“Mare, torna a la teva habitació, a les teves tasques amb el teler i el fus, aquest discurs serà un assumpte d’homes”, va dir Telèmac a l’Odissea. Això va ser el primer manifest sexista que la coneguda escriptora Mary Beard va llegir en la literatura clàssica.
Mary Beard va estudiar Clàssiques a Cambridge i és coneguda com la divulgadora del món romà al Regne Unit per excel·lència. Tot i que el veritable motiu de la seva fama va ser el programa de documentals de la BBC, Meet the Romans. El crític televisiu AA Gill va dir que el seu aspecte físic no estava al nivell de la petita pantalla. L’autora, en canvi, no es va quedar de braços plegats i va dir: “Com el senyor Gill no va anar a la universitat, mai no va aprendre el rigor d’argumentació intel·lectual, simplement creu que pot insultar amb enginy. Massa lletja per a la televisió? No, massa intel·ligent per a homes que tenen por de les dones amb cervell.”
En castellà trobem llibres seus com: En ‘Pompeya: vida y muerte en una ciudad romana’ (2010), ‘Conoce a los romanos con Mary Beard‘ (2012), ‘Pompeya: nuevos secretos revelados por Mary Beard‘ (2016) y ‘Ultimate Rome‘ (2016), que combinen el feminisme a l’antiga Roma amb la divulgació. Per aquesta raó, els seus llibres són ‘best sellers’ i fa poc va ser guardonada amb el premi Princesa d’Astúries de Ciències Socials.
Ha estat sempre una gran defensora del paper que les llengües clàssiques a l’ensenyament. “No volem oblidar el que som. Europa no només ve de Roma o Grècia, està formada per moltes més influències, però seria molt greu que perdéssim la capacitat de llegir a Virgili en llatí, perdríem una cosa molt profunda si això ocorregués”, afegeix.
Les seves obres són importants perquè parla de temes nous i actuals, però amb un punt de misteri. Sempre explica allò que sabem, però també allò que ignorem o allò que hauríem de conèixer. Per exemple, sobre la figura de Calígula ens porta a una conclusió: ¿Va ser deposat perquè era un mal emperador i un assassí, o perquè els seus successors necessitaven justificar el cop i per això ho van descriure com un sàdic assassí quan en realitat no era pitjor que altres governants?
L’escriptora ens apropa al món romà, però també al present. Ella diu: ” Les comparacions directes entre Roma i nosaltres no tenen sentit, és un món molt diferent en massa sentits. Però, d’altra banda, crec que si un pensa per exemple en la forma en què Roma va debatre problemes com les llibertats civils, el concepte de ciutadania, el terrorisme o els drets de l’individu crec que si enriqueix la forma en què mirem al present. ”
L’objectiu de Beard era evidenciar que la diferència entre els comportaments misògins de l’antiguitat amb els de l’actualitat no és tan àmplia. Les metamorfosis d’Ovidi li van servir per fer un salt en l’actualitat i denunciar casos de masclisme exprés.
Laia Costa,
1r de Batxillerat Humanístic
Molt bon apunt Laia Costa!
Mai havia sentit a parlar de la Mary Beard és una catedràtica de clàssiques a la Universitat de Cambridge. És una de les especialistes més rellevants sobre l’antiguitat i una de les intel·lectuals britàniques més influents del moment. També és una destacada feminista que ha defensat la veu pública de les dones. Està considerada avui dia la més rellevant i influent especialista en els clàssics de l’antiguitat, però també se la considera una dona d’empenta .
Felicitats Laia Costa per aquest apunt sobre Mary Beard!
Jo igual, no coneixia a aquesta dona, però després de llegir l’article de la Laia, podem observar que aqusta senyora es valenta a l’encarar-se amb un presentador televissiu que la va insultar! Gràcies per defensar a la dona, ja que com bé deia ella, l’únic que no volia el senyor Gill massa és que ella sigui “massa intel·ligent per a homes que tenen por de les dones amb cervell.”
Mary Beard, és una experta en estudis clàssics, historiadora de religió y catedràtica de la universidad. Apart d’això, també va ser escritora.
BONUM DIEM!!!
Molt bon apunt Laia!!!
Jo mai havia sentit a parlar sobre la Mary Beard, i crec que es tindria que parlar molt més sobre ella, ja que és una dona molt valenta, la qual no té cap problema encarar-se amb el presentador la qual li va dir fea. Jo crec que Mary Beard tenia raó amb la frase: “Massa intel·ligent per a homes que tenen por de les dones amb cervell”, ja aquella era molt més intel·ligent que el presentador.
Salve!!
Sincerament he de dir que no coneixia a aquesta autora, he vist els seus llibres en la llibreria però mai havia reparat en ells, ni tan sols els hi vaig donar una ullada. La senyora Beard és tota una autoritat en el món dels romans i una ferme defensora dels drets de les dones.
El proper cop que passi per una llibreria miraré de donar una ullada als llibres de la senyora Beard.
Finalment felicitar a la meva companya per la seva feina!
Mary Beard: ‘La Historia nos enseña a observar con profundidad, pero no te da respuestas’ http://www.elmundo.es/cultura/2016/10/07/57f632cd468aeb31148b464d.html
“No hay best seller en el mundo occidental que haya tenido más lectores que La Eneida de Virgilio”, Mary Beard.
Mary Beard: «No ser capaz de pensar de forma histórica hace que seamos todos ciudadanos empobrecidos»
Mary Beard: la historia del feminismo y el feminismo en la Historia
Beard exige a los diputados que no recorten presupuestos para enseñar latín
http://www.rtve.es/noticias/20161017/mary-beard-twitter-hay-misoginia-terrible/1425540.shtml
Mary Beard: “El machismo lo ejercen los tristes, los borrachos y los desinhibidos”
Mary Beard: “La sociedad moderna ignora a las mayores”
On cloud nine in Asturias
http://cultura.elpais.com/cultura/2016/11/18/television/1479486359_899816.html
http://lapanxadelbou.blogspot.com.es/2017/01/romans-romanes-llibres-televisio-i.html
http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2018/03/08/la-veu-i-el-poder-de-les-dones-de-mary-beard/