Roma fa anys!

La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en principi pels troians els quals anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça independent i desgovernada. És increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints. Roma avui celebra 2.768 anys!

L’antiga Roma estava envoltada per set turons el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

L’any 753 aC, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la República, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. El segon és Numa Pompili, que va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós. El tecer va ser Tul·lus Hostili el qual va ser un rei bel·licós. El quart Anc Marci, que va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma. El cinquè va ser Tarquini el Vell, el qual va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima. El sisè va ser Servi Tul·li, que va dividir els romans en cinc classes socials. El setè i últim va ser Tarquini el Superb que va ser un governant despòtic. Després vingué la República i finalment l’imperi amb August i… Podeu comprovar coneixements tot jugant amb aquest Kahoot sobre la història de Roma!

Si aquest any us heu perdut els actes de la celebració de Roma, podeu fer-ne un tast amb aquest vídeo!

[youtube width=”650″ height=”550″]https://youtu.be/91mkA-G7_zM[/youtube]

Què sabeu del naixement de Roma? Dels actes de la celebració d’aniversari?… Sabríeu escriure en números romans els anys de Roma?

Feliciter Roma! Ad multos annos!

Alexia Àlvarez
4t ESO Llatí optativa 3

26 thoughts on “Roma fa anys!

 1. sofi heurtley

  1.RESUM DEL TEXT
  La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en un principi pels troians que no trobaven on assentar-se, llavors anaven fugitius, sota el mandament d’Eneas. Així es va formar una societat regular d’aquella gentada i vagabunda. En canvi, els romans, sempre vigilant tant la guerra com el govern interior, actuaven amb rapidesa, prenien decisions, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família.

  2.BUSCA INFORMACIÓ I RESPÓN
  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Perque van perdre la guerra contra Grècia, Troya va ser destruida i van marxar a Grècia, i del que avui és Roma.
  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  El cabdill dels troians era fill de la deesa Afrodita i d’Anquises.

  3. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.
  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  1.Numa Pompilià
  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  4.Tarquini el Vellà
  c) Va ser un rei bel·licós.
  2.Tul·lus Hostilià
  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  3.Anc Marcià
  e) Va ser un governant despòtic.
  6.Tarquini el Superbà
  f) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  5.Servi Tul·lià

  4.Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  Hi ha set turons: El Palatí (Mons Palatinus), El Capitoli (Mons Capitolinus), El Quirinal (Collis Quirinalis), El Viminal (Collis Viminalis), L’Esquilí (Mons Esquilinus), El Celi (Mons Caelius) i L’Aventí (Mons Aventinus)

  5.Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2016? I en números romans?
  El 21 d’abril de 2016, Roma fa 2.775anys. I en números romans és MMDCCLXXV

 2. Nora López González

  Resum del text:
  Resum: els troians van fundar roma i també els aborígens, que ells tenien una cultura diferent però tot i així van fundar roma junts. Al principi anava tot bé, hi havia molta riquesa i roma estava bé, però aquesta riquesa es va convertir en odi i el poble es va tornar en contra de roma i es va muntar una mena de guerra

  Respon
  Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Per qué Poseidón va inundar troia
  De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  La seva mare era Afrodita i el seu pare Anquises

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun

  a Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós = Numa Pompili
  b Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima = Tarquini el Vell
  c Va ser un rei bel·licós = Tul·lus Hostili
  d Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma = Anc Marci
  e Va ser un governant despòtic. = Tarquini el Superb
  f Va dividir els romans en cinc classes socials. = Servi Tul·li
  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  el Palatí, el Capitoli , el Quirinal , el Viminal, l’Esquilí), el Celi i l’Aventí.
  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2022? i en números romans?
  2.775

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *