Tot canvia!

Música i filosofia grega, Heràclit: Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει.

KeaneEverybody’s Changing – Aquesta banda anglesa de piano rock, i de rock alternatiu, tenen aquesta cançó anomenada Evrybody’s changing, és a dir, “Tot el món està canviant’’, és una idea principal del filòsof Heràclit amb la seva típica tòpica frase de ‘’Res no és el mateix, res no roman’’, volent explicar que mai no és el mateix de les coses, sinó que tot va canviant poc a poc sigui per a negatiu o per a positiu. Això té a veure que, amb el protagonista de la banda, es veu en ell la mateixa persona que sempre, però amb la única diferència que veu que tot el seu entorn està canviant, que tot està en constant moviment i que ja forma part de la naturalesa. Els canvis afecten la nostra vida, ja que si són bons ens ajuden a millorar, i si són dolents ens ajuden a aprendre, ja que dels errors se n’aprèn.

És un tema que tracta sobre una realitat que de certa manera, tothom la toca i a tothom li afecta. Tots hi trobem canvis en la nostra vida molt constants, tant en la nostra pròpia persona, que és menys freqüent, o tant sigui en l’entorn que ens envolta, sigui societat, família, amics, etc. Aquest canvis ens ajuden a viure i a conviure en societat, tal i com es diu en la pròpia filosofia, la vida i els humans estem sempre en constant moviment i canviant, mai no deixarà de fer-ho, tots seguim de certa manera els impulsos que veiem en qualsevol lloc, per posar-nos al dia i adaptar-nos als canvis que veiem, i més si són positius per la pròpia persona i que ens puguin beneficiar.

Vid. El Fil de les Clàssiques

John Lennon, músic que ara tindria setanta anys de no haver-lo assassinat, va destacar en el pop i en el rock especialment, i que va ser membre del famós grup THE BEATLES, té una cançó anomenada Imagine, on parla d’aquest mateix tema. En la lletra explica que imaginis un mon perfecte, on hi ha un canvi radical on no existeix el cel, que no hi ha gent per preocupar-se de viure o de morir, imaginar tota la gent vivint en pau sense guerrers ni baralles, i anima tota la gent a imaginar un canvi total i que hi hagin totes les coses que puguem imaginar, amb canvis positius i negatius per tal de viure tots millor.

Canviant d’estil, però no de tema, en el món del rap, existeix un artista anomenat Zpu, que després de la seva llarga trajectòria com a artista i compositor dels seus propis treballs, ha tret aquest mateix any un disc anomenat He tenido un sueño, amb la cançó principal és homònima.

Aquest artista es caracteritza pròpiament perquè escriu tot el que li passa a ell, al seu voltant i a la seva pròpia persona. En aquesta cançó, parla totalment del canvi, com John Lennon, també imagina un món on existeix totalment el canvi i que no hi hagi aspectes negatius o que ens afectin d’alguna manera a tots i a totes les persones. També parla de que en la vida hi ha d’haver canvis, ja que aquest canvis, siguin positius o negatius ens van bé a totes les persones per anar millorant i tirant endavant tant com es pugui. En definitiva, el canvi és un tema que toca sempre a molta gent, que es tracta quasi bé en totes les parts del món i totes les persones estan implicats en ell, i en què el filòsof grec Heràclit va ser el primer en parlar sobre aquest canvi que tots veiem i que ens passa a tots tan com a la vida personal, i més sobretot en l’entorn i en la societat que viu cadascun de nosaltres.

Ja ho deia la cantant argentina desapareguda fa un any, Mercedes Sosa, Todo cambia:

Oriol García
2n Batx. Grec i Llatí

7 pensaments a “Tot canvia!”

 1. He donat un cop d’ull al teu bloc i m’ha semblat molt interessant. A veure si t’animes amb algun altre filòsofs…
  Felicitats!

 2. Uri, només has d’estirar el fil aquí i segurament els companys de grec i de filosofia et donaran un bon cop de mà. Amb una mica de sort potser enganxem en Manel i tot! Ja m’agradaria!

 3. Moltisimes gràcies, Manel!!!! Estic molt content de que el meu treball t’hagi interesat tant i estiguis orgullós d’ell. Espero jo, i els meus companys animar-nos i treballar amb altres filòsofs, ja que la Margalida ens ha encarregat una feina on parlem cadascún dels alumnes d’algun filòsof determinat i tenim que parlar d’ell i de la seva influència en la music actual.
  Gràcies altre cop.

 4. En primer lloc, haig de felicitar l’Uri per la gran feinada que ha fet. La veritat és que té molt de mèrit.
  Respecte a la teva entrada sobre Hèraclit, he de dir que és un dels filòsofs que més m’agraden i del que hem parlat a classe de filosofia amb el Manel.
  Ja que has comentat les altres cançons comentaré la que més m’agrada, la de “Todo Cambia” de Mercedes Sosa. Aquesta cançó reflecteix perfectament la teoria d’ Hèraclit. Aquesta teoria com ja ha dit l’Uri fa referència a que res en aquest món roman i que per tant tot canvia. Mercedes Sosa desde un principi fa referència a questa teoria, ja que tant la naturalesa, els nostres actes i nosaltres mateixos estem en un canvi continu i mai no podrem ser igual que abans. Però encara que tot estigui canviant, l’amor que ella sent pel seu poble i per la seva gent, sempre está present i també els records d’un passat llunyà.

 5. Heràclit/Heraclit defensa que el món canvia continuament. El cicle de la vida és com el cicle de la naturalesa: comença i acaba, acaba i comença. Qualsevol cosa que existeixi ho fa perquè existeix el seu oposat.

  Al mateix temps que un riu és i no és el mateix (el mateix lloc geogràficament però el corrent de l’aigua sempre està en moviment), les persones també som i no som.

  Sempre tindrem el mateix nom, la família i els amics… però al llarg de la nostra vida evolucionem físicament i psicològicament. Ens fem grans i els nostres gustos i manera de ser van canviant a mesura que creixem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *