La sexualitat a l’època clàssica

“Tot i que ens creiem totalment lliures, estem carregats de tabús i limitacions. Els antics romans haurien considerat la majoria de les nostres actituds respecte al sexe una cosa inaudita i fins i tot absurdes. [..] Als ciutadans de Roma, el sentiment de culpa que nosaltres solem associar amb el plaer sexual els hauria semblat estrany“.

John R. Clarke

Per tal que podeu entendre el que a continuació us explicaré, és necessari que oblideu tots els tabús que, fins ara ens han inculcat, i que, abans del Cristianisme  no hi eren en absolut. A l’època romana, el sexe era considerat una necessitat humana més, com menjar o dormir. Per tant, la perspectiva era molt diferent que a la nostra actual; hom parlava de sexe, i a ningú no li semblava dolent que s’hi parlés en moments seriosos o fins i tot, en família. Després, amb l’arribada de la religió cristiana especialment, el sexe va passar a considerar-se únicament una qüestió reproductiva, i els costums van canviar de manera extraordinària, fins al punt que el plaer sexual es va considerar un pecat. Però bé, tornem als romans. La perspectiva de llavors era ben diferent a la d’ara, així que us demano que obriu molt els vostres caps per tal d’entendre -i així qüestionar o acceptar- el passat.

Heu vist mai a les parets de les vostres cases o la dels vostres amics, objectes decoratius com aquest? Sincerament, en quin cap -actual- entra tenir això a casa? Doncs pels romans, l’arquitectura eròtica era símbol de distinció i, a més, es creia que allunyava la mala sort. Símbols fàl·lics, pintures eròtiques i escultures una mica explícites formaven part del mobiliari urbà sense que ningú no s’exaltés o incomodés.

Però l’erotisme no es trobava únicament a l’art. Possiblement el sexe romà és considerat, ara per ara, exageradament desinhibit o, inclús, depravat, ja que, a la vida diària, el sexe es trobava arreu. Malgrat això, tampoc hem de pensar que hi havia tanta libertat: La llibertat sexual estava determinada per la classe social. L’èlit era completament exempta; no hi havia problema si freqüentava prostitutes o esclaus, ja que els últims eren considerats inferiors. Per exemple, un ciutadà romà podia tranquil·lament fer l’amor amb la seva dona al llit, després amb un home a les termes (no hi havia distinció de sexes), amb una prostituta a un bordell i amb un esclau al pati de sa casa, sense considerar-se adulteri. En canvi, es podia fins i tot castrar a qui tingués relacions amb algú de la seva mateixa posició social sense estar-hi casat. Les dones de l’èlit, en canvi, no gaudien de satisfacció ni d’amor amb el seu marit, ja que llavors l’amor no existia i el casament era senzillament per interessos. Les dones podien també tenir amants de tots els sexes mentre que ho mantinguessin en secret; però no gaudien de contemplació sexual i estava mal vist que es tingués en compte -al matrimoni- el seu desig.

Durant l’imperi, les dones van poder gaudir de més drets. El segle primer després de Crist, es va crear el divorci i la dona, només vinculada al seu progenitor (del qui heretava tot quan moria) tenia més llibertats econòmiques, socials i, per tant, sexuals. Tot i el desenfré, hi havia altres tabús que ara no es troben tant, com:

 • Tenir el paper “passiu” al sexe anal entre homes; ja que ser qui donava el plaer estava mal considerat per algú de bona posició social, per tant, únicament ho feien els esclaus o prostituts
 • El sexe oral estava mal vist ja que la boca era considerada “pura” i, el cunnilingus era pitjor, ja que es considerava que l’home no havia de produir plaer a la dona.

Si voleu podeu mirar el vídeo (5 parts):

Malgrat tot, hi hauria moltes raons per creure que la societat romana tampoc era tan diferent de la nostra, quins creus que han estat els canvis respecte abans? I les similituds? Quina societat escolliries per viure, o amb quina estàs més d’acord? Quina és la teva opinió respecte la societat de l’Imperi Romà? I respecte la nostra? Què creus que va impulsar el canvi? Sabries dir què significa el que diu a la primera imatge? Saps si els romans coneixien i usaven el preservatiu?

Si en vols saber més, no et perdis l’exposició que està preparant Arqueoxarxa i que es podrà visitar a partir del mes de desembre en el Museu de Badalona.

Cecilia Bizzotto
4t ESO Llatí opt. 1

25 thoughts on “La sexualitat a l’època clàssica

 1. Margalida Capellà Soler

  Cecilia, els aràcnids i aràcnides heu hagut de sobrepassar més dels mil apunts publicats per parlar obertament de sexe al bloc! Tens raó, és ben significatiu! El sexe sempre és un ham i segurament el teu apunt serà un dels més visitats així com aquesta exposició que podrem visitar a finals d’any al museu de Badalona.
  Per cert, qui feia el projecte de recerca de 4t sobre sexe?

 2. Sabina

  Salve!
  Primer de tot felicitats per l’article! L’he trobat molt interessant i educatiu, sobretot perquè deixa de banda tots erls tabús imposats avui en dia i parla obertament i sense vergonya de la sexualitat.
  Jo crec que sempre el millor és l’equilibri, és a dir, podem parlar del sexe sense que sigui un tema tabú però cal respectar uns límits ètics. Crec que m’agradaria viure en una societat més liberal com la de l’Imperi Romà, però amb una deguda moderació. És cert que avui en dia el sexe és un tema molt tabú però crec que em millorat molt respecte a fa pocs anys. La imposició de l’església i el Cristianisme ha tingut molt a veure.
  Vale!!

 3. irina

  felicitats Cecília, t’ha quedat molt bé aquest apunt, penso que ara hi ha massa tabú sobre el tema i crec que no n’hi hauria d’haver, ja que el sexe, tal i com creien els romans, és una necessitat humana, com ho pot ser menjar o dormir, i crec que és veritat que amb l’arribada del cristianisme el sexe va passar a ser una qüestió reproductiva.

 4. Laura T.

  Salve
  Aquest article és força interessant, ja veig que s’estudia tot sobre el passat…

  Crec que actualment la gent exagera veient el sexe com una paraula i tema tabú. S’hauria de poder parlar lliurement, encara que sense passar-se.

 5. PAULA PLA

  SALVE
  No he entés gaire la part que diu: Per exemple, un ciutadà romà podia tranquil·lament fer l’amor amb la seva dona al llit, després amb un home a les termes (no hi havia distinció de sexes), amb una prostituta a un bordell i amb un esclau al pati de sa casa, sense considerar-se adulteri. En canvi, es podia fins i tot castrar a qui tingués relacions amb algú de la seva mateixa posició social sense estar-hi casat.

  O sigui està ben vist i alhora també es pot ‘castigar’ ?? xd

 6. Margalida Capellà Soler

  Paula, el que vol dir és que les relacions tan heterosexuals com homosexuals estan acceptatdes mentre no siguin amb la gent de la seva classe social si no són matrimoni. Dit d’una altra manera, l’adulteri estava acceptat mentre no fos amb la dona d’un altre del seu mateix estatus social.

 7. tinker.tomas2010

  Salve!
  Jo ja savia que els romans eren molt “adictes” a tot el tema del sexe, però no tot això de les figures deoratives, sino tot allò de que montaben orgies.
  Molt interesant, ens mostra una forma de vida dels romans que no coneixiem, o que no ens haviem imaginat mai!

  Vale!

 8. PAULA PLA

  Els canvis respecte a aquells temps crec que han sigut com bé ha dit la Cecilia, a partir de l’arribada del Cristianisme, allà va canviar totalment la visió del sexe i per això ara no ho veiem igual que ho veien els romans. Ara no és considerat igual que la necessitat de menjar però si que ho considerem algo necessari en les nostres vides, més que re per plaer. No hi han masses diferències perquè ara cadascú és lliure de tenir sexe amb qui vulgui. Jo seguiria escollin la societat d’ara per aquest motiu, i perque ara ja existeixen molts mètodes anticonceptius i el risc de transmissió de enfermetats sexuals és menor. Però la meva opinió respecte a la societat Romana és que lo que em sembla perfecte és que parlessin amb tanta naturalesa sobre el sexe, com té que ser, ja que és algo natural, això ara no pasa.
  A la primera imatge vol dir: Aquí habita la felicitat.
  Jo tinc entés que els romans utilitzaven els intestins dels animals com a preservatiu, ja bé el d’una cabra, un porc, etc. Quin fastic nomes de pensar que ho han tret de dins d’un animal, pfffffff xd

  Vale, felicitats per l’apunt! Molt currat

 9. Andrea Balart

  Salve! primer de tot felicitats Cecilia pel comentari ja que ningú abans se li havia acudit parlar sobre aquest tema i tu has trencat el gel. La veritat és que en l’actualitat el sexe és un tema bastant tabú en canvi en l’antiga grècia i a Roma es parlava de sexe amb tota naturalitat . Això ho sé gràcies al llibre de l’ase d’or on hi han moltes escenes eròtiques.
  vale!

 10. Mireia Moral

  SALVEE!
  Avui dia, penso que el tema de la sexualitat és un tema que segueix sent un tema del qual la gent és talla una mica a l’hora de parlar d’ell, i com han dit els meus companys no hauria de ser aixì, tenir una mica de cura de com és diu, i de com és diu. També és veritat que s’ha evolucionat molt, a l’hora de parlar sobre sexe, però no és parla igual, perquè com a dit la Cecília, desde que és va impartir el Cristianisme és va canvia la manera de veure el sexe, per aquest motiu a canviat la forma que tenim nosaltres de veure el sexe, i de parlar d’ell. Per últim felicitar a la Cecilia que a tingunt la idea de fer un apunt sobre aquest tema, ja que com e dit abanç es un tema una mica delicat, ja que has de mirar com dius les coses, i les expresions que tenes, aixì quie felicitats per l’apunt, perquè t’ha quedat molt bé!
  VALEE!

 11. espasa.aida2011

  Quins creus que han estat els canvis respecte abans?

  Què per culpa de la religió, el sexe s’ha convertit en un tema tabú… I que ara està molt mal vist (per alguns) el sexe entre els mateixos sexes. A part, ara si que es fa l’amor per amor, per plaer, i les dones també podem sentir-ne de plaer!

  I les similituds?

  Que es segueix fent sexe, tan entre dones com entre homes estigui o no ben vist per alguns.

  Quina societat escolliries per viure, o amb quina estàs més d’acord?

  No sabría que dir, suposo que m’agradaria agafar unes coses de cada. Viure al ara, però amb la llibertat de sexe entre persones del mateix sexe, perquè és molt cruel la societat d’avui en dia, parlar amb llibertat del tema… (encara que no trobo que sigui cap tabú per mí).

  Quina és la teva opinió respecte la societat de l’Imperi Romà?

  Què realment, eren ‘més lliures’ que ara en un cert sentit. Es parlava naturalment del sexe, n’hi havia entre dones i entre homes… Però no trobo gens bé que per exemple no es pugués satisfer a la dona, es considerès una necessitat… Encara que jo crec i posaria la mà al foc que segur que va existir la típica parella que realment , sí estaven enamorats i feien l’amor per plaer, perquè s’estimaven… Però segur que varen tenir un munt de problemes si els van enxampar.

  I respecte la nostra? Què creus que va impulsar el canvi?
  trobo que ara també hi ha molta més llibertat en certs aspectes però quan algo millora, algo empitgora. Arreglem una cosa i s’espatlla un altre. Ara hi ha gent que troba que el sexe entre mateixos sexes no és normal, inclús es troba una enfermetat ( i jo trobo que la gent que pensa això és..) enfí.
  Crec que el canvi el va impulsar la religió!

  Sabries dir què significa el que diu a la primera imatge?

  no…

  Saps si els romans coneixien i usaven el preservatiu?

  crec que no no? penso que és més ‘modern’ no?

 12. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Primer de tot enhorabona Cecilia per l’article, com tu mateixa has explicat el tema del sexe, és bastant tabú a la nostra societat, i està molt bé que tu hagis fet aquest article sense tabús.
  A mi sincerament m’agrada que la nostra societat no sigui com la romana en aquest tema. Desde l’arribada del Cristianisme aquesta mentalitat que tenien els romans va cambiar ja que es pensava que el sexe només era una qüestió reproductiva i no estaba bé parlar del tema tant lliurement. La veritat és que no se gaires coses del tema, i menys a l’antiga roma. Suposo que els romans no utilitzaben preservatiu, basicament perque no l’havien inventat, però no tinc ni idea de que utilitzaven.
  VALE!

 13. Marta Bautista

  Salve!!

  Primer de tot felicitar a la Cecilia per el seu apunt, ha redactat molt bé!!
  Jo ja sabia que eren adictes al sexe pero no tant… crec que els camvis que s’han fet d’abans avui esque avui dia es considera com un tabu, cosa que abans no es coniserava. Jo crec que esta millor l’època dels romans, perque ho feien como una cosa natural, i perque com ha dit la Cecilia desde que es va impartir el Cristianisme és va canviar la manera de veure el sexe.
  La primera imatge vol dir: “Aqui habita la felicitat”.

  Vale!!

 14. Alma Bergel

  Salve!!
  Felicitats per l’article Cecilia. A mi ja m’havien dit que el sexe per als romans era algo totalment natural i va ser l’aparició del cristianisme lo que va fer que aixó cambiés. Sincerament no viuria tampoc la sexualitat com la vivíen ells d’una manera tan lliure, ami em sembla que està bé el sexe pero sempre respectan als demés i no sobrepassant uns limits. Respecte a l’us del preservatiu e trobat que els romans si l’utilitzaven.
  Vale!!

 15. padros.xenia2009

  BONUM DIEM!

  -A l’època romana com be a dit la Cecilia Bizzotto, el sexe era considerat una necessitat humana més, com menjar o dormir. Per tant, la perspectiva era molt diferent que a la nostra actual. Tothom parlava de sexe, i a ningú no li semblava dolent que s’hi parlés en moments seriosos o fins i tot, en família. Després, amb l’arribada de la religió cristiana, el sexe va passar a considerar-se únicament una qüestió reproductiva, i els costums van canviar de manera extraordinària, fins al punt que el plaer sexual es va considerar un pecat.

  -Avui en dia per molt Cristians que siguem la sexualitat en la societat esta més que acceptada es el més normal del mon encara, encara que hi hagui gent que no la tingui acceptada, personamelt escolliria el sexe en la epoca romana, amb més llibertats i de manera natural.

  -Respecta a les similtuts no hi han masses diferencias ja que avui en dia en la sociatat en la que vivim el tema del sexa ja esta mésd que acceptat i cadascu es lliure de fer en si mateix el que li vingui de gust.

  -El escrit de la primera imatge significa “Aquí habita la felicitat”.

  -Tema preservatius a l’epoca romana he cercat informació i no he torbat res, es a dir, que no utilitzaven preservatiu. Els primers preservatius nio es van patentar fins el segle XVI.

  (Un apunt força interesant, felicitats!)
  AVE!

 16. Margalida Capellà Soler

  Voleu dir que si cliqueu damunt el mot no tindreu un enllaç que us ho explicarà tot i més!

 17. natalia espejo

  felicitats Cecília, t’ha quedat molt bé aquest apunt,penso que no n’hi hauria d’haver vergonya per parlar d’aquest tema, ja que el sexe, tal i com creien els romans, és una necessitat humana i crec que és veritat que amb l’arribada del cristianisme el sexe va passar a ser una qüestió reproductiva.

 18. Alícia Roure

  Salve 🙂 !
  Per començar felicitar-te Cecilia per l’apunt, és molt interessant i la veritat que jo no crec que l’hagués fet , per això “t’admiro” per haver-te atrevit.
  Sobre el sexe a l’època romana, m’agradaria dir que jo crec que és un aspecte molt natural de l’ésser humà, però d’aquí a que la gentdesprés de fer l’acte sexual amb la seva parella anés a fer-ho amb mig poble més, doncs home no ho veig gaire normal, sincerament.
  Respecte el sexe en l’actualitat, penso que no hauria de ser un tema tan tabú però crec que ja està bé que hi hagi aquest respecte alhora de parlar-ne, ja que d’aquesta manera s’eviten possibles conversacions o comentaris fora de lloc. Crec també que el sexe, és natural però que no és el tema ideal per parlar per exemple en un sopar, en una trobada familiar, o donant unua volta amb els amics, és a dir crec que és un tema que s’ha de quedar a casa en la intimitat.

  VALE 😀

 19. martinez.victoria2010

  Salve!!!

  Ara mateix , avui em día parla de sexe és molt complicat ya que encara es un tema tabú peò també s´ha de dir que la gent ara parla més obertament sobre aquest tema . En auquella época dels romans tenien el sexe com una cosa valiosa i necessitaria com les altres necessitats vitals. Felicitats per l´article Cecília , molt bon article!!

 20. Erik Aparicio

  Salve!
  Doncs si es així anaven apanyats els romans, per mi el sexe no es una necesitat, es el dret de transmitir l’amor a un altres persona perque el sexe ha de ser bonic en l’intimitat no en unes termes per exemple. Si es veritat que hi ha una necesitat darrere d’aixo pro no es nomes una necesitat.
  Els romans ho tractaven du’un altre manera que nosaltres pero tampoc es un tema tabú ara, perque molta gent parla del sexe cada dia.

 21. Eva Serrano

  quins creus que han estat els canvis respecte abans? I les similituds?
  Jo crec que les diferències són que abans es veia el sexe amb la unica finalitat que és la de reproduir-se i era un tema que estava amagat i que no ho podies fer fins a estar casat o en algunes condicions més estables. Actualment això no és així ja que també es fa per altres finalitats. Encara que una similitud podria ser que la finalitat reproductiva segueix existint.

  Quina societat escolliries per viure, o amb quina estàs més d’acord?
  Jo realment estic més d’acord amb la actual ja que per sobre de tot hem de ser lliures de fer-ho quan volguem i per les raons que volguem.

  Vale!!

 22. Cecilia

  M’ha interessat molt les respostes que heu fet molts, amb algunes estic molt d’acord i m’han agradat moltíssim, com la de l’Erik, la de l’Alma (i molts més). Respecte la pregunta de que si utilitzaven preservatius, es veritat, n’utilitzaven uns fets d’intestins i tripes d’animals, introduien boles de cotó a la vagina de les dones, etc..La raó d’ulititzar-los, primordialment, més que el por de les dones a quedar-se embaraçades, era el por a les malalties de transmissió sexual.
  Moltes gracies a tots aquells que heu comentat i aportat les vostres idees a l’article o l’heu felicitat.
  Vale!

 23. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » De vacances: El lupanar de Pompeia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *