La “Cançó grega” al Cantània 2011, Beceroles

Dilluns passat, 2 de maig a la tarda, els alumnes de cinquè i de sisè de la meva escola vàrem cantar  a l’Auditori de Barcelona per a tots els pares el Cantània d’enguany: Beceroles del compositor Enric Palomar amb el text de Màrius Serra. Amb en Xavi hem après a cantar molt bé i molta música, però també les lletres de l’alfabet grec. De fet, abans d’estudiar-nos la partitura, ens va fer estudiar tot l’alfabet grec; jo ja me’l sabia perquè sempre escoltava El rap de les lletres gregues del Deka i havia fet aquesta plantilla de cal·ligrafia grega.

A classe de música, hem treballat de valent durant mesos. Tot el Cantània d’enguany tenia una lletra difícil i una partitura complicada, però va ser molt emocionant veure a l’Auditori, on tantes vegades havia anat a concerts familiars, tants de nens i nenes cantant amb  les lletres gregues estampades a la samarreta. Nosaltres no les portàvem en honor d’un company hindú de la classe, ja m’hagués agradat!. Afortunadament varen deixar enregistrar tot el Cantània als pares i vaig pensar des d’un principi que la Cançó grega podria ser  un bon regal per a tots vosaltres, aràcnids i aràcnides.

Imatge de previsualització de YouTube

Qui diu que el grec no està de moda? Uns vint-i-cinc mil nens de 3r, 4t, 5è i 6è d’Educació Primària durant el mes de maig i juny de 2011 cantaran a l’Auditori de Barcelona i també a Granollers, Mataró, Vilafranca del Penedès, Olot, Manresa, Figueres, El Vendrell, Valladolid, Salamanca i Parla dins Beceroles aquesta cançó grega i tots se sabran l’alfabet grec com nosaltres. Te’l saps tu? A què esperes? Ara amb el vídeo de la “Cançó grega” no tens excusa. Intenta-ho.

Per molts anys Cantània! Moltes gràcies Bergantí per donar-nos l’oportunitat de participar-hi. Moltes gràcies, Xavi, per ensenyar-nos tan bé!

Valèria

5è Educació Primària

50 thoughts on “La “Cançó grega” al Cantània 2011, Beceroles

 1. Margalida Capellà Soler

  Valèria, va ser molt emotiu sentir-te cantar amb tot l’auditori farcit de lletres gregues. Se’m va posar la pell de gallina de l’emoció. Realment t’ha tocat participar en la millor Cantània per compartir aquí amb tots els aràcnids i aràcnides, bé fa un parell d’anys la cantata era “Arió i el dofí”. Moltes gràcies per tenir la iniciativa de voler donar a conèixer aquí la “Cançó grega” amb la lletra i la grafia majúscula i minúscula de l’alfabet grec en el mateix muntatge audiovisual. També hauríem d’agrair al papa la gravació del concert i especialment d’aquesta cançó. Per molts anys!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Quina sort Valèria! L’Oriol va participar-hi l’any passat, en què la cantata, molt emotiva, tractava el tema de la immigració. Tot el públic ens vam emocionar i vam gaudir moltíssim de la vetllada, però m’hauria fet gràcia comprovar la presència de l’alfabet grec.
  Mercès per compartir el vídeo amb nosaltres. Bona feina Martí!
  Per cert, m’ha quedat el dubte del motiu pel qual la vostra escola no portava la lletra corresponent. Quina relació hi ha entre l’alfabet grec i els hindús?

 3. Margalida Capellà Soler

  Teresa, no totes les cançons eren gregues. Hi havia representat molts alfabets. En Jaski és de l’Índia i per això no van triar l’alfabet grec; però puc dir que dels vuit-cents nens que hi havia més de la meitat portaven les lletres gregues. A la Carla, atès el seu treball de recerca, li hagués encantat la Cantània 2011. Va ser molt emotiu! Un bell record!

 4. Chaima Anza

  Estimats nenes i nens, en especial vull dirigir-me a la meva amiga Valeria pell seu triomf com a cantant de l’alfabet grec a l’auditori de Barcelona.He de dir que moltes feliciatats Valeria ha sigut una grata emoció i també il·lusió per escoltar-te.La primera mirada que li he donat el video ha estat a la teva figura que em va fer somriure en escoltar la teva veu en el video, surt molt guapa i se’t veu molt trànquil.la experiència ja has tingut a verà si t’animàs i tots els proposits d’aqui a un futur se’t fessin realitat com els meus,fins i tot podriem cantar juntes algun dia.M’has sorprès,tot i aixì haig de dir que amb vas sorprendre del primer moment que et vaig veure en les portes obertes, per mi en aquell moment vas representar-me la figura d’un angèl.Els àngels que existeixen i que no es pdoen veure però jo vaig poder tenir el privilegi de veure’t i de parlar amb tu i coneixet.Aquestes paraules són paraules que te les mereixes per ser com ets i no cambiar al pas del temps.Pensa sempre que encara que no estigui el teu costat sempre pensaré amb tú i què ens tornarem a veure segurament. Com a últimes paraules per dirigir-me a tú Valeria, espero que en llegir aquestes paraules no et donin sensació de exageració sinò epr el contrari i molta gent la que et coneix i la que et coneixerà t’ho dirà i t’ho demostrarà.
  Aqui deixo unes paraules espero que t’agradi i que sempre siguis l’àngel de la mama i el papa,de mi,del fil de les clàssiques,d’aracne i de tot el món….
  El fruit d’una princesa i d’un rei va nèixer una dolça nena de cabell ros com l’or i d’ulls verds clars com les fulles d’acant.

 5. Rabab

  xairete!

  Primer de tot felicitar als nens perquè ho han fet molt bé, és molt díficil la cançó i això que no sé de música.Els pares dels nens han d’estar molt orgullosos dels fills perque seran grans artistes.
  I la Valèria ja és una artista és nota que ho porta a la sang. Moltes felicitats nois!

 6. Anna Jimenez

  Salve Margalida!
  Que monoos tots els nens conjuntats i cantant la canço que no es facil. I tots porten una lletra de l’abecedari.

  que boniics !
  FELICITATS NENS!

  VALE!

 7. jimenez_ar

  Ja que la Valèria ha pensat en tots els aràcnids i aràcnides, m’agradaria felicitar-la a ella i a tots els que van participar a la “cançó grega”. Tant la cançó com el muntatge audiovisual està molt bé.
  Un cop més podem veure com el grec encara està present a l’actualitat.

 8. andrea martinez serrano

  Valèria quina cucada de cançó, molt divertida i animada.
  Les samarretes són molt originals. Aquest pas seras una profesional dels clàssics.

  Espero que hagis disfutat d’aquesta experiencia que és lo més important.

 9. Carla A.

  Una cançó bastant peculiar, si més no. Ostres, em porta tants records… quan cantàvem a l’Auditori fa una quants anys teniem cançons relacionades amb el món de les notíces i entrevistes però no pas dels esports ni relacionat amb la cultura clàssica. Si hagués tingut una cançó com aquesta per aprendre’m l’alfabet… bé, per sort tenim el rap i encara l’anem cantant de tant en tant!

  Està bé que a aquesta edat se’ls inculqui la importància dels antic grecs en la nostra cultura i tots allò que ens han proporcionat, em sembla una forma divertida d’aprendre’n.

 10. Jessica Llavero

  Que emotiu tots els nens cantant l’alfabet grec! Jo de petita també vaig participar en una cantata d’aquest tipus, però tractava de la immigració. Va ser una bona experiència. Felicitats als nens i a la Valèria que ha volgut compartir-ho al bloc.

 11. Edgar Baena

  Jo també quan feia cinqué o sisé ara no recordo bé el meu col·legi (CEIP Llorens Artigues) juntament amb un munt més, vam fer un concert a un auditori (ara no recordo on era) sobre totes les llengües que s’estan morint. Quins records més bons, encara tinc el CD amb les cançons i tot.

  Molt bon video i sobretot molt curiós i divertit la forma de cantar mentres de en un fons s’escolten les lletres gregues. Felicitats Valeria!

 12. Marina Garcia

  Esta molt bé que aquest any tractés sobre aquest tema la Cantània, cada any és de temes molt macos i interessants però que treballin amb l’alfabet grec està molt bé. També està molt bé el video amb les lletres. La canço aquest està molt bé, per que hi ha molts nens que han fet la cantània, que si no fos per això no es sabrien l’alfabet i ara ja el tenen, i d’una manera molt maca.

 13. David Gomollón

  Jo trobo que l’estil de música no està malament (sóc més del segle XIX que no pas del XX o XXI), és una melodia atonal que acompaña les veus del noi i els nens. A més trobo interessant la sencillesa de la orquestració: amb pocs instruments (sense comptar les veus humanes) i la percussió s’aconsegueix fer un acompanyament força interessant. Tot i que la música no crec que mereixi cap “crítica negativa”, trobo que el noi del megàfon podria fer servir un micròfon millor (no dic que ho faci malament).

  Pel que fa la lletra trobo que va força bé per apendre l’alfabet grec, però tampoc ens hem d’oblidar del rap de l’alfabet grec. Una cosa certa: el grec està molt de moda actualment, i aquesta cançó n’és una prova.

 14. Teresa Devesa i Monclús

  Veig que les escoles de Badalona també participen al Cantània. Està bé que es noti que som una ciutat musical, amb conservatori inclòs!
  Ara bé, està clar que el rap del DEKA ha impactat tant en els Aràcnids, que cap cançó sobre l’alfabet pot eclipsar-lo…

 15. Màrius Serra

  Un ocellet m’ha explicat que havíeu penjat aquesta interpretació de la cançó grega. M’he afanyat a llegir les vostres paraules aràcnides. També he escoltat el video. Us vull agrair l’esforç que vau mostrar, l’entusiasme amb què la vau cantar i l’enorme talent que batega rere el vostre cor, provinent dels vostres cors i les vostres goles. Salut i lletres!

 16. Margalida Capellà Soler

  Quin honor, Màrius, que ens comentis! L’ocellet, ocellet fa teatre! La Valèria estarà molt contenta dels teus mots aràcnids i tots els aràcnids i aràcnides, també! A classe no només treballem la lletra de la cançó grega al Moodle de Grec 1 sinó també a la matèria optativa Jocs de llengua tenim molt present tota la teva feina amb les paraules. Per molts anys!

 17. Laura Luna

  Mare meva! Màrius Serra comentant al blog! Quin prestigi! Ara l’aracne ja em motiva més.. veus? jajaja

 18. Cristina Berjano

  La veritat es que hem sembla una bona forma per aprendre i si a més és amb una cançó els nens petits no s’aburriran pas i aprendran més!
  Recordo quan era petita, que escoltava cançons en Anglès i poc a poc aprenía més i més vocabulari, m’ho passava genial.
  M’agrada molt aquesta idea dels nens petits, a més a mi m’encanten els xicots i xicotes petites!

 19. Eulàlia

  Χαιρετε aràcnids i aràcnides, bon dia sr. Serra.
  L’enhorabona als petits cantants!
  Jo quan era petita, quan feia 4t de Primària també vaig participar en una cantata a l’auditori, amb la meva antiga escola, la Salle de Premià de Mar.
  Ara recordo que nosaltres vam tractar la 2a Guerra Mundial, però anant més enllà recordo que també mencionavem la guerra de Troia. En aquesta cantata del 2005, també cantaven alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de Primària. Va ser una molt bona experiència!

 20. Margalida Capellà Soler

  Haurem de buscar, doncs, Eulàlia, aquesta Cantània que jo desconeixia!

 21. Margalida Capellà Soler

  Haurem de buscar, doncs, Eulàlia, aquesta Cantània que jo desconeixia!

 22. tinker.tomas2010

  Salve!!
  M’agrada la idea que ha fet servir en Xavi, el vostre profesor, perquè aprengueu l’alfabet grec! Sempre s’het queden més les coses en una cansó que estudian-ho a “rajatabla” jaja

  valee!

 23. Andrea balart

  Salve! crec que és una bona manera d’aprendre vocabulari, ja que als nenes petits que encara no han sentit mai el grec o el llatí amb una cançó els hi és més fàcil d’aprendre. Crec que està molt bé que els alumnes de primària comencin a aprendre cultura clàssica.

 24. irina

  Salve!
  aquests nens trobo que han cantant molt bé. Es una bona manera d’aprendre l’alfabet grec. Tant amb la lectura com les cançons, es com s’aprèn més una llengua. Felicitats, ho heu fet molt bé! A mi m’hauria agradat aprendre abans grec o llatí.

 25. aiida

  que curiós jajaj és una bona forma d’aprendre no creus? El vídeo està molt bé, ho van fer molt be! Ave Margalida!

 26. Maryam Alaoui

  Salve!

  És una bona manera de fer aprendre l’alfabet grec als nens petits, ja que és complicat però crec que amb la canço s’apren més ràpid.

  Vale!

 27. jordi Rodríguez

  Salve!
  La música sempre ha estat un mètode efectiu d’aprendre i memoritzar les coses que et costarien d’una altra manera.
  D’altra banda està molt ben fet.Vale!

 28. Nora Domingo

  Salve!

  Díria que es una de les millors maneres de aprendre el Alfabet Grec per nens tant petits. A mi, personalment, m’hagués agradat que m’ensenyessin el alfabet a 3r de Primaria d’aquesta manera. Disfruta, cantas i sobretot aprens!!!!! M’agradat molt.

 29. Xènia Serra

  Salve!!
  La canço es molt divertida i ajuda molt als nens a que aprenguin l’alfabet grec. M’ha agradat molt la manera de dir l’alfabet per mitja de paraules que contenien el nom de la lletra o que es feien frases on surtien, crec que es un mètode molt interessant i divertit.

 30. Victor Huete

  Hola!
  Aixo de cantar es una bona manera per que el llatí se te quedi al cap. M’ha sorpres molt que hagi annat tanta gent perque 25.000 nens i nenes son moltes.

 31. Andrea Balart

  Salve! Diu que la lletra delta té forma d’ala delta, també juga amb la mateixa paraula dient que no es refereix a la desembocadura del riu Ebre. Juga amb la alfa dient que es el mascle alfa. De la gamma diu que ofereix tota la gamma. L’èpsilon no l’exclou del fotograma. Introdueix la zeta dient que és un dotzè talismà jugant així amb la pronuncia. Diu que al camp vol que s’ho passi teta, etc. d’aquesta manera relaciona les lletres amb una frase graciosa.

 32. irina

  aquí deixo la lletra de la cançó:
  Jo sóc l’ala,l’ala Delta.
  No sóc celta,
  n’estic certa.
  Ni de l’Ebre
  no vull rebre.
  Sóc de Creta
  prou discreta
  i alço el vol per
  veure món
  M’acompanyen
  les que es banyen
  ordenades
  entre onades
  fent el mort.
  Au, a bord!
  Au, a bord!
  compatriotes
  Goool gol gol gol gooooool!
  Googoooooooool del cargoooooool!!!
  Cargoooool treu banya
  Puja a l’Arca i guanya!!!
  Goool go go gol goooooool!!
  Alfa, beta, gamma, delta i goooool!!
  èpsiloooonm
  zeta eta thêta, iota,
  kappa, lambda, mi, ni, ksiii i gooool!!
  òmicrooooon,
  pi, rho, sigma, tai i gooool!!!
  ípsiloooon,
  fi, khi, psi i ooooooooooh-mega

  Com podem veure juguen amb les rimes, per exemple ala juga amb delta, celta amb certa, Ebre amb rebre, Creta amb discreta, vol amb món, acompanyen amb banyen, ordenades i onades, gol amb cargol, banya i guanya. Parla sobre l’ala delta i per això diu que ve de Creta, que alça el vol per veure món. Està molt bé la cançó ja que utilitza les rimes per facilitar millor la comprensió de la cançó. Al final de la cançó apareixen els noms de les lletres gregues de l’abecedari.

 33. victorsanchez

  Felicitats per la cançó i per els nens que la canten, crec que ho van fer molt bé! Crec que els nens han de començar a aprendre l’alfabet grec a Primària perquè és un dels principis de la nostra cultura, ja que moltes lletres i paraules dels idiomes que utilitzem habitualment provenen d’aquest alfabet. Crec que llegint i cantant una cançó, com aquesta és un dels millors mètodes que hi han per fer-ho, ja que motiva i agrada molt als nens.

 34. Ana Mª Falcón Durán

  Salvete!

  L’altre dia a classe de grec vam veure un tros de la cançó, però em vaig quedar amb les ganes de veure-la sencera, per això he entrat a aquest article. Volia dir que m’ha semblat una cançó molt original i també volia felicitar als cantants, ja que ho han fet molt bé.

  Vale! 🙂

 35. Mónica Martínez

  Χαίρετε!

  La veritat és que aquest artícle m’ha fet molta gràcia! Aquest any he començat a fer grec, i bé, ja sabeu que l’alfabet és diferent al que fem servir normalment, així que he trobat una molt bona idea i també graciosa i útil introduir les lletres de l’alfabet grec en una cançó per a aprendre’l millor! seguiu així de originals i a veure si ens ajudeu a fer més fàcil alguna cosa més!

 36. Mireia Abelaira

  Χαίρετε!
  Molt bona la cançó! És veritat que apendre’s l’alfabet no es fàcil perquè no es el mateix que fem servir diàriament per aixó mà impactat una mica que els nens de primària siguin capaços d’apendres aquest alfabet perquè sent sincers fins i tot al batxillerat hi ha gent que no se les sap.

 37. abigail.dina

  Χαίρετε!
  Que bé!M’ha semblat una forma molt bona d’ensenyar l’alfabet,m’agradat veure com nens saben l’alfabet grec!Molt bon treball!

 38. Iria Rael

  Χαίρετε!
  Aquest any he començat a fer grec i com l’alfabet és diferent tinc dificultats.
  Molt bon article, ara que tinc dificultats amb el grec i l’alfabet la canço grega hem sembla una bona manera per apendre millor l’alfabet.

 39. Pingback: L’alfabet grec: recapitulem | El Fil de les Clàssiques

 40. Robert Cepeda

  L’alfabet grec és un alfabet que a primera vista pot semblar molt complex d’estudiar però iniciatives com aquesta o el rap de Deka fan que l’aprenentatge de l’alfabet es converteixi en una tasca molt més faci’l i s’ha aprèn d’una forma innovadora. Una proposta didàctica magnifica, felicitats per a la feina.

 41. Alèxia Alvárez

  Χαίρετε!
  Quin apunt més divertit! La cançó és molt original… L’alfabet grec per a mi no ho ha sigut difícil d’estudiar perquè memoritzar és un exercici que se’m dona bé, però ha hagut algunes lletres com; SIGMA, TAU, ÒMICRON, que al principi se’m resistien, hauria d’haver descobert aquest apunt abans, és una forma molt més fàcil per aprendre.

 42. Pingback: El plaer de conèixer les lletres gregues i llegir grec! | El Fil de les Clàssiques

 43. Irene Sanz

  Xaipe!
  Al igual que amb el rap, opino que aprendre l’alfabet grec cantant és una manera molt útil. Té molt mèrit haver pogut crear una cançó utilitzant el nom de totes i cada una de les lletres de l’alfabet. I més encara que hi hagi relació entre elles! Llàstima que no la vaig escoltar quan intentava aprendre’m l’alfabet…!

 44. Maria Casta

  Xaipe!
  Aquí tenim un altre clar exemple, com el del rap, que aprendre l’alfabet grec pot arribar a ser divertit! Són maneres molt originals per estudiar les cançons!

 45. Valentina Restrepo

  Xaipe!
  Aquest apunt m’ha semblat molt divertit, i la cançó molt original i és altre forma d’aprendre l’abecedari grec encara que sembli dificil d’aprendre; al mateiz que el rap aquesta cançó fa el mateix que el rap, ho ensenya d’una manera senzilla, divertida i original, i per últim felicitar als participants d’aquesta activitat, han fet molt bona feina!!!

 46. Arnau Torres

  Aprendre grec escoltant cançons és una forma original, atractiva i molt divertida d’aprendre. L’abecedari pot semblar dificil daprendre al principi però la Lida ens dona moltíssimes eines per aprendre i utilitzar-lo correctament. Sí que hi ha lletres més dificils d’aprendre però si ens escarressem ens pot arribar a ser molt útil sempre que no ens oblidem d’aquestes. jajaja!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *