Diògenes en la música actual

En l’àudio de un article del Fil de les Clàssiques apareixen tres cançons de diferents èpoques que reflecteixen clarament l’actitud cínica que adopta el personatge de Diògenes. Algunes de les quals van tenir una gran rellevància dins de la seva època.

La primera cançó que es comenta en aquest programa rep el nom de “San Francisco” de Scott Mckenzie. Com ja sabeu, Diògenes era el filòsof més cínic del filòsofs, i precisament aquesta cançó ens fa arribar aquest concepte. Aquesta ciutat tan famosa, com era San Francisco, n’ és un símbol del liberalisme que defenien els hippies, de la mateixa manera que la compara amb Atenes, on els joves tenien un gran èxit quan exposaven un raonament ben fet.

La segona cançó s’anomena “ Jo vull ser rei” de Els Pets. Diògenes, després d’haver tingut polèmica per haver falsificat la moneda que l’havia donat el seu pare, que anteriorment havia mort a la presó. Per la seva traïció, va haver de fugir a Atenes, i allà és on intenta fer–se deixeble d’un filòsof important, però no té èxit, té un gran ressentiment i finalment planta cara al rei de la filosofia, Plató. A diferència dels altres filòsofs, ell no intentava fer una teoria, sinó mostrar la seva actitud provocadora i miserable creant la seva pròpia filosofia. La cançó ens fa veure la figura d’un personatge valent que vol destacar ser el millor.

[youtube]http://youtu.be/I_izvAbhExY[/youtube]

Per últim sona la cançó de finals del ’70 “Stayin’ Alive” de Bee Gees. Reflecteix clarament l’actitud agressiva, de “xuleria” que Diògenes fa veure quan un filòsof li pregunta què era el que ell més desitjava i ell ho compliria, però Diògenes contesta de manera arrogant que s’aparti que li està tapant el sol, d’aquesta manera ell mateix es converteix en la personificació pròpia d’un filòsof únic. Aquesta cançó tant coneguda on balla John Travolta també ens mostra aquesta arrogància i aquesta manera de divertir-se, d’improvissar i de convertint-se en una persona destacable.

En conclusió, Diògenes va ser un filòsof singular i únic d’ Atenes, marcant un nou model de pensament en el seu temps a través de la música actual.

Irena Jagustin Arana,
LLATÍ I GREC 2n Batxillerat

6 pensaments a “Diògenes en la música actual”

 1. Irena! Un altre article, així m’agrada! Gràcies per las tevea aportacions amb aquest grans articles que fas! Es una gran ajuda al meu treball de recerca, ja que gràcies a persones com tu amplien una gran cuantitat d’informació que jo no vaig poder arribar a trovar en la meva recerca a l’hora de fer el meu treball.
  No cal dir res més, ja que la informació de cada un dels videos l’has fet tu(Gran treball) i també has parlat de Diògenes.
  Gràcies Irena un altre cop per la feina, I A VE URE SI ALGÚ S’ANIMA A FER ARTICLES I A POSAR AIXÒ EN MARXA!

 2. El primer cop en comentar en aquest blog havia ser ser molt especial, per això, he estat mirant i remirant fins que he trobat aquest artícle. Certament són tres cançons que conec des que era petita i mai de la vida m’hagues imaginat que tenien aquest rerefons clàssic. Tampoc coneixia la història de Diògenes, per tant, dos descobertes en una!

 3. Χαιρετε!

  Relaciono la cançó San Francisco de Scott Mckenzie amb (com molt bé a comentat la Irena al seu article) el moviment hippie dels seixanta, això té molt a veure amb la filosofia de vida que va adoptar Diògenes.
  Diògenes va viure com un rodamón als carrers d’Atenes, convertint així la pobresa extrema en una virtut. Les seves úniques pertinències eren un mantell, un sarró, un bàcul i un bol (tot i així un dia que veié que un nen bevia agua que recollia amb les seves mans, també se’n va despendre). Vivia en una gerra, en comptes de viure a una casa. Segons el que ell deia, l’home savi ha de tendir a alliberar-se dels seus desitjos i reduir el màxim possible les seves necessitats. Això ho podem vincular al rebuig al consumisme que demostraven els hippies i la vida senzilla i pacifica que duien.

  També es deia que de dia, Diògenes caminava pels carrers d’Atenes buscant homes honestos, el cantant fa també referència a gent amable als carrers de San Francisco.

  Una curiositat κυνικος, és la forma adjectiva de κυον, gos. Per tant κυνικος o cínics seria similars al gos.

 4. Núria, m’agradaria que el grec portés accents i fos el més correcte possible!

 5. XII—XI—MMXIV
  Salve!
  Mare meva! M’he quedat mooolt sorpresa amb el referent a Diògenes que té la cançó dels Bee Gees, Stayin’ Alive . M’encanta aquesta cançó! I ara més que sé que és un referent a Diògenes!!
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *