molt el llenguatge. Per tant un blog on s’hi pot apendre a utilitzar els llatinismes m’anirà, personalment, molt bé.
  Això si potser l’Aracne en tindrà una mica de gelos.
  Vale! 😀

 8. Daniel Martín

  Salve!
  Molt bona idea el canvi d’aparença de la pàgina, sembla molt més moderna. Els llatinismes “in situ” és una molt bon treball, ja que ens ajudarà als alumnes a l’hora de repassar i estudiar els llatinismes. A part d’això és una molt bona eina per treballar tots junts!

  Valete! 🙂

 9. Andrea Ocaña

  Salve!

  Sóc una alumne de l’any passat de llatí i encara que l’any passat vaig aprovar llatí aquest any vinc d’oient a les classes de la Teresa ja que si fes la selectivitat em seria impossible treballar llatí pel meu compte.
  Pel que fa aquest any els llatinismes penso que és molt bona idea treballar-los en aquest google site: llatinismes ”in situ” ja que l’any passat ens era una mica difícil fer frases utilitzant bé el llatinisme adient i d’aquesta manera els entendrem millor.

  Vale!!

 10. Roger Navarro

  Salve aràcnids i aràcnides! Començem aquest nou curs amb il·lusió d’aprendre coses noves i afrontar els nostres reptes per poder assolir els nostres objectius davant el llatí!
  Trobo que aquest espai ens ajudarà i alhora apart de ser útil per a l’aula ho serà en la vida diària ja que podrem posar en pràctica els llatinismes apresos en l’aula. El nou format més modern em sembla més dinàmic però em costa adaptar-m’hi després d’estar acostumat al antic, tot serà acostumar’s-hi!

  Vale! 😀

 11. Claudia Gómez

  Salve!
  Em sembla molt bona idea renovar l’estètica de la pàgina de l’Aracne ja que ens podrà facilitar la recerca d’alguns articles. L’antic model estava prou bé però mai està malament renovar o fer-ho una mica més modern .
  Tots els canvis que heu fet estan molt bé de manera que serà molt satisfactori i agradable quan posem en pràctica i treballem aquí les diferents tasques.
  Moltes gràcies Teresa, molt bona feina!

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Martí, pensa que Aracne era una molt bona filadora, perquè estigui haurem d’estar a la seva alçada… Andrea, et felicito per la teva decisió de venir d’oient, espero que, tot i que no tindràs avaluació de la matèria, continuïs estudiant i esforçant-te com l’any passat.
  Víctor, prenc nota de la teva proposta i, com que a l’enllaç que ens has deixat hi ha molta teca, afegirem un apartat dedicat al còmic. Així entre tots anirem polint l’espai, com he fet a partir d’una pregunta de la Laura i la Núria, que m’ha portat a millorar l’explicació d’un dels llatinismes.

 13. Arnau Lario

  Ave!
  Crec que és una bona idea aquest google site, i espero que cada dia estigui més complet, gràcies a les nostres aportacions. Serà agradable treballar amb vosaltres, badalonins…
  Vale!

 14. Margalida Capellà Soler

  Així m’agrada, Arnau! Un any més i ja en portem cinc hem de seguir col·laborant mútuament (IPM Premià, Albéniz-Badalona i altres centres) i teixint aquesta teranyina clàssica ben grossa.

 15. Margalida Capellà Soler

  Una bona pàgina, Víctor, la dels llatinismes a l’Astèrix! A veure si l’Imad, la Gene, la Judith i l’Àlex publiquen una feina sobre l’Astèrix que l’any passat van fer els alumnes de quart de l’IPM de Premià.

 16. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Davant de l’èxit, ja hem habilitat una pàgina de Llatinismes en el còmic. Esperem que treball dels teus quatre alumnes ens sigui una font d’inspiració i informació. I si volen afegir llatinismes a la col·lecció, ja teniu més que dir-ho.

 17. Marta Verde

  Salve!!
  Em sembla molt interessant aquesta pàgina de llatinismes, ja que treballar amb ordinador és molt útil.
  Podem veure el significat dels llatinismes, que els trobem per tot arreu, la gent quan parla, com per exemple: són les 17:00pm (post meridiem), o a la literatura… també ens servirà per poder repassar-los abans dels exàmens.

 18. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Enhorabona per aquest Google Docs sobre llatinismes. Está molt bé sobretot pels alumnes que estem fent 2on de Batxillerat i ens preparem per la selectivitat.
  A més el format és molt clar i ens ajuda a buscar els llatinismes que necessitem. També està molt bé per veure que en el nostre dia a dia utilitzem més llatinismes dels que pensem, ho fem de manera inconscient. Com per explemple quan parlem d’un referèndum, que ara està molt de “moda”, utilitzem aquesta paraula sense saber, en molts casos, que parlem d’un llatinisme.
  Personalment els llatinismes són de les coses que més m’agraden de l’assignatura perquè són força curiosos i en molts casos els utilitzem moltísim.

 19. lourdes caparros

  Salve!

  Aquesta web em sembla molt interesant, i sobre tot molt util, ja que a la generació en la que vivim ens és molt mes facil buscar alguna cosa al ordinador, que haver d’agafar un llibre o un diccionari.

 20. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Doncs ja sabeu alumnes del Premià, si en trobeu algun , no dubteu a afegir-lo al recull. De fet, alguns del que hem afegit els hem trobat a articles de lectors i lectores de Premià. Li comenteu a la Margalida i ella us facilitarà l’accés a l’edició i el comentari del Google site.

 21. Cristina Berjano

  Salve 🙂
  De moment he trobat el llatinisme CARPE DIEM, a un article de la Vanguardia.
  Surt al diari de prensa CDLC del diari La vanguardia, un article anomenat: SEGUNDA FIESTA CARPE DIEM BARCELONA MÍTICA FLOWER POWER DE PACHA IBIZA. El llatinisme carpe diem en aquest context té com ha significat: Viure el moment hippie en l’actualitat. Aquest article fa referència a la Barcelona Music, un apartat del CDLC. Aqui deixo l’article de CDLC:

  http://www.cdlcbarcelona.com/beta2/images/upload2/06_lavanguardia_Flower_power18.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *