Les quatre columnes jòniques

Què n’opineu vosaltres, aràcnids i aràcnides, de la restitució de les quatre columnes jòniques de Puig i Cadafalch a Barcelona, darrera la font màgica de Montjuïc?

Aquí teniu l’article del meu bloc, Les altres Barcelones, i també la notícia a 3cat24.cat la a La Vanguardia. Mireu les fotografies i els vídeos. Què en dieu?

Dani Cortijo

22 thoughts on “Les quatre columnes jòniques

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Dani, moltíssimes gràcies per col·laborar amb Aracne fila i fila i per difondre aquesta notícia que transpua, a més de catalanitat, uns clars referents clàssics, especialment grecs.
  Suposo que no cal que t’ho torni a dir, però a mi em sembla una idea molt encertada i no em resistiré massa temps fins que baixi in situ la setmana vinent a veure-les, a contemplar-les… No crec que tanmateix em defraudin, ans tot el contrari. Per molts anys!

 2. Oriol García

  Hola, Dani!
  Aquesta es una notícia molt important per a tots els que col·laborem en aquest bloc i en altres relacionats amb la cultura clàssica.
  No cal dir que es una aportació molt positiva per a nosaltres, ja que veure-les en directe te que ser una cosa esplèndida. Estaria bé escapar-nos algún dia i veure-les en directe, com diu la Margalida.
  Et tenim que donar les gràcies per difondre aquesta noticia tan important en aquest bloc.

 3. Dani Costa

  Salve

  Jo estic convençut que lo que un dia va ser bell és mereix tornar a ser-ho, i conservar aixi el titol de clàssic.

 4. Dani Cortijo

  És per a mi un honor que els meus continguts siguin penjats aquí. Ja sabeu que per a mi és molt important el fet que la cultura històrica arribi a tothom i en especial a les escoles. Moltes gràcies!

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies a tu, Dani, i ja ho saps tot el que sigui de clàssiques serà molt ben rebut! Fins aviat!

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Gràcies, Dani, per portar-nos l’actualitat amb un reportatge de primera mà i donar-nos a conèixer el teu bloc. És important que els nostres alumnes, especialment els que estudien matèries clàssiques, entenguin aquesta novetat arquitectònica la propera vegada que vagin a Barcelona.
  Nois i noies, quan hagueu visionat l’article i els enllaços que l’acompanyen, a part de dir-hi la vostra, comenteu el simbolisme originari d’aquest monument i la seva relació amb el món clàssic. Quina figura havia de coronar les columnes, tot i que mai no va arribar a materialitzar-se? Podríeu dir-me temples clàssics amb columnes del mateix ordre i indrets on era present aquesta figura abans esmentada?

 7. Edgar Baena

  Començaré amb la meva opinió personal ja que m’he quedat bocabadat quan fa 1 mes vaig passar pel mateix lloc de la fotografia (camí a la sala Sant Jordi) i no hi havia res de res. La veritat que les columnes simbolitzen una cosa molt bonica com és el patriotisme català i la referencia que fa al món clàssic peró estic d’acords amb alguns vianants de Barcelona, les columnes fan una mica de lleig dins de la part més maca de Barcelona com és Montjuic i més davant la Font Màgica.

  Després de dir la meva puc començar amb les preguntes:

  -L’arquitecte Josep Piug i Cadafalch hi volia posar una dea Nice (dea de la victoria) al cap damunt de cada una de les columnes, i, com a opinió personal crec que encara que abans que Primo de Rivera les enderroques no hi eren, era una proposta incial per Josep Puig i Cadafalch i es podria haver fet realitat a l’actualitat.

  -Un temple que tenia les mateixes columnes que les ara presents a Barcelona era el temple d’Atena Nice (Atena Victoriosa), temple jònic del S. V a.C situat sobre l’Acròpoli d’Atenes.

  Cada vegada estic més segur, els clàssics no estan morts i mai ho han estat, una prova més, les columnes jòniques.

 8. Jessica Llavero

  Em sembla molt bé aquesta restitució i trobo interessant que es vulgui tornar a instaurar la cultura clàsica per millorar la ciutat. La rèplica de les quatre columnes jòniques que va fer Puig i Cadalfach l’any 1919 com a símbol catalanista, en homenatge a les quatre barres de la senyera, i que deu anys més tards van ser enderrocades per la dictadura de Primo de Rivera però la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans i Esquerra Republicana de Catalunya va proposar reconstruir-les molt a prop de la seva ubicació original, proposta que va ser aprovada per unanimitat en el ple del juny del 2008. Les columnes són una al·legoria de la senyera catalana i un símbol de l’herència de la cultura clàssica. Un temple on es trobi aquest tipus de columnes és l’Erectèon al’Acròpolis d’Atenes on hi són les Cariàtides, que representen la variació més gran que es va fer de l’ordre. L’Erectèon és el màxim exponent de l’ordre jònic.

 9. Alissa Komarova

  Hola,
  ja hem comentat aquest tema en Història de l’Art, i allà em vaig enterar sobre aquesta nova construcció.

  Si l’ajuntament vol col·locar columnes, per simbologia o pel que sigui, que sigui alguna cosa digne.
  No queda tampoc especialment malament, però sí una mica “estrany”.

  Per part meva crec que haurien de convocar un concurs internacional i que siguin una mica mes avantguardistes e innovadors (escultures de llum, torres en moviment com la de “Calatrava a Madrid”), que siguin més dignes, perquè ara mateix s’assemblen als prefabricats de pedra artificial amb els que decoren qualsevol parc de barri (perquè a això em recorden veient la imatge que dóna La Vanguardia, espero que el resultat sigui molt diferent).
  Estèticament crec que ha empitjorat, no li veig cap sentit a aquelles columnes allà davant. Ara falto veure-ho en directe, i espero equivocar-me.

 10. lina

  Hola!
  Aquesta noticia ja l’havia sentit fa una quants dies, inclús li vaig dir a la Marta en classe de Història de l’Art.
  En la meva opinió sobre la reconstrucció d’aquestes quatre columnes jòniques de Puig i Cadafalch a Barcelona, crec que està força bé que tornin a ser, perquè és un símbol catalanista de 1919. Var ser derrocat en temps de la dictadura de Primo de Rivera.
  Pel que fa a la part estètica també puc dir que es veu molt bé, però també dificulta la visibilitat des de una perspectiva frontal.
  En definitiva és una bona noticia.

 11. ijagustin05

  Hola,
  De fet personalment crec que està molt bé per una part tornar a inaugurar aquestes quatre columnes pel simbolisme catalanista que té, ja que va ser derribat durant la dictadura de Primo de Rivera. Tot i que siguin molt sutils, com és tota la arquitectura grega, per mi veig que no tenen cap relació amb el entorn urbanístic i el context històric, ja que Barcelona és una ciutat ja urbanitzada ben moderna. A més que les han posat precisament davant de la font i la tapa.
  Adéu.

 12. Laura Galán

  L’altre dia precisament, estavem parlant a Història de l’Art, de la restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch. A mí personalment, les columnes pròpiament m’encanten, és l’ordre clàssic que més m’agrada, però pel que fa el conjunt, crec que estava millor abans, ja que trenquen una mica amb l’estètica de la font i l’edifici(MNAC), molt més fina i elegant.

 13. Coty

  Un monument, per molt que siguin quatre columnes, sempre té una iconologia i un rere fons històric important. Independentment de la ideologia i de la importància que li donen, perquè si fossin altres quatre columnes qualsevol no aixecarien aquesta espectacció, crec que està bé que les tornin a posar, més que res perquè no va estar bé que les traiessin en el seu moment.
  D’aquesta manera no rebutjo que les tornin a posar, però, com ja han comentat altres companys, crec que trenquen una mica l’estètica.

 14. morillo_mar

  Ave!
  Em sembla perfecte aquesta restitució ja que és un símbol tan català com barcelonista i ens enriqueix en memòria històrica, ja que representen les quatre barres de la nostra bandera catalana: la senyera.
  Quan van ser aixecades l’any 1919 per Puig i Cadafalch, més endavant, en la dictadura, van ser enderrocades per Primo de Rivera, concretament l’any 1929.
  Esquerra Republicana de Catalunya, va forçar l’aixecament d’aquestes columnes aprop del seu emplaçament original.
  Encara que el Partit Popular, volia aixecar-les en un costat, però l’alcalde va acabar acceptan la proposta d’ERC per així els quatre pilars estiguéssin més a prop del seu anterior emplaçament durant els anys vint.

  Una observació que m’agradaria puntualitzar és que quan es fa de nit, i poses les columnes a contrallum de la ciutat, podem veure com el fons, a causa de les llums es torna groc; i com les barres queden enfosquides per el contrast. És, clarament una imatge urbanística (intencionada o no) que representa la senyera.

  Vale!

 15. rosa_anna

  Doncs jo, personalment, penso que està molt bé reconstruir aquestes columnes, ja que tenen un significat històric molt bonic. Encara que com diu l’home del video, trenca la visibilitat d’aquell espai obert. M’ha sorprés molt veure Barcelona en aquella època perquè no te res a veure amb la Barcelona d’ara, però aquesta construcció no s’havia d’haver enderrocat en el seu temps perquè així ara no hi haurien queixes de que les tornin a posar.
  Havia d’haver la estàtua de la dea Nice, la dea de la victòria, però en el seu temps, quan van ser construides encara així no estaven posades.

 16. Teresa Devesa i Monclús

  M’alegra comprovar que teniu esperit crític i que quan se us demana el parer sabeu mostrar un criteri propi i argumentar-lo. Especialment em semblen les precisions sobre el posicionament dels diferents partits de la Mar, que demostren que estaves al corrent de la notícia. Com saps aquest detall del joc lumínic de les columnes a la nit? Ho has vist?

 17. Thaïs

  aveee!
  em sembla molt bona idea la reconstrucció, però m’agradaria que li fessin alguns retocs i, així,que semblessin més realistes o clàssiques. Per cert, són d’ordre jòric, oi?

 18. andrea martinez serrano

  Sinceraemnt a mi em sembla bé que hagin reconstruit un monument que fa temps va ser enderrocat per un personatge que realment no comparteixo per a res el seu pensament, ja que si per mi fos ompliria les ciutats d’un art tan magestuos i cultural com es l’hel·lènic.
  Cal dir també que aquestes cuatre columnes fan la simbolització de la perceverança, la firmesa i la convicció que te la llengua, la cultura i la identitat nacional catalana, per representar les quatre barres de la bandera catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *