Un tastet d’Odissea

Ulisses, dormit, és deixat a Ítaca.

Ulisses, dormit, és deixat a Ítaca

JOMA

Una pregunta del nostre últim examen de Grec 2, es mereix, una reflexió més profunda ja que fa molt de temps que vàrem llegir l’Odissea d’Homer o més aviat la seva adaptació Les aventures d’Ulisses.

En quines circumstàncies arriba Ulisses a la seva terra? Qui són els feacis? Identifiqueu els noms propis dels primers deu versos del cant VI de l’Odissea i expliqueu quin paper fan a l’Odissea. Per cert, l’estada d’Ulisses al país dels feacis quin paper cabdal juga en la trama de tota l’Odissea?

Alumnes de Grec de 2n de batxillerat

10 thoughts on “Un tastet d’Odissea

 1. Margalida Capellà Soler

  Està bé que hagis posat aquí l’última pregunta de l’examen; així és una oportunitat per tornar-la a redactar i a millorar. Aliquando bonus dormitat Homerus!

 2. Irena

  Hola:)
  Aquí deixo la resposta:

  *Ulisses a l’illa dels Feacis

  Els feacis habitaven a la fèrtil Esqueria, són semblants als déus, i van ser els que van ajudar a Ulisses de tot cor a retornar a Ítaca, ja que aquest va arribar amb un aspecte desagradable, a causa d’ una tempesta suscitada dirigida per Posidó. Atena, tindrà un paper rellevant durant aquesta aventura, primerament li pregarà a Zeus a favor del rei d’ Ítaca, perquè Calipso el deixi lliure, així pugui embarcar-se de nou. Després d’uns dies, arribarà a l’illa dels Feacis. Atena l’ ajudarà a tornar a Ítaca, adoptant la figura de diversos mortals. Enviarà somnis a Nausícaa, filla del rei dels Feacis, per suggerir que vagi al riu a rentar la roba a l’heroi, just en el dia en que sap que aquest abordarà l’illa dels feacis. La deessa donarà a Ulisses una bellesa sobrenatural per impressionar la jove en aquella trobada programada, ja que haurà de proporcionar a Ulisses un vaixell per tornar a casa. Tot això ho aconseguí amb ajut del rei de l’illa, Alcínoo, veient d’humil actitud d’ Ulisses, li donà refugi , el va omplir d’ofrenes i regals i el més important és que li proporcionà un vaixell i una flota per arribar a la seva terra, a canvi de que aquest expliques les seves aventures des que va partir de Toia. Després de vint anys d’absència, arribarà per fi a la seva pàtria.

  adéu!

 3. Laura Galán

  En quines circumstàncies arriba Ulisses a la seva terra?
  -Ulisses, amb l’ajut dels feacis, arriba a Ítaca , on els seus amics el deixen envoltat de nombrosos regals. Un cop allà, Atena el disfressa de captaire, i per consell d’aquesta, li demana ajut al seu criat Eumeu. Decideix ocultar la seva identitat a Eumeu, el qual li proporciona menjar i manta. Després, Ulisses i Atena preparen junts la venjança contra els pretendents, tot utilitzant la seva disfressa.

  Qui són els feacis?
  -Els feacis eren hahitants d’Hiperea, però els Cíclops els saquejaven i van haver de marxar amb l’ajut de Nausítous. Gràcies a aquest, fundaren el seu poble de nou a l’illa d’Esquèria. El seu rei és Alcínoo, fill de Nausítous i pare de Nausica.
  Aquest poble té un papel molt important a l’Odissea, ja que acullen a Ulisses i l’ajuden a arribar a Ítaca, desprès de rebutjar la proposta de matrimoni de Nausica.

  Identifiqueu els noms propis dels primers deu versos del cant VI de l’Odissea i expliqueu quin paper fan a l’Odissea.
  -Atena: Ajuda a Ulisses en tot moment.
  -Cíclops: Quan arriben a l’illa dels Cíclops, es queden atrapats a la cova de Polifem, fill de Posidó, que es menja a molts dels seus companys. Per sort, Ulisses aconsegueix escapar després d’emborraxar-lo i de deixar-li cec del seu únic ull.
  -Nausítous: És el fundador d’Esquèria (la pàtria dels feacis) i pare d’Alcínoo, el rei d’Esquèria.

 4. Laura Galán

  -M’he deixat de dir, en la primera pregunta, que els feacis deixen a Ulisses ADORMIT EN LA COSTA PROFUNDAMENT, i el deixen allà envoltat de regals.

 5. Margalida Capellà Soler

  Ire, què vols dir amb “rentar la roba a l’heroi”?
  Heu de tenir encara més cura de l’ortografia i de l’expressió.

 6. Oriol Garcia

  En quines circumstàncies arriba Ulisses a la seva terra?
  -Ulisses, en arribar a la seva terra és acompanyat pels feacis, experts navegants, a Ítaca. És reconegut pel fidel servent Eumeu i es retroba amb el seu fill Telèmac, que venia d’Esparta de cercar noves sobre el seu pare. Junts planegen la venjança dels pretendents, episodi en què Ulisses, disfressat de captaire, passa la
  prova de l’arc i mata els assetjadors de casa seva.
  Finalment, l’heroi és reconegut per Penèlope, després que Ulisses li hagués explicat com va construir el llit nupcial. El poema acaba amb la visita d’Ulisses al seu pare, el vell Laertes, i la pau retorna de nou a Ítaca.

  Qui són els feacis?
  -Els feacis habitaven a Hiperea juntament amb els Cíclops, on aquets subornaven als feacis i aconsegueixen que aquets marxin d’Hiperea amb una gran ajuda de Nausítous, i els fa marxar a una illa anomenada Esquèria. Aquí mateix atenen tots a Ulisses i li faciliten el difícil viatge que te que fer cap a Itaca.

  Identifiqueu els noms propis dels primers deu versos del cant VI de l’Odissea i expliqueu quin paper fan a l’Odissea. Per cert, l’estada d’Ulisses al país dels feacis quin paper cabdal juga en la trama de tota l’Odissea?

  Atena: La deessa dels ulls clars. És filla de Zeus, intercedeix davant Zeus per Ulisses i l’ajuda a tornar a casa i a desfer-se dels pretendents.

  Nausítous: Ajuda als feacis a fundar Esquèria.

 7. Alisa Komarova

  Hola Margalida,
  Aqui et deixo les meves respostes:

  -En quines circumstàncies arriba Ulisses a la seva terra?

  Ulisses arriba a la seva terra, Itaca amb l’ajut dels feacis. Quan arriba Atena l’adverteix dels sofriments que haurà de patir i l’avisa de ocultar el seu tresor i de no dir-li a ningú qui és. Atena li va explicar tot el que estava passant amb els pretendents i li va dir que anés a visitar al Eumeu, (el porquer) el qual l’informaria millor. També Atena li va dir a Ulisses d’esperar al seu fill Telèmac.
  Per últim Atena va transformar l’aspecte d’Ulisses, el va fer més vell i mal vestit.

  -Qui són els feacis?

  Els feacis eren un poble que vivien en la isla de Σχερία. Abans de tornar a Itaca, Ulisses va ser acollit pels feacis. Després de partir en una bassa de l’illa de Calipso, Ulisses naufraga en una nova illa i és trobat per Nausícaa que el porta davant del seu pare, el rei Alcínous. Aquest acollira a Ulisses i escoltarà la seva història, per després ordenar i ajudar a tornar a Ulisses a la seva pàtria, posant a la seva disposició un vaixell amb tota la seva tripulació. El destí fatal d’aquest poble s’entén quan Posidó, molest per l’ajuda prestada a Ulisses, demana càstig a Zeus. Aquest, al seu retorn, converteix la nau dels feacis en una immensa roca davant del port.

  – Identifiqueu els noms propis dels primers deu versos del cant VI de l’Odissea i expliqueu quin paper fan a l’Odissea.

  Atena:En la mitologia grega, Atena (en grec antic Ἀθηνᾶ), és la deessa de la saviesa i de l’artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra, però de la seva vessant estratègica, ja que el déu de la lluita i la sang és Ares.

  Nausítous: és fill de Posidó i Peribea, és el fundador d’Esquèria (la pàtria dels feacis) i pare d’Alcínoo, el rei d’Esquèria.

  Hiperea: és una ciutat inventada pel autor, (l’antiga ciutat dels feàcis).

  Cíclops: els ciclops eren uns gegants amb un sol ull enmig del front.Fills d’Urà i de Gea.

  Esquèria: des de l’antiguitat és identificada com l’illa de Corcira actualment denominada Corfú. És l’illa dels feacis.

 8. lina

  En quines circumstàncies arriba Ulisses a la seva terra?
  Ulisses arriba amb molts regals a la costa d’ ítaca amb el ajudat pels feacis, els quals li faciliten aquest trajecte.
  Per altra banda Atena i Enemeu, criat d’Ulisses, ajuden a Odisseu perquè es disfressi de captaire. Finalment amb aquesta aparença, Ulisses assassina als pretendents de la seva dona, ja que entre tots aquests el és el millor arquer.
  Qui són els feacis?
  Eren els habitants d’ Hiperea, però van tenir que marxar del seu poble per culpa dels Cíclops. Amb l’ajuda de Nausítous van fundar un nou poble en l’illa d’Esquèrida.
  En l’Odissea aquest poble juga un paper clau, ja que els seus habitants ajuden a Ulisses perquè arribi al seu poble.
  Identifiqueu els noms propis dels primers deu versos del cant VI de l’Odissea i expliqueu quin paper fan a l’Odissea. Per cert, l’estada d’Ulisses al país dels feacis quin paper cabdal juga en la trama de tota l’Odissea?
  Cíclops: els Cíclops varen ser la primera generació de fills d’Urà i Gea i són caracteritzats per tenir un sol ull. Un d’aquests monstres, en l’Odissea es menja a la majoria dels navegants que van junt amb Ulisses, per sort aquest s’escapa i deixa al monstre ferit.
  Atena: és la ajudant fonamental d’Ulisses, sense ella tot el viatge no hagués sigut possible.
  Nausítous: és pare del rei d’Esquèria i sense aquest poble Ulisses no hagués arribat a ítaca.

 9. jimenez_ar

  El llibre “Les aventures d’Ulisses” narra el llarg i accidentat viatge de tornada a la pàtria del famós heroi grec. Quan acaba el sagnant conflicte bèl•lic que l’havia portat a Troia, en la primera acció d’Ulisses afloren la violència i l’esperit guerrer.
  L’ heroi aconsegueix tornar a la seva pàtria gràcies al feacis, els habitants d’un poble mític de l’illa d’ Esqueria. Aquest poble esdevindrà un element molt important en aquesta obra, ja que allà el rei dels feacis, Alcínous ( en grec Ἀλκίνοος),escoltarà la seva tràgica historia i l’ajudarà a tornar a la seva llar proporcionant-li un vaixell amb tota la seva tripulació.
  Fent referència al cant VI de l’Odissea (en grec Ὀδύσσεια, un dels grans poemes èpics d’Homer, Ὅμηρος) s’ha de dir que apareixen diversos personatges amb gran rellevància com:
  Atena: filla de Zeus i de Metis, deessa de la guerra i de la saviesa. Protegeix Ulisses i el seu fill Telèmac, encara que normalment ho fa disfressada o transformada en diferents personatges o animals; Nausítou: el pare d’Alcínous; Ciclop: concretament l’anomenat Polifem, fill de Posidó i la nimfa Toosa, és un gegant monstruós i amb un únic ull al front que viu dins d’una cova com a pastor. Ulisses, després de perdre alguns dels seus companys, aconsegueix cegar-lo i escapar de la seva cova.

 10. Teresa Devesa i Monclús

  Ariadna, estaria bé aclarir que el llibre que cites al principi és una adaptació de l’obra homèrica i que a partir d’ell pots interpretar el cant VI de l'”Odissea” original, presentat en aquest article.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *