Emporiae MMXIV A.D: Un romà a Empúries

Salvete!

Fa uns dies els alumnes de 4t, 1r i 2n de batxillerat de l’Isaac Albéniz vam anar a fer una visita per les restes romanes i gregues d’Empúries.  L’experiència de l’excursió va ser prou bona, personalment puc dir que em vaig quedar amb ganes de veure altres coses que no vam poder visitar per falta de temps. El nostre guia era en Luci, un duumvir. Ell ens va explicar com havia sigut la seva ciutat abans de quedar en ruïnes, fins i tot ens va deixar entrar a casa seva i ens explicà com era antigament.

El nostre romà portava una tunica dalmatica agafada per la cintura, probablement amb un cinturó, i la representació d’una toga que li anava enganxada a l’esquena mentre ell subjectava l’altra part amb el braç. També duia unes sandàlies o caligae que eren més aviat modernes però quedaven bé per al personatge. La informació sobre aquest tipus d’abillament la podem trobar en l’article de l’Anna Pardo, ja que la guia femenina de fa tres anys també anava vestida de manera semblant.

El nostre duumvirEl nostre duumvir

Podem dir també que portava alguna cosa bastant anacrònica com un penjoll modern, que no s’adiu gaire amb l’època.

El nostre duumvir

En relació a l’actuació, ho va fer prou bé, tot i que s’ha de dir que de llatí no en parlava gaire… De tant en tant, deixava anar alguna paraula llatina per veure si ho enteníem, però majoritàriament parlava català. Segons vaig llegir a l’article de la Sara Castro, la guia que ells van tenir durant la seva visita es comportava com una romana de l’època en l’actualitat, per exemple: s’espantava de les càmeres. Cosa que el nostre romà no feia…

En conclusió, va ser una bona experiència, vam fer un tomb per la Roma antiga i un romà ens va poder explicar en primera persona com hi vivien. A mi, personalment, m’agradaria tornar-hi i qui sap, poder trobar-me amb la Iulia, perquè m’expliqui en primera persona la seva versió de com vivien les dones.

El nostre duumvir

Imatges: Amar Astudillo i Mar Alonso

 • Què us va semblar l’actuació del romà als alumnes de 4r i batxillerat de l’Isaac Albéniz?
 • Penseu que l’abillament era correcte per a l’època?

Mar Alonso Garin
1.2 INS Isaac Albéniz, Badalona

17 thoughts on “ Emporiae MMXIV A.D: Un romà a Empúries

 1. Pablo Moreno

  M’agradaria haver anat amb ells per veure la antiga Emporiae amb tota les seves escultures i construccions romanes les quals a mi em fascinen.

 2. Richard Alejandro

  Enhorabona nois que us hagi agradat l’excursió, ha sigut una llastima que no poguéssiu veure tot lo que volíeu, però heu vist una part de la nostre història, molt be nois!

 3. ivan

  enhorabona nois heu fet un gran treball, us felicito perquè m’ha agradat molt. el que més. m’agradaria molt fer una d’aquestes visites així deu ser molt divertit.
  preguntes.
  – molt divertit i amb un ambient molt graciós
  – l’abillament es correcte en l’època romana i queda molt be.

 4. Joan

  Teniu raó. Heu fet un treball molt complert. A mi també m’agradaria fer una visita així.
  L’abillament sí era correcte i una mica curiós.

 5. Raquel Martínez

  Χαίρετε!

  Mar penso igual que tu, la visita em va agradar molt, i m’agradaria tornar un altre cop i poder veure les instal·lacions més tranquil·lament.
  -L’actuació em va semblar que va estar força bé, perquè explicava bastant bé tota la part de la ciutat romana, però en relació la seva interpretació com a duumvir podria haver sigut molt millor, ja que com dius no parlava gaire llatí i també es pot millorar una mica es vestuari i la part d’interpretació.
  – L’abillament era bastant encertat menys pel tema del penjoll; hauria sigut millor que se l’hagués tret.

 6. Marina Ruiz

  Salve!
  Molt bon article Mar!
  A mi l’actuació de l’home romà em va semblar bastant bona. En ningun moment es va sortir del seu paper i era molt divertit, avegades deia comentaris molt graciosos. Encara que crec que ho podria haver fet millor.
  L’abillament em va semblar correcte, però més el vestit. També portava un collar molt modern per l’època d’on venia.

 7. Pau Molar Vilà

  Χαίρετε!Χαίρετε!

  L’autora d’aquest treball que tracta sobre el nostre guia a Emporiae és la Mar Alonso Garín, alumna de l’1.2 de Batxillerat de l’Institut Isaac Albéniz. S’estructura en títol, salutació, introducció, descripció del vestuari del guia, el Lucius, imatges sobre l’abillament del nostre ciceróen plena actuació, valoració de la seva actuació i seva interacció amb el públic visitant, imatge en què s’observa l’exposició que ens va fer, autoria de les imatges, preguntes concretes, nom de l’autora, curs, institut i ciutat.
  El seu penjoll era un fal·lus, considerat pels romans com a portador de bona sort, ja que s’identificava amb Príap (en llatí Priapus, en grec Πρίαπος), déu portador de la fertilitat als camps. Tot i això, el penjoll era massa modern per semblar romà. Opino que l’actuació va ser correcta. El Lucius va donar la talla i va saber-se posar en la pell d’un romà d’aquella època. Per suposat, coneixia el llatí. Fins i tot ens va fer declinar el substantiu de la 1a declinació taberna. Concebia la pertinença d’esclaus com una realitat normal i, fins i tot, bona, seguint els postulats d’Aristòtil. No hem d’oblidar que els romans tenien una concepció dual del món i e seu funcionament. Ells eren els civilitzats i els civilitzadors (encara que bona part de la seva herència cultural i religiosa la deguessin als grecs). És més, fins i tot va arribar a menysprear el món grec i el va considerar com a poc pràctic. Per altra banda, ens va explicar que la seva dona li va demanar que decorés la vila amb mosaics. No obstant això, ens la va retratar com una persona capritxosa, i ens va tractar com a esclaus irreverents. Ens va explicar que a l’antiga roma feien les Adonies, unes festes celebrades en honor de la mort i resurrecció d’Adonis, els amos passaven per un dia a ser esclaus, i aquests es convertien en amos. Però si algun dels esclaus s’excedia, l’endemà podia ser castigat. Aquestes celebracions són l’avantpassat del nostre carnaval que van desembocar en orgies desenfrenades, i per això van ser prohibides pel Senat romà. També ens va explicar que el παιδαγωγός dels seus fills havia estat el gran filòsof Plató. Quin gran honor!

  Χαίρετε!

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Pau, ves amb compte, perquè les festes que trastocaven l’ordre social eren les Saturnàlia, una mena de Nadal i Carnaval a la vegada celebrades del 17 al 23 de desembre a la veu d'”Io Saturnalia”.

 9. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  Tornem a recordar l’excursió d’Empúries i ara parlarè sobre la mesa opinión de l’actuació del Lucius durant la visita.
  – Què us va semblar l’actuació del romà als alumnes de 4r i batxillerat de l’Isaac Albéniz?
  Com bé heu dit en l’article, el guia no parlava gaire en llatí, nomès feia petites intervencions, jo no he vist mai la visita amb un guia, i l’expèriencia va estar bastant bé, encara que com hem dit les noies ens hauria agradat também veure la visió de la dona en aquella època, i veure la seva reacció al veure’ns a nosaltres tan modernitzats.

  – Penseu que l’abillament era correcte per a l’època?

  Bueno, no estava malament caracterizat, però hi havia alguns detalls com el penjoll que no pinten res, en aquella época. També crec, però no recordo bé , que el noi al braç tenia un tatuatge i segons feia el moviment de la túnica es veia. Una recomanació és que, aquests petits detalls si els controlèssin farien que la representació fos molt més objectiva.

 10. Dina

  Salve!

  Personalment, em va semblar una actuació normaleta, res de l’altre món. Com bé heu dit, a la darrera excursió que es va fer a Empúries, la dona romana que els hi va tocar actuava d’una forma més ambientada al passat.
  Respecte a l’abillament, l’home patrici que ens va tocar, hauria d’haver anat amb més compte a l’hora de vestir-se, ja que se li veia un tattoo a l’esquena i, a més, portava un penjoll que podem veure a l’imatge que heu insertat a l’article.

 11. Mar Alonso Garin

  Χαίρετε!
  En primer lloc, moltes gracies a tots els que heu comentat el meu article, alguns heu fet aportacions molt bones!
  En segon lloc m’agradaria fer un parell de comentaris a dues persones que han dit una cosa que m’ha semblat interessant.
  – Pau Molar, el que has dit del penjoll del fal·lus tens molta raó, el feien servir com a símbol de bona sort. Però el penjoll del que he parlat a l’article i que portava el guia no era un fal·lus, era un penjoll modern… Però ha sigut una aportació interessant!
  -Anna Ferrón, tens raó amb lo del tatuatge, jo personalment no m’hi vaig fixar però una companya m’ho va dir i vaig voler fer una fotografia per l’article però no vaig poder-ho fer…

 12. Albert Muñoz Rodríguez

  Es un bon article i un bon comentari, però no hi veig bé com dieu les coses del personatge. Jo hi vull anar i ha veure que tal i si es una bona experiència tal i com hi dieu. Bon treball.

 13. Paula Fernández

  El treball esta ben fet , personalment m’agradat que el noi hagui viscut en primera persona tot per poder-ho explicar millor.també vull remarcar que m’agrada l’idea de anar vestits i actuar per explicar-ho millor, pel que llegit en altres articles li a agradat a tothom.

 14. Neus Borniquel

  Hola!
  Pel que he llegit, sembla que serà una visita molt interessant. Poder tenir un guia que expliqui com vivien els romans en aquella època i vagi vestit de l’època, personalment crec que ajuda més a centrar-se i potser, fins i tot, t’hi sents part d’aquella època. Espero que sigui una gran experiència i tan interessant com sembla!

 15. Erica Román

  Salve!

  Després de llegir aquest article tinc més ganes d’anar! Em crea molta curiositat veure qui ens farà la visita a nosaltres dimarts que ve, pel que heu comentat dieu que hi han hagut millors ‘actors’ però tot i així el vostre també ha estat molt bé traient algunes coses com això del collaret.
  A més, jo crec que així, és a dir, amb actors fent la visita, es farà més amena i estarem tots més atents.
  Molt bon treball, dient tots els detalls i el vostre punt de vista.

 16. Laura Pacheco

  Salve!
  El passat dimarts els alumnes que ara formen part de 4t d’ESO i 1er i 2on de Batchillerat van fer la mateixa excursió. Personalment em va agradar molt la visita, i la dramatització del nostre guia, en Caius. En aquest cas era un home molt important i amb molts diners, cosa que recalcava molt.
  Espero que a les generacions següents també gaudeixin de l’excursió i els agaradi tant com a mi em va agradar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *