Sal d’Apici de Sagunt a Sant Hilari Sacalm

Aquest estiu, a la Domus Baebia de Sagunt, els professors vam fer d’alumnes tot recorrent les diferents sales on es duen a terme els tallers que preparen els de la domus per als alumnes que els visiten.
A la culina de la domus, a més d’aprendre quatre nocions molt bàsiques sobre els aliments més habituals a les taules romanes i veure de més a prop utensilis i mobiliari, vam poder preparar unes sals seguint una recepta d’Apici.
Aquesta tardor, a la classe de cultura clàssica dels alumnes de 3r d’ESO de l’INS Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm (comarca de La Selva), hem preparat les sals. La recepta és ben senzilla. Tota? Tota no! El més difícil ha estat aconseguir pols d’api: no se’n troba a les herboristeries ni als prestatges d’espècies dels supermercats. La solució ens la va donar el metge i herbolari del poble, en Joan Torres: només cal assecar l’api a dins del forn a una temperatura d’uns 70º fins que perd tota l’aigua i es pot anar desfent amb les mans.

  • Ingredients:
    3 cullerades de sal grossa
    ½ cullerada de farigola
    ½ cullerada d’api
    ½ cullerada de comí
    1 cullerada de gingebre
    1 cullerada de julivert
    1 cullerada d’anet
    1 cullerada de pebre blanc
    1 cullerada de pebre negre

Si ho poseu dins d’una ampolla de vidre i hi afegiu mig litre d’oli d’oliva, tindreu al cap de quinze dies un oli magnífic per a les vostres amanides, carns, verdures, peixos…

 Hem aconseguit  el nostre objectiu: preparar l’oli amb la sal d’Apici! A tastar-lo ja!

 

Prosit!

Dolors Clota Garcia
Institut Anton Busquets i Punset de Sant Hilari Sacalm

17 thoughts on “Sal d’Apici de Sagunt a Sant Hilari Sacalm

  1. Margalida Capellà Soler Post author

    Dolors, benvinguda a Aracne! M’alegra rebre aquesta interessant col·laboració des del vostre institut de Sant Hilari Sacalm per partida triple: perquè serà molt enriquidora per a nosaltres, perquè ens portes la magnífica feina de la gens classica de la Domus Baebia de Sagunt experimentada ja a classe i perquè l’equip de clàssiques l’ICE va fer una bona pensada en fer aquest estiu la visita a Sagunt, malgrat la distància i les altes temperatures.
    L’enhorabona a tots i a totes i especialment a tu i als teus alumnes que espero que a partir d’ara se sentin a Aracne com a casa.
    Tasteu l’oli amb sal d’Apici i els vostres plats seran uns altres!
    Feliciter!

  2. Charo Marco

    Felicitacions pel treball, ens agrada saber que la vostra visita a la Domus Baebia, ha estat útil per a les vostres tasques didàctiques.

    Enhorabona pel treball i moltes gràcies per les paraules tan amables.

    Salutacions

  3. Margalida Capellà Soler Post author

    Moltes gràcies a vosaltres per ajudar a difondre tan bé el món clàssic i donar idees tan bones per engrescar els nostres alumnes.
    A partir d’aquest apunt de la Dolors segurament molts altres alumnes podran posar també en pràctica la vostra recerca i actualització.

    Plurimam salutem!

  4. Dolors Clota

    Margalida,

    Moltes gràcies per ajudar-me en la part tècnica i per oferir-nos la possibilitat de donar a conèixer el que fem a través d’Aracne. De veritat que em fa molta il.lusió col.laborar després de tot el profit que hem tret a les classes del material que tu has compartit!

    Charo,

    Un plaer poder posar en pràctica, amb els recursos que tenim, el que vaig aprendre en el taller d’aquest estiu. Al segon trimestre possiblement repetiré experiència amb els de l’altre grup de 3r i farem els possibles per compartir-ho.

  5. Margalida Capellà Soler Post author

    Dolors, esperem moltes més col·laboracions vostres i la part tècnica és el de menys. Fins ben aviat!

  6. Pingback: IES Anton Busquets i Punset » Sal d’Apici de Sagunt a Sant Hilari Sacalm

  7. victoor :)

    Salve Magistra!
    a mi, personalment penso que m’encantaria fer aquest taller, perquè, apart de que ens ho passariem molt i molt be podriem menjar altres menjars els quals no he provat mai :S
    Aquest video m’ha agradat molt.
    Vale!
    V 🙂

  8. Hanae El Mouden

    SALVE!

    Això es magnífic està molt bé m’encantat el video, està super bé!

    Esperu veure més notícies sobre això es molt interessant.

  9. Cristina

    Aquí la Cristina, alumna de Grec i Llatí II de Sant Hilari Sacalm, disposada a comentar!
    Celebro aquesta primera col·laboració i espero que n’hi hagin moltes més!
    Felicitats a tothom per aquesta feina tan ben feta i gràcies per compartir-ho.

    No deixem mai d’aprendre!
    Posside sapientiam, quia auro melior est.

  10. Margalida Capellà Soler Post author

    Benvinguda, Cristina! Esperem també les teves col·laboracions que segur que seran ben aviat.

  11. Montserrat Soler

    Jo sóc la Montserrat una alumna de la Dolors Clota i la idea de fer les Sals d’Apici ha sigut genial! Ens vam divertir moltissim i a més a més va ser genial veure les nostres cares quan oloravem les diferents espècies. Una d’aquelles experiències inolvidables…

  12. Margalida Capellà Soler Post author

    i segur que no l’oblidareu, Montserrat! Gràcies per comentar aquí la vostra experiència culinària amb la Dolors!

  13. Anna Solà

    Hola! Jo també sóc una alumna més protagonista en aquesta experiència. Ens va agradar molt tant per conèixer que la cuina romana era molt contimentada, era plena d’olors i molt sabors diferents. I també perquè el cap d’un dies la Dolors ens va dir que t’ho havia enviat, i com que ella estava molt il·lusionada, a nosaltres també ens va fer molta il·lusió. Després d’aixó també varem fer un tipo de quiz, i de titol li varem posar DE RE COQUINARIA. El joc constava d’unes preguntes sobre el menjar dels romans.
    Espero com a alumna que totes les coses que anem fent que siguin maques t’he les poguem anant enviant.

    Ad alium ( és diu així no fins un altre ?)
    I salut de Sant Hilari.

  14. Margalida Capellà Soler Post author

    I nosaltres, Anna, les rebrem amb molta il·lusió. Les esperem, així com aquest quiz que dius de cuina romana. Plurimam salutem!

  15. Dolors Clota

    Anna, Montserrat, Cristina,

    Estic ben contenta de veure que heu dedicat una estona del vostre temps a llegir l’article, els comentaris i a deixar-hi el vostre comentari. Moltes gràcies per teixir en aquest immens tapís clàssic!

    Dolors

  16. Estefania

    Ave Lidaa !!
    Aquet taller es molt interessant ehh Lida
    lo bueno esque nosaltres si que anirem a una cuina romana.

  17. Pingback: IES Anton Busquets i Punset » Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *