Gimcana mitològica III: El cicle micènic

Deixant enrere torrons, nadales, dinars en família, el caliu de la llar de foc…, les alumnes de grec de 2n de Batxillerat de l’Institut Isaac Albénz hem començat amb moltes ganes d’endinsar-nos de nou en el món clàssic de l’Antiga Grècia. I ho fem amb un repte molt especial, una gimcana sobre el cicle micènic que hem preparat entre totes i del qual esperem que aprofiteu, aprengueu i gaudiu.

Abans de tot, com a escriptora de l’article, m’agradaria fer-vos una breu definició sobre el cicle micènic, tot i que si teniu qualsevol dubte sempre podeu consultar aquest enllaç de la professora de clàssiques de l’institut, Teresa Devesa Monclús, el qual us serà molt útil per entendre les etapes del cicle treballat. Doncs bé, el cicle micènic és el conjunt d’episodis mítics que giren al voltant de la casa reial de Micenes (Μυκῆναι) i tenen com a personatge central Agamèmnon (Ἀγαμέμνων).

A continuació teniu una presentació audiovisual en la qual apareixen una sèrie d’imatges que corresponen a escenes i fets del Cicle Micènic. Deixem a les vostres mans que resolgueu a quin dels episodis pertany cadascuna d’elles. Però com que no volem ser massa estrictes, us donem un parell de pistes:

 • Les imatges estan ordenades cronològicament, seguint el Cicle Micènic
 • Els episodis de què hem trobat més imatges han estat Tàntal i Pèlops, Agamèmnon i Clitemnestra i Orestes i Electra

Per acabar volia apuntar que la recerca de les imatges ha estat complicada, ja sigui perquè no hem trobat una fotografia per cadascun dels episodis o bé perquè la font de la fotografia no era fiable. Alguns dels espais web que hem utilitzat han estat Theoi, Wikimedia Commons, Xtec, Ancient Rome (RU)…

Esperem que us hagi agradat el nostre primer article de l’any 2015! Estigueu atents perquè d’aquí uns dies publicarem, en un comentari, les respostes correctes a cada número i la seva corresponent font.

Fins aviat aràcnides i aràcnids!

Alumnes de 2n de Grec Institut Isaac Albéniz

14 thoughts on “Gimcana mitològica III: El cicle micènic

 1. Margalida Capellà Soler

  Els alumnes de Grec de Premià treballen ara la unitat 4 de Grec 2 referent als cicles mítics i, de ben segur, faran aquesta gimcana que heu preparat, noies de grec de l’Albéniz! Avant!

 2. Camila Arigón

  1. Pélops va ser a demanar la mà de Hipodamia i es va preparar per competir amb Enomau, que havia matat a trenta pretendents de la jove després de vèncer-los en una carrera de carros. Preocupat per si perdia, Pélops va anar arran de mar i va invocar a Posidó, el seu antic amant, i, recordant-li el seu amor, li va demanar ajuda. Somrient, Posidó va fer aparèixer un carro tirat per cavalls.

  La carrera va començar i va discórrer durant molt temps. Però just quan Enómau estava aconseguint a Pélops i preparant-se per matar-ho, les rodes es van deixar anar i el carro es va trencar.

  2. Quan tota la flota aquea estava al port d’Àulide, disposada a partir a lluitar a la Guerra de Troia, Agamèmnon s’havia guanyat la còlera de la deessa Àrtemis. Per això la flota estava aturada sense poder partir-ne per l’absència de vents favorables.

  L’endeví Calcant va anunciar que s’havia de sacrificar la filla més formosa d’Agamèmnon en nom de la deessa Àrtemis, perquè aquesta els deixés partir. Va enviar un missatge a Clitemnestra perquè li fes enviar la seva filla Ifigènia des de Micenes fins a Àulide amb el pretext de casar-la amb Aquil·leu.

  3. Agamèmnon en acabar la Guerra de Troia i recuperar Helena el seu germà, va tornar cap a Micenes on l’esperava la seva esposa, Clitemnestra i el seu amant Egist.

  4. Durant la guerra de Troia, Egist, que s’havia quedat a Grècia, va intentar seduir a Clitemnestra, esposa d’Agamèmnon. Ella va cedir i van viure junts fins al retorn d’Agamèmnon. Quan aquest es va presentar de retorn, una vegada acabada la guerra, ho va rebre amistosament i li va oferir un banquet, durant el qual Clitemnestra i Egist el van assassinar.

  5. Egist va morir a les mans de Orestes, fill d’Agamèmnon, per tal de venjar-se de la mort del seu pare.

  6. Després d’assassinar a Egist, Orestes mata a la seva pròpia mare, Clitemnestra. A conseqüència d’aquest matricidi, Orestes es torna boig i és perseguit per les Eumènides.

  7. Per consell de l’oracle de Delfos, es presentà davant el tribunal de l’Areòpag d’Atenes, que el va absoldre, i les Eumènies es van retirar.

  8. Orestes marxa amb el seu amic Pílades a Tàurica, a la recerca de l’estàtua d’Artemisa que Apol·lo li ha ordenat portar a Atenes com una forma de purificar-se en el temple on la seva sacerdotessa no és una altra que la seva germana Ifigènia. A Táurica té lloc un episodi en el qual tots dos s’ofereixen cadascun a sacrificar-se per l’altre. A la seva tornada a Atenes, portant l’estàtua d’Artemisa, ofereixen un sacrifici a aquesta deessa.

  9. Hermione i Neoptòlem passaven els anys i no havien tingut fills, i per aquesta raó, el seu marit es va dirigir a Delfos per a preguntar a l’Oracle a què es devia això, ocasió per la qual Orestes havia aprofitat perquè el matessin els ciutadans de Delfos. Més tard, Hermione es va casar amb Orestes i van tenir un fill: Tisamen.

 3. Alina Roman

  1. Pélops va anar a demanar la mà de Hipodamia i aquest es va preparar per competir amb Enomau, que havia matat a trenta pretendents de la jove després de vèncer-los en una carrera de carros. Preocupat per si perdia, Pélops va anar al mar i va invocar a Posidó, el seu antic amant, i, recordant-li el seu amor, li va demanar ajuda. Somrient, Posidó va fer aparèixer un carro tirat per cavalls.
  La carrera ja havia començat però just quan Enómau estava aconseguint a Pélops i preparant-se per matar-ho, les rodes es van deixar anar i el carro es va trencar. Aquesta batalla va durar bastant fins que Pélops va guanyar.

  2. Quan tota la flota aquea estava al port d’Àulide, disposada a partir per combatre a la Guerra de Troia, Agamèmnon s’havia guanyat la còlera de la deessa Àrtemis. Per això la flota estava aturada sense poder partir-ne per l’absència de vents favorables. Per tal d’aconseguir maxar l’endevi Calcant va dir que havia de fer-se un sacrifici i aquest sacrifici consistia en matar la seva filla Ifligènia i amb el pretext de que la casaria amb Aquil·leu la va fer enviar des de Micenes fins Àulide on va dur a terme el sacrifici .
  3. Agamèmnon en acabar la Guerra de Troia i recuperar Helena el seu germà, va tornar cap a Micenes on l’esperava la seva esposa, Clitemnestra i el seu amant Egist.

  4. Durant la guerra de Troia, Egist, que s’havia quedat a Grècia, va intentar seduir a Clitemnestra, esposa d’Agamèmnon. Ella va cedir i van viure junts fins al retorn d’Agamèmnon. Quan aquest es va presentar de retorn, una vegada acabada la guerra, ho va rebre amistosament i li va oferir un banquet, durant el qual Clitemnestra i Egist el van assassinar.

  5. Egist va morir a les mans de Orestes, fill d’Agamèmnon, per tal de venjar-se de la mort del seu pare.

  6. Després d’assassinar a Egist, Orestes mata a la seva pròpia mare, Clitemnestra. A conseqüència d’aquest matricidi, Orestes es torna boig i és perseguit per les Eumènides.

  7. Per consell de l’oracle de Delfos, es presentà davant el tribunal de l’Areòpag d’Atenes, que el va absoldre, i les Eumènies es van retirar.

  8. Orestes marxa amb el seu amic Pílades a Tàurica, a la recerca de l’estàtua d’Artemisa que Apol·lo li ha ordenat portar a Atenes com una forma de purificar-se en el temple on la seva sacerdotessa no és una altra que la seva germana Ifigènia. A Táurica té lloc un episodi en el qual tots dos s’ofereixen cadascun a sacrificar-se per l’altre. A la seva tornada a Atenes, portant l’estàtua d’Artemisa, ofereixen un sacrifici a aquesta deessa.

  9. Hermione i Neoptòlem passaven els anys i no havien tingut fills, i per aquesta raó, el seu marit es va dirigir a Delfos per a preguntar a l’Oracle a què es devia això, ocasió per la qual Orestes havia aprofitat perquè el matessin els ciutadans de Delfos. Més tard, Hermione es va casar amb Orestes i van tenir un fill: Tisamen.

 4. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!

  1. Pèlops, fill de Tàntal, va ser reviscut per Zeus quan el seu pare el va matar al intentar coure’l com una sopa a un banquet dels déus. Quan Zeus el va reviure Posidó el va raptar i el va fer el seu amant. Més tard Pélops volia contraure matrimoni amb Hipodamia i per fer-ho va haver de preparar-se per una competició amb un home que es deia Enomau, un home que havia aconseguit matar a 30 pretendents després de guanyar-los en carreres de carros. Per estar més segur de que no perdria Pèlops va acudir a Posidó i recordant-li la seva aventura li va demanar ajuda, el déu li va donar un carro tirat per cavalls. Pèlops finalment va guanyar quan el carro de Enómau es va trencar.

  2. Quan els aqueus estaven al port d’Àulide preparats per sortir a lluitar a la Guerra de Troia Agamèmnon havia aconseguit que la deessa Àrtemis estigués ofuscada amb ell i això va provocar que els vaixells no poguèssin sortir del port pels mals vents. Van acudir a un endeví per saber que fer per arribar a la guerra de Troia i aquest els va dir que s’havia de sacrificar la filla d’Agamèmnon, Ifigènia , com a ofrena a la deessa Àrtemis i va manar a Clitemnestra que li enviés la seva filla de Micenes fins on ells es trobaven, Àulide, dient-li com a excusa que es casaria amb Aquil·leu.

  3. Quan Agamèmnon va tornar de la Guerra de Troia va tornar cap a Micenes on es trobava la seva esposa Clitemnestra que l’estava enganyant amb Egist, qui l’havia seduït durant la seva ausència.

  4. Quan Agamèmnon arribà, Egist el convidà a un banquet on el va matar a ell i a tot els seus companys mentre Clitemnestra va matar a Casandra, de qui sentia gelos.

  5. Quan el fill d’Agamèmnon, Orestes, es va enterar de la desgràcia va matar a Egist per poder venjar-se de la mort del seu pare.

  6. Quan va matar a Egist va matar a la seva mare, Clitemnestra, ja que havia ajudat a matar a Agamèmnon. Tot això va provocar que les Eumènides el perseguissin i es tornés boig.

  7. El oracle de Delfos li va aconsellar que es presentés al tribunal d’Areòpag d’Atenes on el van perdonar i les Eumènides van deixar de tormentar-lo.

  8. Després de lliurar-se de les Eumènides va marxar a Tàurica amb el seu amic Pílades per buscar l’estàtua d’Artemisa que Apol·lo que l’havia de portar a Atenes per purificar-se davant la sacerdotesa, la seva germana Ifigènia. A Tàurica tots dos estan disposats a sacrificar-se l’un per l’altre i a la tornada a Atenes amb l’estàtua ofereixen un sacrifici a la deessa.

  9. Quan ja van passar uns anys i després de varis intents Hermione i Neoptòlem no aconseguien tenir fills, llavors el marit va acudir a l’Oracle de Delfos per saber-ne la raó i Orestes va aprofitar l’oportunitat i va manar a uns ciutadans de Delfos que el matessin, un temps més tard Hermione va contraure matrimoni amb Orestes i van tenir un fill que li van posar el nom de Tisamen.

 5. Xènia Serra

  Χαιρε!
  1. Aquesta imatge pertany a l’episodi de Tàntal i Pèlops. Pèlops es va enamorar de la filla del rei Enomau, Hipodamia, i quan va anar a demanar la seva mà, Enomau li va proposar una carrera de carros on anteriorment, havia arribat a matar trenta pretendents de la seva filla. Pélops va anar arran del mar, ja que estava preocupat per si perdia i va invocar al seu antic amant, Posidó qui li va proporcionar una ajuda, donant-li un carro tirat per cavalls. La carrera va discórrer durant molt de temps, però quan Enomau estava a punt d’atrapar a Pèlops, les rodes del seu carro es van trencar i Pèlops va guanyar.

  2. Aquesta imatge pertany a l’episodi d’Agamèmnon i Clitemnestra, i concretament és el sacrifici d’Ifigenia. el mite explica que Agamèmnon, per aplacar la ira de la deesa Àrtemis, va a un endeví el qual li diu que per calmar a la dea té que sacrificar la dona més bella, que és Ifigenia, per així poder marxar d’Àulide.

  3. En acabar la Guerra de Troia i de recuperar Hèlena, Agamèmnon va tornar cap a Micenes on l’esperava la seva esposa Clitemnestra qui l’estava enganyant amb el seu amant Egist.

  4. Durant la Guerra de Troia, Eguist va seduir a la esposa d’Agamèmnon, Clitemnestra, els quals van passar els dies junts fins a la tornada d’Agamèmnon. Quan Agamèmnon va arribar, el van rebre amistosament i li van organitzar un banquet en el qual van assasinar-lo.

  5. Orestes,fill d’Agamèmnon, per venjar la mort del seu pare, va matar a Egist

  6. Després d’assasinar Egist, Orestes va matar a la seva pròpia mare, Clitemnestra, i com a conseqüència d’això, Orestes es va tornar boig i va ser perseguit per les Eumènides les quals eren la personificació de les causes pronunciades contra un criminal.

  7. Orestes, a causa d’haver assasinat a la seva mare, va ser perseguit per les Eumènides i finalment, per el consell de l’oracle de Delfos, es va presentar davant el tribunal de l’Areòpag d’Atenes, que el va absoldre gràcies, a la intervenció de le deessa Atena, i les Eumènides es van retirar.

  8. Orestes va marxar a Tàurica amb el seu amic Pílades per anar a buscar l’estàtua d’Artemisa, ja que Apol·lo li va ordenar portar-la a Atenes com una forma de purificar-se. A Táurica té lloc un episodi on els dos s’ofereixen per sacrificar-se per l’altre i quan tornen a Atenes amb l’estàtua d’Artemisa, ofereixen un sacrifici a la deessa.

  9. Hermione i Neoptòlem no havien tingut fills i a causa d’això Neoptòlem va anar a l’Oracle de Delfos per pregunar el perquè no tenien fills. A causa de que Neoptòlem va anar a delfos, Orestes va aprofitar que els ciutadans matessin a Neoptòlem i així, més tard, Hermione es va casar amb Orestes i van tenir un fill al qui van anomenar Tisamen.

 6. barraca.roser

  1. Aquesta imatge representa el moment en que Pèlops va a demanar la mà de Hipodamia i es prepara també una lluita amb Enomau qui va matar a 30 pretendents després de vence’ls en una carrera de carros.

  2. Aquesta imatge fa referència a l’entrega de Ifigènia per a sacrificar-la en honor a Artèmis ja que li havien afirmat al seu pare que si ho feia així resultaria vencedor de la guerra de Troia.

  3. Agamèmnon va tornar a Micenes al finalitzar la guerra de Troya, allà l’esperava Clitemnestra amb el seu amant Egist.

  4. Mentre Agamenon estava lluitant en la guerra de Troya, Clitemnestra es buscà un amant, Egist. Al retornar Agamneon s’ho agafà bastant bé i el van convidar aun banquet durant el qual Clitemnestra i Egista el mataren.

  5. Egist morí a les mans de Orestes, fill d’Agamèmnon, amb la voluntat de venjar de la mort del seu pare ja que aquest juntament amb la seva mare l’havien matat.

  6. Després d’haver matat a Egist, Orestes mata a la seva pròpia mare, Clitemnestra. Donada la volència de la siatuació finalment Orestes acaba per tornar-se boig.

  7. L’oracle de Delfos li acabà perdonant els seus pecats.

  9. Neoptòlem preocupat pel fet de no poder tenir descendència amb la seva esposa es va dirigir a l’oracle de Delfos en busca d’una solució. Allà Orfeu aprofità per assassinar-lo utilitzant als ciutadants de Delfos com a arma. Finalment, Orfeu es casà amb Hermione amb la qual tingueren un fill.

 7. Marina Salas Zamora

  L’enhorabona nois! Ja veig que he sabut resoldre totes les proves que us proposàvem les meves companyes i jo sense cap mena de problema.
  Espero que aquesta activitat us hagi estat útil per conèixer, d’una manera diferent i entretinguda, el cicle micènic.

  Bé, per completar l’activitat, m’agradaria deixar per escrit les solucions, i així, si teniu algun dubte, podreu resoldre’l.

  I. Tàntal i Pèlops: Banquet dels déus (Supèrbia i mort d’un fill)
  II. Sacrifici d’Ifigenia
  III. Agamèmnon i Cassandra
  IV. Mort d’Agamèmnon i Cassandra
  V. Orestes i Electra maten Egist
  VI. Erínies: Follia d’Orestes
  VII. Judici i absolució d’Orestes
  VIII. Retrobament amb Ifigenia a Tàuride
  IX. Casament d’Orestes amb Hermíone

  Salut!

 8. Raquel Martínez

  Xaipete!

  1. Tàntal i Pèlops: Banquet dels déus (Supèrbia i mort d’un fill).
  2. Agamèmnon i Clitemnestra: Sacrifici d’Ifigenia.
  3. Agamèmnon i Clitemnestra: Agamèmnon i Cassandra.
  4.Agamèmnon i Clitemnestra: Mort d’Agamèmnon i Cassandra.
  5.Orestes i Electra: Venjança d’Orestes.
  6.Orestes i Electra: Erínies: Follia d’Orestes.
  7.Orestes i Electra: Judici i absolució d’Orestes.
  8.Orestes i Electra: Retrobament amb Ifigenia a Tàuride.
  9.Orestes i Electra: Casament amb Hermíone.

 9. Paula Cortés

  Χαιρε!
  1) Aquesta imatge pertany a l’episodi de Tàntal i Pèlops. Pèlops va demanar mà de Tàntal al seu pare, Enoumau.
  Enomau el va proposar una carrera de carros on anteriorment, havia arribat a matar trenta pretendents de la seva filla. Pélops va anar arran del mar, ja que estava preocupat per si perdia i va invocar al seu antic amant, Posidó qui li va proporcionar una ajuda, donant-li un carro tirat per cavalls. La carrera va discórrer durant molt de temps, però quan Enomau estava a punt d’atrapar a Pèlops, les rodes del seu carro es van trencar i Pèlops va guanyar, guanyant també la mà de Tàntal.
  [ I. Tàntal i Pèlops: Banquet dels déus (Supèrbia i mort d’un fill)]

  2) Aquesta imatge pertany a l’episodi d’Agamèmnon i Clitemnestra, al moment del sacrifici d’Ifigenia. El mite explica que Agamèmnon, per aplacar la ira de la deesa Àrtemis, va acudir a un endeví que el va dir que per calmar a la dea hauria de sacrificar la dona més bella, que és Ifigenia, per així poder marxar d’Àulide.
  [ III. Agamèmnon i Clitemnestra: Sacrifici d’Ifigenia]

  3) Retorn d’Agamèmnon en acabar la Guerra de Troia i recuperar Helena. Va tornar cap a Micenes on l’esperava la seva esposa, Clitemnestra i el seu amant Egist.
  [ III. Agamèmnon i Clitemnestra: Agamèmnon i Cassandra]

  4) Durant la guerra de Troia, Egist, que s’havia quedat a Grècia, va intentar seduir a Clitemnestra, esposa d’Agamèmnon. Ella va cedir i van viure junts com a amants fins al retorn d’Agamèmnon. Quan aquest va tornar, acabada la guerra, ho va rebre amistosament i li va oferir un banquet, durant el qual Clitemnestra i Egist el van assassinar.
  [ III. Agamèmnon i Clitemnestra Mort d’Agamèmnon i Cassandra]

  5) Orestes, fill d’Agamèmnon, va assassinar Egist per tal de venjar-se per la mort del seu pare.
  [ IV. Orestes i Electra: Venjança d’Orestes]

  6) Després de venjar-se d’Egist, Orestes assassina la seva pròpia mare, Clitemnestra. A conseqüència d’aquest matricidi, Orestes es torna boig i és perseguit per les Eumènides.
  [ IV. Orestes i Electra: Erínies: Follia d’Orestes]

  7) Orestes, a causa d’haver assassinat a la seva mare, va ser perseguit per les Eumènides i finalment, per el consell de l’oracle de Delfos, es va presentar davant el tribunal de l’Areòpag d’Atenes, que el va absoldre gràcies, a la intervenció de le deessa Atena, i les Eumènides es van retirar.
  [ IV. Orestes i Electra: Judici i absolució d’Orestes]

  8) Orestes marxa amb el seu amic Pílades a Tàurica, a la recerca de l’estàtua d’Artemisa que Apol·lo li ha ordenat portar a Atenes com una forma de purificar-se en el temple, del qual la sacerdotessa és la seva germana Ifigènia.
  [ IV. Orestes i Electra: Retrobament amb Ifigenia a Tàuride]

  9) Hermione i Neoptòlem no havien tingut fills, i per aquesta raó, Neoptólem es va dirigir a Delfos per a preguntar a l’Oracle a què es devia això. Ocasió per la qual Orestes havia aprofitat perquè el matessin els ciutadans de Delfos. Més tard, Hermione es va casar amb Orestes i van tenir un fill: Tisamen.
  [ IV. Orestes i Electra: Casament d’Orestes amb Hermíone ]

 10. Maria Popovich

  Χαίρετε !

  Molt bon article amb aquest desafii !

  1. No ho se

  2. Quan tota la tropa aquea estava lista al port aulide per començar la guerra de troia. Agamennon habia consiguit guanyar la colera de Artemis,

  3. Agamemnon amb Helena després d’acabar la guerra de Troia, de cami cap a Micenes.

  4. Durant la guerra de Troia, Egist va seduir a Clitemnestra, esposa d’Agamemnon, van ser amants fins la tornada d’Agamemnon. Quan aquest va retornar, Clitemnestra li va rebre com la seva esposa, li va organitzar una cena I a la mateixa nit, el va matar juntament amb l’Egist.

  5. Orestes per vengar la mort del seu pare, Agamemnon, va matar a Egist.

  6. Desprès de matar a l’amant de la seva mare, Clitemnestra, la va matar a ella també. Després de tantes morts, es va tornar una miqueta boig i al cometré un crim alta postura no podia sortir sense judici, per això era perseguit per les tres dones Eumènides, i per a que no li persegueixen més tenia que anar a un judici d’Atenes.

  7. Per consell de l’Oracle, Orestes es presenta davant el tribunal d’Atenes el qual li va perdonar i les Eumènides el van deixar de persuadir.

  8. Orestes se’n marxa a la recerca de l’estàtua d’Artemisa que Apol·lo li havia ordenat anar a buscar per a sacar de sobre el càstig pel seus crims. Arribà a un temple en el qual és troba amb la seva germana, Ifigenia.

  9. No ho se.

 11. Teresa Devesa i Monclús

  De fet, la Marina ja havia donat les respostes, però està bé, Maria i Paula, que hàgiu esbrinat el contingut dels episodis per anar-vos-hi familiaritzant. Preparades per fer-ne un del cicle tebà?
  Raquel, el que has fet tu no té sentit perquè l’autora ja ho havia respost.

 12. Pingback: Gimcana mitològica IV: El cicle tebà | Aracne fila i fila

 13. Clara Campos

  Hola!
  2. Representa el sacrifici d’Ifigenia en mans del seu pare, Agamèmnon.
  3. El retorn d’Agamèmnon a Micenes.
  4. Clitemnestra a punt de matar al seu marit, Agamémnon.

 14. Maria Sorribes

  Χαίρε!

  Diapositiva 1: hi apareix Pèlops i Hipodamia en un carruatge de cavalls.

  Pèlops s’enamora d’Hipodamia, la filla del rei Enomau i poc després amigren cap a l’Èlida.

  Diapositiva 2: hi apareix l’episodi del sacrifici d’Ifigènia.

  En la imatge apareix Odisseu per conduir Ifigènia cap a l’altar amb una túnica de color marró, Ifigènia al seu costat vestida de casament agafada de la seva mà, apareix Agamèmnon afligit pel dolor i amb la mà dreta tocant-se la cara. A sobrede  la columna estan Apol·lo i Atena, i en l’angle superior dret, es representa Àrtemis portant una Cèrvola per substituir, en l’últim instant, a Ifigènia com a víctima del sacrifici.

  L’episodi del sacrifici va començar quan va haver de ser sacrificada perquè era la culpable que que no hi hagués vent perquè els vaixells anessin cap a Troia. Aquest episodi mític pertany a dos cicles a la vegada: el micènic i el troià.

  Arran d’això Àrtemis estava enfadada perquè li havien mort una cérvola exigia la vida d’Ifigènia.

  I per fer-ho van enganyar-la amb que es casaria amb Odisseu.

  Al final Ifigènia es  va salvar gràcies a Àrtemis que va posar una  de les seves cérvoles vestides de núvia.

  Diapositiva 3:

  Hi apareix Agamèmnon, que està tornant cap a Micenes després d’haver estat un temps fora perquè el seu germà Menelau li havia demanat ajuda perquè Paris havia raptat Hèlena.

  Quan va tornar, va ser assassinat per Egist i Clitemnestra que durant el temps que va estar fora Egist va seduir Clitemnestra.

  Agamèmnon va ser assassinat mentre es posava un túnica sense forats al cap i als braços.

  Diapositiva 4:

  Hi apareixen dues imatges:a la primera imatge hi apareixen Clitemnestra que intenta  matar Agamèmnon la segona imatge apareix Cassandra a la dreta i Egist a l’esquerra.

  A la segona imatge es representa l’assassinat de Cassandra en mans d’Egist.

  Diapositiva 5:

  En aquesta imatge apareix Orestes que està efectuant la seva venjança amb una espasa a la mà on mata finalment Egist, a l’esquerra hi apareix Clitemnestra que es troba al seu fill amb l’espasa a la mà.

  Orestes arriba a Egist fent-se passar per un viatger que venia de la fòcida i que anava a Argos a anunciar la mort d’Orestes. Quan Orestes arriba al palau, la seva mare, Clitemnestra va fer cridar Egist perquè vagi al palau on finalment Orestes l’assassinarà.

  Diapositiva 6:

  En aquesta pintura hi apareix al mig Orestes i als costats apareixen les Erínies, congudes com a Eumènides,  que l’estan perseguint.

  En aquest episodi es narra el fet que Orestes es torna boig degut a la seva venjança contra Agamémnon i a que va matar la seva  mare. Les Erínies tenien la funció de venjar els crims contra la família, que en el cas d’Orestes li provoquen la follia.

  Diapositiva 8:

  A la peça de ceràmica hi surten Pílades i Orestes a Taúride.

  Diapositiva 9:

  Aquest quadre pertany a l’episodi del casament amb Hermíone on apareix Orestes a l’esquerra i a la dreta Hermíone.

  Hermíone estava promesa amb Neoptòlem, que la va reclamar. El matrimoni entre Orestes i Hermíone va resultar estèril i quan Neoptòlem va marxar a Delfos a demanar els motius de la seva infertilitat i Orestes el mata. Tot seguit es Hermíone i Orestes es casen i tenen un fill.

  Χαίρετε πάντεσ!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *