Les guerres dàcies i la columna de Trajà

Què és la columna trajana? On, quan i per què es va erigir? Quina informació ens forneix? Creieu que era una arma propagandística a favor de l’emperador? Per què?…

Amb quin país actual podem identificar la Dàcia? Quan va esdevenir província romana? Què en sabeu de les guerres dàcies?

Marc Arquillo
1r Batx. Llatí

6 thoughts on “Les guerres dàcies i la columna de Trajà

 1. thiriet.carlos

  Salve!
  Molt bona feina Marc! Dàcia era un territori situat al nord del gran riu Danubi, que ocupava gran part de l’actual Romania. Va esdevenir província romana l’any 107, quan l’imperi estava sota el control de l’hispà Marc Ulpi Trajà, primer emperador no romà de la història.
  Les guerres dàcies van ser una sèrie de conflictes que entre la Roma Imperial i el regne de la Dàcia. Durant l’època de l’emperador Domicià, l’últim de la dinastia Flavia, l’aliança dels dacis amb les pobles veïns (roxolans, Sàrmates, bastarnes) va provocar que 3 legions romanes, entre elles la Legio V Alaudae, i mitjà guardia pretoriana fossin destruïdes al nord del Danubi. El rei daci Decèbal es va aprofitar de la ruïna de l’imperi provocada per Domicià per exigir un gran tribut als romans, amb el qual va armar el seu exèrcit.
  Amb l’assassinat de Domicià i l’ascens de Nerva i després de Trajà, els dacis van ser derrotats en dues ocasions, i tot el seu territori va passar a mans de Roma, que va arribar al seu moment de màxima expansió.
  La columna de Trajà, construïda l’any 114, estava situada al foro de Trajà, i en ella es podem veure imatges de les guerres dàcies. Es diu que la columna teniu un triple propòsit: Senyalar on estava el foro, guardar les cendres de l’emperador i commemorar la seva victòria.

  Vale!

 2. Pingback: L’essència de la escriptura carolíngia | Aracne fila i fila

 3. Pingback: Les vies romanes | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *