Tot canvia i res no roman

Aquesta setmana ha estat l’aniversari del naixement de Sòcrates. Coincidint amb el natalici del filòsof grec se celebra a tot el món el Dia mundial de la filosofia (cliqueu i recordareu com el varen celebrar el curs passat).

A hores d’ara ja sabeu del meu amor per la filosofia i no em puc estar de festejar el seu dia altre cop aquí, però no pas igual perquè tot canvia.

Everybody is changing de Keane em recorda un filòsof grec que sempre m’ha apassionat (A la recerca del filòsof) i potser ara, per les circumstàncies de la vida, més que mai:

Sabeu a qui em recorda tot i que amb variacions? Què li passa al protagonista d’aquesta cançó envers el món que l’envolta?

Canviem nosaltres? Canvia tot? Quin filòsof grec deia que tot passa i res no roman, tot comparant allò existent amb el corrent d’un riu afirmava que no podríem endinsar-nos dues vegades en el mateix riu?
Tot i ser anomenat l’obscur el nostre filòsof és un gran creador d’imatges i ha influït i continua influint en el pensament de la humanitat, i si no us ho creieu llegiu els fragments següents:

Miquel de Unamuno La elegía eterna

La vida es un morir continuo,
es como el río
en que unas mismas aguas
jamás se asientan
y es siempre el mismo.
En el cristal de las fluyentes linfas
se retratan los álamos del margen
que en ellas tiemblan
y ni un momento a la temblorosa imagen
la misma agua sustenta…

Luis Cernuda, “Viendo volver”, Vivir sin estar viviendo

¿Un río
a cada instante
No es él y diferente?

Coneixeu altres cançons o fragments literaris o cinematogràfics sobre el canvi? Segur que sí, perquè és inherent a l’ésser humà, o no?

33 thoughts on “Tot canvia i res no roman

 1. Coty

  Xairete!
  Doncs està bastant clar que el filòsof és Heràclit, amb la seva famosa frase “Nada es lo mismo, nada permanece”. El protagonista d’aquest vídeo no sent que el seu món canvia, però els seus companys van transformant-se en altres persones i fins i tot ell comença a canviar al final del vídeo.
  El canvi és algo constant en la nostre societat, tot i així estem acostumats a pensar que els canvis no són bons, ens desagraden, i els canvis no tenen perquè ser dolents: els canvis també ens ajuden a canviar, a crèixer. Podem canviar si estem equivocats i si encertem aquest encert pot canviar i convertir-se en una cosa millor si és possible.
  Fa poquet una gran cantant argentina va morir, Mercedes Sosa, la Negra, però la lletra de les seves cançons no morirà mai, per això buscant he trobat al Youtube una cançó justament relacionada amb el canvi. És molt maca, per molt que no us agradi la cançó quedeuv-os amb el missatge que porta la lletra, perquè diu moltes coses ben certes: http://www.youtube.com/watch?v=g8VqIFSrFUU .
  Bon article!
  Xairete 🙂

 2. Alissa Komarova

  Hola!
  M’encanta la canÇò de John Lennon (Imagine) i tracta sobre aquest tema (canvi).
  Traduccio de la canÇÓ:
  IMAGINA QUE NO EXISTE EL CIELO,
  ES FÁCIL SI LO INTENTAS,
  SIN EL INFIERNO DEBAJO NUESTRO,
  ARRIBA NUESTRO, SOLO EL CIELO.
  IMAGINA A TODA LA GENTE
  VIVIENDO EL HOY…
  IMAGINA QUE NO HAY PAÍSES,
  NO ES DIFÍCIL DE HACER,
  NADIE POR QUIEN MATAR O MORIR,
  NI TAMPOCO RELIGIÓN,
  IMAGINA A TODA LA GENTE,
  VIVIENDO LA VIDA EN PAZ…
  IMAGINA QUE NO HAY POSESIONES,
  QUISIERA SABER SI PUEDES,
  SIN NECESIDAD DE GULA O HAMBRE,
  UNA HERMANDAD DE HOMBRES,
  IMAGÍNATE A TODA LA GENTE
  COMPARTIENDO EL MUNDO
  PUEDES DECIR QUE SOY UN SOÑADOR,
  PERO NO SOY EL ÚNICO,
  ESPERO QUE ALGÚN DÍA TE UNAS A NOSOTROS
  Y EL MUNDO VIVIRÁ COMO UNO.

  Aqui teniu el enllaÇ de la canÇo amb la traduccio escrita:

  http://www.youtube.com/watch?v=yyHIXRA8rdE

  (Ho sento per escriura la traducció en castellà).

  🙂

 3. nuria

  Salve Lida!
  La cançó del article ja la coneixia, va ser famosa fa un temps. Trobo que el piano és un factor que la fa preciosa ^^.

  En veure aquest article i que demanava poemes, cançons o fragments cinematogràfics doncs jo, he recordat un poema de: Antonio Machado. Aquest és titula; “Retrato” i és bastant conegut, parla dels canvis que es produeixen al llarg de la seva vida, a mesura que creix. Parla també de la seva personalitat, els seus gustos… Ami aquest poema m’agrada molt, coneixem més profundament a l’autor a través d’aquesta obra.

  RETRATO – Antonio Machado.

  Mi infancia son recuerdos de un patio de Sevilla
  y un huerto claro donde madura el limonero;
  mi juventud, veinte años en tierra de Castilla;
  mi historia, algunos casos que recordar no quiero.

  Ni un seductor Mañara ni un Bradomín he sido
  —ya conocéis mi torpe aliño indumentario—;
  mas recibí la flecha que me asignò Cupido
  y amé cuanto ellas pueden tener de hospitalario.

  Hay en mis venas gotas de sangre jacobina,
  pero mi verso brota de manantial sereno;
  y, más que un hombre al uso que sabe su doctrina,
  soy, en el buen sentido de la palabra, bueno.

  Adoro la hermosura, y en la moderna estética
  corté las viejas rosas del huerto de Ronsard;
  mas no amo los afeites de la actual cosmética
  ni soy un ave de esas del nuevo gay-trinar.

  Desdeño las romanzas de los tenores huecos
  y el coro de los grillos que cantan a la luna.
  A distinguir me paro las voces de los ecos,
  y escucho solamente, entre las voces, una.

  ¿Soy clásico o romántico? No sé. Dejar quisiera
  mi verso como deja el capitán su espada:
  famosa por la mano viril que la blandiera,
  no por el docto oficio del forjador preciada.

  Converso con el hombre que siempre va conmigo
  —quien habla solo espera hablar a Dios un día—;
  mi soliloquio es plática con este buen amigo
  que me enseñò el secreto de la filantropía.

  Y al cabo, nada os debo; debéisme cuanto he escrito.
  A mi trabajo acudo, con mi dinero pago
  el traje que me cubre y la mansiòn que habitò,
  el pan que me alimenta y el lecho en donde yago.

  Y cuando llegue el día del último viaje
  y esté a partir la nave que nunca ha de tornar,
  me encontraréis a bordo ligero de equipaje,
  casi desnudo, como los hijos de la mar.

  Valee! 😀

 4. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Filosofia, fotografia… FOTOFILOSOFIA

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Qui ens tradueix aquestes frases heraclitees?
  Πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει.

  Ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εῖμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.

 6. Camila

  Gali més de 30 minuts per traduïr la primera frase que vol dir:
  Todo fluye y nada permanece.
  (en castellà perquè el meu diccionari és en castellà)

 7. Camila

  De la segona frase faig una mica de trampa perquè la vam estudiar a filo i ja me la sabia més o menys:
  En el mateix riu entrem i no entrem, ja que som i no som.

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  La primera frase, Camila, està molt bé. Tot esforç té el seu premi. Ara l’haguessis pogut traduir en català.
  La segona potser et caldria fer més cas al grec i no a la traducció de filosofia: singular o plural, compte amb els verbs i els nexos que no hi són.

 9. Marc

  Heràclit es qui diu què mai podrem endinsar-nos dos cops en el mateix riu. Segons ell tot canvia constantment, mai romana. Cap element pot fugir al pas del temps, i el temps mai dona tregua “tempus fugit irreparabile”.

  El filosòf Heràclit va ser un dels primer grans pensadors de Grècia, provenia d’una familía acomodada economicament, però ell va preferir viure com a ermità a una cova en solitud.

 10. Oriol García

  Aquesta cançó m’encanta! És una de les preferides del meu Pare, i el contingut té molta de raó!
  Com diuen adalt, el filòsof Heràclit, va parlar molt sobre els cambis que s’originen en tot el mon, sigui amb les altres persones, o societat, etc.
  El protagonista d’aquest video, penso que no veu un cambi molt fort en ell, pero veu com el seu voltant cambia poc a poc, i penso que això es algo que pasa en la nostra societat. A mida que pasen els dies, les coses van cambiant (Penso que de malament a pitjor avui en dia) i que cadascú té que fer els cambis amb ell mateix i amb la vida que l’envolta per intentar surtir de situacions no agradables.
  En el rap, es parla molt sobre aquest tipus de cambis, i de maneres de veure el mon en definitiva i com va cambiant tot poc a poc. El gran artista de Rap conegut en tot el mon, anomenat ZPU, té una cançó d’aquest any anomenada: HE TENIDO UN SUEÑO, que parla bàsicament de que ell ha tingut un somni, on tot eran cambis, on tot tornava a estar bé i tot era a base de cambis i cambis en persones i en la societat mateixa, aquí deixo l’enlláç: http://www.youtube.com/watch?v=zukUQcE2ZcY

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Compte, Uri, amb els canvis i derivats, la seva ortografia no canvia! Afegeix al teu Google docs “He tenido un sueño” i comenta’n els referents clàssics.

 12. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Els filòsofs grecs i la música actual

 13. Irina

  Aquesta cançó de Keane es refereix a Heràclit ja que el món està en constant canvi, res permaneix inalterable, encara que no ho notem. Tot és un cercle, que va de l’oposat de les coses al que era i així succecivament. Però darrere d’aquest canvi hi ha una harmonia, una raó que només l’entenen els filòsofs ja que tenen una visió global del món. Els humans tenim una certa reticència a acceptar el canvi i ens fa por que tot s’acabi.

  El protagonista d’aquest video, penso que no veu un cambi molt fort en ell, pero veu com el seu voltant cambia poc a poc, i penso que això es algo que pasa en la nostra societat. Això passa avui en dia, potser un dia vivim un moment de infelicitat però quan menys ens adonem arriba un moment de felicitat.

 14. Andrea Balart

  Salve!

  La cançó i els poemes sens dubte es refereixen al moviment cíclic d’Heràclit. Heràclit creia que tot el que està en la naturalesa està cambiant constantment, encara que nosaltres no percebem aquest cambi.

  També deia que tot el que existeix és perquè existeix el seu oposat i que tot va en cercles, de manera que de l’oposat passa a ser el que era (tot torna). Un bon exemple per explicar aquest moviment cíclic seria parlar de les pomes en descomposició que al final la seva llavor germina i el cícle torna a començar. Els humans tenim una certa reticència a acceptar aquest canvi és per això que volem deixar una petjada en la humanitat, volem ser recordats (per això tenim fills o volem ser famosos).

  Heràclit també diu que el canvi cíclic només el podem percebre si tenim una mirada global del món (Heràclit deia que només el filòsof tenia aquesta visió).

  Finalment, Heràclit també era relativista (considerava que hi ha diferents maneres d’interpretar les coses).

  Vale!

 15. Xènia Serra

  Xαιρετε!

  El filòsof grec que deia que tot passa i res no roman és Heràclit, ell deia que el principi natural (arge) era el foc, cosa que es te que prendre metafòricament ja que el foc es refereix al moviment i al canvi constant en el que es troba el món.
  En la cita que diu ell de “un home no es pot banyar dos cops en el mateix riu” ell es refereix a que tot està en un canvi continu i que ni el riu ni l’home seran els mateixos el segon cop que passin per el món.

  Ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.
  Creuem i no creuem els mateixos rius, som i no som.

  El protagonista d’aquesta cançó ens explica que tot està canviant i ell no sent que està caviant, encara que esta intentant seguir el ritme del canvi, està intentant seguir el joc. Actualment tot canvia també i noslatres canviem encara que molts no ho senten.

 16. almabergel

  XAIPETE!!

  El protagonista d’aquest video veu un gran canvi al voltant seu però no aprecia el canvi que experimenta ell mateix.
  Hi han moltes cançons que parlen d’aquest canvi però just ara només em ve al cap la frase d’una, així que cuan m’enrecordi d’alguna que parli sencera de algun canvi tornaré a comentar per posarla. De moment deixo l’enllaç aquí:
  http://www.youtube.com/watch?v=vXoFo6wjDf8

  La frase que diu és: “Todo cambia, todo pasa y nada queda” i la podem comparar amb la frase del filósof Heràclit “Nada es lo mismo, nada permanece.”
  El filósof Heràclit com bé han explicat els meus companys creia que la naturalessa estava vivint un canvi constant, un canvi amb harmonïa, amb un sentit que només els filósofs poden comprendre. Heràclit també deia que tot tendeix a anar al seu oposat. Per exemple: Neix un arbre, creix, cau el seu fruit, mor l’arbre, creix la llavor, neix un altre cop l’arbre. L’arbre viu un cicle, fa una evolució que el porta al mateix lloc desde on ha començat de la vida a la vida passant per la mort.

 17. victorsanchez

  Gran cançó de Keane i molt interessants els versos dels diferents poetes. Se’ns dubte, el filòsof que diu que tot canvia és Heràclit, perquè segons el filòsof grec, tot existeix perquè hi ha el contrari d’alguna cosa en concret.

 18. F. Xavier Gras

  El filòsof grec deia que tot passa i res no roman, tot comparant allò existent amb el corrent d’un riu afirmava que no podríem endinsar-nos dues vegades en el mateix riu era Heràclit.
  En la cançó podem escoltar: “Todo cambia, todo pasa y nada queda”, veient una clara relació amb la filosofia d’ Heràclit. El protagonista d’aquesta cançó ens explica que tot està canviant i ell no sent aquest canvi, encara que esta intentant seguir el ritme del canvi.

 19. Marta Verde

  Salve!
  La frase “tot canvia i res no roman” és d’Heràclit, un presocràtic.
  Heràclit diu que tot el que existeix, existeix perquè també existeix el seu oposat, és a dir, sense enfermetat no sabriem el que és la salut. També diu que tot és un cercle, tot és un, una poma quan cau i es pudreix, allà on es prudreixi, germinarà un pomer i per tant creixeran més pomes.
  Deia que αρχή era el foc.
  Afirma que només podrem arribar al coneixement amb la raó, amb el λóγος.
  La cançó de Keane fins i tot el títol diu que tot està canviant. El protagonista de la cançó diu que els demés li diuen que tot està canviant, però ell no veu el canvi.

 20. moya.elisa2011

  Salve!

  Tot el que està en la naturalesa està en constant canvi, encara que a vegades, com a la cançó, no en som conscients del canvi. Tot en algun moment ha estat d’una altre manera. Alguns canvis són bons però d’altres poden arribar a ser molts dolents.
  El filòsof grec deia que tot passa i res no roman és del presocràtic Heràclit.
  Heràclit deia que tot el que existeix ho fa perquè existeix el seu oposat, no existeix felicitat sense tristesa, quan estem tristos anem automàticament cap a la felicitat i quan estem feliços anem cap a la tristesa. Tot és un cercle, algunes coses han de passar per donar lloc a altres, com per exemple els vells de la plaça del parc han de morir per deixar llocs als nous joves del parc.
  Respecte la cançó ens parla sobre el canvi, que els amics del cantant, Keane, li diuen que la vida està canviant i ell no veu el canvi, tal i com diu Heràclit que per percebre el canvi s’ha de tenir una visió global i que potser si t’adorms t’ho perds. Per evitar que el canvi acabi amb el nostre rastre al món volem deixar petjades com a constància de que hem existit.
  De ben segur que conec altres cançons o fragments literaris o cinematogràfics sobre el canvi però ara no m’enrecordo de cap. Si m’enrecordo de cap, ho posaré aquí.

 21. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Sharif “30 monedas”

 22. Pingback: L’art d’aprendre del canvi | Tòpics horacians arreu

 23. Alina Roman

  Xaipete!

  El filòsof grec que va dir que tot passa i res no és queda igual, qu el temps va passant , les coses canvien , i vulguis o no els canvis s’han de produïr , aquest filòsof va ser Heràclit, ell deia que el principi natural era el foc, cosa que es te que prendre metafòricament ja que el foc es refereix al moviment i al canvi constant en el que es troba el món.
  En la cita que diu ell de “un home no es pot banyar dos cops en el mateix riu” ell es refereix a que tot està en un canvi continu i que ni el riu ni l’home seran els mateixos el segon cop que passin per el món.

  La traducció d’aquestes frases és:

  Ποταμοῖς τοῖς αὐτοῖς ἐμβαίνομέν τε καὶ οὐκ ἐμβαίνομεν, εἶμέν τε καὶ οὐκ εἶμεν.
  Creuem i no creuem els mateixos rius, som i no som.

  El protagonista d’aquesta cançó ens explica que tot està canviant i ell no sent que està caviant, encara que esta intentant seguir el ritme del canvi, està intentant seguir el joc.

 24. Clàudia Cazaux Cuberas

  Aquesta cançó parla sobre els principis de la filosofia heraclitiana. Aquesta filosofia es basava en dir que tot canvia i que tot està en constant canvi, un canvi harmoniós i amb un ordre. Ell deia que tot era un cicle i que qui no entenia aquest cicle és perquè era un ignorant. Per això diu que no ens podem banyar dues vegades al mateix riu, és perquè quan volem tornar-nos a banyar el riu ja ha canviat.

 25. Mireia Gil Tutusaus

  Xaipete!

  Bon article! M’ha agradat molt l’article!

  Aquesta cançó es pot veure que et recorda al filòsof Heràclit, ja que aquest parla del canvi que segons aquest filòsof diu fem constantment. Aquest canvi fa que mai siguem el mateix, és a dir, que sempre som un altre pel fet que estem canviant contínuament.

 26. Dani

  Tot el que està en la naturalesa està en constant canvi, encara que a vegades, com a la cançó, no en som conscients del canvi. Tot en algun moment ha estat d’una altre manera.
  Heràclit deia que tot el que existeix ho fa perquè existeix el seu oposat, no existeix felicitat sense tristesa, quan estem tristos anem automàticament cap a la felicitat i quan estem feliços anem cap a la tristesa. Tot és un cercle, algunes coses han de passar per donar lloc a altres, com per exemple els vells de la plaça del parc han de morir per deixar llocs als nous joves del parc.
  Respecte la cançó ens parla sobre el canvi, que els amics del cantant, Keane, li diuen que la vida està canviant i ell no veu el canvi. Per evitar que el canvi acabi amb el nostre rastre al món volem deixar petjades com a constància de que hem existit.

 27. barroso.rebeca

  Xaipeteee!!

  Aquesta cançó em recorda al gran filòsof Heràclit, ja que aquest ens deia que tot canvia, sempre hagut canvi, tot deixarà de ser allò que és, fins i tot nosaltres. Tot és un canvi constant. No hi ha res que continuï igual. Tot és un canvi cíclic, és un cicle constant que no para mai i on tot torna a ser el que era abans, un exemple seria el cicle de l’aigua.

 28. gimenez.judit

  Com deia Heràclit, tot canvia. Aquesta cançó diu exactament això, “la vida és un morir continuo” perquè ja no som els mateixos que fa tres segons, al nostre cos han hagut canvis, en la nostra ment també, i també en el nostre entorn. El del riu és un molt bon exemple, si la corrent d’aigua baixa, no hi ha la mateixa aigua que fa uns segons, perquè hi haurà la que abans era més amunt.

 29. Roser

  Χαιρε!

  Segons Heraclit, el món es troba en constant canvi, és a dir no hi han grans canvis al llarg de la història sinó petits canvis constants que nosaltres ni tan sols percebem. D’aquí prové un dels exemles més representatius de la ideologia filosofica; no podem banyar-nos dues vegades en un mateix riu, ja que en el moment en el que hi tornem entrar ni l’aigua és la mateixa que la primera vegada ni nosaltres som els matexos que ens hi vam banyar.

 30. Pingback: El pas del temps, acció artística a partir de textos llatins | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *