Roma fa anys!

La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en principi pels troians els quals anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça independent i desgovernada. És increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints. Roma avui celebra 2.768 anys!

L’antiga Roma estava envoltada per set turons el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

L’any 753 aC, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la República, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. El segon és Numa Pompili, que va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós. El tecer va ser Tul·lus Hostili el qual va ser un rei bel·licós. El quart Anc Marci, que va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma. El cinquè va ser Tarquini el Vell, el qual va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima. El sisè va ser Servi Tul·li, que va dividir els romans en cinc classes socials. El setè i últim va ser Tarquini el Superb que va ser un governant despòtic. Després vingué la República i finalment l’imperi amb August i… Podeu comprovar coneixements tot jugant amb aquest Kahoot sobre la història de Roma!

Si aquest any us heu perdut els actes de la celebració de Roma, podeu fer-ne un tast amb aquest vídeo!

[youtube width=”650″ height=”550″]https://youtu.be/91mkA-G7_zM[/youtube]

Què sabeu del naixement de Roma? Dels actes de la celebració d’aniversari?… Sabríeu escriure en números romans els anys de Roma?

Feliciter Roma! Ad multos annos!

Alexia Àlvarez
4t ESO Llatí optativa 3

19 thoughts on “Roma fa anys!

 1. Lucila Pérez

  Bonum diem,
  Aquí abaix està la tasca.
  Segons les tradicions que m’han arribat, la ciutat de Roma va ser fundada i habitada en un principi pels troians, els quals, com que no trobaven on assentar-se, anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça agrest, sense lleis, sense comandament, independent i desgovernada. Sembla increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, congregats en els mateixos murs, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints. Així, en poc temps, gràcies a aquesta bona harmonia, es va formar una societat regular d’aquella gentada bigarrada i vagabunda. Però quan aquesta societat, creixent en habitants, costums i territori, va esdevenir fins a un cert punt pròspera i poderosa, de la riquesa va néixer l’odi, tal com acostuma a succeir entre els homes. Els reis i els pobles veïns van començar a fer la guerra contra Roma, i tan sols alguns dels amics van ajudar els romans, ja que tenien por i s’allunyaven dels perills. En canvi, els romans, sempre vigilant tant la guerra com el govern interior, actuaven amb rapidesa, prenien decisions, s’engrescaven els uns als altres, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família. Després, quan gràcies a la seva valentia havien rebutjat els perills, auxiliaven els pobles amb què tenien aliances i els seus amics, i feien noves amistats, més aviat mitjançant els favors que feien, que per mitjà dels que rebien.

  Sal·lusti, Conjuració de Catilina, 6

  1. Fes un resum del text anterior.

  Roma va ser fundada i habitada pels troians, a que no tenien on assentar-se i anaven sota el comandament d’Eneas. Es van fondre amb els altres amb molta rapidesa, encara que tenien llengues i costums diferents. En poc temps, aquella gent es va convertir en una societat regular. La ciutat va crèixer, tant de població, com de costums i territoris. I es va crear el odi amb tanta riquesa. Els reis i els pobles veïns van entrar en guerra contra Roma. Però aquesta va ser ràpida per contraatacar.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:

  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?

  Perquè no trobaven un lloc on quedar-s’hi a viure.

  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?

  Era fill del príncep Anquises i de la deesa Afrodita, el seu pare era cosí del rei Príamo de Troia.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.

  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós. Numa Pompili

  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima. Tarquini el Vell

  c) Va ser un rei bel·licós. Tul·lus Hostili

  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma. Anc Marci

  e) Va ser un governant despòtic. Tarquini el Superb.

  f) Va dividir els romans en cinc classes socials. Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?

  El Palatí(Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2015? i en números romans?

  Fa 2767 anys, en números romans seria MMDCCLXVII
  Salve!

 2. Boutaina Anza

  Salve !

  La ciutat de Roma la van fundar i ocupar els troians que s’anaven amagant sota el comandament d’Eneas ( fill d’Anquises i Venus) . Però també va tenir-hi part els alborígens. És increïble veure amb quina facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren diferents en molts aspectes.
  L’ àmbit social, va aconseguir ser poderosa ja que de la riquesa va néixer l’ odi.Els reis i els pobles veïns van començar la guerra contra Roma. D’altre banda, els romans actuaven de manera ràpida, prenent decisions, sortint a combatre els enemics, etc…
  Després auxiliaven els pobles amb els que tenien aliances i els seus amics, i finalment, feien noves amistats.

  Els trets més característics:

  Numa Pompili : va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  Tul·lus Hostilià : va ser un rei bel·licós.
  Anc Marcià: va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  Tarquini el Vellà: va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  Servi Tul·lià: va dividir els romans en cinc classes socials.
  Tarquini el Superbà: va ser un governant despòtic.

  Finalment, cal destacar el fet de que Roma aquest any fa 2.878 anys, i en números romans s’expressaria així aquest nombre: MMDCCLXVII.

  Vale…

 3. Noelia Nistal

  V—V—MMXV
  Bonum diem!
  Aquí estan les meves respostes!
  1. Fes un resum del text anterior. Explica com va ser fundada Roma, per qui era habitada, i com lluitaven per la seva llibertat, familia i pàtria, junts sempre.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:

  a Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?

  Perquè no sabien on assentar-se, ja que havian sigut expulsats de la seva ciutat, i perquè estaven sota el comandament d’Eneas.

  b De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?

  Era fill d’Anquises i de Venus.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.

  a Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós. NUMA POMPILI

  b Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima. TARQUINI EL VELL

  c Va ser un rei bel·licós. TARQUINI EL SUPERB

  d Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma. ANC MARCI

  e Va ser un governant despòtic. TARQUINI PRISC

  f Va dividir els romans en cinc classes socials. SERVI TUL·LI

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?

  Els set turons de la Roma antiga eren, en el sentit de les agulles del rellotge, el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus); tradicionalment, es pensa que la ciutat original va ser fundada per Ròmul i Rem sobre el Palatí.

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2015? i en números romans?

  Fa 2168 anys que es va fundar roma (MMDCCLXVIII)

 4. nais

  Segons les tradicions que m’han arribat, la ciutat de Roma va ser fundada i habitada en un principi pels troians, els quals, com que no trobaven on assentar-se, anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça agrest, sense lleis, sense comandament, independent i desgovernada. Sembla increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, congregats en els mateixos murs, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints. Així, en poc temps, gràcies a aquesta bona harmonia, es va formar una societat regular d’aquella gentada bigarrada i vagabunda. Però quan aquesta societat, creixent en habitants, costums i territori, va esdevenir fins a un cert punt pròspera i poderosa, de la riquesa va néixer l’odi, tal com acostuma a succeir entre els homes. Els reis i els pobles veïns van començar a fer la guerra contra Roma, i tan sols alguns dels amics van ajudar els romans, ja que tenien por i s’allunyaven dels perills. En canvi, els romans, sempre vigilant tant la guerra com el govern interior, actuaven amb rapidesa, prenien decisions, s’engrescaven els uns als altres, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família. Després, quan gràcies a la seva valentia havien rebutjat els perills, auxiliaven els pobles amb què tenien aliances i els seus amics, i feien noves amistats, més aviat mitjançant els favors que feien, que per mitjà dels que rebien.rets més característics:

  Numa Pompili : va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  Tul·lus Hostilià : va ser un rei bel·licós.
  Anc Marcià: va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  Tarquini el Vellà: va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  Servi Tul·lià: va dividir els romans en cinc classes socials.
  Tarquini el Superbà: va ser un governant despòtic.

  Finalment, cal destacar el fet de que Roma aquest any fa 2.878 anys, i en números romans s’expressaria així aquest nombre: MMDCCLXVII.

 5. Yasmina Groult

  1. Fes un resum del text anterior.

  La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en principi pels troians els quals anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça independent i desgovernada. És increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints.

  Però quan aquesta societat, creixent en habitants, costums i territori, va esdevenir fins a un cert punt pròspera i poderosa, de la riquesa va néixer l’odi. Els reis i els pobles veïns van començar la guerra contra Roma. En canvi els romans actuaven amb rapidesa, prenien decisions, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família. Després auxiliaven els pobles amb què tenien aliances i els seus amics, i feien noves amistats.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:
  a Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?

  Perque Posidó va ininudar Troia quan Laomedont va negar-los-hi el sou que havia promès añ veure les monumentals muralles.

  b De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?

  La seva mare era la deesa de l’amor Afrodita (Venus) i el seu pare era el mortal Anquises, un princep troia i rei de Dardània.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.

  1.Numa Pompili à a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  2. Tul·lus Hostilià c )Va ser un rei bel·licós.
  3. Anc Marcià d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  4. Tarquini el Vellà b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  5. Servi Tul·lià f ) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  6. Tarquini el Superbà e) Va ser un governant despòtic.

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  Els set turons de la Roma antiga eren, en el sentit de les agulles del rellotge, el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus),

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2015?
  Fa 2.878 anys.

  I en números romans?
  MMDCCLXVIII

 6. Liana Franchesca

  Bonum diem!
  RESUM:
  Roma va ser fundada pels troians que anaven vagant fugitius.. També els aborígens, els que no tenien lleis ni comandaments. Es van relacionar amb molta facilitat els uns amb els altres tot i la diferent cultura. Es va formar una societat regular. Però al creixer la societat, va començar a creixer l’odi i l’enveja , es va començar a fer la guerra contra Roma. Els romans, sempre estaven vigilant tant la guerra com el govern interior. Després van ser rebutjat els perills i auxiliaven els pobles amb què tenien aliances, i feien noves amistats.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:

  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?

  Perquè no trobaven un lloc on quedar-s’hi a viure.

  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?

  Era fill del príncep Anquises i de la deesa Afrodita.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.

  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós. Numa Pompili

  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima. Tarquini el Vell

  c) Va ser un rei bel·licós. Tul·lus Hostili

  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma. Anc Marci

  e) Va ser un governant despòtic. Tarquini el Superb.

  f) Va dividir els romans en cinc classes socials. Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?

  El Palatí(Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2015? i en números romans?

  Fa 2767 anys de Roma el 21 d’abril del 2015, en números romans s’escriu: MMDCCLXVII

  Salve!

 7. Valentina Villanueva

  1. Fes un resum del text anterior.

  Segons antigues tradicions, la ciutat de Roma va ser fundada i habitada pels troians, que estaven sota el comandament d’Eneas, i els aborigens de la zona, totalment desgovernats. Encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints, es van fondre sota els mateixos murs. La nova societat creada va prosperar. Va generar diverses riqueses que, a la seva vegada, va generar odi per part d’altres civilitzacions cap als romans. Reis i pobles van declarar la guerra a roma, però pocs aliats els van donar un cop de mà, tenien por. En canvi, els romans, actuaven amb rapidesa, prenien decisions, s’engrescaven els uns als altres, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família. Quan havien rebutjat els perills, van auxiliar pobles i aliats, guanyant així alguns amics.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:
  a Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?

  Després de la caiguda de Troia, amb la seva respectiva guerra, Eneas va dirigir als troians cap a Lacio, la actual Itàlia.

  b De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?

  De Venus i Anquises

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.
  a Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós

  1. Numa Pompili.

  b Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.

  4. Tarquini el Vell

  c Va ser un rei bel·licós.

  2. Tul·lus Hostili

  d Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.

  3. Anc Marci

  e Va ser un governant despòtic.

  6. Tarquini el Superb

  f Va dividir els romans en cinc classes socials.

  5. Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?

  el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus)

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2015? i en números romans?
  2768 anys
  MMDCCLXVII

 8. Marta Roman

  1. Fes un resum del text anterior:
  La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en un principi pels troians, els quals, com que no trobaven on assentar-se, anaven fugint, sota el comandament d’Eneas. Encara que eren de cultures diferents van convivir sota els mateixos murs. La nova societat que es va crear va anar prosperant, va generar riqueses i odi cap als romans ja que no paraven de prosperar. A partir d’aqui va començar la guerra cap a Roma, els seus aliats no els van ajudar massa ja que tenien por però els romans eren llestos i ràpids i s’ajudaven entre si tot per la seva patria i Roma. Van axiliar als pobres i als seus aliats de manera que van acabar fent amics.
  2. Busca informació i respon les següents preguntes:

  a Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Perquè quan va acabar la guerra a Troia Eneas va enviar als Troians cap a Itàlia.

  b De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  De Venus i Anquises.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.
  1. Numa Pompili
  -Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  2. Tul·lus Hostili
  – Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  3. Anc Marci
  – Va ser un governant despòtic.
  4. Tarquini el Vell
  – Va ser un rei bel·licós.
  5. Servi Tul·li
  – Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  6. Tarquini el Superb
  – Va dividir els romans en cinc classes socials.

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  El Palatí(Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2016? i en números romans?
  2769 anys.

 9. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  1. La ciutat de Roma va ser fundada i habitada pels troians, que els manava d’Eneas. Parlaven diferents llengües, llinatges diferents i costums diferents, encara això van viure sota els mateixos murs. La nova societat va evolucionar. Això va portar a diverses riqueses, que va generar odi per part d’altres pobles cap als romans. Així que van declarar la guerra a Roma, els seus aliats no van fer gaire ja que tenien por. Però els romans no, així que van actuar ràpid, amb bones decisions, sortien directament a per l’enemic, no esperaven. Amb les seves armes i les seves propies mans defensaven la seva llibertat, la seva família, la seva patria, tot allò per el que sempre havien lluitat.
  Al finalitzar, quan van eliminar els enemics, van auxiliar al poble i els aliats, així van guanyar aliats per ells, també coneguts com amics.

  2.
  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Al caure Troia, Eneas va dirigir als troinas cap a Lacio, Itàlia.

  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  Venus i Anquises.

  3.
  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  1.Numa Pompili

  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  4.Tarquini el Vell

  c) Va ser un rei bel·licós.
  2. Tul·lus Hostili

  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  3.Anc Marci

  e) Va ser un governant despòtic.
  6.Tarquini el Superb.

  f) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  5.Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  El Capitoli (Mons Capitolinus); el Quirinal (Collis Quirinalis); el Viminal (Collis Viminalis); l’Esquilí (Mons Esquilinus); el Celi (Mons Caelius); l’Aventí (Mons Aventinus) i El Palatí(Mons Palatinus)

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2016? I en números romans?
  Fa 2769 anys de Roma el 21 d’abril del 2016.
  MMDCCLXIX

  Ave!

 10. Soukaina Anzaoui Anzaoui

  Bonum Diem!
  1. La ciutat de Roma va ser fundada i habitada pels troians, que els manava d’Eneas. Parlaven diferents llengües, llinatges diferents i costums diferents, encara això van viure sota els mateixos murs. La nova societat va evolucionar i això va portar a diverses riqueses, que va generar odi cap als romans. Així que van declarar la guerra a Roma, els seus aliats no van fer gaire ja que tenien por. Però els romans no, així que van actuar ràpid, amb bones decisions, sortien directament a per l’ enemic. Amb les seves armes i el seus propis mans defensaven la seva llibertat, la seva família, la seva patria, tot allò per el que sempre havien lluitat, quan ho van aconseguir van auxiliar al poble i els aliats
  2.
  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Després de la caiguda de Troia, Eneas va dirigir als troians cap a Lacio, la actual Itàlia.
  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  Venus i Anquises.

  3.
  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  1.Numa Pompili
  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  4.Tarquini el Vell.
  c) Va ser un rei bel·licós.
  2. Tul·lus Hostili
  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  3.Anc Marci
  e) Va ser un governant despòtic.
  6.Tarquini el Superb.
  f) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  5.Servi Tul·li
  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

  Quants anys fa Roma el 21 d’ abril de 2016? I en números romans?
  Fa 2769 anys de Roma el 21 d’abril del 2016. MMDCCLXIX

 11. Pingback: Amphitheatrum Flavium Romae | Aracne fila i fila

 12. Raquel Bernad

  Salve!

  1. La ciutat de Roma va ser fundada i habitada pels troians, que estaven sota les ordres d’Eneas. Parlaven diferents llengües i tenien costums diferents, i encara això van viure en els mateixos murs. La societat va evolucionar. Això va portar a diverses riqueses, que va generar odi per part d’altres poblacións cap als romans. Així que van declarar la guerra a Roma, els seus aliats no van fer casi res ja que tenien por. Però els romans no, així que van actuar ràpidament, amb bones decisions, sortien directament a per l’enemic. Amb les seves armes i les seves propies mans defensaven la seva llibertat, la seva família, la seva patria, tot allò per el que sempre havien lluitat.
  Al finalitzar, quan van eliminar els enemics, van auxiliar al poble i els aliats, així van guanyar aliats per ells, també coneguts com amics.

  2.
  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Al caure Troia, Eneas va dirigir als troinas cap a Lacio, Itàlia.

  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  Fill deVenus i Anquises.

  3.
  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  1.Numa Pompili

  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  4.Tarquini el Vell

  c) Va ser un rei bel·licós.
  2. Tul·lus Hostili

  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  3.Anc Marci

  e) Va ser un governant despòtic.
  6.Tarquini el Superb.

  f) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  5.Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  El Capitoli (Mons Capitolinus); el Quirinal (Collis Quirinalis); el Viminal (Collis Viminalis); l’Esquilí (Mons Esquilinus); el Celi (Mons Caelius); l’Aventí (Mons Aventinus) i El Palatí(Mons Palatinus)

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2016? I en números romans?
  Fa 2769 anys de Roma el 21 d’abril del 2016.
  MMDCCLXIX

  Vale!

 13. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  1) Fes un resum del text anterior.
  Aquest text ens parla sobre que la ciutat de Roma va estar principalment fundada i habitada per troians fugitius juntament amb els abroígens. Tot i que tenien diferents cultures i parlaven diferents llengües van compaginar molt bé. Gràcies a això es va formar una societat regular, es van generar moltes riqueses però tot això se’ls hi va posar en contra i es va generar molt odi entre els homes. Van declarar la guerra a Roma i aquests, que no rebien ajuda dels seus aliats van haver d’espavilar-se sols i quan a la fi van eliminar als enemics van auxiliar al seu poble i als aliats.

  2)Respon aquestes qüestions:
  a)Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Perquè els havien expulsat de la seva ciutat i van ser comandats per Eneas que els va dirigir cap a Itàlia.

  b)De qui era fillel cabdill dels troians, Eneas?
  De Venus i Anquises.

  3)Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.
  1-Numa Pompili: Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  2-Tul·lus Hostili: Va ser un rei bel·licós.
  3-Anc Marci: Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  4-Tarquini el Vell: Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  5-Servi Tul·li: Va dividir els romans en cinc classes socials.
  6-Tarquini el Superb: Va ser un governant despòtic.

  In proximum!

 14. Ouassime Essabahi Anzaoui

  Salve !

  La ciutat de Roma la van fundar i ocupar els troians que s’anaven amagant sota el comandament d’Eneas ( fill d’Anquises i Venus) . Però també va tenir-hi part els alborígens. És increïble veure amb quina facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren diferents en molts aspectes.
  L’ àmbit social, va aconseguir ser poderosa ja que de la riquesa va néixer l’ odi.Els reis i els pobles veïns van començar la guerra contra Roma. D’altre banda, els romans actuaven de manera ràpida, prenent decisions, sortint a combatre els enemics, etc…
  Després auxiliaven els pobles amb els que tenien aliances i els seus amics, i finalment, feien noves amistats.

  Els trets més característics:

  Numa Pompili : va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  Tul·lus Hostilià : va ser un rei bel·licós.
  Anc Marcià: va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  Tarquini el Vellà: va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  Servi Tul·lià: va dividir els romans en cinc classes socials.
  Tarquini el Superbà: va ser un governant despòtic.

  Finalment, cal destacar el fet de que Roma aquest any fa 2.878 anys, i en números romans s’expressaria així aquest nombre: MMDCCLXVII.
  AVE!

 15. Maryama

  Bonum diem!

  RESUM:
  La ciutat de Roma va ser fundada pels troians que anaven vagant fugitius.. També els aborígens, els que no tenien lleis ni comandaments. Es van relacionar amb molta facilitat els uns amb els altres tot i la diferent cultura. Es va formar una societat regular. Però al creixer la societat, va començar a creixer l’odi i l’enveja , es va començar a fer la guerra contra Roma. Els romans, sempre estaven vigilant tant la guerra com el govern interior. Després van ser rebutjat els perills i auxiliaven els pobles amb què tenien aliances, i feien noves amistats.
  2- a)Després de la caiguda de Troia, Eneas va dirigir als troians cap a Lacio, la actual Itàlia.
  b)Fill deVenus i Anquises.

  3-1. Numa Pompili.

  b Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.

  4. Tarquini el Vell

  c Va ser un rei bel·licós.

  2. Tul·lus Hostili

  d Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.

  3. Anc Marci

  e Va ser un governant despòtic.

  6. Tarquini el Superb

  f Va dividir els romans en cinc classes socials.

  5. Servi Tul·li

 16. ariadna.casas

  1.RESUM
  Roma va ser fundada i habitada pels troians, els quals eren fugitius i buscaven refugi. També va ser creada pels alborígens. Es van entendre amb els altres amb molta rapidesa, encara que tenien llengues i costums diferents. En poc temps, aquella gent es va convertir en una societat regular. La ciutat va crèixer, tant de població, com de costums i territoris. I es va crear el odi amb tanta riquesa. Els reis i els pobles veïns van entrar en guerra contra Roma. Però aquesta va ser ràpida per contraatacar.

  2.
  a) Perquè els troriants no trobaven un lloc on quedar-s’hi a viure, i van ser comandats per Eneas que els va conduir cap a Italia.
  b) Eneas era fill del príncep Anquises i de la deesa Afrodita, el seu pare era cosí del rei Príamo de Troia.

  3.
  a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós -Numa Pompili

  b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima- Tarquini el Vell

  c) Va ser un rei bel·licós- Tul·lus Hostili

  d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma-Anc Marci

  e) Va ser un governant despòtic-Tarquini el Superb.

  f) Va dividir els romans en cinc classes socials-Servi Tul·li

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?

  El Palatí(Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).

  Salve!

 17. Jennifer

  Bonum diem!
  1. Roma va ser fundada pels troians que anaven vagant fugitius, comandat per d’Eneas… També els aborígens, els que no tenien lleis ni comandaments. Es van relacionar amb molta facilitat els uns amb els altres tot i la diferent cultura. Es va formar una societat regular. Això va portar a diverses riqueses, que va generar odi per part d’altres pobles cap als romans. Així que van declarar la guerra a Roma, els seus aliats no van fer gaire ja que tenien por. Però els romans no, així que van actuar ràpid, amb bones decisions, sortien directament a per l’enemic, no esperaven. Després van ser rebutjat els perills i auxiliaven els pobles amb què tenien aliances, i feien noves amistats.
  2.
  a) Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Al caure Troia, Eneas va dirigir als troinas cap a Lacio, Itàlia.

  b) De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  Fill de Venus i Anquises.
  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.
  1.Numa Pompili: Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  2.Tul·lus Hostili: Va ser un rei bel·licós.
  3.Anc Marci: Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  4.Tarquini el Vell: Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  5.Servi Tul·li: Va dividir els romans en cinc classes socials.
  6.Tarquini el Superb: Va ser un governant despòtic.

  -Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  El Palatí(Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus).
  Salve.

 18. Yasmina groult

  1. Fes un resum del text anterior.

  La ciutat de Roma va ser fundada i habitada en principi pels troians els quals anaven vagant fugitius, sota el comandament d’Eneas. També van tenir-hi part els aborígens, raça independent i desgovernada. És increïble amb quanta facilitat es van fondre els uns amb els altres, encara que eren de llinatge diferent, diversa llengua i costums distints.

  Però quan aquesta societat, creixent en habitants, costums i territori, va esdevenir fins a un cert punt pròspera i poderosa, de la riquesa va néixer l’odi. Els reis i els pobles veïns van començar la guerra contra Roma. En canvi els romans actuaven amb rapidesa, prenien decisions, sortien a trobar els enemics, defensaven amb les armes la seva llibertat, la seva pàtria i la seva família. Després auxiliaven els pobles amb què tenien aliances i els seus amics, i feien noves amistats.

  2. Busca informació i respon aquestes qüestions:

  a. Per què els troians vagaven fugitius i no vivien a la seva ciutat d’origen?
  Perque Posidó va ininudar Troia quan Laomedont va negar-los-hi el sou que havia promès añ veure les monumentals muralles.

  b .De qui era fill el cabdill dels troians, Eneas?
  La seva mare era la deesa de l’amor Afrodita (Venus) i el seu pare era el mortal Anquises, un princep troia i rei de Dardània.

  3. Des de l’any 753 aC, en el qual, segons la tradició, s’esdevingué la fundació de Roma, fins al 509 aC, quan va començar la república, trobem una sèrie de set reis, el primer dels quals és Ròmul. Al requadre de sota en tens els noms; a partir de la informació que puguis trobar en un llibre d’història o a Internet, relaciona cada nom amb el tret més característic de cadascun.

  1.Numa Pompilià a) Va donar lleis a la ciutat, enmig d’un ambient pacífic i religiós.
  2. Tul·lus Hostilià c )Va ser un rei bel·licós.
  3. Anc Marcià d) Va fundar la colònia d’Òstia, el port de Roma.
  4. Tarquini el Vellà b) Va edificar el circ Màxim i va construir la Claveguera Màxima.
  5. Servi Tul·lià f ) Va dividir els romans en cinc classes socials.
  6. Tarquini el Superbà e) Va ser un governant despòtic.

  Roma estava envoltada per set turons. Quin nom rebien aquests turons?
  Els set turons de la Roma antiga eren, en el sentit de les agulles del rellotge, el Palatí (Mons Palatinus), el Capitoli (Mons Capitolinus), el Quirinal (Collis Quirinalis), el Viminal (Collis Viminalis), l’Esquilí (Mons Esquilinus), el Celi (Mons Caelius) i l’Aventí (Mons Aventinus),

  Quants anys fa Roma el 21 d’abril de 2016?
  Fa 2.769anys.

  I en números romans?
  MMDCCLXIX

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *