Història de Roma i el seu imperi

Com bé saps la ciutat de Roma va ser fundada el 753 aC a la península Itàlica, concretament a la regió del Laci. Aviat Roma va passar de ser un petit poblat a esdevenir una ciutat ben consolidada i la mestressa de mig món.

Observa amb atenció el mapa dinàmic de més avall i escriu almenys una frase per cada data tot indicant la seva extensió. En acabar, hem de conèixer l’extensió de Roma i el seu Imperi des de la seva fundació fins a la caiguda de l’Imperi Romà d’Orient per tal de percebre la història de Roma arreu i, d’una manera especial, en el cinema:

Mapa animat

Marcus
4t ESO Lingua Latina

38 thoughts on “Història de Roma i el seu imperi

 1. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!

  Molt bon article. M’agrada molt aquest seguit d’imatgen on s mostra l’expansió de l’imperi romà. Sabem que va ser un imperi invencible durant les seves etapes més glorioses. Però també tenim constància de que va arribar un moment que va començar a debilitar-se fins acabar desapareixent.
  Durant la seva història, els romans van passar per tres etapes. Per començar tenim la monarquia, la segueix la república i finalitza amb l’imperi. Està clar que l’etapa més important i la que va marcar la història romana va ser l’imperi.
  Els romans tenien la funció, entre altres, de transmetre als territoris que conquerien i a les colònies que formaven la manera de vida dels romans. Era una vida amb molta comoditat. Van construir llocs d’oci com circs, teatres, temples, amfiteatres, termes,… i monuments com arcs de triomf.
  Però com la majoria de grans imperis en la història, és va debilitar. Va haver una separació entre l’imperi romà d’occident i d’orient. Primer va caure el d’occident i més tard el d’orient (bizantí).
  Però van deixar la seva petjada en la història dels territoris per on va passar i, actualment, podem encara gaudir de la seva gran herència.

  Vale!!!

 2. Uxue Avilés

  Salve!!

  Quin documental tan interessant.

  Com hem estudiat des de sempre, les etapes romanes es van dividir tres, en primer lloc, la Monarquia que va començar al 753 a.C. i va acabar al 509 a.C. Va començar amb la fundació de Roma i va finalitzar amb l’expulsió de Tarquini el Superb.
  La segona etapa va ser la República que va començar just quan va acabar la Monarquia i va acabar el 27 a.C. Durant aquest període va haver-hi una expansió militar i territorial de Roma. Es va conquistar a Itàlia i es va conèixer aquest fet com la Primera Guerra Púnica. Més tard, però durant la República, va haver-hi també la Segona Guerra Púnica on es va conquerir Hispania i el Mediterrani.
  Per últim, l’última etapa va ser l’Imperi, conegut perquè va ser l’etapa més gloriosa. Va començar al 27 a.C. i va acabar al 476 d.C. En aquest període el governant tenia tots els poders (poder absolut). Tot i ser l’etapa més gloriosa va entrar en decadència per diferents motius: la divisió del territori en diferents emperadors, la nova religió oficial va ser el Cristianisme i l’amenaça dels pobles bàrbars cap a l’imperi.

  Vale!!

 3. Pingback: Roma fa anys! | Aracne fila i fila

 4. Pingback: Lívia Drusil·la, una de les emperadrius més influents de Roma | Aracne fila i fila

 5. Nerea Judez

  Molt bon article. M’agrada molt aquest mapa dinàmic!

  Roma es troba en la península Itàlica. Al nord la serralada dels Alps; a l’est el mar Adriático, a l’oest el mar Tirrè, al sud l’illa Sicília.
  Existeixen diverses tradicions llegendàries que narren la fundació de Roma. Es creu que els primers pobladors van ser etruscs, d’origen desconegut, i van començar a fundar ciutats. També són part de l’origen de Roma els llatins d’origen indoeuropeu.
  La llegenda diu que Zeus va llançar de l’Olimp a Saturn i va ser rebut a Laci, i que Reva Silva va tenir dos bessons de Mart, anomenats Ròmul i Rem i van ser alletats per una lloba. Ja adults recuperen el tron per al seu avi. Creen la ciutat de Roma, però quan es construeixen els murs d’aquesta, entren en disputa i Ròmul mata al seu germà i queda com a rei a Roma.
  Els sassànides creuen el Riu Eufrates i amenacen els dominis romans. (230 aC)

  L’expansió de Roma (509-133 aC)
  La conquesta d’Itàlia (458-265 aC)
  Monarquía romana (753-509 aC)
  República romana (509-31 aC)

 6. Nadia Castillo

  Salve!
  Roma va ser fundda l’any 753 aC en el segle VIII aC. Va començant sent un petit poblat que va estar estès per tota la Mediterrània. Desprès de perdre la capital, Roma i Florencia va ser un dels principals centres culturals i artístics del Renaixement i del Barroc.

  *L’expansió de Roma va ser de l’any 509 fins l’any 133 aC.
  *La conquesta d’Itàlia 458 va ser de l’any fins l’any 265 aC.
  *Monarquía romana 753 va ser de l’any fins l’any 509 aC.
  *República romana va ser de l’any 509 fins l’any 31 aC.

 7. Raül Moreno

  Salve!
  Expansió de Roma 509-133 aC
  Conquesta d’Itàlia 458-265 aC
  Monarquia romana 753-509 ac
  República romana 509-31 aC

 8. Alba Moreno Mújica

  Bonum diem!
  Segons la tradició, Roma va ser fundada el 21 d’abril del 753 aC a la península Itàlica, al nord la serralada dels Alps; a l’est el mar Adriàtica, a l’oest el mar Tirrè i al sud l’illa Sicília, per Ròmul i Rem. L’èxit de la ciutat es basa en la conquesta militar i el domini del comerç. I guanya importància política i religiosa, convertint-se en el centre de l’Església Catòlica. Després de perdre la capital, Roma i Florència van ser un dels principals centres culturals i artístics.
  Com hem estudiat, les etapes romanes van ser tres: Monarquia, República i Imperi.
  – L’expansió de Roma (509-133 aC)
  – La conquesta d’Itàlia (458-265 aC)
  – Monarquia romana (753-509 aC)
  – República romana (509-31 aC)

 9. Jordi Álvarez García

  Salve!
  Roma va tindre diferents etapes:
  – L’expansió de Roma 509-133 aC
  – La conquesta d’Itàlia 458-265 aC
  – Monarquia romana 753-509 aC
  – República romana 509-31 aC

 10. paula vidal

  QUÈ HA PASSAT?

  Obre els ulls molt dubtós. Què ha passat? On estic? On són els cavalls que porten carruatges? On és el Coliseum? Per què no entenc pas l’idioma?

  Tot allò que creia conèixer ha desaparegut. On ere la monarquia que ell havia construït amb el seu prestigi? Octavi es trobava perdut en ple segle XXI. Era normal estar-ho, ja que ell havia fet un viatge en el temps una mica estrany. Viatjar des del segle I aC fins ara, l’actualitat, va ser molt rellevant per a ell.

  Ara que ho recordava bé, ell escapava de Marc Brutus abans d’aparèixer en aquest món tan diferent al seu. Marc el volia matar, això estava clar. Però, per què? Potser era per gelosia? Segons ell no ho sabria mai ja que estava perdut, i no tenia pinta de que pogués tornar. Què havia passat amb ell?

  Ara només veia coses que circulaven pels carrers que, estranyament ja no eren de sorra. Podria tornar a casa? Qui sap.

 11. Guillem Morales Martín

  ASSASSINAT INTERROMPUT

  15 de març del 44 a.C, Roma. És un dia normal a Roma i un dia important perquè Juli Cèsar anirà al senat.
  Jo em dic Brutus, un dels senadors que anirà avui al senat amb el Caesar, però no sé per què s’inspira un aire maquiavèlic per la ciutat …
  Pel matí vaig anar a les termes i em vaig trobar amb un amic meu:
  -Hola, Brutus.
  -Hola, Casca, com estàs?
  -Jo bé i tu?
  -Quina emoció no, estar amb el Caesar avui?
  -Sí, molta…
  I en aquell moment ell se’n va anar de les termes.
  Al senat vaig veure Casca traient un ganivet de la seva túnica i dirigint-se al Caesar.
  En aquell moment els meus reflexos van actuar. Vaig obrir els ulls i tenia un ganivet a la nuca.
  Les meves últimes paraules varen ser: “Et tu, Casca?

  Juli Cèsar va seguir governant i conquerint, al final de la seva vida l’imperi arribava des de Hispania fins a Slavia (actualment Rússia).

 12. Marcel i Laura

  Corria l’any 202 a.C. Els romans havíem arribat a Cartago (nord d’Àfrica) i ens estàvem preparant per lluitar contra els cartaginesos.

  Buscàvem estratègies per vèncer el problema que suposaven els elefants de l’exèrcit enemic, ja que desfeien les posicions i aixafaven els soldats. Era complicat ferir-los les potes perquè anaven protegides amb anelles de coure i estaven entrenats per no tenir por de les batalles. Tot i així, molts cops s’espantaven i corrien cap a les tropes romanes o fins i tot cartagineses.

  Els romans havien subornat amb or a un soldat cartaginès perquè els expliqués l’estratègia que volien utilitzar contra ells. A les deu i mitja de la nit del tercer dia anterior a la batalla, hauria de portar la informació a Escipió, el cap de l’exèrcit dels romans. I així ho va fer: Volien desfer les posicions dels romans i després atacar-los amb la cavalleria i la infanteria.

  Sabent això, vam decidir posar-nos en files deixant als elefants un camí fàcil i envoltar-los amb llances, fletxes…

  Va arribar el dia de la batalla i vam posar en pràctica la nostra estratègia, van ser ferits molts romans però vam guanyar. Hanníbal, el superior de l’exèrcit cartaginès, va escapar a Cartago per explicar la derrota. Els romans vam celebrar la victòria amb un gran banquet.

  FI

 13. Rabab

  EL 21 D’ABRIL A ROMA

  Era un dia nomal, i ennuvolat, a Roma aquell 21 d’abril del 753 aC quan Ròmul i Rem la van va fundar a la península Itàlica, més enllà de la serralada dels Alps, a l’est del mar Adriàtic, a l’oest del mar Tirrè i al sud de l’illa de Sicília.

  La ciutat es basava en la conquesta militar i el domini del comerç. Roma va ser un dels principals centres culturals i artístics. Va conquistar Itàlia i tota Europa, part d’Àsia i Àfrica. Si els romans no haguessin guanyat el cartaginès Anníbal, la cultura i civilització romana no hagués arribat al país dels meus pares.

 14. Nora López

  Història de Roma.

  Jo soc una noia que viu a Roma. Jo no soc una persona amb privilegis. Soc una esclava.
  Als esclaus ens poden tractar com si fóssim objectes que no tenen sentiments, ens tracten com si no fóssim persones i no li importen a ningú les nostres condicions.
  El meu amo pot decidir sobre la meva vida, cosa que no hauria de ser així.
  Els meus dies a Roma per mi són molt dolents i acaben amb la meva energia.
  Cada dia desitjava poder ser una mica més lliure, poder descansar i ser tractada com una persona normal i corrent.
  Jo volia menjar les quantitats normals per a una persona.
  Tot el que estava vivint em tenia farta.
  Un dia com qualsevol altre vaig anar a dormir a altes hores de la nit.
  Al dia següent vaig despertar en un entorn totalment diferent, estava en una espècie de cosa blanda i molt còmoda, amb alguna cosa per dalt que em tapava del fred que tenia per tot el cos.
  Vaig sortir d’aquella zona tan estranya però d’alguna forma còmoda.
  Quan vaig sortir d’aquella zona vaig veura que tot el món era molt diferent, això no era Roma!
  Jo estava en un altre segle! Al segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *