Història de Roma i el seu imperi

Com bé saps la ciutat de Roma va ser fundada el 753 aC a la península Itàlica, concretament a la regió del Laci. Aviat Roma va passar de ser un petit poblat a esdevenir una ciutat ben consolidada i la mestressa de mig món.

[youtube]https://youtu.be/038yijm5s5M[/youtube]

Observa amb atenció el mapa dinàmic de més avall i escriu almenys una frase per cada data tot indicant la seva extensió. En acabar, hem de conèixer l’extensió de Roma i el seu Imperi des de la seva fundació fins a la caiguda de l’Imperi Romà d’Orient per tal de percebre la història de Roma arreu i, d’una manera especial, en el cinema:

Mapa animat

 

Marcus
4t ESO Lingua Latina

33 thoughts on “Història de Roma i el seu imperi

 1. Marta Serna Sánchez

  Salve!!!

  Molt bon article. M’agrada molt aquest seguit d’imatgen on s mostra l’expansió de l’imperi romà. Sabem que va ser un imperi invencible durant les seves etapes més glorioses. Però també tenim constància de que va arribar un moment que va començar a debilitar-se fins acabar desapareixent.
  Durant la seva història, els romans van passar per tres etapes. Per començar tenim la monarquia, la segueix la república i finalitza amb l’imperi. Està clar que l’etapa més important i la que va marcar la història romana va ser l’imperi.
  Els romans tenien la funció, entre altres, de transmetre als territoris que conquerien i a les colònies que formaven la manera de vida dels romans. Era una vida amb molta comoditat. Van construir llocs d’oci com circs, teatres, temples, amfiteatres, termes,… i monuments com arcs de triomf.
  Però com la majoria de grans imperis en la història, és va debilitar. Va haver una separació entre l’imperi romà d’occident i d’orient. Primer va caure el d’occident i més tard el d’orient (bizantí).
  Però van deixar la seva petjada en la història dels territoris per on va passar i, actualment, podem encara gaudir de la seva gran herència.

  Vale!!!

 2. Uxue Avilés

  Salve!!

  Quin documental tan interessant.

  Com hem estudiat des de sempre, les etapes romanes es van dividir tres, en primer lloc, la Monarquia que va començar al 753 a.C. i va acabar al 509 a.C. Va començar amb la fundació de Roma i va finalitzar amb l’expulsió de Tarquini el Superb.
  La segona etapa va ser la República que va començar just quan va acabar la Monarquia i va acabar el 27 a.C. Durant aquest període va haver-hi una expansió militar i territorial de Roma. Es va conquistar a Itàlia i es va conèixer aquest fet com la Primera Guerra Púnica. Més tard, però durant la República, va haver-hi també la Segona Guerra Púnica on es va conquerir Hispania i el Mediterrani.
  Per últim, l’última etapa va ser l’Imperi, conegut perquè va ser l’etapa més gloriosa. Va començar al 27 a.C. i va acabar al 476 d.C. En aquest període el governant tenia tots els poders (poder absolut). Tot i ser l’etapa més gloriosa va entrar en decadència per diferents motius: la divisió del territori en diferents emperadors, la nova religió oficial va ser el Cristianisme i l’amenaça dels pobles bàrbars cap a l’imperi.

  Vale!!

 3. Pingback: Roma fa anys! | Aracne fila i fila

 4. Pingback: Lívia Drusil·la, una de les emperadrius més influents de Roma | Aracne fila i fila

 5. Nerea Judez

  Molt bon article. M’agrada molt aquest mapa dinàmic!

  Roma es troba en la península Itàlica. Al nord la serralada dels Alps; a l’est el mar Adriático, a l’oest el mar Tirrè, al sud l’illa Sicília.
  Existeixen diverses tradicions llegendàries que narren la fundació de Roma. Es creu que els primers pobladors van ser etruscs, d’origen desconegut, i van començar a fundar ciutats. També són part de l’origen de Roma els llatins d’origen indoeuropeu.
  La llegenda diu que Zeus va llançar de l’Olimp a Saturn i va ser rebut a Laci, i que Reva Silva va tenir dos bessons de Mart, anomenats Ròmul i Rem i van ser alletats per una lloba. Ja adults recuperen el tron per al seu avi. Creen la ciutat de Roma, però quan es construeixen els murs d’aquesta, entren en disputa i Ròmul mata al seu germà i queda com a rei a Roma.
  Els sassànides creuen el Riu Eufrates i amenacen els dominis romans. (230 aC)

  L’expansió de Roma (509-133 aC)
  La conquesta d’Itàlia (458-265 aC)
  Monarquía romana (753-509 aC)
  República romana (509-31 aC)

 6. Nadia Castillo

  Salve!
  Roma va ser fundda l’any 753 aC en el segle VIII aC. Va començant sent un petit poblat que va estar estès per tota la Mediterrània. Desprès de perdre la capital, Roma i Florencia va ser un dels principals centres culturals i artístics del Renaixement i del Barroc.

  *L’expansió de Roma va ser de l’any 509 fins l’any 133 aC.
  *La conquesta d’Itàlia 458 va ser de l’any fins l’any 265 aC.
  *Monarquía romana 753 va ser de l’any fins l’any 509 aC.
  *República romana va ser de l’any 509 fins l’any 31 aC.

 7. Raül Moreno

  Salve!
  Expansió de Roma 509-133 aC
  Conquesta d’Itàlia 458-265 aC
  Monarquia romana 753-509 ac
  República romana 509-31 aC

 8. Alba Moreno Mújica

  Bonum diem!
  Segons la tradició, Roma va ser fundada el 21 d’abril del 753 aC a la península Itàlica, al nord la serralada dels Alps; a l’est el mar Adriàtica, a l’oest el mar Tirrè i al sud l’illa Sicília, per Ròmul i Rem. L’èxit de la ciutat es basa en la conquesta militar i el domini del comerç. I guanya importància política i religiosa, convertint-se en el centre de l’Església Catòlica. Després de perdre la capital, Roma i Florència van ser un dels principals centres culturals i artístics.
  Com hem estudiat, les etapes romanes van ser tres: Monarquia, República i Imperi.
  – L’expansió de Roma (509-133 aC)
  – La conquesta d’Itàlia (458-265 aC)
  – Monarquia romana (753-509 aC)
  – República romana (509-31 aC)

 9. Jordi Álvarez García

  Salve!
  Roma va tindre diferents etapes:
  – L’expansió de Roma 509-133 aC
  – La conquesta d’Itàlia 458-265 aC
  – Monarquia romana 753-509 aC
  – República romana 509-31 aC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *