Les bombolletes també van per laberints

Com cada any, un dels anuncis més esperats de les festes de Nadal és el de Freixenet. A diferència dels darrers anys, l’anunci d’enguany es torna a emetre per televisió, a més d’altres mitjans convencionals i Internet, on es pot visualitzar la totalitat de la campanya. Com bé sabeu els seguidors dels tradicionals anuncis nadalencs, l’anunci és popularment conegut per ser innovador, elegant i comptar amb grans estrelles internacionals. Així, actors com en Pierce Brosnan o esportistes com la Selecció espanyola de natació sincronitzada han protagonitzat aquest anunci. Enguany, l’artista seleccionada ha estat la famosa cantant colombiana Shakira amb un nou single Sale el sol, que ha servit d’eslògan per a la campanya.

Per què Shakira? Que la cantant sigui enguany la protagonista del brindis de Nadal de l’empresa, però, no és pas una coincidència. La Fundación Pies Descalzos, impulsada per la cantant amb l’objectiu d’escolaritzar nens sense cap possibilitat, ha arribat a un acord amb Freixenet perquè ella en sigui la convidada d’honor. D’aquesta manera, l’empresa se sumarà a l’esperit solidari de la cantant i la fundació. Així, transmetran d’una manera diferent, aquest missatge tant present an aquestes dates.

Estem d’acord en que Freixenet és un element molt característic per Nadal i tota la pesca, però, què hi pinten Freixenet i Shakira en el nostre blog de grec i llatí? Recordeu que fa una setmana els alumnes de grec i llatí de 1r de batxillerat vam anar a una exposició Per laberints a Barcelona. Allà vam treballar amb les històries que els laberints amaguen i vam fer uns vídeos per contrastar els nostres punts de vista. Fins i tot, la nostra visita va inspirar la Pepita Castellví, que ens va escriure un poema deliciós. Com heu pogut comprovar mirant el vídeo, sembla ser que els laberints no només són el nostre punt d’inspiració ni el de la poetessa. Els laberints han estat, enguany, el tema central per a la campanya.

Us deixo, per acabar, el brindis de Shakira en català.

Coneixeu algun altre anunci nadalenc amb inspiració clàssica? O algun anunci que vagi per laberints?

Sílvia Espinach García

Grec i llatí de 1r de batxillerat

Ens tocarà la Loteria amb la deessa Fortuna?

Com cada any per Nadal, la Loteria Nacional ens sorprèn amb un anunci diferent. Segurament habreu vist que aquest any el protagonitza la deessa Fortuna.

Ens donarà bona sort?

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=lYxVbFKs6Z8&index=3&list=PL2C69FD8BD188FE18[/youtube]

Sabeu qui era la deessa Fortuna? Amb quin atribut sol aparèixer? Coneixeu alguna pintura o escultura on aparegui representada?

A més, hi ha un conte de Jorge Bucay anomenat “El mite de la deessa Fortuna” molt peculiar, ja que l’autor no ens delecta amb la nostra relació amb l’atzar i el destí, sinó que s’atreveix a modernitzar el mite incorporant altres personatges i situacions de la mitologia celta, índia i nòrdica, tot barrejant-les amb contes jasídics o alguna llegenda indígena d’Amèrica.
És una recreació molt curiosa, no? Aquí el podeu descarregar.

llibre

Laura Galán
2n batxillerat

Les quatre columnes jòniques

Què n’opineu vosaltres, aràcnids i aràcnides, de la restitució de les quatre columnes jòniques de Puig i Cadafalch a Barcelona, darrera la font màgica de Montjuïc?

Aquí teniu l’article del meu bloc, Les altres Barcelones, i també la notícia a 3cat24.cat la a La Vanguardia. Mireu les fotografies i els vídeos. Què en dieu?

Dani Cortijo

Sal d’Apici de Sagunt a Sant Hilari Sacalm

Aquest estiu, a la Domus Baebia de Sagunt, els professors vam fer d’alumnes tot recorrent les diferents sales on es duen a terme els tallers que preparen els de la domus per als alumnes que els visiten.
A la culina de la domus, a més d’aprendre quatre nocions molt bàsiques sobre els aliments més habituals a les taules romanes i veure de més a prop utensilis i mobiliari, vam poder preparar unes sals seguint una recepta d’Apici.
Aquesta tardor, a la classe de cultura clàssica dels alumnes de 3r d’ESO de l’INS Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm (comarca de La Selva), hem preparat les sals. La recepta és ben senzilla. Tota? Tota no! El més difícil ha estat aconseguir pols d’api: no se’n troba a les herboristeries ni als prestatges d’espècies dels supermercats. La solució ens la va donar el metge i herbolari del poble, en Joan Torres: només cal assecar l’api a dins del forn a una temperatura d’uns 70º fins que perd tota l’aigua i es pot anar desfent amb les mans.

  • Ingredients:
    3 cullerades de sal grossa
    ½ cullerada de farigola
    ½ cullerada d’api
    ½ cullerada de comí
    1 cullerada de gingebre
    1 cullerada de julivert
    1 cullerada d’anet
    1 cullerada de pebre blanc
    1 cullerada de pebre negre

Si ho poseu dins d’una ampolla de vidre i hi afegiu mig litre d’oli d’oliva, tindreu al cap de quinze dies un oli magnífic per a les vostres amanides, carns, verdures, peixos…

 Hem aconseguit  el nostre objectiu: preparar l’oli amb la sal d’Apici! A tastar-lo ja!

 

Prosit!

Dolors Clota Garcia
Institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm