El proppassat diumenge finalment es va poder fer la II Festa Romana a Premià de Mar. La pluja va impedir que el dia de l’aniversari de la inaguració del Museu Romà no es poguessin realitzar els tallers i els actes programats, tret de la visita de portes obertes al jaciment de planta octogonal de Can Ferrerons, visita que es va poder fer també aquest diumenge repetint l’èxit de visites i de públic.
Vid. Més fotografies.
Molts alumnes i també molts professors del nostre institut van gaudir de la festa romana. Els alumnes de primer de l’ESO estan a punt de fer el crèdit de síntesi i des de fa uns anys versa sobre la Romanització a casa nostra i les arrels romanes de Premià: Com seríem de viure a l’època romana?. En més d’una ocasió, vaig sentir com els pares instaven els seus fills a no sols a fer fotografies sinó també a interessar-se i a preguntar com es feia una corda, quins tipus de tinta hi havia per escriure, com eren els pentinats, com es filava la llana… no fos cas que ho necessitessin saber per al crèdit de síntesi.
No sols jo vaig aprendre a filar la llana, sinó que també vaig veure molts dels nostres alumnes interessats pels tallers, sobretot el de les “Ornatrices Barcinonenses” de Barcino Oriens amb els seus pentinats i maquillatges i un tastet dels tallers del grup de Reconstrucció Històrica de Badalona i sobretot pels legionaris de la Legio II Traiana Fortis – Cohors I Barcinonum, entre els quals hi havia en Guillem Acien de segon de batxillerat i l’Arnau Lario, que es va estrenar com a gladiador del Ludus Imperialis Barcinonenis de Barcino Oriens i va esdevenir tot un retiarius que el públic va alliberar de la mort.
Si us ho vàreu perdre o voleu recordar l’experiència, no us perdeu aquest vídeo del debut com a gladiador del nostre exalumne Arnau, editor del bloc-treball de recerca molt premiat Reconstrucció històrica, un nou nivell d’empatia:
Iria de 2n de batxillerat ens ha preservat la II Festa Romana de Premià amb aquest microreportatge:
També ha ajudat a la Chaymae a editar el seu taller amb el funicularius:
A final de mes, dia 30 d’abril i durant el matí del primer de maig, podeu repetir l’experiència romana i ampliar coneixements (vid. Programa) a la XII Magna Celebratio de Badalona, on també hi participaran activament alumnes de 4t de l’ESO i de Batxillerat de Llatí de l’institut Premià de Mar en el marc del projecte col·laboratiu Aracne fila i fila amb alumnes i professors de l’institut Isaac Albéniz de Badalona i l’escola Vedruna-Gràcia de Barcelona. Passeu-los a veure a l’espai Ludi et Schola.
Ahir els alumnes de primer de batxillerat vàrem anar de visita guiada i gratuïta a Can Serra a Mataró i varem conèixer in situ les restes romanes d’Iluro i especialment les trobades a Torre LLauder; també vàrem visitar l’exposició temporal itinerant El sexe a l’època romana, que romandrà a Mataró fins el 22 de maig (vid. bloc).
Si encara no teniu interès pel nostre passat romà, no ens falten motius per conèixer de ben a prop i fora de l’aula el món romà i els principals jaciments arqueològics de El Maresme!
Pingback: Amphitheatrum Flavium Romae | Aracne fila i fila
Pingback: Els alumnes de l’IPM a la XII Magna Celebratio | Aracne fila i fila
Pingback: Per acabar les classes, tallers compartits de Jocs romans i de Creació d’una ciutat romana amb els alumnes de 1r de l’ESO | El Fil de les Clàssiques