Ens tocarà la Loteria amb la deessa Fortuna?

Com cada any per Nadal, la Loteria Nacional ens sorprèn amb un anunci diferent. Segurament habreu vist que aquest any el protagonitza la deessa Fortuna.

Ens donarà bona sort?

[youtube width=”550″ height=”450″]https://www.youtube.com/watch?v=lYxVbFKs6Z8&index=3&list=PL2C69FD8BD188FE18[/youtube]

Sabeu qui era la deessa Fortuna? Amb quin atribut sol aparèixer? Coneixeu alguna pintura o escultura on aparegui representada?

A més, hi ha un conte de Jorge Bucay anomenat “El mite de la deessa Fortuna” molt peculiar, ja que l’autor no ens delecta amb la nostra relació amb l’atzar i el destí, sinó que s’atreveix a modernitzar el mite incorporant altres personatges i situacions de la mitologia celta, índia i nòrdica, tot barrejant-les amb contes jasídics o alguna llegenda indígena d’Amèrica.
És una recreació molt curiosa, no? Aquí el podeu descarregar.

llibre

Laura Galán
2n batxillerat

34 thoughts on “Ens tocarà la Loteria amb la deessa Fortuna?

 1. Xènia Padrós

  Salve!

  Fortuna era la deesa mitologica romana de la sort.

  Fortuna no sempre s’ha atribuit a la bona sort sino que també te atributs negatius.

  Fortuna era relacionada amb una roda que significava l’atzar

 2. gomez.luque2011

  Aquests anuncis et fan tenir com esperança, m’agraden! però encara en la meva casa a tocat res jajajaj.
  Doncs fortuna era la deesa de la sort en la mitolgia romana.

  SALVEE!!!

 3. Anna Pardo

  Ave

  La dea de la Fortuna era aquella relacionada amb la sort i amb la fertilitat. El seu atribut més significatiu era la roda de la sort, una espècie de ruleta que significava l’atzar, encara que es relacionava més amb la mala sort, en canvi, per la bona sort, es representava amb la cornucòpia. Una de les representacions artístiques més populars de Fortuna és una escultura que està exposada al Muse Nacional de Història de Constanza a Rumania.

  Salue

 4. gimenez_tha

  Aquesta és la deessa Fortuna de la mitologia romana, Tyché grega -una deessa menor- és la deessa de l’atzar, la sort i el destí. És representada jove i amb la cornucòpia (corn de l’abundància. Se la considerava afortunada i el contrari a ella era un infortuni.

 5. Annia

  La deessa Fortuna era la representant del destí, l’atzar i de la sort,bona o dolenta, el que passa és que se li ha acabat a tribuint deessa de la bona sort, ja que mala sort significa no fortuna, o si més no, tot el contrari al que avui dia entenem com a fortuna.
  Aquesta dea està representada amb un corn de l’abundància, igual que Ceres, i normalment amb els ulls envenats o cega, com la deessa de la justícia.
  Molts cops la deessa Fortuna estava representada junt amb la deessa Ocasió, la qual estava representada amb poc cabell.

 6. Jordi Berdún Pérez

  Tot i que a mi, personalment, m’agrada moltíssim el d’aquest any per la banda sonora ( que es una de les meves pel·lícules preferides ), aquesta també va estar molt bé. La deessa fortuna ersonificava la sort, el destí i l’atzar (per això sovint se la representava cega, igual que el símbol de la justícia actual). Ciceró la va associar literàriament a la Roda de la Fortuna, que gira portant dissort o benaurances de manera cíclica. A l’anunci, la podem veure amb una espècie de Corb de l’abundància ( a l’anunci dóna diners ). Sol aparèixer a una pintura que la podeu trobar aquí.

 7. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!!

  Fortuna era en la mitologia romana la deesa de la sort.
  Apareix amb una roda de la fortuna que vol representar l’atzar, ja que la sort es a l’atzar bona o dolenta.

  Vale!

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Un cop informats, ja podeu resseguir les passes d’aquesta dea a l'”Eneida”.
  Jordi, suposo que volies enllaçar la imatge esmentada al comentari de l’Anna, però l’enllaç no funciona. Acostuma’t a utilitzar fonts més estable que un bloc com el d’aquesta ocasió. Qui ho busca per no quedar-nos amb les ganes de veure com és? Per cert, Jordi, és el corn de l’abundància, no el corb, un animaló ben diferent!
  Thaïs fas bé de lligar-ho amb la divinitat grega que tan bé coneixes. A quina obra grega us ha sortit?

 9. erik aparicio

  salve!
  M’agrada l’anunci, es del any pasat no?

  La deesa fortuna ers la deesa de la sort. Podia ser negatiu o positiu.

 10. Alexia Álvarez Pàmies

  Salvete!

  Mai havia vist aquest anunci, que curiós!

  Fortuna era considerada entre els romans com la deessa que controlava el destí dels homes, i per tant també la bona sort i l’infortuni. Era molt respectada per les classes menys acomodades, ja que podia determinar l’èxit de la gent en la vida.
  Molts temples romans eren sagrats per la seva persona i allà se la invocava. La gent podia consultar l’oracle que hi havia per poder determinar el seu futur.
  Fortuna ha estat gairebé sempre representada amb una bena als ulls per simbolitzar la seva forma d’actuar indiscriminada. També era representada amb una bola i una roda, o una cornucòpia (podia oferir grans riqueses a aquells que triés com els seus protegits).

  Aquí us deixo el link de una página on es veu el cuadre que es troba al Museu del Prado a Madrid, on es representada la Fortuna de Pierre Jacques Feillet. Veiem a Fortuna nua coberta per una petita túnica

  https://www.museodelprado.es/coleccion/obra-de-arte/la-fortuna/314b1999-cf51-4695-a72e-4b0ceaf13ce2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *