Història de Roma i el seu imperi

Com bé saps la ciutat de Roma va ser fundada el 753 aC a la península Itàlica, concretament a la regió del Laci. Aviat Roma va passar de ser un petit poblat a esdevenir una ciutat ben consolidada i la mestressa de mig món.

Observa amb atenció el mapa dinàmic de més avall i escriu almenys una frase per cada data tot indicant la seva extensió. En acabar, hem de conèixer l’extensió de Roma i el seu Imperi des de la seva fundació fins a la caiguda de l’Imperi Romà d’Orient per tal de percebre la història de Roma arreu i, d’una manera especial, en el cinema:

Mapa animat

Marcus
4t ESO Lingua Latina

44 thoughts on “Història de Roma i el seu imperi

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Marc, com es nota que t’agrada la història! Prepara-t’ho bé perquè aquesta setmana ens ho hauràs d’explicar oralment a classe tal com vàrem quedar!

 2. aiida

  JO agafo l’any 1200! Itàlia va estar habitada originalment pels ligures. Cap al 1200 A.C. va ser envaïda pels itàlics d’origen indoeuropeu. Entre ells es van distingir sobretot els llatins, els habitants del Laci que es van establir a la vall del Tíber a les ribes néixer la ciutat de Roma.

 3. aiida

  Per cert, proposo que en comptes de fer tots tots els anys, cada un escolleixi un any, i amb l’ajuda de tots creem la seva història! Siusplau..

 4. Marta Bautista

  Salve!!

  En aquest mapa es pot comprovar com l’imperi roman va ser un gran imperi i que va conquistar molts països. Va conquerir gran part d’Europa i part del nord d’Àfrica.

  Vale!!

 5. Andrea Balart

  Salve! Jo he fet la data de 190 d.c en que l’imperi romà començava a expandir-se cada vegada més. Hispania en la zona que toca amb el mediterrani (Catalunya, valència, etc.) ja estaven conquerits, les illes de córsega i Sardenya també.
  Valete!

 6. irina

  Joo he triat la data del 270. Al 270 els romans van conquerir bona part d’Italia. Roma, Napols, etc. Més endavant ja van conquerir el resta, és a dir tot el nord d’Itàlia.

 7. Cristina Berjano

  HISTÒRIA DE ROMA

  Segons la llegenda pagana, Roma va ser fundada pels germans Romulus i Rem, fills del déu Mart i van ser alletats per una lloba. En realitat Roma va començar al segle VIII AC i es va constituir en república en 509 AC. Va ser conquistant als seus veïns i formant un imperi. Al segle que precedeix Crist va caure la república. Juli Cèsar va ser assassinat i van haver 13 anys de guerra civil. Cesar Augustus (Octavius) va guanyar en 30 AC i el tenien per un déu. Era emperador en néixer Jesucrist, veritable Déu, en un estable a la perifèria del seu imperi. Aquest temps va ser l’apogeu de l’imperi Romà (Augustus i Trajà) que va durar fins a la mort de l’emperador Marcus Aurelius en 180 AD. Va venir un lent declivi fins a la divisió de l’imperi entre Est-Oest al segle IV i la transferència de la capital a Constantinoble.

  Els Godos i els Vàndals saquejaren la ciutat i per el 476 AD l’imperi Occidental va cessar d’existir. Però Déu tenia altres dissenys superiors per a la “ciutat eterna” ja que la va escollir per ser el centre de la seva Església. Des d’aquí sempre els papes han governat a l’Església (excepte una pausa en el segle XIV que van anar a Avinyó). Aquí van venir infinitat de sants a demostrar la seva fidelitat a l’Església de Crist i la seva vicari en la terra. Els papes van fomentar també l’art i les ciències. Els papes tenien per molt de temps poder polític i governaven sobre els Estats Papals. El 1929 es va signar el Tractat de Laterà que va establir l’Estat del Vaticà sota govern de l’Església. La nova república Italiana es va establir el 1943.

  Roma conté fabuloses riqueses artístiques del temps de l’imperi i de totes les èpoques de la Cristiandat. Aquestes són testimoni del drama de la història, de la mà tot poderosa de Déu i dels estralls del maligne. Aquí van ocórrer els circs en què van morir milers de màrtirs. Cada cantonada ofereix la història d’algun esdeveniment de la vida de Crist, de la Verge, d’un sant, en fi, de la història de l’Església que aquí es va viure o es van portar les relíquies. Aquesta història no ha acabat. Des d’aquí governa l’Església Joan Pau II amb l’ajuda de la Cúria, Cardenals com Ratzinger i Gantin. Aquí hi ha els superiors d’infinitat d’ordres religioses. Els imperis passen però l’Església està vivificada pel Déu viu que no passa. Nosaltres volem visitar Roma per arrelar en la seva vida i fer vots de servir Déu segons el seu pla per a nosaltres.

 8. Cristina Berjano

  La meva opinió personal és que Roma era un caus, sempre passaven coses i morien moltes persona. E
  En realitat penso que m’hagués agradat viure en aquesta época, saber el que sentien totes i cadascuna de les persones que passaven per aquets anys. M’hagués agradat veure la situació que es va donar quan no paraven de canviar de governant.

 9. Laia Muñoz Osorio

  Història de Roma

  Monarquia romana

  La civilització romana ha l’imperi més important en expansió i influència cultural de la història de la humanitat. Roma es divideix en tres períodes: la monarquia etrusca (753-509 aC), la república (509-27 aC) i l’imperi (27 aC- 476 dC).

  L’origen de Roma és una mica incert ja que els propis romans utilitzaven mites per explicar el naixement de la civilització: Ròmul i Rem, i la fundació d’Alba Longa (futura Roma) per part dels descendents de l’heroi troià Eneas. Segons la tradició romana, Ròmul fundà la ciutat de Roma el 21 d’abril del 753 aC.

  El que coneixem del cert és que Roma va néixer a la regió del Laci, a la Roma central i a partir d’aquest punt es va anar expandint per tota la península itàlica i posteriorment per tota la Mediterrània i els seus voltants.

  Ròmul fou el primer monarca romà i la seva descendència regnà durant dos-cents cinquanta anys. Els successors de Ròmul van ser Numa Pompili (fundà la religió romana), Tul•li Hostili, Anc Marci, Tarquini Prisc (va dur a terme importants reformes urbanístiques de Roma) , Servi Tul•li, Tarquini el Superb.

  Els romans van renegar de monarca (de fet el van expulsar) i cap polític va voler acceptar el càrrec de sobirà. Aquest odi del poble cap a Tarquini el Superb i la seva família va ser produït per un esdeveniment molt dur: el suïcidi de l’esposa del rei, Lucrècia, després d’ésser forçada per un dels fills del seu marit. La monarquia romana havia mort per a sempre més.

 10. Jose Maria Fernandez

  Salveeeeeee!!!!!
  En aquest mapa es pot comprovar com l’imperi roman va ser un gran imperi i que va conquistar molts països.

 11. núria ruiz

  Salve!
  És molt interessant la història de Roma, també m’ha semblat molt original utilitzar un mapa dinàmic, el Marc a classe s’ha esplicat força bé!
  Vale

 12. Margalida Capellà Soler Post author

  Jose, Núria, hauríeu d’intentar escriure, tal com en Marc ha exposat a classe i fins i tot aportant noves informacions, unes línies sobre l’expansió de Roma des del seu naixement fins a la seva caiguda.

 13. Imad

  Salve!

  Segons la llegenda es diu que Roma va ser fundada pels germans Romulus i Rem, fills del déu Mart i van ser trobats per una lloba. M’haguès agradat viure en aquesta epòca per viure els moments més importants.

  Vale!

 14. Chaima Anza

  Salve!!!
  Espero que serveixi aquesta informació, encara que buscaré més per trobar informació i completar-ho més!!!

  El 209 aC els romans van prendre Cartago Nova,la capital dels cartaginesos.
  En aquest període de la República,Roma es va expandir per la Mediterrània oriental,on va conquerir alguns regnes
  hel·lenístics :Grècia,Pèrgam i Egipte(30 aC).La tercera guerra púnica va culminar amb la destrucció de Cartago l’any 146 aC.
  L’expansió de Roma (509-133 aC)
  La conquesta d’Itàlia (458-265 aC)

 15. Tania

  Salve! Bonum diem,
  Segons la tradició, Roma va ser fundada el 21 d’abril del 753 aC per Ròmul i Rem.L’èxit de la ciutat es basa en la conquesta militar i el domini del comerç.Roma guanya importància política i religiosa, convertint-se en el centre de l’Esglèsia Catòlica. Després del Saqueig de Roma del 410 dC per Alaric I i la caiguda de l’imperi Romà Occidental el 476 dC.

  Vale!!

 16. Marta Verde

  Salve!
  Al 510 formava part de l’Imperi Romà només Roma, la ciutat del Vaticà.
  Podem veure com l’Imperi Romà va anar agrandant la seva extensió.

 17. Inés Lloveras

  En el mapa podem comprovar com l’imperi roma era un gran imperi i que va conquistar molts països: gran part d’Europa i part del nord d’Àfrica.

 18. Yussuf Ebneljabri Boukhriss

  Salve!
  Segons la llegenda es diu que Roma va ser fundada pels germans Romulus i Rem, m’haguès agradat viure en aquesta epòca per viure els moments més importants,al 510 formava part de l’Imperi Romà només Roma i cada vegada va anar aumentant a més

 19. yaiza claudel

  L’èxit de la ciutat es basa en la conquesta militar i el domini del comerç.Roma guanya importància política i religiosa, convertint-se en el centre de l’Esglèsia Catòlica. Després del Saqueig de Roma del 410 dC per Alaric I i la caiguda de l’imperi Romà Occidental el 476 dC.Segons la tradició, Roma va ser fundada el 21 d’abril del 753 aC per Ròmul i Rem.En el mapa podem comprovar com l’imperi roma era un gran imperi i que va conquistar molts països: gran part d’Europa i part del nord d’Àfrica.

 20. marcus

  l’imperi roma va ser limperi mes poderos a la epoca classica l’imperi roma ocupava 5 milions de km 2
  va ser molt important per la nostre cultura ens va portar les mesures higieneques aqueductes insfratures l’idioma es va portar la cultura de pendre un bon vi
  la corrupcio el romans els hi agradven el a seures el en triquinium

 21. Laia Muñoz Osorio

  Roma té una llarga història, la qual es pot dividir en tres etapes: la monarquia, la república i l’imperi. L’era més coneguda i potser “gloriosa” de Roma és l’imperi, durant el qual els romans van aconseguir dominar els territoris que els grec van aconseguir durant l’època hel·lenística i d’altres que no van ocupar: Hispània, Gàl·lia, Germània, Britànnia, Grècia, el nord d’Àfrica, Egipte i altres terres com els Alps, els Balcans o el Caucas.

  La vida romana vetllava per la qualitat de vida dels seus ciutadans, per aquesta raó el govern va crear tants llocs públics i d’oci: termes, circs, amfiteatres, teatres, temples…

  Però l’esplendor de l’imperi no duraria per sempre: cap el segle IV dC, Roma entraria en decadència per diverses raons: la divisió del territori en diversos emperadors, l’establiment del Cristianisme com a religió oficial i la continua amenaça dels pobles bàrbars cap a l’imperi.

  L’entrada del rei visigot Odoacre a Roma, el 476 dC, marca la fi de l’imperi romà, després de més de mil anys d’història.

 22. Luis Moreno

  Com ja sabem les etapes romanes van ser Monarquia, Republica i imperi.
  La monarquia va de l’any 753-509aC, 753, la legendaria fundació de Roma pero Rómul.I 509 l’expulsió de l’últim rei etrusc, Tarquini. En aquesta época van manar el reis,Romul, Numa, Pompili, Tuli Hostili, Anco Marcio,Tarquino Prisco, Servi Tuli, Taquini el Superb.

  La republica va del any 509-27aC, aquesta etapa destaca per ser on es va produir la expansió militar i territorial de Roma, es conquista Italia, Sicilas; primera guerra púnica. Hispania, Mediterrani occidental; segona guerra púnica. Finalment victória a Cartago, conquisat de Grecia, també destaca l’expansió pero Àsia, i l’Europa atlàntica.

  L’Imperi va del 27aC fins al 476dC,aquesta época representa el poder absolut concetrat en tots els poders, polític, religiós i militar.

  Aquest mapa em sembla una bona forma de veure l’expació de l’imperi! molt didàctica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *