Literatura i formes de govern a l’antiga Grècia

Homer

El passat dilluns dia 24 de gener, com ja sabeu, els alumnes de grec i llatí de 2n de Batxillerat vam podem anar a les conferències que van ser organitzades per la secció catalana de la SEEC a l’Universitat de Barcelona.

En el meu cas, la conferència sobre el món grec del dr. Jesús Carruesco em va resultar tan interessant que m’ha inspirat fer aquesta recerca i escriure aquest quadre sobre el govern i la literatura de l’antiga Grècia, un petit resum que us resultarà de gran ajuda, ja que els estudis de molts de nosaltres estan relacionats o bé amb la literatura, o bé amb el món polític i, per suposat, amb el món grec.

PERÍODE TEMPORAL EDAT CORRESPONENT TIPUS DE GOVERN LITERATURA I ESCRIPTORS DESTACATS
XX-XI aC Edat de bronze Monarquia
X-IX aC Època
Fosca
Monarquia

-Cap a l’any 1200 a.C., un altre poble d’origen grec, els Doris, que utilitzaven armes de ferro, es van apoderar de Grècia derrotant els micènics.

-Esparta i Corint es van transformar en les ciutats principals dòriques.

 • Tipus de literatura

La guerra de Troia fou descrita per Homer en la Ilíada i va ser un dels conflictes bèl·lics que van tenir relació en aquesta evasió.
-Durant aquest període Grècia va patir un retrocés cultural, fet que fa que aquesta època s’anomeni així.

VIII-VI aC Època
Arcaica
Oligarquia i Tirania:
-Inicis de la creació de la polis
-Base de la política: aristocràcia.
-Grans celebracions marcades per representacions artístiques (poesia, literatura, art…)

-Utilització de mons antics (civilitzacions micèniques) de caràcter imponent..
-Històries no fidedignes.

-Utilització de metàfores(la pau del estat, auriga…)
-Els tirans demostraven el seu poder ja que ho utilitzaven propagandísticament.

V-IV aC Època Clàssica Democràcia
Va començar a causa d’un buit de poder per pèrdua de prestigi dels hereus del càrrec.
-Inici de la POLIS:
*Parts: Pnyx (assemblea), Àgora(tribunal), Teatre…
-Tots els ciutadans es consideraven iguals.

*Reflex de la societat del moment, ja que com tot el poble era igual, el tipus de literatura també era igual de valorada.

III-IaC Època Hel·lenística Monarquia
-Ampliació del món grec per Alexandre el Gran.
-Nova col·locació de la POLIS:
*Pau del rei és el centre de la ciutat.
 • Tipus de literatura:

-Propagandística: exaltació del rei.
-Es mostra el gran governant absolut com a heroi (per exemple Aquil·les,…)

En aquest Google Maps hauríem d’anar introduint amb molta lectura i paciència, a partir de la seva localització geogràfica, fragments de literatura grega i formes de govern.


Mostra Literatura grega i formes de govern en un mapa més gran

Rebeca Sànchez
2n Batxillerat de Llatí i Grec

18 thoughts on “Literatura i formes de govern a l’antiga Grècia

 1. Margalida Capellà Soler

  L’enhorabona, Rebeca! Has sabut fer teva la conferència i compartir-ne l’essència aquí amb els companys que no hi varen poder anar sense reproduir-la, però copsant-ne la idea. A més amb el Google Maps participatiu aconseguiràs posar-la en pràctica i trobar fragments significatius, sovint oblidats a les aules, d’aquesta faceta de la literatura grega.

 2. Cristina Badalona

  Hola Rebeca!
  Em dic Cristina i estudio a l’institut de Sant Hilari. Les meves companyes i jo també vam anar a aquesta xerrada el passat dimecres 4 de febrer a la Universitat de Girona. La professora Pilar Gómez de la UB ens va fer la xerrada seguint un esquema molt similar al que tu has exposat aquí.

  Salutacions a la Margalida!

 3. Irena

  Hola Rebe!:)
  Quins currada d’article!
  La veritat és que la conferència va estar molt bé, encara que era més densa que la de llatí perquè explicava des dels orígens pasant per els diferents governats, sistemes polítics, guerres, esdeveniments importants, poetes i artistes que van destacar en el seu moment com Homer,etc.
  Aquest quadre està super bé perquè vas veient a cada període o etapa com va evolucionant: Tant a l’època de bronze i a la fosca es va mantenir una Monarquia de Ciutat-Estat, és a dir que no era un estat unificat, ja que cada ciutat es va constituir en un estat independent, anomenada “la polis”. La polis és una comunitat de ciutadans que exerceix la sobirania sobre un determinat territori i que compta amb un ordenament jurídic propi. I a més estaven governades per una sola persona, que en aquest cas era el rei.
  Més tard a l’època Clàssica és va formar una Democràcia d’Atenes, on van regnar Soló i Clístenes (segle VI aC), per frenar els abusos de la noblesa oligàrquica i els excessos de la tirania que estaven establerts en el període Arcaica, van establir a Atenes un sistema en què tot el poble prenia les decisions: el naixement de la democràcia directa, que va arribar al seu màxim apogeu amb Pèricles (segle V aC) on les bases eren la llibertat d’expressió i la igualtat davant la llei.
  adéu!!

 4. Margalida Capellà Soler

  Ire, no t’oblidis d’introduir el fragment literari en el Google maps.!

 5. Alissa Komarova

  Hola Rebeca,
  m’agrada molt el teu treball, m’ha ajudat molt entedre esquemàticament les formes de govern a Grècia.
  El esquema de les formes de govern i les etapes de la literatura està molt bé compaginat i s’entén perfectament.
  Despres de cercar molt, he encontrat una pàgina web on hi havien uns deu textos que parlaven sobre la política i de diferents autors, pero tots estaven en castella, i aquets mateixos textos no els encontrava en català.

  L’epòca que més m’agrada és la clàssica, apart es valorava bastant la literatura i altres coses.

 6. Dani Costa

  Hola

  Margalida he fet el googlemaps, espero que cap lladregot em pispi la meva feina. La meva feina és Eneas.

 7. Coty

  Molt interessant, Rebe!!
  Quan pugui faré l’Himne en honor a Afrodita de Safo de Lesbos 🙂

 8. dekatr2010

  Hola Rebeca!
  M’encanta aquest treball que has fet. Sincerament és una gran manera d’entendre les formes de govern que hi havia a l’antiga grècia. El que més destaca apart de la informació és la taula, on apareixen les informacions de cada època i la majoria de característiques.

 9. Marina Garcia

  Hola!

  Aquest article està molt bé per estudiar el tema d’història. Nosaltres hem hagut de fer un fris cronològic semblant a aquest. Hem treballat les diferents edats de la història del poble grec.
  A part de tot el que la Rebeca va dir, jo també donarè una mida més d’informació.

  Primer hi ha la edat de bronze, que és la que va desde el 3000 al 1100 aC, durant aquesta època el fet més important va ser que hi havia una talassocràcia amb una monarquia centralista. La civilització micènica va ser molt important, amb la fusió dels indoeuropeus i dels minoics. Hi havia petits reialmes i va ser quan va apareixer el Lineal B.
  Desprès de la edat de bronze, va arribar l’època obscura, que va anar desde el 1100 fins al 8oo aC. En aquell moment va ser quan es va desfer el poder micènic i va haver la primera onada migratòria.
  Desprès de la època obscura arriba l’època arcaica, que va desde el 800 al 500 aC. Durant aquesta època és quan es va consolidar la ciutat estat (πολις). De la monarquia es va passar a la oligarquia, fins arribar a la tirania, passant primer per Ciló Draocont i Soló, que ho van intentar, fins que Prisíat va aconseguir la tirania. Durant aquesta època Esparta va ser la ciutat que dominava les altres. També va ser quan el comerç es va desenvolupar fortament gràcies a l’aparició de la moneda.
  L’època clàssica va ser la que va venir desprès, que va ser desde l’any 500 al 323 aC. Va ser en aquesta època en la que la democràcia va començar. Els fets més importants que marquen aquesta època van ser les guerres mèdiques, que van enfrontar els grecs i els perses; i posteriorment la guerra del Peloponnès, entre Atenes i Esparta.
  L’època hel·lenística va ser desde el 323 al 31 aC. L’imperi d’Alexandre ek Gran va ser el fer més important d’aquesta època. L’hel·lenísme va ser una nova cultura que es va formar amb les aportacions de les civilitzacions orientals. La ciutat de Pèrgam va passar a ser el centre cultural. Roma va annexionar amb Grècia.

  Amb tota aquesta informació jo crec que l’apartat d’història ja va quedant cada cop més clar.

 10. nuriayela12

  Χαιρετε!

  Encara me’n recordo d’aquesta conferència, me’n recordo d’anar apuntant les diverses formes de govern, encara que el meu esquema no estava ni la meitat de complert que el de la Rebeca. Va ser una sortida entretinguda però a la vegada il•lustrativa. Crec recordar que a part de la conferencia sobre els diferents tipus de governs que hi havia a l’antiga Grècia també n’hi havia una altre que relacionava certs mites amb la història de l’art. Diria que jo vaig fer el treball sobre la primera, estaria bé anar a més conferències, és una excursió que recordo amb alegria, menys o menys com la del Laberint d’Horta, encara que aquesta ultima considero que va ser més intensa en quant a emocions.

 11. Laia Muñoz Osorio

  He introduït el google maps d’Antígona, tragèdia on es reflecteix molt bé la tirania de Creont. Tot i que es tracta d’un temps mitològic, podria estar basat en l’època arcaica (segles VIII-VI aC) on la forma de govern era la tirania i l’oligarquia, basada en el poder aristocràtic. L’època arcaica va ser molt important en art, la creació de les polis.

 12. Ariadna Zarcos

  Aquest apunt serveix molt per estudiar la literatura grega, bon apunt! Ara s’entèn millor la relació de les obres amb la manera de viure del moment.

 13. Pingback: Mary Beard, Princesa de Asturias de Ciencias Sociales | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *